Talojen aurinkokeräimet kannattaa tarkistaa nyt

Lämmitys
Aurinkokeräimet
Kevätauringon alkaessa näyttäytyä - ainakin välillä - kannattaa aurinko-öljylämmitystalon aurinkolämpöjärjestelmän tilanne tarkistaa. Myös uuden järjestelmän asennusta suunnittelevien kannattaa toimia pian. Aurinkokausi alkoi helmikuussa, ja eniten aurinkoenergiaa kevätkaudella saadaan huhti-toukokuussa.

Talojen aurinkokeräimet kannattaa tarkistaa nyt

Kevätauringon alkaessa näyttäytyä – ainakin välillä – kannattaa aurinko-öljylämmitystalon aurinkolämpöjärjestelmän tilanne tarkistaa. Myös uuden järjestelmän asennusta suunnittelevien kannattaa toimia pian. Aurinkokausi alkoi helmikuussa, ja eniten aurinkoenergiaa kevätkaudella saadaan huhti-toukokuussa.

 

Katolla olevien aurinkokeräinten valmius kannattaa varmistaa, jotta aurinko pääsee paistamaan niihin esteettä, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta. Jos keräinten päälle on kasaantunut lunta vain vähän, se sulaa pois itsestään kevätauringon alkaessa kunnolla lämmittää. Paksumpi lumikerros on hyvä lapioida ja harjata pois.

Sade huuhtoo keräinten pinnat, mutta keräinten pesu mahdollisesta pinttyneestä liasta saattaa olla tarpeen, jotta ne pystyisivät ottamaan irti kaiken hyödyn jo kevätauringosta. Samalla tulee poistetuksi keräimistä mahdolliset roskat.

Järjestelmäkohtaiset esisäätöarvot ja säätölaitteiden toiminta-arvot on valittu aina rakennuskohtaisesti – näin ainakin tulisi olla. Kun arvot ovat kohdallaan, on järjestelmän toiminta automaattista. Ainoat vuosittaiset huoltotoimet aurinkolämpöjärjestelmässä liittyvät siirtonesteen pakkasenkestävyyden ja keräinpiirin paineen tarkistamiseen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suunnitelmat ajoissa käytäntöön

Aurinkolämpöjärjestelmän asennusta suunnittelevien kannattaa toimia heti, jotta alkava aurinkokausi saadaan parhaiten hyödynnettyä. Auringon säteily vaakatasolle on huipussaan kevät- ja kesäkuukausina. Maalis-toukokuussa saadaan auringonsäteilyä 75 prosenttia siitä määrästä, mitä sitä saadaan kolmena kesäkuukautena.

Öljyalan Palvelukeskus painottaa, että uudisasennuksissa urakoitsijan tulee suorittaa laitteiston käyttöönotto ja opastaa kiinteistön omistajaa käytössä. Järjestelmän mukana käyttäjän pitää aina saada myös luovutuskansio, jossa on käyttö- ja huolto-ohjeet.

Kansio kannattaa pitää tallessa myös siksi, että siitä löytyvät järjestelmän alkuperäiset esisäätöarvot. Apua säätöasioissa kannattaa ensisijaisesti hakea järjestelmän suunnittelijalta tai sen asentaneelta asennusliikkeeltä, koska nämä tuntevat rakennuksen erityispiirteet.

Lähde: www.oil.fi

MAINOS
MAINOS LOPPUU