Talvi on täällä – muista energiatehokkuus lämmityksessä

Lämpötilat ovat painuneet pakkasen puolelle lähes koko maassa. Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys sekä ilmanvaihto säädetty oikein. Energiataloudelliset säädöt ja asumistottumukset tukevat terveellisiä sisäilmaolosuhteita ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia.
Kylmän tunne on yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voi kuitenkin sanoa, että 20-22 °C on sopiva lämpötila oleskelutiloissa. Makuuhuoneessa makoisammat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa. Varastot ja autotallit puolestaan voi pitää huomattavasti viileämpinä.
– Luotettavan mittaustuloksen saat, kun asetat mittarin huoneen väliseinälle riittävän kauaksi ikkunoista ja ulkoseinistä, reilun metrin korkeuteen. Lämpötiloja kannattaa seurata säännöllisesti pitkin talvea ja säätää lämmitystä tarpeen mukaan, neuvoo Motiva Oy:n asiantuntija Teemu Kettunen.
Hän myös kannustaa herättelemään termostaattien toimintaa kiertämällä niitä ääriasennosta toiseen. Paksut verhot ja huonekalut pitää siirtää pois patterin edestä, jotta lämpö pääsee levittäytymään tasaisesti huoneeseen.
Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua.
– Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Säädä lämmitys päälle aamuin illoin niihin ajankohtiin, kun tilaa käytetään ja kuivatetaan. Parhaimmillaan säästät jopa puolet kylpyhuoneen lämmitykseen kuluvasta sähköstä, Kettunen vinkkaa. Vaikka lämmitystä voi ajastaa, pitää pesutilojen ilmanvaihdon olla toiminnassa jatkuvasti.
Vältä vedontunnetta
– Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa, Kettunen sanoo. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan.
Vedontunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 °C. Liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa, joten tarkkana kannattaa olla.
– Ilmanvaihtokoneesta kannattaa tarkistaa, että lämmöntalteenotto on päällä. Lämmöntalteenotto on vakiona ainakin 2000-luvulla asennetuissa pientalon teholuokan ilmanvaihtokoneissa, ja joissain vanhemmissakin koneissa mallista riippuen, neuvoo Kettunen.
Myös kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihtokone. Jos laitteisto on käyttäjälle tuntematon, kannattaa apua pyytää huoltoyhtiöltä.
Energiaa säästyy myös puhallintehon säätämisellä. – Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun asunnossa on esimerkiksi juhlien vuoksi poikkeuksellisen paljon ihmisiä, laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä. Minimiteholle laite kannattaa säätää silloin, kun ei olla kotona, vinkkaa Kettunen.
Olethan muistanut seuraavat:
- Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta. Säädä termostaatit ja seuraa huonelämpötiloja. Oleskelutiloissa sopiva lämpötila on 20–22 astetta.
- Kytke ilmanvaihtolaitteesta viilennysasetus pois päältä ja lämmöntalteenotto päälle.
- Säädä ilmanvaihtokoneen jälkilämmitys 16–17 asteeseen.
- Ilmanvaihtoventtiilit käännetään talviasentoon, mutta ei suljeta kokonaan.
- Säädä ilmanvaihdon puhallintehoa tarpeen mukaan arjessa.
Lisätietoja:
Motiva Oy
Kuluttajien energianeuvonta opastaa maksutta kodin energia-asioissa ja oikeissa säädöissä.
Löydä energianeuvoja läheltä sinua >
Energianeuvontaa Facebookissa >
Vinkkejä energiataloudelliseen arkeen >
Motiva Oy on valtionyhtiö, jonka tehtävänä on vauhdittaa kestävää muutosta.
Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
energian säästäminen energian säästö energiatehokas energiatehokas asuminen energiatehokkuus huonelämpö ilmanvaihto ilmanvaihtojärjestelmäLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja