Takka on ainoa muista energialähteistä riippumaton lämmitystapa

Lämmitys

Takalla on aina ollut tärkeä paikka suomalaisten sydämissä. Suomi on kylmä maa, ja takka tarkoittaa lämpöä ja turvaa. Jokaiseen pientaloon kuuluu tulisija riippumatta siitä, mitä muita lämmönlähteitä talossa on. Takoissa on eroja! Sopiiko sinun kotiisi kiertoilmatakka vai varaava takka?

Addu-teksti

Kun kotia rakennetaan, takan hankinta on usein mukana suunnitelmissa. Päälämmönlähteeksi saatetaan hankkia maalämpö tai perinteisempi sähkölämmitys. Takka otetaan kuitenkin melkein aina tukemaan muita lämmitysmuotoja, koska takat ovat ainoita muista energialähteistä riippumattomia tapoja lämmittää. Takka tuo turvaa sähkökatkosten varalle. Lisäksi takka tuo tunnelmaa, jota ei muualta saa. Takan ympärille kokoonnutaan, ja sen liekkejä jaksaa katsella loputtomiin.

Nykyiset modernit takat ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä puunpolttolaitteita, joita on saatavana jokaiseen kotiin ja tarpeeseen. Siksi onkin tärkeää, että takkaa valitessasi mietit, mitä siltä odotat. Haluatko kauniin sisustuselementin, josta saat tulen tunnelmaa kotiisi vai odotatko, että takka luovuttaa lämpöä pitkään? Joillekin sopii takka, joka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle. Harvassa tulisijassa on kaikki edellä mainitut ominaisuudet, joten takan valintaan kannattaa käyttää hiukan aikaa.

Nordpeis- varaavat takat, Nordpeis-kiertoilmatakat ja Nordpeis-kamiinat

Nordpeis on valmistanut takkoja jokaiseen tarpeeseen jo yli kolmekymmentä vuotta. Nordpeisin valikoimaan kuuluvat pienet kamiinat, kiertoilmatakat ja varaavat takat sekä takkasydämet. Ei voida sanoa, että varaava takka olisi aina paras ratkaisu tai että kiertoilmatakka sopii kaikille. Koska takan valinta voi olla hankalaa, tässä artikkelissa kerrotaan muutama vinkki helpottamaan asiaa!

uno-2-mb-w30

Uno-kamiina sopii niin nurkkaan kuin suorallekin seinälle, teräspiipun kanssa sen voi asentaa seisomaan vapaasti. 1 826 € (sis. rahti)

Katso Nordpeis Uno -esittelyvideo:

 

Nordpeis Uno -kamiinan lasit pysyvät kirkkaampina puhdaspalotekniikan ansiosta. Paloilma syötetään tulipesään kuumana yläkautta, jolloin lasi ei nokeennu niin paljon. Paloa voidaan myös säätää tarkasti ilman, että kamiina palaa kytemällä.

Millainen takankäyttäjä sinä olet?

Takka on huonekalu, joka on suuren osan ajasta käyttämättömänä ja jota ei voi koskaan siirtää sivuun, kun sitä ei tarvitse. Ajattele siis tarkoin, mitä takalta odotat ja minkälaiseen käyttöön takka tulee. Mieti myös, millainen takan käyttäjä itse olet.

Jos tiedät, ettet missään tapauksessa tule lämmittämään takkaa päivittäin koko kylmän kauden ajan, varaava takka ei ole paras ratkaisu, vaikka se muuten olisikin taloosi sopiva. Silloin kannattaisi valita kiertoilmatakka, joka antaa lämpöä heti, kun takkaa lämmitetään. Jos taas olet varma, että haluat askarrella takan kanssa päivittäin ja pitää takkaa joka päivä lämpimänä, voi varaava takka olla juuri sinun takkasi.

Takkamallit – kiertoilmatakan ja varaavan takan ero

Aloita takan valinta miettimällä sijoituspaikka. Takka levittää lämmön ilman mukana asunnon sisällä, joten takka olisi sijoitettava mahdollisimman keskeiselle paikalle niin, että lämmin ilma pääse levittäytymään suurelle alueelle. Jos takka on talon toisessa päädyssä pienessä huoneessa, se ei voi lämmittää kovin suurta aluetta.

Takoissa on paljon eroja. Kun valitset takkaa, tarkasta, että takassa on nykyaikainen palotekniikka, jossa paloilma syötetään takan tulipesään yläkautta kuumana. Näin toimiva takka polttaa puuta puhtaammin ja paremmalla hyötysuhteella. Myös takan lasi pysyy puhtaampana ja puuta kuluu vähemmän kuin perinteisissä rakoarinatakoissa.

Teknisesti kiertoilmatakan ja varaavan takan ero on siinä, että kiertoilmatakka antaa lämpöä nopeasti ja levittää sen suurelle alalle varaten lämmön talon rakenteisiin, kun taas varaava takka antaa lämpöä hitaasti ja pitää lämmön omassa massassaan pidempään.

Mieti myös, millainen muu lämmitysjärjestelmä talossasi on. Jos peruslämmitys on jo järjestetty mahdollisimman tehokkaalla ja edullisella tavalla, takka voi olla enemmänkin tunnelmaa ja mahdollista lisälämmitystä varten. Silloin kiertoilmatakka on paras ratkaisu. Kiertoilmatakka alkaa antaa lämpöä heti, kun tulet on sytytetty – toisin kuin varaava takka. Esimerkiksi sähkökatkoksen alkaessa saat lämmintä nopeammin kiertoilmatakasta kuin varaavasta takasta.

Kiertoilmatakka on myös parempi tunnelmatakkana, koska kiertoilmatakan lasiluukut ovat yleensä suuremmat kuin vastaavankokoisessa varaavassa takassa. Kiertoilmatakka käyttää erittäin vähän puuta, ja jos takkasi on tunnelmakäytössä, et tarvitse suuria puuvarastoja. Kiertoilmatakalle on myös ominaista erittäin suuret valinnan mahdollisuudet. Nordpeis-takkoja on suuria ja pieniä, ja ne voi maalata tai pinnoittaa helposti haluamallaan tavalla. Monet Nordpeis-kiertoilmatakat voi asentaa suoraan puulattian päälle.

lisboa_w30-miljo2

Kapea Nordpeis Lisboa -kiertoilmatakka vie vain vähän lattiapinta-alaa. 2 980 € (sis. rahti)

Varaava takka lämmittää pitkään

Jos taas haluat saada suuren hyödyn takastasi lämmittämällä sitä joka päivä koko kylmän kauden ajan, on Nordpeis- varaava takka olla sinulle sopivin ratkaisu. Varaava takka varaa nimensä mukaisesti lämpöä pitkään. Varaavaa takkaa lämmitetään yleensä kaksi kertaa vuorokaudessa (aamulla ja illalla) niin, että takassa poltetaan muutama pesällinen ja sen jälkeen pellit laitetaan kiinni. Pesällisten polttamiseen kuluu jonkin verran aikaa, ja parhaan hyödyn saadaksesi on varaavaa takkaa lämmitettävä päivittäin niin, ettei se pääse jäähtymään. Varaavalle takalle ominaista on kiertoilmatakkaa suurempi massa, joten ne on aina asennettava vahvistetulle pohjalle.

salzburg-c_w40

Nordpeisin Salzburg C -varaava takka voidaan sijoittaa huoneeseen seinää vasten, nurkkaan tai vapaasti seisovaksi. 4 950 € (sis. rahti)

 

Katso Nordpeis-esittelyvideo:

Kylmistä ja ankarista talvista johtuen puun polttamisen perinne Norjassa ylettyy vuosisatojen päähän. Tämä perinne on yksi Nordpeisin kulmakivistä, kun he suunnittelevat uusia tulisijoja. Norjalainen Nordpeis on valmistanut kamiinoita, kiertoilmatakkoja, varaavia takkoja ja sisustustakkoja jo vuodesta 1984. Lisätietoja: www.nordpeis.fi


Julkaisuun liitetyt avainsanat:

kiertoilmatakka takka varaava takka

Julkaisuun liitetty yritys

http://nordpeis.fi/

 

Norjalainen Nordpeis on valmistanut kamiinoita, kiertoilmatakkoja, varaavia takkoja ja sisustustakkoja jo vuodesta 1984.

Norja on tunnettu kylmistä ja ankarista talvistaan, joten puun polttamisen perinne ulottuu vuosisatojen päähän. Lähes kolme vuosikymmentä toiminut Nordpeis on perustamisestaan lähtien valanut tulisijoihinsa Norjan historiaa ja vanhoja perinteitä. Yhdistettynä laatuun ja nykyaikaiseen tekniikkaan tämä on ollut menestyksen avain. Tulisijoissa yhdistyvät vanhat perinteet ja moderni toimivuus. Tulen luoma tunnelma on entisellään, mutta tuotteet täyttävät ankarimmatkin palamisen puhtauteen kohdistuvat vaatimukset. Tuloksena on norjalainen elämys – nautintoa, tehokasta lämmitystä ja puhdas omatunto.

Tulisijan asema on muuttunut ajan myötä. Se ei enää ole pelkkä lämmönlähde, vaan myös kotien keskeinen elementti. Nordpeisin tulisijat ovat puhdaslinjaisia ja keskittävät katsojan päähuomion liekkeihin. Laaja perusvalikoima ja runsaat muuntelumahdollisuudet varmistavat sen, että Nordpeis voi tarjota kaikille mieluisan tuotteen, ajattoman klassikon, joka muodostaa nykyaikaisen kodin luonnollisen keskipisteen.

 

 

Lue lisää: Nordpeis

Lisää samasta aiheesta