Tällainen on helppohoitoinen koti

Keittiö
Asuntomessujen hoidettavuudeltaan paras talo valittiin. Lue, millainen on helppohoitoinen koti.

Hoidettavuudeltaan parhaan talon valinnalla halutaan kiinnittää rakennuttajien ja suunnittelijoiden huomio talon ylläpitoon. Hoidettavuus vaikuttaa paitsi asukkaiden viihtyvyyteen myös heidän terveyteensä. Oikealla talotekniikalla ja kodinkonevalinnoilla säästetään myös energiaa. Hyvä hoito näkyy sekä myyntiarvossa että kunnossapitokustannuksissa.

Helppohoitoisimmaksi taloksi valittiin kohde 25, Leinosen perheen rakennuttama Deko 165. Valinnan suoritti Hyvä Puhtaus –lehti.

Uudessakin kodissa kiinnitettävä huomiota kodin ylläpitoon

Uudessakin kodissa eletään enimmäkseen arkea. Yksilöllisten ja unelmia toteuttavien ratkaisujen ohella onkin siksi syytä kiinnittää huomiota myös kodin ylläpitoon ja arkipäivän asumiseen.

Hoidettavuuden arviointi alkaa jo talon ulkopuolisista ratkaisuista ja sisäänkäynnistä, jossa huomiota kiinnitetään siihen, miten kura ja lika saadaan estettyä kulkeutumasta sisään. Materiaali- ja kalusteiden valinnoissa helppohoitoisuuteen vaikuttavat muun muassa pinnan sileys, värillisyys, kestävyys ja soveltuvuus tarkoitettuun tilaan. Helposti likaantuvissa eteis- ja keittiötiloissa sekä kosteissa tiloissa materiaalivalintojen merkitys korostuu entisestään. Myös tilajärjestys vaikuttaa talon helppokäyttöisyyteen. Olennaisia tiloja hyvän hoidettavuuden suhteen ovat kodinhoitohuone, keittiö ja pesutilat. Tilojen varustus ja hyvät säilytystilat helpottavat järjestystä ja siten myös parantavat hoidettavuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU
helppohoitoinen tyotaso

Keittiön kvartsinen työtaso on kaunis, kestävä ja helppohoitoinen. Kaappien ovissa ei ole vetimiä, vaan ne avataan kätevästä urasta.

Teknisten laitteiden huolto, suodattimien puhdistaminen ja rappusten sekä pesutilojen pintojen ja kalusteiden säännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Eri tasot, kolot kaappien päällä, korkeat ikkunat ja ahtaat raot kalusteiden välissä asettavat lisähaasteita ylläpitoon. Hankalien kohteidenkin hoidettavuuteen on mahdollista vaikuttaa etukäteen, esimerkiksi korkeiden ikkunoiden ja kattolamppujen vaihtamista voi helpottaa palkein ja koukuin. Myös talotekniikka on tärkeässä roolissa hoidettavuudessa. Keskusimuri sekä hyvä ilmanvaihto-, lämmitys- ja turvallisuustekniikka helpottavat kiinteistön ylläpitoa ja lisäävät käyttömukavuutta.

Helppohoitoinen koti on edullisempi ylläpitää

Suomalaista kotia siivotaan tutkimusten mukaan keskimäärin neljästä viiteen tuntiin viikossa. Lisäksi aikaa kuluu tilojen järjestelyyn ja vaatehuoltoon. Helppohoitoisuuteen panostamalla voikin säästää kuukauden siivouskuluissa satoja euroja. Hyvän hoidettavuuden kautta perheen arki helpottuu, vapaa-aika lisääntyy ja koti säilyttää paremmin myyntiarvonsa, kun rakennuksen peruskunto pysyy hyvänä. Helppohoitoisessa kodissa vaaratilanteet vähenevät ja vesivahingon ja kosteusvaurioiden riski pienenee. Hyvä sisäilma on tärkeää jokaiselle – hengityselin- ja sydänsairaille jopa elintärkeää.

Hyvä hoidettavuus tulee olemaan myyntiargumentti, jolla on tulevissa asuntokaupoissa rahallista arvoa.

Voittoisa talo on huolella suunniteltu

helppohoitoiset rappuset

Umpinaisen portaikon askelmilla on turvaurat ja ne on valmistettu laadukkaista materiaaleista.

Nelihenkisen Leinosen perheen viihtyisä Deko 165 on suunniteltu toimivaa arkea ja terveellistä asumista silmällä pitäen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Voittajatalo on terveellä järjellä rakennettu koti. Toimivuutta oli mietitty alusta saakka ja ajatuksia uhrattu myös pintamateriaalien valintaan helppohoitoisuuden kannalta, kertoo hoidettavuusarviointiin osallistunut Hyvä Puhtaus -lehden päätoimittaja Marjatta Lausjärvi.

– Kiinnitimme Leinosen perheen Dekotalossa huomiota esimerkiksi hyviin kodinhoito- ja pesutiloihin. Heillä muun muassa oli umpiportaikko, jonka kosketuskohdat oli tehty helposti pyyhittäviksi. Seinien kulmat oli listoitettu kestämään lapsiperheen kolhuja. Keskeisellä paikalla sijaitsevat hyvin varustellut kodinhoitotilat ja arkieteinen suihkuineen ja kuraritilöineen helpottavat osaltaan asumisen arkea ja säästävät aikaa. Riittävän suuri katos sisääntulon päällä ja taloudellinen tilankäyttö saivat myös kehuja raadiltamme.

Vantaan asuntomessuilla rakentamista leimasivat aiempia vuosia voimakkaammin tiivis rakentaminen, kiireiset aikataulut ja Suomen taloudellisen tilanteen epävarmuus. Messutaloista löytyi perinteisempien materiaalien ohella paljon luonnonkiveä ja betonipintoja. Uutena trendinä huomiota kiinnittivät seinän sisään työnnettävät liukuovet ja ranskalaisten parvekkeiden paluu.

  • Vantaan asuntomessujen hoidettavuudeltaan paras talo on Deko 165:n (messukohde 25).
  • Kunniamaininnan saivat Kastelli (kohde 39) ja Villa Falken (kohde 30)
  • Messutalojen hoidettavuusarvioinnin teki Hyvä Puhtaus -lehden kolmihenkinen asiantuntijaraati.

MAINOS
MAINOS LOPPUU