Tarjoa lomakoti lomapaikkaa tarvitsevalle lapselle

Yleinen
Pelastakaa Lapset ry etsii nyt uusia lomakoteja lapsille. Lomakodin lapselle voi tarjota luotettava perhe tai aikuinen, joko maaseudulla tai kaupunkiympäristössä.

Kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta viettää lastensa kanssa lomaa tai tarjota lapsilleen ympäristön vaihdosta lomalla. Nämä lapset tarvitsevat aikuisia, jotka voivat tarjota aikaansa kesällä ja muina loma-aikoina.

Lomakotitoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jolla tuetaan lapsia ja lapsiperheitä. Lomakoti tarjoaa lapsille mahdollisuuden virkistäytymiseen ja loman viettoon mukavan aikuisen tai perheen kanssa.

”Lomaperhe voi tarjota lapselle huolettoman jakson erilaisissa perheen arkea kuormittavissa tilanteissa. Kun lapsi saa virkistystä, turvallista aikuisen huolenpitoa ja uusia kokemuksia lomakodissa, se helpottaa vanhemman huolta. Yhden vanhemman perheissä lapsen lomajakso antaa myös vanhemmalle mahdollisuuden virkistyä, kun saa vähän omaa aikaa. Haluamme tukea lapsia ja heidän perheitään hyvissä ajoin”, sanoo suunnittelija Kaarina Pasanen Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lomakoti voi olla myös kaupungissa

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lomakodin voi lapselle tarjota luotettava ja turvallinen perhe tai aikuinen, jolla on aikaa lapselle. Lomakoteja etsitään paitsi maaseudulta myös taajama-alueilta ja kaupungeista. Pelastakaa Lapsilla on hyviä kokemuksia myös kaupunkilomakodeista. Kaupunki ympäristönä voi tarjota monenlaista toimintaa lapselle. On puistoja, uimarantoja ja tapahtumia.

Lapsi voi saada mukavia lomaelämyksiä aivan tavallisista asioista, kuten ulkoilusta, metsäretkistä ja rennosta yhdessä olemisesta aikuisen ja mahdollisesti lomaperheen muiden lasten kanssa. Tärkeää lapselle on se, että aikuisella on hänelle aikaa ja että aikuinen on aidosti läsnä lapselle. Lapsen ja lomaperheen yhteisistä hetkistä on usein iloa pitkään. Moni lapsi palaa samaan lomakotiin seuraavallakin lomalla.

Lomakotitoimintaan osallistuminen antaa paljon myös vapaaehtoistyöntekijälle ja hänen perheelleen. Lomakodin omat lapset oppivat ottamaan muita huomioon, saavat leikkikaverin ja oppivat ehkä uusia asioita ja jakamisen iloa.

Osallistu tärkeään vapaaehtoistyöhön lapsen hyväksi

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lomakotijakso voi olla lyhytkin aika, muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, eikä se sido lomakotia mihinkään pidempiaikaiseen tukisuhteeseen. Jos perhe harkitsee tuki- tai sijaisperheeksi ryhtymistä, voi lomakotijakso olla hyvä tapa kokeilla sitä konkreettisesti.

Lomakotitoiminnasta kiinnostuneet aikuiset valmennetaan ja he saavat Pelastakaa Lasten ammattitaitoista tukea tehtäväänsä. Lomakodit saavat jokaiselta lapsen lomapäivältä kulukorvauksen, jonka on tarkoitus kattaa lapsen ruoka- ja hygieniakulut.

Pelastakaa Lasten lomakoteja oli viime vuonna yhteensä 233 eri puolilla Suomea. Lomakotia haki kaikkiaan 345 lasta ja niissä pääsi lomailemaan 311 lasta.

Tarjoa lomakoti näin

Lomakotia voi tarjota soittamalla tai lähettämällä sähköpostia lomakotitoiminnasta vastaaville työntekijöille Pelastakaa Lasten aluetoimistoissa. Yhteystiedot löytyvät Pelastakaa Lapset ry:n nettisivuilta: http://www.pelastakaalapset.fi/ota-yhteytta/aluetoimistojen-yhteystiedot/

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Nettisivuilta löytyy myös linkki/yhteydenottopyyntö, jossa voi ilmoittaa kiinnostuksensa lomakotitoimintaan:

http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/lastensuojelutyo/lomakotitoiminta/ryhdy-lomakodiksi/

Toiminnasta kiinnostuneet täyttävät hakukaavakkeen, jonka jälkeen kunnalta pyydetään lausunto, josta ilmenee, että lomakodilla ei ole estettä lomakotina toimimiselle. Pelastakaa Lasten työntekijät haastattelevat ja valmentavat lomakodin kotikäynnillä.

Miten lapsi voi päästä lomakotiin?

Lapsen perhe voi hakea lomakotia Pelastakaa Lapset ry:n aluetoimistojen kautta, jolloin heillä on mahdollisuus saada lomakotijakso Raha-automaattiyhdistys RAY:n tukemana tai lapsi voi saada maksusitoumuksen ja suosituksen lomakotijaksoon kotikuntansa sosiaalityöntekijältä. Tietoa lomakotimahdollisuudesta voi saada myös esimerkiksi perheneuvolasta tai koulusta. Lomakotijaksolle voi päästä mukaan, vaikka lapsella ei olisi kunnan lastensuojelun asiakkuutta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja: www.pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. www.pelastakaalapset.fi