Tampereen asuntomessualueelle tavoitellaan kahta nollaenergiataloa

Sisustus
Vuoden 2012 Asuntomessualueen kahdesta omakotitalosta tavoitellaan nollaenergia- tai lähes nollaenergiatasoista. VTT:n suositteleman määritelmän mukaan nollaenergiatalossa tuotetun uusiutuvan energian ylijäämä on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä.

– Asuntomessuilla pääsee tutustumaan oikeissa kodeissa konkreettisesti siihen, miten muuttuva lainsäädäntö ja nopeasti kehittyvä rakennustekniikka vaikuttavat rakentamiseen ja asumiseen – talojen suunnittelusta erilaisiin energiatuotannon muotoihin asti, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta kuvailee.

Lähes nollaenergiatasoa tavoitteleva Lantti on Aalto-yliopiston tiimin suunnittelema ja TA-Yhtymä Oy:n rakennuttama omakotitalo. Kyseessä on Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa menestyneen Luukku-talon ratkaisujen perusteella suunniteltu ARA-rahoitteinen pientalo. Hankkeessa on mukana myös Sitra.

Lantti-talon rakenteissa pyritään mahdollisimman hyvään lämmöneristävyyteen ja ilmanpitävyyteen sekä kylmäsiltojen välttämiseen. Talossa käytetään uusiutuvia ja hiilidioksidia varastoivia rakennusmateriaaleja. Lämmitykseen Lantti-talo käyttää kaukolämpöä. Talossa on 55 neliötä aurinkopaneeleita omaa sähköntuotantoa varten sekä 8 neliötä aurinkokeräimiä käyttöveden lämmittämiseen.

Toinen nollaenergiatasoa tavoitteleva talo on Kymppitalojen Aurinkotuulia. Talossa tuotetaan sähköenergiaa aurinkopaneeleilla 6500-8500 kWh/vuosi. Talon tulee myös 8 neliötä aurinkokeräimiä sekä maalämpösiirrin, joka imee maaperän lämpöä talon tontilta 1-1,5 metrin syvyyteen asennettavan putkiston avulla. Talon energiankulutusta ja -tuotantoa voi keväästä lähtien seurata reaaliaikaisesti Kymppitalojen verkkosivuilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Kummankin talon energiatehokkuuteen vaikuttavat myös arkkitehtoniset ratkaisut, kuten ikkunoiden suuntaus. Pääikkunoiden ilmansuunta on valittu niin, että talvella voidaan maksimoida auringonlämmön ja -valon pääsy sisälle. Aurinkotuulia-talossa on lisäksi pitkät räystäät, jotka suojaavat kesällä liialliselta paahteelta. Taloihin tulee led-valaistus sekä hallittu ilmanvaihto tehokkaalla lämmön talteenotolla.

Asuntomessut järjestetään Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7.-12.8.2012. Sitran tukeman energiahankkeen myötä omakotitaloissa on näkyvästi esillä kesällä 2012 voimaantulevien uusien energiamääräysten mukaiset E-luvut ja vuotuiset energiakustannukset.

Lisätietoja osoitteesta www.asuntomessut.fi/tampere-2012.

Teknisiä tietoja nollaenergiataloista

Lantti-talo

MAINOS
MAINOS LOPPUU
  • Huoneistoala 139 m2
  • Puurakenteinen, tuulettuva alapohja, puukuitueriste
  • Talon seinien, katon ja alapohjan kokonaiseristepaksuus on noin 500 mm
  • Lämmönläpäisykertoimet eli U-arvot ovat 0,07-0,09 W/m2K

Aurinkotuulia

  • Huoneistoala 212 m2
  • Puurakenteinen, rapattu, eristeenä alumiinikalvolla pinnoitettu polyuretaanilevy
  • Kattoelementtien kokonaiseristepaksuus on 340 mm, seinien 250 mm ja alapohjan noin 200 mm
  • Katon U-arvo on 0,064, seinien 0,11 ja lattian 0,09 W/m2K