MAINOS

Takan asennus jälkikäteen – sijoituksessa uusia tuulia

Lämmitys

Loimuava takkatuli on monen hyggeilijän ja kotoilijan haave. Jos takka on jäänyt hankkimatta talon rakennusvaiheessa, sen voi asentaa useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin jälkikäteen. Asennus onnistuu yleensä päivässä, vaikka talossa ei olisi hormia valmiina.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Takan asennus onnistuu myös jälkikäteen

Monet eivät tiedä, että takan asennus onnistuu myös jälkikäteen, kertoo takkavalmistaja Conturan teettämä kysely. Joka kymmenes vastaaja harkitsee takan hankkimista, esimerkiksi vanhan takan vaihtamista uuteen tai kokonaan uuden takan jälkiasennusta. Perinteisesti takka on löytänyt paikkansa olohuoneesta, mutta kyselyn mukaan varsinkin miehet ja nuoret aikuiset ovat kiinnostuneita epätavallisemmista asennuskohteista takoille.

Takan asennus jälkikäteen

Takan asennus – takalle pyhitettäisiin mieluusti oma huone

– Entisaikaan talossa saattoi olla useita takkoja lämmönlähteenä. Komeita kakluuneja löytyy yhä vanhojen talojen makuuhuoneista. Nykyisin takka sijoitetaan Suomessa yleensä olohuoneeseen, keittiön ja olohuoneen rajalle tai erilliseen takkahuoneeseen. Miksei takkaa voisi kuitenkin sijoittaa vaikka ruokailutilaan, keittiöön tai vaikka lasitetulle terassille?, ehdottaa Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi.

Conturan teettämässä kuluttajakyselyssä selvitettiin, mihin kodin tiloihin suomalaiset olisivat valmiita sijoittamaan takan. Vastaajien näkemyksiä kysyttiin sekä yleisellä tasolla että siinä tapauksessa, että kyseinen talo tulisi omaan käyttöön. Kyselyyn vastasi lokakuussa yhteensä 1000 iältään 18–86-vuotiasta suomalaista, joista 49 prosenttia oli miehiä ja 51 prosenttia naisia.

Enemmistö sijoittaisi takan mieluiten erilliseen takkahuoneeseen. Yhteensä 60 prosenttia vastaajista pitää sitä parhaana paikkana ja 30 prosenttia hyvänä sijaintina takalle. Erityisen paljon takkahuonetta kannattavat yli 65-vuotiaat ja vähiten alle 25-vuotiaat.

Olohuone yltää suosiossa vasta toiselle sijalle. Naiset haluaisivat takan olohuoneeseen miehiä useammin. Olohuonetta kannattavat erityisesti 35–54-vuotiaat. Hieman yllättäen 13 prosenttia miehistä vastasi, että omaan käyttöön tulevassa talossa takkaa ei missään nimessä laitettaisi olohuoneeseen, vaan jonnekin muualle. Seuraavaksi suosituimpia vaihtoehtoja ovat saunatupa ja tilava oleskeluaula.

Takan asennus

Miesten takkamaku rikkoo perinteitä

Eniten miksipä ei -tyyppistä kiinnostusta herättävät ruokailutila, työhuone, lasitettu terassi, keittiö ja makuuhuone, tässä järjestyksessä. Vaikka ne eivät ole tyypillisimpiä takan sijoituspaikkoja, noin puolet vastaajista pitää ajatuksesta, että näissä tiloissa olisi takka. Sen sijaan lastenhuone, eteinen ja kylpyhuone mielletään lähes yksimielisesti tiloiksi, joihin ei missään nimessä kannata asentaa takkaa.

Naisten suhtautuminen lastenhuoneen takkaa kohtaan on huomattavasti tiukempi kuin miesten: joka kymmenes mies voisi kuvitella takan omaan käyttöönsä tulevan talon lastenhuoneeseen. Naisista ajatusta vastustaa ehdottomasti 96 prosenttia.

Miesten vastauksissa suosiota saavat epätavallisemmatkin takan sijoituspaikat. Miehet ovat naisia kiinnostuneempia asentamaan takan lasitetulle terassille tai jopa kylpyhuoneeseen. Yhteensä 15 prosenttia miehistä voisi haluta takan omaan kotiinsa kylpyhuoneeseen. Kylpyhuonetakka viehättää ajatuksena tätäkin enemmän alle 35-vuotiaita vastaajia.

Takan asennus olohuoneeseen

Takan asennus onnistuu usein myös jälkikäteen

Kyselyn mukaan kerrostalossa asuvista joka viides haluaisi takan, mutta nykyiseen asuntoon takkaa ei voi saada. Omakotiasujista 64 prosentilla on jo takka, ja lisäksi seitsemän prosenttia harkitsee takan asennusta jälkikäteen. Rivi- ja paritaloissa takka löytyy noin joka viidennestä asunnosta. Myös rivi- ja paritaloissa asuvista seitsemän prosenttia kertoo harkitsevansa takan jälkiasennusta kotiinsa.

Kyselyssä esitettiin väittämiä takan jälkiasennukseen liittyen. Vajaa kolmannes vastaajista uskoo, että päätös takan asennuksesta täytyy tehdä viimeistään talon rakennusvaiheessa. Lisäksi vajaa kolmannes myöntää, ettei tiedä tai osaa vastata. Helpoimmin uskotaan, että takan voi asentaa jälkikäteen omakotitaloon. Rivi- ja paritalojen kohdalla epävarmuus hiipii monen mieleen. Parhaiten jälkiasennukseen liittyviä asioita tuntevat 35–86-vuotiaat, joista osalla on kenties omakohtaisia kokemuksia aiheesta.

– Takan asennus voidaan tehdä jälkikäteen vanhaan asuntoon omakoti-, pari- tai rivitaloissa. Edes hormia ei tarvitse olla valmiina. Kyselyn mukaan moni uskoo virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee mieluisen takan, Varjokorpi kertoo.

Jos talossa on entuudestaan hormi ja liitoskohdan korkeus on sama, asennusvalmiin takan jälkiasennus onnistuu muutamassa tunnissa. Uuden takan ja kevytmetallihormin asentaminen sujuvat nekin useimmiten yhdessä päivässä. Katon läpivientiin on olemassa valmiita pellityssarjoja, jotka nopeuttavat projektia. Harkoista muuratun hormin rakentaminen kestää luonnollisesti pidempään.

Rakennuslupa vaaditaan, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Sen sijaan vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ja ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää. Lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta. Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy kuitenkin itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa.

–  Takan hankintaa suunnitellessa kannattaa hyödyntää takkaliikkeiden ammattitaitoa. He pystyvät arvioimaan, mihin takka kannattaa sijoittaa ja miten asennus onnistuu vanhaankin taloon, Varjokorpi toteaa.

Lue myös: Uusi takka vanhaan taloon – toimi näin!, Valitse takka tarpeen mukaan ja Pieni mutta tehokas kiertoilmatakka jatkaa terassikauden ympärivuotiseksi

Lisätietoja:

Contura-takat

www.contura.eu


Contura on markkinajohtaja Ruotsissa takkatuotteiden alalla ja yksi Euroopan johtavia takkavalmistajia. Contura kuuluu pörssinoteeratun NIBE-konsernin NIBE Stoves -toimialaan. Konserni työllistää noin 8 000 henkilöä ja sen liikevaihto on noin miljardi euroa. Contura-takat valmistetaan Markarydissä Smoolannissa.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

hormi hormisto takan hankinta takan valinta takat takka tulisija tulisijat


Lisää samasta aiheesta