Talvisuojaus tehdään, kun pakkanen nipistää kunnolla

Piha

Ei suojata vielä, ettei lämpene liikaa

Syksyn lehdillä voi suojata puutarhan arimpia kasveja. Ihan vielä sitä ei kannata tehdä, etenkään Etelä- ja Keski-Suomessa. Vaarana nimittäin on, että maa lämpenee, kasvit alkavat kasvaa ja talven tullessa ne talvehtivat huonosti ja pahimmillaan paleltuvat ja kuolevat. Malta vielä hetki ja levitetä talvisuojat vasta, kun pakkanen on kunnolla nipistänyt ja kelit jäävät pysyvästi kylmiksi.

Jaloruusujen talvisuojaus

Jaloruusujen talvehtiminen on aihe, josta riittää aina keskustelua. Jos jonkin näköistä poppakonstia ja ajatusta olen niiden suhteen kuullut ja kokeillutkin. Tässä yksinkertaiset vinkit jaloruusujen talvisuojaukseen:

  • Hyvä syyslannoitus syksyllä (elokuussahan me tämä jo aloiteltiin).
  • Leikkaa versot n. 30 cm korkeiksi.
  • Lisää tarvittaessa hiekka-turveseosta ja nosta multaa keoiksi ruusujen tyville.
  • Peittele havuilla, kun pikkupakkaset alkavat.

houseplant-155455_1280

Huonekasvien huolenpitoa

Nyt kun on ilmat ovat olleet pilvisiä ja valon määrä vähenee kaiken aikaa, olen viettänyt huonekasvien kanssa enemmän aikaa. Sumuttelen niitä päivittäin (joskus jopa aamuin ja illoin) joko pelkällä vedellä tai vesi-merileväseoksella.

Olen siirrellyt huonekasveja lähemmäs ikkunoita varoen kuitenkin, etteivät ne saa vetoa. Lisävalojakin olen katsellut valmiiksi ja aivan kohta alan niitä myös käyttää, etenkin herkimmille kasveille. Tämä uusinta tekniikkaa edustava ja ammattilaistenkin käyttämä LED-kasvilamppu http://www.puutarha.com/p-811-kasvivalaisin.aspx on aivan ehdoton apu. Säädän sen ajastimen avulla antamaan valoa aamulla ja illalla, yöksi asetan 8 tunnin pimeäjakson.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lannoituksen olen lopettanut kokonaan, mitä nyt joskus sekoitan veteen hiukan lannoitetta – toki se on sellaista moraalista lannoittamista, kun tuntuu, että eihän sitä nyt kukaan ihan pelkällä vedellä pärjää. Vaikka totuushan on, että hyvinhän ne pärjäävät, joskus jopa paremminkin ilman lannoitetta! Se taitaa vain olla vähän sama asia, kun tulee annettua namupala silloin tällöin pikkuiselle Huhu-koiralle. Hyvin se pärjäisi ilmankin, mutta tulemme siitä molemmat niin hyvälle mielelle!

Kysytty kuukalenteri ja päiväkirja 2017

Tämä upeasti kuvitettu kuun vaiheista ja siihen liittyvistä parhaista ajankohtaisista asioista selkeästi kertovan kalenterin sekä päiväkirjan voi tilata jo nyt, kalentereiden toimitukset alkavat 24.10. jälkeen. Ne ehtivät nyt toiveiden mukaisesti vaikkapa amaryllisten kanssa samoihin toimituksiin.

Seinäkalenterin löydät täältä >

Päiväkirjan voit tilata täältä > ja yhteistarjouksen (päiväkirja + kalenteri edulliseen yhteishintaan, se suosituin) täältä >

MAINOS
MAINOS LOPPUU

touch-of-wax-glamour-white_15491450691_o

Vaha-amaryllis, tämän joulun hittituote

Nyt amaryllisten kasvattaminen on helpompaa kuin koskaan! Uutuus-amaryllisten sipulit on päällystetty vahalla, eikä niitä tarvitse kastella eikä istuttaa multaan. Näistä on ollut jo etukäteen paljon puhetta, ja vaikka itse olinkin aiemmin epäluuloinen, niin mieluusti myönnän olleeni väärässä: vaha-amaryllikset kukkivat upeasti! Tukilanka sipulin pohjassa pitää kasvin pystyssä ja sen voi sijoittaa minne vain kätevästi ja huolettomasti. Kukkien värivaihtoehtoja on kaksi, valkoinen ja punainen.

Parhaat amaryllikset, vahalla tai ilman, voit tilata nyt täältä >

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka, KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka

MAINOS
MAINOS LOPPUU