Talojen perusteet ja salaojitus kovilla poikkeuksellisen lumisen talven aiheuttaman vesirasituksen vuoksi

Talo
Runsasluminen talvi on saanut aikaan paksun lumipeitteen aina eteläisintä Suomea myöten. Valkeat nietokset koristavat pihamaata, mutta enteilevät mittavaa vesirasitusta talojen perustuksille, kun lumi kevään aikana sulaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla lumen syvyys on ollut koko talven yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna, selviää Ilmatieteenlaitoksen tilastoista.

– Piha tulee kevään aikana olemaan viikkokausia kostea, mikä tarkoittaa vuoden rankinta rasitusta talon perustuksille, sanoo Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula.

Molarum on erikoistunut omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaojituksiin Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Varaudu kevään tuloon ajoissa – salaojitus talvella

Lumimassojen sulamiseen ehtii vielä hyvin varautua, kun lämpötila pysyttelee pakkasen puolella. Omakoti- ja rivitaloasujan kannattaa tarkistaa, että sulamisvedet ohjautuvat syöksytorvia pitkin rännikaivoihin ja riittävän etäisyyden päähän talon perustuksista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Salaojien tarkastuskaivot kannattaa kaivaa esiin lumen alta ja putsata tarvittaessa. Jos tarkastuskaivot puuttuvat, salaojajärjestelmää ei voi huoltaa eikä sen toimivuutta tarkistaa. Tällöin on mahdollista, että putkisto ei ole toiminut oikein vuosikausiin.

– Lumien sulaessa kannattaa myös seurata perustuksien vierustoja. Vesi ei saisi kerääntyä yhteen paikkaan lähellä taloa, vaan valua aina poispäin talosta, sanoo Kumpula.

Varmin tapa suojata talon perustukset kevään vesikuormalta on teettää salaojasaneeraus. Sesongin ulkopuolella eli kevättalvella salaojien uusiminen on yleensä edullisempi kuin kesällä.

Talvella routa ja lumipeite suojaavat pihaa työkoneiden jättämiltä jäljiltä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Routainen maa ei haittaa kaivuutöitä. Tarvittaessa sulatamme talon ympäristön päivän aikana tehokkaalla roudansulatusyksiköllä, sanoo Kumpula.

salaojitus talvella, talviremontti

Salaojaongelmat yleisiä erityisesti vanhoissa omakotitaloissa

Erityisesti ennen 90-lukua rakennetuissa omakotitaloissa on puutteita. Vasta vuosituhannen vaihteessa talon salaojitukseen saatiin kunnon rakennusmääräykset, joten kaikki sitä ennen asennetut salaojat kuuluvat riskiryhmään.

– Kosteusongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista. Myös sokkelin hilseily sekä värimuutokset perustuksissa enteilevät salaojaongelmista, sanoo Kumpula.

Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojitus kestää jopa 40–50 vuotta. Salaojaverkosto on syytä puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein. Salaojien tarkastuskaivot tulisi putsata keväisin ja syksyisin.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lähde: ePressi.com, kuva: Molarum Salaojat Oy

Lue myös: Omakotitalon salaojitus ja sadevesijärjestelmä – toimintaperiaatePientalotohtori – pientalon salaojajärjestelmä ja sadevesien ohjausPientalotohtori vastaa – salaojien uusiminen, Pientalotohtori vastaa – kellarillisen talon salaojitus, Kostea perustus voi pilata talon, 10 vinkkiä pihan ja puutarhan ylläpitoon keväällä, Katse kevääseen – puutarhan kevät tehdään nyt, Puutarhan kevätkunnostus – lue vinkit ja Ajankohtaista juuri nyt – kevät ikkunalaudalla ja puutarhassa