Talon lämmittäminen on taitolaji – aina halutessani

Lämmitys
Talossamme on puulämmitteinen vesikattila, jolla voin lämmittää ison lämminvesisäiliön. Polttopuiden hakkaaminen käy työstä, mutta se ei ole rakas harrastukseni. Lue Nicken kolumni!

Elän yösähköllä lämmitettävässä talossa. Kahdessa kerroksessa on vesipatterit, ja alakerrassa lattiassa on putket, joissa kiertää lämmin vesi. Lisäksi alakerrassa on vesikattila, jolla voin polttopuilla lämmittää ison lämminvesisäiliön aina halutessani. Aina halutessani…

Lämmitän kätevästi ja helposti ison varastosäiliön veden 80-asteiseksi

Kun sytytän tulen kattilaan ja avaan muutaman venttiilin, lämmitän kolmessa tunnissa kätevästi ja helposti ison varastosäiliön veden 80-asteiseksi. Jos ajoitan tämän oikein, olen valmis illalla pikkuisen ennen kymmentä, jolloin ei tarvita vesisäiliön lämmittämiseen yön aikana paljon sähköä.

Sähkön voimalla kenties tapahtuu muutaman asteen nosto aamulla, mutta se on ennen kello seitsemää eli ennen, kun lämmitys vaihtuu taas kalliimpaan päiväsähköön. Helppoa kuin heinänteko. Aina halutessani…

Varaava takka - puulämmityskessä on puolensa.
Puulämmityksessä on puolensa – aina halutessani…

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Voin lämmittää myös leivinuunin

Keskikerroksen avarassa tupakeittiössä on massiivinen leivinuuni. Kun sen lämmittää 250 asteeseen ja laittaa pellin kiinni, hohkaa se lämpöä kaikkialle 1,5 –2 vuorokautta.

Talvella sen positiivinen vaikutus koko talon lämpötilaan on valtava. Syksyllä ja keväällä leivinuunin maltillinen lämmittäminen tuo keittiöön ja oleskelutiloihin mukavuutta sekä poistaa sadepäivinä kolean ja kostean tunteen.

Meidän pihalla seisoo vanha lato, jossa on paljon edesmenneen isäni tekemiä polttopuita. Kottikärryllä tai mönkijällä voin kätevästi tuoda puut talomme oven eteen. Aina halutessani…

Halkopinot uhkaavasti hupenemassa


Kalliita valmiiksi pilkottuja polttopuita vai kirveen varteen?

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Olen jo vuosia kerskaillut, että minulla on huomattavan paljon polttopuita. Mutta nyt ovat halkopinot uhkaavasti hupenemassa. Jää ratkaistavaksi, ostanko kalliilla valmiiksi pilkottuja polttopuita, jolloin vaihtoehtoinen puulämmitys ei olekaan enää taloudellista vai joudunko kirveen varteen?

Vähintään pari kertaa vuodessa törmään henkilöhaastatteluihin, joissa yritysjohtaja kertoo, että polttopuiden hakkaaminen mökillä on hänen lempiharrastuksensa.Hetkinen…. Ostan sen, että hän viihtyy mökillään. Ostan myös sen, että hän on onnellinen, kun polttopuuvarasto on täysi. Ostan senkin, että tuntuu mahtavalta, kun puut on sahattu, halkaistu ja nätissä rivissä liiterissä.

Mutta, että raskaan halkaisukirveen kanssa heiluminen olisi lempiharrastus… siis mitä?

Tervetuloa halkotalkoisiin kaikki yritysjohtajat

Ehkä on kyse perisuomalaisen dna:ssa kulkevasta etiikasta: Pitää kärsiä, jotta olisi oikeus nauttia. Tai, että jokainen itseään kunnioittava suomalainen mies tekee itse polttopuunsa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kenties johtaja haluaa myös osoittaa, ettei ole pelkkä konttori-ihminen, jonka kädentaidot ovat yhden sukupolven aikana hukattu city-elämän alttarilla. Oli miten oli, täten kutsun kaikki yritysjohtajat terapoimaan itseään meille. Pihamaalle mahtuu pidempikin jono.

Ympärivuotista hauskanpitoa luvassa! Aina halutessanne.

Nicke Lignell

nicke lignell Suomelan kolumnisti

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Suomelan kolumnisti Nicke Lignell

  • Ikä: 46 vuotta
  • Asuu: Omakotitalossa Sipoossa
  • Perhe: Vaimo, viisi lasta ja Vera-koira
  • Ammatti: Näyttelijä / viihteen sekatyömies
  • Vapaa-aikana: Nauttii perhe-elämästä, nikkaroimisesta, tenniksestä, biljardista