Talvehtiva kasvi kaipaa nyt valoa ja hoitoa

Lumien sulettua voi taas istuttaa kukkasipuleita. Istuta sipulit hieman syvemmälle, tai suojaa ne havuilla talven varalle. Sisällä talvehtivat kasvit ja huonekasvit kaipaavat nyt valoa ja huolenpitoa. Älä kuitenkaan kastele liikaa! Anna joulukuusenhakuretken odottaa vielä tovi.
Taas voi istuttaa, pari niksiä
Lumet sulivat suuresta osasta maata, joten nyt voi taas istuttaa kukkasipuleita. Nyt istutettavat sipulit kannattaa suojata vaikka havuilla, tai istuttaa hiukan syvempään. Esimerkiksi talvivalkosipulit kannattaa istuttaa 15 cm syvyyteen ja keväällä poistaa 5-10 cm maata sipulin päältä pois. Näin ne talvehtivat hyvin ja keväällä ovat heti kasvurytmissä täysillä mukana.
Tutkimus: Kasvit palauttaa, kun ”ruudut” polttaa aistit
Viime viikolla luin mielenkiintoisen artikkelin, jossa oli oikein tutkimuksin todettu, kuinka kasvien kanssa vietetty pienikin aika palauttaa aistit ja hyvän mielen, kun jatkuva television, tietokoneen, tabletin tai kännykän tuijottelu taas turruttaa ne.
Niille koehenkilöille, jotka tuijottivat vain ”ruutuja”, ei maistunut uni eikä ruoka, ja mielen valtasi paljon negatiivisimmat ajatukset kuin niillä, jotka puuhastelivat edes hetken päivässä kasvien kanssa. Kasvien kanssa vietetty aika etenkin iltaisin rauhoitti ja antoi paljon paremman levon ja mielen. Myös ruoka maistui paremmin eikä koehenkilöiden mieli tehnyt niitä ”huonoja hiilihydraatteja” eikä alkoholia, toisin kuin niillä, jotka tuijottivat vain ruutuja.
Eli lyhykäisyydessään tutkimuskin todisti sen, että pienikin puuhastelu tai edes kasvien katselu palauttaa ruutujen aiheuttamat haitat varsin tehokkaasti. Toki saman asian ajaa myös puolentunnin kävely metsässä tai kirjan lukeminen.
Talvehtiville pelargoneille apua
Talvehtivat pelargonit, ja miksei kaikki muutkin kasvit, ovat nyt kaikkein tiukimmillaan, kun valon määrä on vähäinen ja vähenee edelleen. Lehdet nahistuvat ja kasvin elinolot heikkenevät, koska valo on sen kaiken elämän perusta. Kasveista kannattaa poistaa vain homeiset ja huonot lehdet, sillä ne levittävät helposti kasvitauteja ja toisaalta niistä erittyy myös etyleeniä, joka vanhentaa kasvia entisestään. Keltaiseksi menevät lehdet voi ja kannattaakin jättää niin kauan, kun niissä on vähänkään vihreää tallella.
Niukka kastelu, viileä ja valoisa paikka on talvehtiville kasveille parasta juuri nyt. Toki kaikkein parasta on sijoittaa ne kunnon kasvilampun alle. Itselläni on pöydällä lampun alla joulukaktuksesta otettu pistokas juurtumassa, valkosipuli kasvattamassa versoja salaattiin, tomaatteja, vaha-amaryllis ja muita huonekasveja. Lisäksi viime kesänä pelastamani perinnepelargonian pistokkaat, jotka jopa innostuivat kukkimaan lampun alla. Kaikki viihtyy kuin kesällä konsanaan, kun anna niille lisävaloa tuolla ledkasvilampulla. Ajastinkellolla olen säätänyt aamulle muutaman tunnin (6-10) ja illalle (15 -21) valotusta ja homma toimii kuin itsestään. Tuon mielestäni ainoan ja oikean led-kasvilampun saat sinäkin täältä.
Joulukuusia ei kannata hakea vielä
Vaikka ilma olisikin nyt leppoisa ja maasto lumeton, niin ihan vielä ei kannata kuusta kaataa, sillä perimätiedon mukaan kuu ei ole siihen suosiollinen. Nyt kaadetusta kuusesta varisee neulaset helposti, kun sen tuo sisälle. Paras aika kaataa kuusi on 30.11-10.12.
Kuukalenterista löydät tämän lisäksi paljon muutakin hyödyllistä tietoa koko vuodeksi. Wanhan ajan kuukalenterin upeine kuvineen saat täältä.
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / Kodin Kukat Oy
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
huonekasvi joulukuusi kukkasipuleiden istutus kukkasipuli kukkasipulien istutus kukkasipulit talvehtia talvehtiminenLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja