MAINOS

Talviautoilu – viisi vinkkiä

LämmitysPihaYleinen

Talviautoilu voi kuluttaa tarpeettoman paljon polttoainetta ja autoa. Lue asiantuntijan viisi niksiä talviautoilijalle!

Jaa sosiaalisessa mediassa

Talviautoilu tuo mukanaan omat haasteensa. Näillä viidellä vinkillä säästät polttoainetta, vähennät pakokaasupäästöjä ja lisäät turvallisuutta. Talviautoilu-niksit kertoi Motivan liikenteen ja asumisen johtava asiantuntija Vesa Peltola.

1. Tarkista rengaspaineet

Rengaspaineet kannattaa tarkistaa kerran kuukaudessa turvallisuuden parantamiseksi ja polttoaineen säästämiseksi. Rengaspaine laskee n. 0,1 bar / 10 °C: jos rengaspaine on kesällä + 20 °C:n lämpötilassa 2,4 bar, talvella -20 °C:n pakkasella se on enää 2,0 bar. Vaikka 0,5 barin muutosta ei havaitse paljaalla silmällä, henkilöauton kulutus kasvaa pari desilitraa sadalla kilometrillä. Polttoaineen kasvavan kulutuksen lisäksi väärät rengaspaineet kuluttavat renkaita, ja auton hallittavuus ääritilanteissa heikkenee.

2. Esilämmitä moottori

Moottori on hyvä esilämmittää, sillä se tuo säästöjen lisäksi vähemmän päästöjä. Terveydelle haitalliset pakokaasupäästöt vähenevät ensimmäisten ajokilometrien aikana terveydelle. Moottorin esilämmittäminen säästää polttoainetta erityisesti vanhemmissa autoissa. Ota esilämmitys käyttöön kuitenkin vasta sitten, kun lämpötila laskee pakkaselle. 

Ulkoilman lämpötila

Sähköiset esilämmittimet

Polttoainetoiminen lämmitin

     
0 … -5 °C 0,5–1 h 10–15 min
-5 … -10 °C 1–2 h 15–20 min
alle -10 °C 2–3 h 20–30 min

 

Sisätilanlämmitykseen suositellaan käytettävän enintään kaksi tuntia kovallakin pakkasella. Erityisesti sähköautoilijan kannattaa käyttää sisätilanlämmitystä, koska ajon aikana lämmittäminen vie energiaa ajoakustosta ja toimintamatka lyhenee.

3. Käytä sähkölaitteita harkiten

Voimalaitoksena auto ei ole kovin hyvä, sillä autolla tuotettu kilowattitunti maksaa lähes euron eli kuusi kertaa enemmän kuin tavallinen verkkosähkö. Yhden kilowattitunnin tuottaminen kuluttaa n. 0,6–0,7 l bensiiniä sadalla kilometrillä. Älä siis pidä turhaan istuimen tai takalasin lämmitintä päällä. 

4. Ylimääräinen kuorma pois

Jokaista sadan kilon kuormaa kohti polttoaineen kulutus kasvaa 0,1–0,2 l sadalla kilometrillä. Takakontissa ei kannata säilöä ylimääräistä tavaraa eikä suksiboksia pitää katolla turhaan. 

5. Aja ennakoiden 

Erityisesti talvella kannattaa ajaa rauhallisesti, sillä turhat hidastukset ja kiihdytykset lisäävät polttoaineenkulutusta. Hyödynnä auton liike-energiaa samalla tavoin kuin polkupyörällä ajaessa!  Turvallisen ja taloudellisen ajotavan oppii esimerkiksi EcoDriving-kurssilla.

Vinkit kertoi Motivan liikenteen ja asumisen johtava asiantuntija Vesa Peltola, kuva Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

auton lämmitys polttoaineen kulutus polttoaineen säästö rengaspaineet talviautoilu


Lisää samasta aiheesta