MAINOS

Tässä pihassa kasvilavat ovat tehokäytössä

Piha

Orimattilassa asuva Marko Suomi omistaa kaksi kylmälavaa ja yhden lämpölavan, joille on käyttöä keväästä syksyyn. Kasvilavassa kasvaa yrttejä ja vihanneksia.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Hallaa kestävät lajit ja kellarista tuodut sinisarjat pääsevät kylmälavaan toukokuun alussa. Toisessa kylmälavassa kasvaneiden varhaisperunoiden sadolla Marko on päässyt herkuttelemaan jopa toukokuun lopussa. Hän istuttaa mukulat ensin sisällä paperipusseihin ja muutaman viikon jälkeen lavaan.

Basilikan taimet pääsevät kehikkoon vasta kesäkuun alussa, kun lava on tyhjentynyt avomaalle menevistä taimista.

Avomaankurkut puolestaan hyötyvät silmin nähden lämpölavasta. Aluksi ne juurtuvat multakerrokseen, ja myöhemmin kasvun kiihtyessä ne saavat ravinteita lantakerroksesta. Vaikka kurkut kasvavat kannen suojassa vain alkukesällä, myöhemmin seinät suojaavat kasvustoa tuulelta. Sateisena kesänä lavan kannet suojaavat kasveja liialliselta märkyydeltä.

Runsaan tomaattisadon tuottaminen on tuntunut Markosta lähes mahdottomalta pienessä ja matalassa kehikossa, joten ne saavat kasvaa lasisen kasvihuoneen lämmössä.

Syksylläkään lavat eivät nökötä tyhjinä, sillä Marko nostaa sinne pihalta kellarissa talvetettavia kasveja suojaan kylmältä.

Markon mielestä lavan hoidossa haastavinta on tuulettaminen.

Pienessä tilassa lämpötila nousee aurinkoisella säällä nopeasti kasveille kohtalokkaan korkeaksi. Lempeällä sateella Marko nostaa kannet ylös, jolloin vesi pääsee kastelemaan taimet.

Tuholaisongelmat ovat pysyneet kurissa, sillä kasvihuoneessa helposti riehaantuva vihannespunkki ei lavassa juurikaan tee tuhojaan.

Tiilistä muurattu lava lämpiää karjanlannalla. Syksyllä Marko lapioi lavan pohjalle montun, ja kun maa on keväällä sulanut, hän kasaa siihen tuoretta naudanlantaa 40 sentin kerrokseksi. Lannan kuivikkeena käytetty olki ja turve tuovat ilmavuutta, jota tarvitaan hapekkaaseen palamiseen. Päällimmäiseksi Marko levittää noin 40 sentin kerroksen kasvihuoneessa palvellutta multaa. Kasvilava on kaunis yksityiskohta keittiötarhassa. Lavan seinustatkaan eivät ole täällä tyhjiä, sillä Marko hyödyntää niiden suomaa katvetta maustekirvelille ja ahkeraliisoille.

Tämän artikkelin sisältö on tuotettu yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Puutarhaliiton kanssa. Artikkelin Copyright Kotipuutarha-lehti.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

kasvilava kotipuutarha kylmälava lämpölava vihannekset vihannes viljellä viljely