MAINOS

Talven kukkaloistoa – trendikkäimmät joulukukat

Sisustus

Perinteiset joulukukat eivät ole menettäneet suosiotaan, mutta rinnalle on noussut myös vuosisadan takaiset suosikit. Adrian Evans esittelee joulun 2016 trendikkäimmät kasvit, joista löytyy jouluisen tunnelman luojat jokaiseen kotiin.

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Ensilumi peitti maan, kellot käännettiin tunnin verran kohti edellistä kesää ja ajatukset siirtyivät puutarhasta sisäkasveihin ja joulukukkiin. Ikkunoillani kasvaa kelpo kokoelma erilaisia saintpaulioita eli paavalinkukkia, kestosuosikkejani. Keittiönpöydälläni on aina maljakollinen tuoreita leikkokukkia kauneudellaan ja tuoksullaan ilahduttamassa. Joulukukat tuovat viihtyisyyttä kotiin, Adrian Evans kuvailee kotinsa joulutunnelmaa.

Muutama sata vuotta sitten, teollisen ajan koittaessa, lähetettiin kasvien metsästäjiä kaukaisin maihin koluamaan, ja tuomisinaan heillä oli uusi kasvilajeja. Vauraus lisääntyi, ja Brittein saarille nousi toinen toistaan hienompia maaseutukartanoita. Upeasti suunnitellut puutarhat täynnä eksoottisia kasvilajeja olivat tapa näyttää menestystä ja viestiä edistyksellisyyttä. Tavallisemmatkin kodit täyttyivät kukkivista ruukkukasveista ja leikkokukista. Illallispöytien kukka-asetelmilla haluttiin hämmästyttää vieraita, ja siitä kehittyikin eräänlainen taidemuoto.

– Joulunaika lähestyy enkä voi olla muistamatta sitä, kiitos pienen poikani, Adrian toteaa ja jatkaa: – Joulusesongin kukat ja kasvit ilmestyvät nyt kauppoihin. Suurin osa niistä on meille vanhoja tuttuja, kauniin sävyisistä ritarinkukista (tuttavallisesti amaryllis) punaisiin ja valkoisiin joulutähtiin. Kasveiksi on ajan saatossa valikoitunut lajeja, joita on helpohkoa kasvattaa tai hyötää kukkaan, kuten vaikkapa hyasintteja ja tasettinarsisseja (Narcissus ’Paper White’).

Trendikkäimmät joulukukat

Skimmia

Suosiotaan nostaa ihana joulukasvi skimmia (Skimmia), joka on kaunis niin punertavine nuppuineen kuin tuoksuvine kukkineen. Taitava viherpeukalo on saattanut saada punaisia marjojakin. Ikivihreä pensas ei talvehdi ulos istutettuna mutta sopii monenlaiseen, niin juhlapöydän koristeeksi kuin asetelmiin muiden kausikasvien lomaan istutettuna.

Joulukukat

Skimmia

 Huonekuusi

Huonekuusia (Araucaria) näkee entistä enemmän blogien ja sisustutuslehtien jutuissa ja miksipäs ei: se muistuttaa kovin tavallista kuusta ja tuo siten perinteistä jouluntunnelmaa. Joulukoristeet ja kevyet ledvalot sopivat sen koristeiksi. 

Viherkasvina huonekuusi viihtyy hieman huoneenlämpöä viileämmässä ja kosteammassa. Jos sinulla on sopivaa tilaa kotonasi, tai vaikkapa rappukäytävässä, siirrä huonekuusi sinne jatkamaan talvikautta. Kevään tullen sen voi siirtää ulos varjoisalle paikalle.

Ritarinkukat

Ritarinkukkien (Hippeastrum) eli amaryllisten suosio ei ota laantuakseen. Harvinaisemmat värit hyödetään itse sipuleista, perinteisiä saa valmiiksi nuppuisina myymälöistä. 

Leikkokukkina ritarinkukat ovat nyt erittäin trendikkäitä. Sujauta yksittäinen mustanpunainen tai valkoinen ritarinkukka maljakkoon tai kokoa perinteisistä punaoransseista näyttävä jouluasetelma vaikkapa havunoksien kanssa.

Joulukukat

Ritarinkukka

Joulutähdet

Joulutähtien (Poinsettia) uutuuslajikkeissa on niin keltapunakirjavia kuin pinkkivalkopilkullisia. Pintansa pitävät upeat joulunpunaiset ja rinnalle kirii valkoinen. Entistä useampi haluaa ostaa joulutähtensä tuuheina ja monilatvaisina pensaina.

Joulutähden hoitoa pidetään haastavana, mutta näillä vinkeillä on helppo onnistua. Tasainen lämpötila on tärkeää, sillä joulutähdet eivät siedä vetoa tai liian kuumaa paikkaa. Kastele vasta kun mullan pinta on hieman kuivahtanut. Juuret eivät saa seistä vedessä, joten suojaruukut tyhjennetään ylimääräisestä vedestä.

Jouluruusut

Perinteisten joulukukkien rinnalle ovat nousseet jouluruusut (Helleborus), jotka saattavat ulkona puutarhassakin äityä kukkimaan lumen alta. Jouluruusuja on helppo löytää niin valkoisena kuin punaisen sävyissä.

Hieman viileämmässä tai puolivarjoisella ikkunalla niistä riittää iloa pidempään. Kevään tullen kasvit voi istuttaa puutarhaan, vaikkapa pensaan alle.

Joulukukat

Jouluruusu

Sisustusvinkki!

Istuta joulukukat koreihin tai vaikkapa ajan patinoimaan vatiin. Koristele pihan antimilla; jäkäläisillä oksilla, sammalella tai kävyillä – hillityn tyylikäs jouluasetelma on valmis. Tumma ja kuohkea Kukkamulta sopii hyvin joulukukkien istuttamiseen. Astian voi salaojittaa kerroksella Ruukkusoraa

 
Kuvat: Kekkilä Oy ja Floradania
 
 
Lue myös: Joulukuusi saa kyytiä loppiaisena – lue ohjeet kuusen hävittämiseen, Näin joulukuusi pitää neulasensa, Juhlava kattaus jouluna suomalaisten mieleen, Lidl kysyi suomalaisilta – jouluruoka on keventymässä, Joulusiivous hampaat irvessä – vinkit stressittömään siivoukseen, Marttojen joulusiivous muistilista – näin siivous sujuu mutkattomasti, Askartele joulupussi kierrätysmateriaaleista, Tonttuovi on joulun valloittavin sisustushitti, Tee-se-itse – havutähti jouluksi, Talven kukkaloistoa – trendikkäimmät joulukukat, Näin joulukuusi pitää neulasensa, Viritä jouluvalot poluille ja porstuaan, sytytä tulet tuikkuun ja kaminaan, Lähes puolet suomalaisista suosii metsäkuusta – näin joulukuusi pysyy kunnossa pidempään ja Suosi ledejä jouluvaloissa – 5 vinkkiä jouluvalaistukseen 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

huonekasvit joulu joulukukat


Lisää samasta aiheesta