Takan valinta – ammattilaisen 12 vinkkiä

Lämmitys
Takan valinta tehdään käyttötarkoituksen mukaan.
Takan valinta kannattaa aloittaa miettimällä takan käyttötarkoitusta. Takkalämmityksellä on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämpöenergiasta.Suomessa takan lämmityskausi kestää yleensä pitkään, jopa syyskuusta huhtikuulle. Siksi monet valitsevat takan lisälämmön lähteeksi. Se tuo myös turvaa sähkökatkojen varalta.

Takka on pitkäikäinen ja parhaimmillaan monikäyttöinen sisustuselementti. Sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja keskustella omista käyttötarpeista alan ammattilaisten kanssa. Tulikivi kokosi muutamia vinkkejä takan valintaan ja siihen, miten takka kannattaa kodissa sijoittaa.

1. Mieti mihin tarkoitukseen ensisijaisesti käytät takkaa: lämmitykseen, tunnelman luomiseen, tulen katseluun, ruoan valmistukseen vai näihin kaikkiin.  Käyttötarkoitus ohjaa paitsi takan valintaa myös sitä, mihin takka kannattaa sijoittaa.

2. Jos pääasiallinen käyttötarkoitus on lämmitys, takka sijoitetaan taloon keskeiselle paikalle. Näin lämpö jakautuu tasaisesti asuntoon. Takan ympärillä pitää olla silloin avointa tilaa. Varaavat takat luovuttavat lämpöä pitkään, jopa 24–36 tuntia parilla pesällisellä.

Tietyissä takkamalleissa lämmön suuntaa voi ohjata kuoren sisään asennettavien lisäeristeiden avulla. Kiertoilmatakat tuottavat lämpöä nopeasti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Takan liittäminen lämmitysjärjestelmään

3. Osa varaavista takoista voidaan liittää lämmönsiirtimien avulla vesilämmitysjärjestelmään, jossa takan tuottamaa lämpöä hyödynnetään lattialämmitykseen tai käyttöveden lämmitykseen.

Vaihtoehtoisesti varaavia takkoja voidaan yhdistää ilmakiertoiseen lattialämmitykseen, jota toimittaa Suomessa esimerkiksi Legalett. Lämmön leviämistä voidaan ohjata myös koneellisen ilmanvaihdon avulla.

Takka ruoanvalmistuksessa

4. Jos keskeinen käyttötarkoitus on ruoanlaitto, takka on luontevaa sijoittaa keittiön läheisyyteen. Monissa takka-leivinuuneissa leivinluukun suunnan voi valita vapaasti eri puolille takkaa. Takkakokkaus onnistuu ilman leivinuuniakin: kokkaus onnistuu takan tulipesässä hiilloksella ja jälkilämmössä metalliritilän päällä.

Lue myös: Ruuan valmistus varaavassa takassa säästää energiaa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

5. Tunnelmaa tuovan takan voi sijoittaa myös esimerkiksi makuuhuoneeseen, kunhan sille määritellyt suojaetäisyydet täyttyvät.

Suojaetäisyydet palavaan materiaaliin ovat suurimmillaan suoraan luukun edessä. Olohuone on takalle perinteisin sijoituspaikka, mutta yhtä hyvin se sopii vaikka oleskeluaulaan, ruokailutilaan tai keittiöön.

6. Jos takka halutaan asentaa jälkikäteen toiseen tai jopa kolmanteen kerrokseen, on huomioitava välipohjan kantavuus. Uusissa rakennuskohteissa kantavuudet huomioidaan talon suunnitteluvaiheessa. Erilliset perustukset takalle vaaditaan, jos sen paino on yli 500 kiloa.

Jos takka halutaan asentaa jälkikäteen toiseen tai jopa kolmanteen kerrokseen, on huomioitava välipohjan kantavuus.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

7. Koko ja ulkonäkö määräävät usein takan valinnan. Viehättääkö omaa silmää kulmikkaampi vai pyöristetympi muotoilu? Mikä pintamateriaali sopii kodin sisustukseen?

Vuolukiveä käytetään paljon takkojen pintaverhoiluissa, sillä vuolukivi varaa ja luovuttaa lämpöä luonnostaan. Tulikivi on kehittänyt vuolukivelle uusia pintakäsittelyjä vesileikkauksella. Ne tuovat kivestä esiin uudenlaisia sisustuksellisia ominaisuuksia: tummuuden, kimmellyksen ja luonnonmukaisuuden.

Takan koko

8. Entä minkä kokoinen takka tilaan istuu? Varaavissa takoissa koko vaikuttaa yleensä suoraan lämmönvarauskykyyn. Mitä suurempi massa, sitä suurempi varauskyky. Asumismukavuuden kannalta olennaisempaa on kuitenkin miettiä, miten takka tuottaa ja luovuttaa varaamaansa lämpöä.

9. Mistä kaikkialta tulenliekkejä halutaan katsella? Takan luukun malli vaikuttaa tulinäkymän suuntaan ja laajuuteen. Esimerkiksi läpiluukkuinen takka, jossa on suuret lasiluukut molemmilla puolilla, sopii mainiosti tilanjakajaksi huoneiden väliin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Moderneissa takoissa on yleensä tyylitelty luukku, jonka yksiruutuinen lasi antaa esteettömän näkymän tuleen. Varaava takka sopii erinomaisesti myös tulen katseluun, koska siinä voi polttaa pieniä puupanoksia pitkään, ilman että huone kuumenee liikaa.

Takalla lämmitettävä pinta-ala

10. Pinta-ala, jota kullakin takalla voi lämmittää, ilmoitetaan yleensä liukuvina neliömäärinä. Lämmitysneliöt riippuvat talon energiatehokkuudesta sekä huonekorkeudesta, sillä suuri huonekorkeus vaikuttaa tapaan, jolla lämpö leviää. Lämmitysneliöiden ääripäissä ovat vanha remontoimaton rintamamiestalo ja nykymääräyksien mukainen uusi matalaenergiatalo.

11. Toisin kuin luullaan, varaava takka sopii myös matalaenergiataloon. Se ei nosta huoneen lämpötilaa nopeasti ja paljon, vaan luovuttaa lämpöä pitkään ja tasaisesti. Lämmöntuottoa voi säädellä sillä, lämmittääkö takkaa isommilla kertapanoksilla vai pienemmällä puumäärällä mutta pidemmällä aikavälillä.

12. Nykyrakentamisessa talon rakennusmateriaalilla ei ole merkitystä takan tyypin ja mallin valinnalle.

Lue lisää vinkkejä

Lisätietoja: www.tulikivi.fi

Pörssinoteerattu perheyritys Tulikivi Oyj ja sen tytäryhtiöt muodostavat Tulikiven, joka on maailman suurin lämpöä varaavien tulisijojen valmistaja. Tulikivellä on kolme tuoteryhmää: Tulisijat, Saunat ja Sisustus. Tulikivi ja sen asiakkaat arvostavat hyvinvointia, sisustamista ja bioenergian hyötyjä. Tulikivellä työskentelee noin 200 ihmistä.