MAINOS

Tee sähkösopimus oikein – katso vinkit

Lämmitys

Uusi sähkösopimus aiheuttaa monelle kuluttajalle harmaita hiuksia. Huolellinen perehtyminen sähkömarkkinoihin helpottaa sopimuksen tekoa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Senttejä, kilowattitunteja, tuulivoimaa vai ydinvoimaa. Sähkösopimus voi muodostua aikamoiseksi viidakoksi, jos et ota asioista ajoissa selvää. Katso vinkit sopimuksen tekoon.

1. Selvitä asuntosi sähkönkäyttökohteet

Sähkösopimusta tehdessä asiakkaan tulee tietää millaiseen asuntoon sähköä on tarkoitus ostaa. Asunnon koko ja erikoisemmat sähkönkäyttökohteet, kuten kylpyhuoneen lattialämmitys, kannattaa huomioida, jotta sähköyhtiö voi laskea tarvittavan sähkön määrän.

2. Kenen kanssa sähkösopimus tehdään: tuottajan, toimittajan vai myyjän?

Suomalaisilla sähkömarkkinoilla on kolme eri toimijaa. Sähköntuottaja tarkoittaa yhtiötä, joka omistaa voimalaitoksen, eli tuottaa sähköä. Sähköntoimittaja tai -jakaja siirtää sähkön voimalaitoksesta kuluttajalle. Sähkönmyyjä puolestaan myy sähkön.

Sähkösopimus tehdään aina sähkönmyyjän kanssa. Omakotitalon tuleva asukas tekee sähkösopimuksen lisäksi myös liittymäsopimuksen sähkönjakelijan kanssa, joka huolehtii, että sähkö tulee asiakkaan kotiin.

3. Tee sähkösopimus ajoissa

halpaa sähköä - sähkösopimus

Sähkösopimus olisi hyvä tehdä viimeistään kaksi viikkoa ennen varsinaista muuttoa asuntoon, ettei muuttopäivänä ole vastassa kylmä ja pimeä asunto.

4. Tutustu pakettiratkaisuihin

Monet sähköyhtiöt tarjoavat sähkösopimuksia valmiiksi räätälöidyissä paketeissa, joista asiakas voi valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Valikoimaan yleensä kuuluu perussähkösopimus, joka sopii kuluttajille, jotka haluavat pitää sähkönhinnan vakiona käyttävätpä he sähköä mihin aikaan hyvänsä. Sähkömarkkinoihin tarkemmin perehtyneille on tarjolla esimerkiksi pörssisähkösopimus, jossa voi reaaliaikaisesti seurata sähkön markkinahintaa ja ajoittaa esimerkiksi vaikkapa pyykinpesu kellonaikaan, jolloin sähkönhinta on matalalla.

5. Muista reaaliaikainen sähkönkulutuksen seuraaminen

Suomalaiset kotitaloudet on automatisoitu sähkönmittauksen osalta täydellisesti. Kaikki tieto sähkönkulutuksesta tulee automaattisesti sähkönmyyjälle, eikä kuluttajan tarvitse huolehtia mittarilukemista. Osa sähköyhtiöistä tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutusta reaaliaikaisesti yhtiön nettisivuilta.

6. Kysy neuvoja

Sähkösopimuksen voi tehdä sähköyhtiön nettisivujen kautta tai ottamalla yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun. Asiakaspalvelusta kannattaa kysyä neuvoja myös energiatehokkaaseen sähkönkulutukseen.
Lähde: Vattenfall

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

automatisoitu sähkönmittaus sähkönkulutus sähkösopimus