MAINOS

Talvi tekee tuloaan – muista talvisuojaus

Piha

Kylmänarkojen kasvien talvisuojaus tehdään nyt. Suojaa nuoret puut ja pensaat talven nälkäisiltä jyrsijöiltä, mutta jätä perennapenkkien siivous kevääseen. Metsästä kannattaa kerätä koristeita jouluasetelmiin vielä ennen lumien tuloa.

Jaa sosiaalisessa mediassa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS PÄÄTTYY

Talvi tekee tuloaan, ja mikäli sääennusteet pitävät paikkansa, on koko Suomi nyt ainakin viikon verran pakkasen puolella. Kylmänarkojen kasvien ja esimerkiksi mansikoiden päälle voi nyt laittaa suojaa (harsoja, havuja, puiden lehtiä jne.) turvallisin mielin. Maa ei tästä enää liiaksi lämpene, ja suojat tekevät sen mitä kuuluukin eli suojaavat kasveja paleltumiselta. Harsoa käytetään paljon mansikkamailla suojana. Se paitsi suojaa talvivaurioilta, myös aikastuttaa ja lisää satoa keväällä. Harson poistamisen kanssa kannattaa olla tarkkana keväällä, mutta siihen palataan sitten keväämmällä, kun se on ajankohtaista.

Suojaa nuoret puut ja pensaat viimeistään nyt

Etenkin nuorten hedelmäpuiden runkojen suojaus on fiksua tehdä nyt, kun maa on vielä sulaa tai vasta hiukan jäässä. Paras ja varmin tapa suojata puu on kietoa rungon ympärille runkosuojus ja sen ympärille verkko. Näin puu on suojassa niin jäniksiltä, kaneilta kuin peltomyyriltäkin. Vesimyyrä taas kulkee maan alla ja sen suojaksi kannattaa laittaa vaikkapa ääniohjattu myyränkarkotin.

Parempi ja helpompi tapa on suojata puut nyt, kuin yrittää pelastaa kaluttuja puita sitten keväällä lumien sulettua.

Perennapenkit siivotaan vasta keväällä

Perennapenkit voi suosiolla jättää siivoamatta syksyllä. Ei laiskuuttaan, vaan ihan siitä syystä, että se on kasveille parempi. Kasvusto suojaa perennojen juuristoa talvella ja leikkaamattomat varret suojaavat juuristoa liialta märkyydeltä. Ja ovathan nuo lumipeitteiset talventörröttäjät myös kivan näköisiä ja tarjoavat ruokaa pikkulinnuille.

Joulukoristeiden keruuseen

Jos talvi tosiaan tulee jäädäkseen, niin joulukoristeet kannattaa keräillä jo nyt. Sammaleet, jäkälät, kävyt ja känkkyrät ovat mitä mainioimpia koristeita jouluasetelmiin ja kransseihin, eivätkä ne yleensä maksa kuin maanomistajalta luvan kysymisen vaivan.

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuva: Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

pensas perenna puu suojata talvisuojaus


Lisää samasta aiheesta