MAINOS

Takkatulen lämmin valo auttaa tutkitusti rentoutumaan – katso ohje takkameditointiin!

Lämmitys

Valo vaikuttaa tunnetusti ihmisen mielialaan ja jaksamiseen, mutta tiesitkö, että takkatulen tuoma lämmin valo auttaa kehoa ja mieltä rentoutumaan? Takkatulen rentouttava vaikutus perustuu valon värilämpötilaan. Tutkimusten mukaan sävyltään kylmä valo pitää vireyttä yllä ja siksi sitä käytetään etenkin työpaikkojen valaistuksessa sekä kirkasvalolampuissa. Takkatulen lämpimällä valolla on puolestaan rentouttava vaikutus, jolloin se sopii erityisen hyvin tunnelmallisiin koti-iltoihin.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Kylmä valo heikentää nukahtamista edistävän melatoniinin tuottamista aivojen käpyrauhasessa. Takkatulen tuomalla lämpimällä valolla ei ole melatoniinin tuottamiseen samanlaista vaikutusta, joten se ei myöskään haittaa nukahtamista.

Yli 50 vuotta takkoja valmistanut Contura on vuosikymmenien ajan kerännyt tietoa ja osaamista kodin tunnelman luomisesta. Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi kertoo, että takalla on yhä tärkeä rooli suomalaisen kodin arjessa.

– Takalla on valtava vaikutus kodin tunnelmaa. Ihmismielessä on yhä syvällä ja tiukassa jotain alkukantaista, jonka vuoksi tulen loiston katsominen rentouttaa ja tuo turvallisuuden tunnetta, Varjokorpi toteaa.

Takkatulella kotoisa olo – Suomea lämmittää 2,2 miljoonaa takkaa

Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n mukaan Suomessa on lämmityskäytössä noin 2,2 miljoonaa tulisijaa. Takka on tärkeä lisälämmönlähde ja tuo turvaa sähkökatkosten varalle, mutta ennen kaikkea takka halutaan tuomaan kotoisaa oloa.

Kiertoilmatakat sopivat erityisen hyvin tunnelman luomiseen. Conturan kiertoilmatakoissa on edistyksellinen palamisilman säätömahdollisuus, jonka avulla puu palaa rauhallisesti ja hallitusti.

– Conturan takkamallit ovat kevytrakenteisia ja pienikokoisia, jolloin tuli pääsee päärooliin. Moniin takkamalleihin saa myös sivulasit, jolloin tuli näkyy laajemmalle alueelle. Osassa malleissa tulipesä on tavallista korkeammalla, jolloin tulen liekit tulevat hienosti esille ja valaisevat huonetta pimeään aikaan, Varjokorpi kertoo.

Vihdoinkin mökillä – laitetaan ensimmäisenä takkaan tuli

Kiireisen arjen keskellä yhä useampi kaipaa pysähtymistä ja hetkeen keskittymistä. Takkapuiden asettelu, takan sytyttäminen ja liekkien katselu ovat rauhallinen rituaali, joka on monelle jo lapsuudesta tuttu. Takan lämmitys on usein edelleen ensimmäinen asia, joka tehdään mökille saavuttaessa.

Kiertoilmatakka on hyvä valinta vapaa-ajanasuntoon, sillä se alkaa luovuttamaan lämpöä jo muutama minuutti takan sytyttämisestä.

– Kiertoilmatakat lämmittävät tehokkaasti pienellä puumäärällä, jolloin puita ei tarvitse kantaa selkä kipeänä, eikä varastointitilaa tarvita yhtä paljon, Varjokorpi toteaa.

Ohje takkameditointiin

1. Sulje kaikki ylimääräiset ärsykkeet ympäristöstä, kuten kännykkä ja tv.

2. Asettele puut tulipesään ja sytytä takka.

3. Kun saat puut kunnolla syttymään, istuudu takan eteen itsellesi hyvään asentoon ja sulje hetkeksi silmäsi. Tuo tietoisuus kehoosi ja asentoon, jossa istut.

4. Keskity hetken ajan hengityksen virtaamiseen sisään ja ulos. Hellitä jokaisella uloshengityksellä kehossasi ja mielessäsi. Päästä irti kaikesta turhasta, joka ei kuulu tähän hetkeen ja anna itsesi olla juuri sellainen kuin nyt olet.

5. On luonnollista, että mielesi harhailee meditaation aikana. Kun huomaat, että mielesi ei ole läsnä, palauta tietoisuutesi aina uudelleen ja uudelleen lempeästi takaisin aisteihisi.

6. Voit avata silmäsi ja katsella, miten liekit nuolevat puita ja miten tuli etenee vähitellen puusta toiseen. Katsele kaikessa rauhassa millaista tuli on, muuttuen hetkestä toiseen. Voit tarkastella sen värejä, muotoja, liikettä, ilman arvostelua, antaen tulen olla sellainen kuin se on.

7. Sulje hetkeksi silmäsi uudelleen ja kuuntele millaisia erilaisia ääniä takasta kuuluu.

8. Tuo tietoisuutesi tuntoaistiin ja huomaa millaista lämpöä takasta tulee. Missä kohdissa kehoasi tunnet takan lämmön?

9. Voit tunnustella miltä takan edessä oleminen tuntuu. Mitä huomaat itsessäsi? Huomaatko mahdollisesti jossain päin kehoasi rauhallisuutta, rentoutumista, hellittämistä tai turvallisuuden tunnetta? Mitä tahansa huomaat, voitko antaa sen olla ja olla sen kanssa hyväksyvästi.

10. Voit jatkaa tätä harjoitusta niin pitkään kuin haluat.

11. Lopuksi voit antaa itsellesi kiitoksen siitä, että annoit itsellesi tämän pienen pysähtymishetken.

Meditaatio-ohjeen on luonut mindfulness- ja tunnetaitokouluttaja Maria SaarelainenMindfulness Tunnetaitoakatemista. Akatemia järjestää meditaatioretriittejä sekä ammatillisia tunnetaitokoulutuksia erityisesti hoito-, sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille. Lisätiedot http://mindfulnesstunnetaitoakatemia.fi

Jälleenmyynti hyvin varustelluissa erikoistakkaliikkeissä >

Lähteenä käytetyt tutkimukset:

Yhdysvaltalaisten David Berson Brownin yliopistosta ja George Brainard Philadelfianyliopistosta tutkimus vuodelta 2002.

Emilia Rautkylän väitöskirja Research methods and neurophysiological mechanisms behind the alerting effects of daytime light exposure
Contura on valmistanut Smoolannissa jo 60 -luvulta lähtien takkoja, jotka ovat aidon ruotsalaisen insinööritaidon ja nykyaikaisen ruotsalaisen muotoilun tulosta. Contura on Ruotsissa markkinajohtaja takkatuotteiden alalla ja Euroopan johtavia valmistajia. Contura kuuluu 11 000 henkilöä työllistävän ja noin 13 miljardin kruunun liikevaihtoon yltävän pörssinoteeratun NIBE-konsernin NIBE Stoves -toimialaan.

Lisätietoja:

Contura-takat

www.contura.eu/fi/suomi/


Contura on markkinajohtaja Ruotsissa takkatuotteiden alalla ja yksi Euroopan johtavia takkavalmistajia. Contura kuuluu NIBE-konsernin NIBE Stoves -toimialaan. Konserni työllistää noin 8000 henkilöä ja sen liikevaihto on noin miljardi euroa. Contura-takat valmistetaan Markarydissä Smoolannissa.

Lähde: Mynewsdesk, kuva: Contura

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

lämmin valo takka takkameditointi takkatuli tulisija valo valoisuus


Lisää samasta aiheesta