MAINOS | Geobear Finland

Talon nosto tai lattian oikaisu onnistuvat parhaimmillaan jopa päivässä 

Talo
lattian oikaisu
Talon painuminen voi näkyä halkeamina seinissä ja sokkelissa, jolloin myös ovien ja ikkunoiden avaaminen saattaa hankaloitua. Lattian vajoaminen taas paljastuu lattian ja jalkalistojen väliin ilmestyvistä rajoista. Molemmat ongelmat ovat korjattavissa geopolymeerin avulla, jolla voidaan tehdä sekä talon oikaisu että lattian nosto. 
31.5.2024

Rakennusten painumista esiintyy Suomessa erityisesti rannikkoseudulla, missä rakentamista on tehty vanhalle merenpohjalle ja alueilla on paljon savimaata. Savimaalle on ominaista, että se kutistuu ja turpoaa maan kosteuspitoisuuden muuttuessa.

Jos koko rakennus painuu tasaisesti, ongelmia ei yleensä synny. Jos kuitenkin yksi kodin nurkka painuu toista nurkkaa nopeammin, rakenteisiin sekä seiniin syntyy jännitteitä ja halkeamia. Samalla ovissa ja ikkunoissa voi huomata käyttöä haittaavaa jumittamista. Silloin tarvitaan ammattilaisen tekemä talon nosto tai lattian oikaisu.

lattian oikaisu

Painuneen lattian havaitsee listojen ja lattian väliin ilmestyneestä raosta.

Onko taloni painunut?

Seinien ja lattioiden halkeamat ovat yleensä ensimmäisiä merkkejä painumaongelmista. Painumisesta johtuvat halkeamat ovat normaalisti luonteeltaan diagonaalisia eli etenevät vinottain esimerkiksi seinän alanurkasta kohti vastakkaista ylänurkkaa. Halkeamia voi esiintyä niin talon ulko- kuin sisäpuolellakin.

Painumisesta johtuvat halkeamat ovat tavallisia myös niissä kohdissa, joissa laajennusrakennus tai lisäsiipi kohtaa päärakennuksen. Jos liitoskohdassa esiintyy halkeamia, laajennusosa on irtoamassa päärakennuksesta.

Myös lattian painuminen tai vajoaminen on usein selvä merkki. Tällöin lattia saattaa halkeilla ja lattian ja jalkalistan väliin voi muodostua näkyvä rako. Mahdollisen painumisen merkkejä kannattaa etsiä myös rakennuksen heikoista kohdista, kuten ovista ja ikkunoista. Jos rakennus on liikkunut paikoiltaan, ovia ja ikkunoita voi olla hankala avata tai sulkea.

lattian oikaisu

Painumisen aiheuttamat halkeamat kannattaa erottaa hienoista hiushalkeamista, jotka johtuvat usein rakenteen luonnollisesta liikkumisesta. Hiushalkeamat ovat tavallisesti hyvin ohuita, kun taas painumisen seurauksena syntyneet halkeamat ovat paksuja ja ylhäältä leveämpiä.

Geopolymeeri parantaa maaperän kantokykyä

Talojen painumisongelmiin erikoistunut Geobear tekee korjaustöitä yli 40 vuoden kokemuksella.

– Talon nostoa suunniteltaessa tutkimme ensin, millainen maaperä on kyseessä ja mikä on sen kantokyky, kertoo Geobearin aluepäällikkö Niko Koponen.

– Talon perustuksen kunto vaikuttaa myös asiaan: 1930-, 40- ja 50-luvuilla rakennettujen talojen perustuksissa käytetty betoni on usein heikkoa ja rikkinäistä eikä perustuksia ole raudoitettu.

Geobear käyttää talon nostossa apuna paisuvaa geopolymeeriä, jota injektoidaan ohuiden putkien avulla maaperään. Materiaali tiivistää ja vahvistaa kantavat maakerrokset ja parantaa tällä tavoin maan kantokestävyyttä.

lattian oikaisu

Talon painumiseen kannattaa aina reagoida hyvissä ajoin, jolloin painumisen aiheuttamat vahingot ja korjauksen kokonaiskustannukset voidaan saada minimoitua.

Talon nostoa kaikkina vuodenaikoina

Geopolymeeri-injektointi on nopea ja vaivaton toimenpide, jonka avulla talon nosto kestää yleensä yhdestä kolmeen päivää, eikä se jätä näkyviä jälkiä rakennukseen. Geobear käyttää korjaustöissä Specialist Cn Awards 2021 -palkinnon voittanutta häiriötöntä ratkaisua, jonka ansioista kotoa ei tarvitse edes muuttaa töiden ajaksi. 

– Voimme tehdä talon nostoon liittyviä korjaustöitä ympäri vuoden, Koponen lisää.

Painuneen rakennuksen nosto lisää asumismukavuutta ja auttaa myös säilyttämään talon arvon. Geobearin korjaustyöllä on kahden vuoden takuu ja materiaalitakuu on 10 vuotta.

Pyydä Geobearilta maksuton tarjous ja varaa kartoituskäynti!

Miten onnistuu lattian oikaisu? Katso video!

Lattian oikaisu

Paisuvalla geopolymeerillä onnistuu tarvittaessa myös pelkän lattian oikaisu. Ennen lattian oikaisua Geobearin asiantuntija tutkii kartoituskäynnillään lattian painumisen syyt sekä alueen maaperäolosuhteet.

Lattiaa oikaistaessa geopolymeeriä injektoidaan suoraan lattian alle, jossa se täyttää ensin lattian alla olevat tyhjät tilat ja alkaa samalla paisua nostaen lattiaa.

Lattian oikaisu voidaan tehdä lattiaa purkamatta. Geopolymeeriä injektoidaan ulkosokkelin läpi ja tarvittaessa lattiaan porattujen, halkaisijaltaan vain 12-millisten injektioreikien kautta, Koponen kertoo.

Injektointia ja lattian liikettä seurataan koko työn ajan lasermittalaitteilla. Näin lattian oikaisu saadaan toteutettua millimetrin tarkkuudella. Parhaimmillaan jopa päivässä toteutettava korjaustyö ei häiritse myöskään asukkaiden arkea.

Onko lattian oikaisu ajankohtainen? Ota yhteyttä ja pyydä maksuton tarjous!