Tee elämäsi helpoin ympäristöteko – valitse tuulisähkö

Lämmitys

Tuulivoimaan vaihtaminen on ehkä helpoin ekoteko ikinä, koska se ei vaadi mitään muuta kuin tuulivoimasopimuksen tekemisen. Tuulisähkö on päästötöntä energiaa, eli sitä voi käyttää hyvällä omallatunnolla.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Ilmastonmuutos vaivaa mieltä. Missä ovat Etelä-Suomen talvet? Mitä ovat nämä Pohjolassakin yhä enemmän riehuvat myrskyt? Miten käy maailman, jos kasvihuonepäästöjä ei saada kuriin? Millaisen maailman jätämme lapsillemme?

Suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja on fossiiliset energiamuodot. Öljyä, maakaasua ja kivihiiltä käytetään lämmittämiseen ja liikkumiseen. Tärkein tapa pysäyttää ilmastonmuutos on korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla energiamuodoilla niin lämmittämisessä kuin liikenteessäkin.

Hiilidioksidipäästöjä voimme torjua suosimalla uusiutuvia energiamuotoja, kuten tuulivoimaa, koska niistä ei synny ilmakehää tuhoavia päästöjä. Auringon säteilystä peräisin oleva tuulivoima on uusiutuvan energianmuoto, jota ihminen on hyödyntänyt jo tuhansien vuosien ajan.

Sähkölämmitys vie omakotitalossa vuodessa noin 18 000 kWh, mikä tarkoittaa fossiilisilla polttoaineilla noin 3 000 kilogrammaa hiilidioksidipäästöä. Jos vaihtaa lämmityksessä fossiiliset energiamuodot tuulivoimaan, tekee siis ison ympäristöteon. Siirtyminen tuulisähköön säästää keskiverto omakotitalon lämmittämisessä saman määrän hiilidioksidipäästöä kuin jos ajaisi 20 000 kilometriä vähemmän autoa vuodessa.

↑Tuulisähköön vaihtaminen on helppo ja tehokas tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Suomen sähköstä jo 10 prosenttia tuotetaan tuulivoimalla.

Tuulisähkösopimus saman tien

Ilmatar on suomalainen tuulivoimayhtiö, joka toimittaa asiakkailleen ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä ja myös rakentaa voimalat itse. 

– Ihmiset haluavat vaikuttaa siihen, millainen maailma on seuraavina vuosikymmeninä ja millaisen maailman jätämme lapsillemme, sanoo Tapio Potila Ilmatar Windpower Oy:stä.

Tuulivoimasopimuksen tekemällä voi ryhtyä taistoon ilmastomuutosta ilman suuria elämäntapamuutoksia tai muita ponnistuksia: tarvitaan vain sähkösopimus tuulivoimayhtiön kanssa. Sopimuksen tekeminen onnistuu parissa minuutissa Ilmattaren nettisivuilla. Sähkö tulee töpselistä kotiin ihan niin kuin ennenkin, eikä maksa sen enempää. Tuulivoimasta on hyötyä kaikille sähkönkäyttäjille, sillä se myös laskee sähkön hintaa.

– Tuulivoimala tuottaa sähköenergiaa tuulesta, mutta koteihin se tulee ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa sähkö. Eroa ei huomaa mistään, paitsi siitä, että voi käyttää sähköä hyvällä omallatunnolla, Potila toteaa.

↑Tuulivoimalan ympäristövaikutukset tutkitaan tarkasti ennen rakentamista. Alueella ei saa olla esimerkiksi uhanalaisten lintujen pesimä- ja elinalueita.

Tuulivoimala ei rasita luontoa

Suomen sähköstä jo reilusti yli 10 prosenttia tuotetaan tuulivoimalla, mikä vastaa kahden Loviisan ydinvoimalan tuotantoa ja on jo enemmän kuin mitä kivihiilellä tuotetaan sähköä. Vuoden 2023 aikana tuotantomäärä kaksinkertaistuu, kun nykyiset rakenteilla olevat voimalat valmistuvat. Ja mitä enemmän ihmiset vaihtavat tuulivoimaan, sitä enemmän voimaloita rakennetaan.

Auringon säteilystä peräisin oleva tuulivoima on uusiutuva energianmuoto, jota ihminen on hyödyntänyt jo tuhansien vuosien ajan. Tuuli on ikuista ja päästötöntä energiaa, ja myös voimalan rakentamisesta ja käyttämisestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kumoutuvat 3–6 kuukauden tuulienergian tuotannolla. Voimaloilla on jopa 40 vuoden elinikä, minkä jälkeen ne voidaan modernisoida ja ottaa uudelleen tuotantoon.

Aina ennen rakennusprosessia tutkitaan tarkasti voimalan mahdolliset ympäristövaikutukset. Selvitysprosessi on pitkä ja siinä käytetään eri alojen ammattilaisia, kuten esimerkiksi biologeja, arkeologeja ja maisema-arkkitehtejä.

– Alueella ei saa olla esimerkiksi uhanalaisten lintujen, kuten merikotkan, pesimä- ja elinalueita tai muuta luontoa, joka häiriintyisi tuulivoimalasta, Potila kertoo.

Positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi tuulivoimahankkeet tuovat maanomistajille vuokratuloja sekä kunnille ja valtiolle verotuloja. Yksittäinen tuulivoimapuisto tuo pelkästään kiinteistöverotuloina kunnalle miljoonia euroja.

↑Yhden Ilmattaren voimalan tuottama sähkö riittää kattamaan esimerkiksi noin tuhannen sähkölämmitteisen pientalon tarpeen.

Jossain tuulee aina – tuulisähköä riittää

Voimalat ovat massiivisia ja tehokkaita tuottamaan tuulesta energiaa.

Yksittäinen Ilmattaren voimala tuottaa noin 15–18 GWh sähköä vuodessa, ja se riittää esimerkiksi noin tuhannelle sähkölämmitteiselle pientalolle tai 6 000–7 500 kerrostaloasunnon sähkönkäyttöön. Sähköautoja saa ladattua sillä määrällä 100–120 miljoonalle kilometrille.

– Pyhännälle ja Kajaaniin vuonna 2022 valmistuvan Piiparinmäen 41 voimalan tuulipuiston sähkönvuosituotanto riittäisi käytännössä kattamaan jokaisen eli yli puolen miljoonan Suomessa olevan kerrostaloyksiön sähköntarpeen, Potila kertoo.

Entä mitä, jos ei kerta kaikkiaan tuule – jäävätkö kotitalouden ilman sähköä?

– Eivät toki! Kuulumme yhteispohjoismaisiin sähköntuotantomarkkinoihin ja tasaamme Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa tuotantoa tarpeen mukaan. Jossain tuulee aina, Potila lupaa.

 

Julkaisuun liitetyt avainsanat:

ekosähkö ekosähkösopimus Ilmatar Ilmatar Windpower Oy sähkö sähkölämmitys tuuli tuulisähkö tuulisähkösopimus tuulivoimala tuulivoma

Julkaisuun liitetty yritys

https://ilmatar.fi/

Ilmatar on suomalainen tuulivoimayhtiö, joka toimittaa asiakkailleen ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä. Ilmatar keskittyy tuulivoimahankkeiden toteuttamiseen, energian tuotantoon, tuulisähkön myymiseen ja puhtaampaan tulevaisuuteen.

Ilmattaren filosofia on ”Tehdään sopimus elämän kanssa”, sillä tänään tekemämme päätökset sanelevat, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Ilmatar myös rakentaa voimalat itse ja on mukana tuulivoimahankkeidensa elämänkaaren kaikissa vaiheissa. Se kartoittaa sijaintipaikat, hankkii projektirahoituksen sekä valvoo rakennustöitä ja valmiiden tuulipuistojen toimintaa.

Ilmatar rakentaa yli 1 000 MW uutta tuulivoimakapasiteettia Suomessa seuraavien viiden vuoden aikana. Ilmattaren tuulivoimahankkeilla on merkittävä positiivinen vaikutus Suomen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen energiantuotannossa.

Lue lisää: Ilmatar Windpower Oyj