Talven kulutushuiput tuontisähkön varassa

Lämmitys

Huippukulutuksen aikana kotimaista sähköntuotantokapasiteettia on käytettävissä noin 12 800 megawattia. Suomen oma tuotantokyky ei kutenkaan riitä kattamaan talven huippukulutusta. Lue lisää!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Sähkönkulutuksen talvelle 2013 – 2014 arvioidaan olevan maksimissaan 15 000 megawattia (MWh/h). Kovien pakkasten aikana Suomi on edelleen tuontisähkön varassa.

Sähköä riittää kaikille, jos naapurimaista Ruotsista, Venäjältä ja Virosta on myytävää ja siirtoyhteydet toimivat. Kansainväliset sähkön tukkumarkkinat ohjaavat sähköä sinne, missä sitä eniten tarvitaan.

Tavoite sähköntuotannon omavaraisuudesta kaikissa tilanteissa muodostuu Suomelle edelleen haastavaksi, ja tuontiriippuvuus säilyy tulevanakin talvena. Näyttää siltä, että kotimaista lauhdekapasiteettia suljetaan kannattavuus- ja ympäristövaatimusten seurauksena. Suomen sähkövajeen arvioidaan nousevan huippukulutustilanteessa ensi talvena yli 2 000 megawattiin.

Sähkönkulutuksessa ei ole vuositasolla Suomessa tapahtunut suuria muutoksia

Siksi tulevan talven kulutushuipun odotetaankin pysyvän samalla tasolla kuin viime talvena. Kulutushuippu riippuu voimakkaasti lämpötilasta, ja 10 asteen lämpötilan lasku kasvattaa sähkön kulutusta 1 000 – 1 500 megawattia.

Huippukulutuksen aikana kotimaista sähköntuotantokapasiteettia on käytettävissä noin 12 800 megawattia. Tuotantokapasiteetti on laskenut viime talveen nähden tehoreservijärjestelmässä olevan tuotannon vähennyttyä sekä Inkoon voimalaitoksen yksiköiden sulkemisen myötä. Tuulivoimantuotanto on Suomessa kasvussa, mutta sillä ei ole juuri merkitystä tuotantolähteenä kylmän talvipäivän kulutushuipun aikana.

Sähkön siirtoyhteydet naapurimaista riittävät hyvin kattamaan Suomen alijäämän. Tuontimahdollisuudet kasvavat merkittävästi, kun uusi merikaapeliyhteys EstLink 2 otetaan käyttöön Viron ja Suomen välillä 650 megawatin siirtoteholla. Yhteensä tuontikapasiteettia naapurimaista on tuolloin yli 5 000 megawattia.

Kysyntäjoustolla ohjataan sähkönkulutusta

Kysyntäjoustoa hyödyntämällä sähkönkulutusta voidaan ohjata korkean kulutuksen aikaan pienemmäksi. Kysyntäjoustolla onkin merkittävä rooli sähkön riittävyyden varmistamisessa kulutushuipuissa. Sähköstä on huippukulutuksen aikaan niukkuutta, jolloin sähkön hinta markkinoilla nousee.

Mahdollisuudet kysyntäjouston hyödyntämiseen myös pienkulutukselle ovat kasvaneet uusien etäluettavien sähkömittarien ja sähkömyyjien pörssihinnoiteltujen tuntikohtaisten sähkösopimusten myötä.

 

Talven 2013-2014 tuotantokyky, kulutus ja sähkövaje: www.fingrid.fi

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kotitaloussähkö sähkön kulutus sähkön kulutushuippu