Talvipihan puuhia – askartele jäälyhtyjä ja havupalloja, hyötykäytä kynttilänjämät

Talvella puutarha lepää ansaitusti ja kerää voimia uuteen kasvukauteen. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö pihalla riittäisi puuhasteltavaa. Askartele vaikka havupalloja ja jäälyhtyjä talvipuutarhan koristeiksi, äläkä unohda muistaa pikkulintuja!
Kynttilöiden jämät ulkotuliin
Nyt kun on tullut noita kynttilöitä ja ulkotulia polteltua, niin tiesitkö, että voit hyötykäyttää kynttilöiden jämät? Itse laitan ne aina ulkotulien sekaan. Siellä ne sulavat ja palavat iloisesti. Jätteen määrä vähenee ja ulkotulien paloaika pitenee.
Joulukuusen jatkokäyttö
Joulukuusta ei kannata heittää menemään heti joulun jälkeen. Se on hyvä siirtää ulos pikkulintujen ruokintapaikan läheisyyteen. Se antaa suojaa ruokaileville linnuille saalistavia varpushaukkoja vastaan, kun pitää lentomatkat lyhyinä. Tiesitkö, että kovalla pakkasella pikkulintujen silmät voivat jäätyä jo muutaman kymmenen metrin matkalla? Siksi olisi hyvä, jos lintujen ei tarvitsisi lentää pitkiä matkoja ruokailun takia tai sen yhteydessä.
Kuusi kestää ulkona hyvänä ilman mitään temppuja aina kevääseen asti ja sitten sen voikin pilkkoa. Havuista haketta ja runko klapeiksi ja uuniin.
Rasvaista ruokaa pikkuystäville
Nyt kun pakkaset jatkuvat, olen varannut (sen perinteisen joulukauralyhdyn lisäksi) pikkuystävillemme reilusti talipalloja, pähkinöitä ja auringonkukan siemeniä. Niissä kaikissa on sitä hyvää rasvaa, jonka avulla pikkuystävämme selviävät kovistakin pakkasista.
Havupalloja – helppoja ja kauniita koristeita edullisesti
Havupallojen teko on helppoa ja niistä saa kauniit, koko talven kestävät koristeet helposti ja edullisesti. Tein pienen kuvasarjan, jossa vinkit kuinka homma käy. Voit katsoa sen täältä.
Sählypallosta saa myös kätevän kestopohjan havupalloille. Sen reikiin on helppo työnnellä havut ja kiinnittää ripustuslenkki. Keväällä sitten vain nypitään havut pois ja pallo on käyttövalmis taas seuraavalla kerralla.
Koristeita luonnosta – jokamiehen oikeudet
Luonto tarjoaa paljon ihania koristeita niin kransseihin kuin kukka-asetelmiinkin, mutta ihan mitä ja miten vain niitä ei kuitenkaan saa kerätä. Osaan tarvitaan maanomistajan lupa, ja oikeastaan kaikkeen tervettä maalaisjärkeä ja ennen kaikkea kunnioitusta luontoa kohtaan.
Jos et ole varma, mikä kuuluu ja mikä ei jokamiehen oikeuksiin, niin täältä löytyy hyvä opas siihen.
Jäälyhtyjä
Jäälyhtyjen teko onnistuu helposti heti kun tulee riittävästi pakkasta. Ne ovat ihastuttavan kauniita ja turvallisia alustoja kynttilöiden polttoon, eikä maksa kuin vaivan. Niiden tekohan onnistuu näin:
- Täytä ämpärit lähes täyteen vettä ja vie ne ulos jäätymään.
- Kun jäätä on kertynyt noin 5 cm, kasta ämpäri hetkesi lämpimään veteen ja se irtoaa itsestään.
- Kippaa lyhty pois ämpäristä ja nakuttele puukolla pohjapuolelle reilu reikä ja kaada vedet pois.
- Siinä kynttilä vain sisään ja nauttimaan tunnelmasta, eikä haittaa tuulet eikä tuiskut kynttilän palamista.
Erilaisia variaatioita ja koristeitakin näkee usein tehtävän, mutta minulle nämä ihan perusmalliset ovat olleet jotenkin kaikkein parhaita – pelkistettyä kauneutta kynttilän loisteessa on ihana katsella.
Oikein hyvää vuoden vaihdetta ja kasvurikasta vuotta 2019 toivottaa puutarhurisi Juha
Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >
Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy, Biolan
Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:
havupallo joulukuusi Juha Toikka jäälyhdyt jäälyhty Kodin Kukat Kodinkukat kynttiläLisää samasta aiheesta
Tuotehaku
Hae pientaloasumisen tuotteita ja lisätietoja