MAINOS

Talvivalkosipulit ja liljat heräilevät, komposti ei – tarkkaile kasteluntarvetta

Piha

Kuiva ajanjakso vallitsee halki Suomen ja kasteluntarvetta on syytä tarkkailla pihassa ja puutarhassa. Talvivalkosipulit ja liljat heräilevät kevääseen, mutta puutarhurin komposti kaipaa hieman herättelyä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Viime viikolla olikin puhetta, että kastelutarvetta on hyvä seurailla. Ainakin ikivihreille on hyvä antaa vettä, että varmasti juurilla riittää kosteutta. Ja nyt kun nämä kuivattavat ilmat jatkuvat, niin kastelua on hyvä jatkaa. Samalla voi antaa hieman vettä hiljalleen silmujaan avaaville pensaillekin.

Kompostin herättelyä

Jokin meni minulla pieleen, kun lämpökompostorini lakkasi lopputalvesta käymästä. Veikkaan, että se oli mennyt liian märäksi, eli olin nuukaillut kuivikkeiden kanssa.

Nyt kun ilmat lämpenevät, niin ajattelin herätellä sen taas henkiin. Eli yksinkertaisesti tyhjennän sitä reilusti, lisään kuiviketta, sekoittelen ja tarvittaessa laitan vielä kanankakka-vesiseosta sekaan, niin eiköhän se siitä taas lähde käyntiin ja tekemään ”mustaa kultaa”.

Talvivalkosipulit heräilee – vettä ja voimaa myös niille

Talvivalkoispulit alkaa hiljalleen heräillä ja niille annan veden lisäksi nyt myös voimaa, eli kanankakkarakeita. En nyt niin tarkkaa sitä määrää mittaa, mutta ajatuksena on pari kourallista neliölle. Ja jollei nyt viikkoon-kahteen sada, niin sitten pitänee kastella muuten. Ja kunhan nurmikko kasvaa sen verran, että pääsee leikkaamaan, niin ruohosilppu katteeksi. Sitten ei muuta tarvikkaan tehdä ennen juhannusta (tai hetkeä, kun kukkavarret ilmestyy).

Myös liljat nousee – tarkista liljakukkotilanne

Ensimmäiset liljat ovat jo nousseet ja kovasti olen tarkkaillut, että näkyykö liljakukkoja. Ne on nyt helppo huomata ja kerätä pois ennen kuin alkavat lisääntymään. Erityisen hyvin ne löytää, kun pikkuisen haravalla hämmentää maata liljojen ympäriltä. Talvehtinut aikuinen, tulipunainen liljakukko kun vaanii usein ihan siinä pintamultakerroksessa odottaen liljojen nousua ja niiden kimppuun hyökkäämistä.

Ja jos niitä sattuisi näkymään ja vaikka saisin niitä kerättyä poiskin, niin tekisin vielä valkosipulirouheesta ja vedestä niille hämäysseoksen. Eli litraan vettä sekoitan reilun teelusikallisen valkosipulirouhetta, annan tekeytyä päivän-pari ja suihkuttelen sillä liljat. Näin liljakukot eivät haista liljoja, vaan menevät muualle. Eikä tarvitse myrkyillä pelailla.

Alkaneen kevään innoittamin terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Juha Toikka / KodinKukat Oy, Pixabay

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

Juha Toikka Kodin Kukat Kodinkukat komposti kompostoida kompostointi kompostori lilja


Lisää samasta aiheesta