MAINOS

Takkalämmitys lisää kotitalouksien omavaraisuutta energiantuotannossa

Lämmitys

Kovien pakkasten aikaan energian kulutus ylittää herkästi sen tuotannon Suomessa. Käynnissä on kampanjoita, joilla pyritään leikkaamaan sähkön kulutusta kovimpien kysyntäpiikkien aikana. Tämä tehdään laskemalla asunnon lämpötilaa. Jos kotona on varaava takka, kodin muita lämmönlähteitä voi huoletta säätää pienemmälle, eikä koti silti kylmene. Parilla puusylillisellä varaava takka luovuttaa säteilylämpöä jopa 24–36 tunnin ajan. Sähkökatkojen aikana takkalämmitys on ainoa lämmönlähde, joka ei tarvitse sähköä toimiakseen. Tämä lisää kotitalouksien huoltovarmuutta ja omavaraisuutta energiantuotannossa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Viime talvena kovimmilla pakkasilla energian kulutus oli Suomessa niin suurta, että sähköhuolto joutui äärirajoille. Pahimmillaan sähkön kulutus ylitti kotimaisen sähköntuotannon niin, että lähes kolmannes jouduttiin ostamaan tuontisähkönä. Sähköä tuodaan Suomeen naapurimaista, pääosin Ruotsista ja Venäjältä, joissa sääolot voivat samaan aikaan olla yhtä haastavat.

Huoltovarmuusneuvosto julkaisi marraskuun 2016 puolivälissä kannanoton, jossa se esittää huolensa sähkön riittävyydestä Suomessa. Jos sähkön tuotanto- ja siirtokapasiteetissa ilmaantuu merkittäviä häiriöitä, ne saattavat jatkossa aiheuttaa tilapäisiä sähkönjakelun katkoksia osalle suomalaisista. Sähköpula voi nostaa myös sähkön hintaa. Tänä talvena kulutushuipun aikaisen sähkönkulutuksen arvioidaan olevan noin 3 400 MW suurempi kuin käytettävissä oleva tuotantokapasiteetti. Suomi on siis etenkin huippukulutuksen aikana riippuvainen sähkön tuonnista.

– Jos kotona on takka, sähkön säästötalkoisiin kannattaa osallistua takkaa lämmittämällä. Kun varaavaa takkaa lämmitetään, kodin muita lämmönlähteitä voi rauhassa säätää pienemmälle. Näin sähköä säästyy erityisesti silloin kun kulutuspiikki on pakkasilla suurin, eikä silti tarvitse palella. Yhdellä lämmityksellä varaava takka luovuttaa lämpöä yli vuorokauden ajan. Näin sähkönkulutukseen voi vaikuttaa erityisesti kysyntäpiikkien aikaan, kannustaa Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.

– Takka lisää kotitalouksien omavaraisuutta ja huoltovarmuutta sähkökatkojen varalta. Se on talvella ainoa lämmitysmuoto, joka on täysin sähköstä riippumaton. Esimerkiksi lämpöpumput tarvitsevat sähkövirtaa toimiakseen. Takan avulla kotiin saadaan lämpöä, valoa ja mahdollisuus kypsentää ruokaa. Tästä on etua erityisesti alueilla, joilla sähköt herkästi katkeavat. Talvella takkalämmitys on erityisen ekologista, koska se korvaa hiilivoimaloita, joita pitäisi käynnistää varavoimalaitoksina, kun energiaa ei ole muutoin riittävästi saatavilla, Vauhkonen muistuttaa.

Takkalämmityksellä voisi leikata puolet lämmityslaskusta

– Kodeissa, joissa takkaa käytetään lisälämmön lähteenä, säästetään keskimäärin 15 prosenttia eli 1 700 kilowattituntia sähköä per lämmityskausi. Tässä olisi vielä rutkasti kasvunvaraa. Varaavalla takalla voisi tuottaa tutkitusti jopa puolet pientalon lämmöstä, ilman että sisäilma lämpenee liikaa, Vauhkonen toteaa.

Takkalämmitys ei edellytä loputonta puusavottaa tai suunnattomia halkopinoja pihassa. Lämmitykseen tarvittava puumäärä riippuu muun muassa talon energiatehokkuudesta ja takan polttotekniikan tasosta Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toteuttaman Lämpö ja tulisija -tutkimuksen* mukaan passiivitalossa varaavalla takalla voi tuottaa 50 prosenttia rakennuksen lämmöntarpeesta niin, että polttopuuta kuluu 2,3 pinokuutiometriä** vuodessa. Vanhassa peruskorjaamattomassa rakennuksessa varaavalla takalla voi tuottaa 57 prosenttia tarvitusta lämpöenergiasta, jolloin polttopuuta kuluu 14,1 pinokuutiometriä/vuosi.

– Uudis- ja korjausrakentamisessa takkalämmitys kannattaa ottaa huomioon kodin lämmitysratkaisuja mietittäessä. Erilaisia energianlähteitä yhdistävään hybridilämmitykseen voi yhdistää esimerkiksi varaavan takan ja aurinkopaneelit, jotka voidaan kytkeä vesikiertoiseen lattialämmitykseen ja varaajaan. Näin takan tuottamaa lämpöä voidaan ohjata lattialämmityksen lisäksi myös käyttöveden lämmitykseen, lisää Vauhkonen.

Näillä vinkeillä lämmität tehokkaasti:

  • Tuo puut edellisenä päivänä sisälle, niin ne kuivuvat vielä lisää ennen käyttöä. Kuiva puu palaa puhtaammin ja tuottaa enemmän lämpöä.
  • Älä turhaan ylilämmitä takkaa: takan hyötysuhde laskee liikaa puuta käytettäessä.
  • Uutta takkaa ostaessa selvitä takan hyötysuhde: korkea hyötysuhde tarkoittaa, että tarvitset vähemmän polttopuita saman lämmön tuottamiseen.
  • Valitse moderni tulisija, joka täyttää tiukemmatkin päästövaatimukset, niin savu ei häiritse naapureita.
  • Jos haluat säästää enemmän puulämmityksen avulla, monilla sähköyhtiöillä voit valita käyttäjäprofiilin, jolla voit säästää vielä enemmän sähkölaskussa.
  • Noudata takkasi käyttöohjeita ja tutustu esim. valmistajien käyttöohjevideoihin Youtubessa.

(Vinkit antoi Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen)

* VTT:n, tulisija-alan toimijoiden ja ympäristöministeriön toteuttama Tulisija & lämpö -tutkimusprojekti, raportti julkaistu marraskuussa 2014.

** Pinokuutiometri (p-m³) kertoo puupinon tilavuuden (pituus x korkeus x leveys) käsin pinottuna.

Lisätietoja:

Tulikivi Oyj

www.tulikivi.fi

Pörssinoteerattu perheyritys Tulikivi Oyj ja sen tytäryhtiöt muodostavat Tulikiven, joka on maailman suurin lämpöä varaavien tulisijojen valmistaja. Tulikivellä on kolme tuoteryhmää: Tulisijat, Saunat ja Sisustus. Tulikivi ja sen asiakkaat arvostavat hyvinvointia, sisustamista ja bioenergian hyötyjä. Tulikivellä työskentelee noin 250 ihmistä.

Lähde ja kuva: Tulikivi Oyj

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kiertoilmatakka lämmitys lämmitysenergia lämmityskausi lämmityskulut lämmityskustannukset takka takkalämmitys


Lisää samasta aiheesta