KYÖSTI SUOLANEN
KUVAT JOHANNES WIEHN

Lopputulos paransi talon ulkonäköä ja toi säästöä lisäeristyksen ansiosta lämmityskuluissa.

Ennen. Tältä talon julkisivu näytti ennen lautavuoraus- ja eristysurakkaa sekä uutta kuistia.
Sää oli jättänyt jälkensä alun perin valkoisena hohtaneeseen mineriittipintaan paikallisina tummentumina. Levyt olisi toki voinut maalata, mutta lautaverhous tuntui kuitenkin asukkaiden mielestä parhaalta pintamateriaalilta 1950-luvulla rakennettuun taloon. Kaakkois-Suomessa sijaitseva talo nousi aikanaan UPM:n Voikkaan sittemmin suljetun tehtaan palkkojen ja osin materiaalienkin vauhdittamana.
Lautaverhouksessa päädyttiin vaaka- ja pystypaneloinnin yhdistelmään. Väriksi valittiin kartanonkeltainen, jolla oli jo aiemmin maalattu piharakennus.
Ulkoverhous- ja lisäeristysurakka käynnistyi elokuun puolivälissä mineriittien purkutöillä. Kouvolalaisen Costella Oy:n kokonaisurakkaan sisällytettiin myös talon ikkunoiden vaihto.
Purkujäte kaatopaikalle. Mineriittilevyjen purkamisesta ja työn luvanvaraisuudesta on monella epätietoisuutta. Levyissä oleva asbesti herättää turhiakin pelkoja. Hengityssuojaimin varustautuneet miehet purkivat mineriittivuorauksen vauhdilla ja purkujäte toimitettiin saman tien kaatopaikalle. Purkutyöt kaatopaikkamaksuineen sisältyivät urakkasopimukseen.
Vauhdilla tehdyssä purkutyössä pihamaalle sateli melkoisesti nauloja. Sekä laatat että niiden alla ollut bitumihuopa oli naputeltu nauloja pihtailematta paikoilleen. Vaikka nauloja yritettiin poimia pihalta jälkikäteen, ne muistuttivat olemassaolostaan ikävällä tavalla. Pari käyntiä rengasliikkeessä osoittivat, että harmaa naula naamioituu sepelipihaan todella huomaamattomasti.
Levyjen alle asennetun bitumihuovan alta paljastui kohtuullisen hyväkuntoinen raakalaudoitus. Muutamat pehmenneet laudat vaihdettiin uusiin.

Perustus kuistille. Kuistin edustalle valettiin kolme sementtianturaa. Parvekkeen kattolippa lepää tukevasti niiden päällä.

Ikkunoiden vaihto. Ikkunat vaihdettiin lautavuorauksen asennuksen jälkeen. Lopuksi tehtiin ulkopuoliset ikkunalaudoitukset ja pellitykset.

Katto uusiksi. Kuisti katettiin konesaumapeltikatolla, jonka päälle rakennettiin uusi iso parveke.
Lisäeristeeksi asennettiin jäykkä eristelevy, jonka ulkopinnassa on tuulensuojapinnoite valmiina. Alkuperäisessä suunnitelmassa olleen erillisen villan ja gyproctuulensuojalevyn korvaaminen yhdellä levyllä toi runsaan 1 500 euron säästön vain yhden koolauksen ja nopeamman asennuksen ansiosta.
Verhoilumateriaaliksi valittiin tukeva 20 x 145 paneeli valmiiksi pohjamaalattuna. Kokeneet timpurit etenivät mineriittilevyjen purkajien perässä telineillä. Talon uusi ilme alkoi hahmottua vauhdilla, kun tuulensuojalevyt saivat päälleen lautaverhouksen. Ulkovaipan ja tuulensuojalevyn väliin tehtiin koolaus. Ilma kiertää rakenteessa oikeaoppisesti ja se pysyy kuivana.
Urakka laajeni melkoisesti kuistiremontin takia. Lämmin kuisti toi kuitenkin kaivattua lisätilaa päällysvaatteille ja kengille myös talvella. Kuistin päällä sijaitsevien kattorakenteiden uusimisesta eivät ole pahoillaan muut kuin ampiaiset, jotka olivat ahkeroineet rakenteiden kätköihin monta pesää.
Perhe on tyytyväinen talon uuteen ulkoasuun. Tehokkaampi eristys säästää lämmityskuluissa. Lämpöä talossa toki riitti aiemminkin, mutta pakkasella ja kovalla pohjoistuulella vanhan ulkovaipan teho jätti toivomisen varaa.
Öljynkulutus on arviolta 15–20 prosenttia aiempaa pienempi, joten lisäeristykseen sijoitetut eurot palautuvat ainakin osittain vähäisemmän kulutuksen myötä. Ikkunat uusine reunalautoineen viimeistelivät talon ulkovaipan. Uusittavien ikkunoiden lukumäärä nousi yli parinkymmenen, kun mukaan lasketaan kellarin pikkuikkunat. Ulkokuoren muutos on sen verran suuri, että ennen remonttia käyneet vieraat ajavat kylään tullessaan ohi tuttua taloa etsiessään.
Mitä maksoi?
Talon puuverhous, lisäeristys ja ikkunoiden uusiminen maksoi reilusti alle 25 000 euroa kokonaisurakkana. Kuistin rakentaminen lämpimäksi aiheutti lisäkustannuksia, sillä se ei sisältynyt alkuperäiseen urakkasopimukseen.
Lue lisää tähän taloon liittyvistä projekteista: www.suomela.fi/savuapiipusta.