Siirry pääsisältöön

Tapetointiohjeet: Tapetointi ja vanhan tapetin poisto

Sisustus
Tapetointi on helppo tapa tehdä pientä pintaremonttia kotiin.
Tapetointi onnistuu aloittelijaltakin, kunhan pohjatyöt tekee huolellisesti ja hankkii kunnon työvälineet. Lue parhaat tapetointiohjeet ja ryhdy töihin!
MAINOS
MAINOS LOPPUU
5.3.2024

Tapetointi on hyvä tapa uudistaa seinäpinnan ilmettä ja värimaailmaa. Tapetointi vaikuttaa raikastavasti tilan yleisilmeeseen ja se on helppo toteuttaa.

Kun mieluinen tapettimalli on hankittuna, on aika ryhtyä pohjatöihin. Lue tapetointiohjeet huolellisesti läpi ennen tapetoinnin aloittamista!

Näin valmistaudut tapetointiin

  • Varmista kodin sulaketaulusta, että tapetoitavan tilan pistorasiat ja katkaisijat on tehty jännitteettömiksi.
  • Sen jälkeen sähkörasioiden kannet voidaan irrottaa turvallisesti.
  • Myös jalka- ja kattolistat kannattaa poistaa tapetoinnin ajaksi. Listojen alle saadaan piilotettua tapetin leikkauskohta, näin valmis seinä näyttää siistimmältä.

Onnistunut tapetointi vaatii huolellisen pohjatyön

Maalatussa seinässä riittää, että tasoittaa kolot ja hioo muut epätasaisuudet pois ja tarvittaessa maalaa seinän tapetin sävyyn. Tummat maalipinnat näkyvät selkeästi vaaleiden ja ohuiden tapettien alta.

Tapetoitavan alustan tasaisuus on tärkeä, etenkin ohuiden tapettien kanssa. Näin tapetointi näyttää siistiltä, eikä sieltä piilota alustan virheitä ja epätasaisuuksia. Siksi pohjatyöt kannattaa tehdä erityisen huolellisesti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Jos seinässä on entuudestaan tapettia, se kannattaa ehdottomasti poistaa. Vanhan tapetin päälle tapetoitaessa haittapuolena on myös se, että ei voida varmasti tietää, kuinka hyvin se on alustassaan kiinni ja kuinka uusi tapetti tarttuu vanhan pintaan. Pahimmillaan uusi tapetti ei kiinnity kunnolla ja sekä uusi että vanha tapetti irtoavat alustasta.

Tapetin poistaminen – toimi näin

Vanhan tapetin poistaminen voi olla helppoa tai työlästä, työläys riippuu tapetista ja kiinnitysalustasta. Paksut tapetit ja vinyylitapetit ovat usein tiukasti kiinni, varsinkin jos alustana on maalaamaton kipsi- tai lastulevy.

Ohjeita tapetin poistamiseen

  • Sekoita liisterijauheesta ja mahdollisimman kuumasta vedestä paksu liisteri ja sivele sitä paksu kerros vanhan tapetin pintaan.
  • Anna tapettipinnan vettyä kunnolla niin, että tapettipintaan nousee kupruja ja tapetti vettyy irti.
  • Veteen laimennettavat geelipohjaiset tapetinpoistoaineet auttavat vanhan tapetin irtoamista seinäpinnoista ja tekevät tapetin poistamisesta helpompaa. Esimerkiksi Kiilto tapetinpoisto sopii paperi-, vinyyli- sekä non woven -tapeteille.
  • Tapetinpoistoainetta levitetään telalla tai siveltimellä vanhan tapetin pintaan ja aineen annetaan vaikuttaa noin puolen tunnin ajan, kunnes tapetti on vettynyt.
  • Kun tapetti on turvonnut, vuodat irtoavat helposti.
  • Mikäli tapettikerroksia on useita, poistoainetta joudutaan lisäämään useampaan kertaan. Jos tapetti on pesunkestävää, sen pinta karhennetaan rikki ennen tapetinpoistoaineen levitystä.
  • Jos seinään jää pieniä tapettisuikaleita, ne saa pois teräväreunaisella teräslastalla. Lastan kanssa kannattaa työskennellä varoen, jotta seinään ei tule koloja.
  • Hankalinta uuden tapetin asennus on silloin, kun seinässä on lasikuitutapettia. Sen irrottaminen on niin työlästä ja hankalaa, että pinta kannattaa mieluimmin peittää tasoitetapetilla, ohuella saneerauslevyllä tai seinätasoitteella.

Valitse tapetointiin liisteri tapetin mukaan

Tapetin poistaminen - tapettiharja

Tapettiharja

Tapetteja on myynnissä hyvinkin erilaisia. Tarjolla on paperi-, lasikuitu-, vinyyli- ja kuitutapetteja sekä tekstiili- ja valokuvatapetteja. Uusinta uutta tapeteissa ovat helppokäyttöiset kuitutapetit, joita kutsutaan myös easy up -, quick up – tai non-woven -nimillä.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nykyaikaiset tapetit ovat laadukkaita ja kestävät liisteröintiä repeilemättä. Liian ohuet ja kupruilevat tapetit ovat mennyttä aikaa.

Helpoimmalla tapetoinnissa pääsee, jos valitsee kuitutapetin eli non-woven -tapetin, joka valmistetaan selluloosasta ja vahvistetaan polyesterikuidulla. Tapetin etuna on, ettei se veny kastuessaan eivätkä tapettivuodat tarvitse lainkaan vettymisaikaa.

Tapetin kiinnitykseen tarvitset liimapohjaista erikoisliisteriä, joka levitetään suoraan seinään, ei tapettiin. Kun liisteri on telattu seinäpintaan, voidaan tapettivuodat asentaa heti.

Paperitapetit kiinnitetään tavallisella liisterillä, jota on saatavissa valmiiksi astiaan sekoitettuna tai jauheena, joka sekoitetaan lämpimään veteen. Valmis liisteri on helppokäyttöisempää kuin jauheesta valmistettava liisteri, koska jauhe paakkuuntuu helposti.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tapetointi on helppoa, kun noudattaa ohjeita.

Tapettivuota limittäin vai puskuun?

Ennen kuin avaat tapettirullat, varmista, että ne ovat samaa valmistuserää. Näin voit olla varma, että tapetit ovat samanlaisia, eikä rullien välillä ole sävyeroja.

Tapettivuodat voidaan asentaa seinään joko limittäin tai puskuun. Puskuunasennus tarkoittaa, että vuodan reunat ovat aivan kiinni toisissaan.

Jos tapetti kiinnitetään limittäin, asennettava vuota laitetaan pari millimetriä edellisen vuodan päälle.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tapetointi on hyvä tapa uudistaa seinäpinnan ilmettä ja värimaailmaa.

Tapetointi – kuinka paljon tapettia tarvitaan?

Ota huomioon tapetin menekin laskennassa tapetoitavan tilan korkeus, tapetin leveys ja tarvittaessa myös tapetin kuvionkorkeus. Yleensä tapettirullan pituus on 10,05 metriä ja leveys 0,53 metriä. Jos tapetissa ei ole sellaisia kuvioita, jotka pitää huomioida tapetin vuotien katkaisussa, yhdestä rullasta saadaan leikattua neljä vuotaa.

  • 10,05 m rullan pituus / seinäkorkeus (2,5 m) = 4 vuotaa rullasta.
  • 4 vuotaa × 0,53 m (tapetin leveys) = 2,12 metrin leveydeltä tapetoitua seinäpintaa.

Tarvikelista tapetointiin

  • Tapettia ja sen kiinnittämiseen sopivaa liisteriä
  • Matto- tai tapettiveitsi
  • Pitkä viivain ja mittanauha
  • Liisteriharja, tapettiharja tai -lasta
  • Luotilanka tai vatupassi
  • Saumatela
  • Lyijykynä
  • Ämpäri, liina ja pesusieni
  • Tukevat tikkaat tai askelmataso
  • Tapetointipöytä

Kunnon tapetointivälineisiin kannattaa satsata – näitä tarvitset

Tapetointi ja tapetin poistaminen - leikkuuviivain

Hyvä apu tapetin leikkaamisessa on metallireunainen leikkuuviivain, jonka avulla leikkauspinnan saa siistiksi ja suoraksi. Leikkaaminen tapahtuu matto- tai tapettiveitsellä. Kun vuotia leikataan, kannattaa huonekorkeuden salliessa jättää tapetin ylä- ja alareunaan 2−3 sentin vara.

Tapetointi ja tapetin poistaminen - tapettiharja

Tapettiharjalla kiinnitetään tapetti seinäpintaan harjaamalla vuotaa keskeltä alas sekä keskeltä sivuille suuntautuvin liikkein. Näin tapetti saadaan siveltyä seinään kiinni, eikä tapettiin jää ilmakuplia tai ryppyjä.

Tapetointi ja tapetin poistaminen - liisteriharja

Liisteriharjalla tapetin nurjalle puolelle tai seinäpintaan saadaan siveltyä tasainen kerros liisteriä. Liisteri levitetään tasaisesti tapetin reunoihin asti.

Tapetointi ja tapetin poistaminen - lasta

Lastalla saadaan ilmakuplat pois tapettipinnasta. Lastan reunaa ei saa kuitenkaan painaa liian kovaa tapettia vasten, ettei pinta rikkoudu.

Tapetointi ja tapetin poistaminen - saumatela

Saumatelalla rullataan läpi tapettivuotien saumakohdat. Näin saumakohdat kiinnittyvät tiukasti alustaan, eivätkä repsota liisterin kuivuttua.

Tapetointi ja tapetin poistaminen - tapettiveitsi

Tapettiveitsellä saadaan leikattua tarkasti ja siististi pois ylimääräiset tapettisuikaleet vuotien ala- ja yläreunoista.

Lue lisää tapetoinnista ja sisustamisesta