Ilmastonmuutos vaivaa mieltä. Missä ovat Etelä-Suomen talvet? Mitä ovat nämä Pohjolassakin yhä enemmän riehuvat myrskyt? Miten käy maailman, jos kasvihuonepäästöjä ei saada kuriin? Millaisen maailman jätämme lapsillemme?
Suurin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja on fossiiliset energiamuodot. Öljyä, maakaasua ja kivihiiltä käytetään lämmittämiseen ja liikkumiseen. Tärkein tapa pysäyttää ilmastonmuutos on korvata fossiiliset polttoaineet uusiutuvilla energiamuodoilla niin lämmittämisessä kuin liikenteessäkin.
Hiilidioksidipäästöjä voimme torjua suosimalla uusiutuvia energiamuotoja, kuten tuulivoimaa, koska niistä ei synny ilmakehää tuhoavia päästöjä. Auringon säteilystä peräisin oleva tuulivoima on uusiutuvan energianmuoto, jota ihminen on hyödyntänyt jo tuhansien vuosien ajan.
Sähkölämmitys vie omakotitalossa vuodessa noin 18 000 kWh, mikä tarkoittaa fossiilisilla polttoaineilla noin 3 000 kilogrammaa hiilidioksidipäästöä. Jos vaihtaa lämmityksessä fossiiliset energiamuodot tuulivoimaan, tekee siis ison ympäristöteon. Siirtyminen tuulisähköön säästää keskiverto omakotitalon lämmittämisessä saman määrän hiilidioksidipäästöä kuin jos ajaisi 20 000 kilometriä vähemmän autoa vuodessa.
↑Tuulisähköön vaihtaminen on helppo ja tehokas tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä. Suomen sähköstä jo 10 prosenttia tuotetaan tuulivoimalla.
Tuulisähkösopimus saman tien
Ilmatar on suomalainen tuulivoimayhtiö, joka toimittaa asiakkailleen ainoastaan tuulivoimalla tuotettua sähköä ja myös rakentaa voimalat itse. Sen asiakasmäärät kasvavat hurjaa vauhtia, jopa 100–200 prosenttia kuukaudessa.
– Ihmiset haluavat vaikuttaa siihen, millainen maailma on seuraavina vuosikymmeninä ja millaisen maailman jätämme lapsillemme, sanoo Tapio Potila Ilmatar Windpower Oy:stä.
Tuulivoimasopimuksen tekemällä voi ryhtyä taistoon ilmastomuutosta ilman suuria elämäntapamuutoksia tai muita ponnistuksia: tarvitaan vain sähkösopimus tuulivoimayhtiön kanssa. Sopimuksen tekeminen onnistuu parissa minuutissa Ilmattaren nettisivuilla. Sähkö tulee kotiin ihan niin kuin ennenkin, eikä maksa sen enempää. Tuulivoimasta on hyötyä kaikille sähkönkäyttäjille, sillä se myös laskee sähkön hintaa.
– Tuulivoimala tuottaa sähköenergiaa tuulesta, mutta koteihin se tulee ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa sähkö. Eroa ei huomaa mistään, paitsi siitä, että voi käyttää sähköä hyvällä omallatunnolla, Potila toteaa.
↑Tuulivoimalan ympäristövaikutukset tutkitaan tarkasti ennen rakentamista. Alueella ei saa olla esimerkiksi uhanalaisten lintujen pesimä- ja elinalueita.
Tuulivoimala ei rasita luontoa
Suomen sähköstä jo noin 10 prosenttia tuotetaan tuulivoimalla, mikä vastaa kahden Loviisan ydinvoimalan tuotantoa ja on jo enemmän kuin mitä kivihiilellä tuotetaan sähköä. Muutamassa vuodessa tuotantomäärän arvioidaan kaksinkertaistuvan, sillä voimaloita rakennetaan koko ajan lisää.
Ilmattaren tuulivoimailoita on tällä hetkellä 16 ympäri Suomen, mutta rakenteilla ja suunnitteilla on moninkertainen määrä. Mitä enemmän ihmiset vaihtavat tuulivoimaan, sitä enemmän voimaloita rakennetaan.
Positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi tuulivoimahankkeet tuovat maanomistajille vuokratuloja sekä kunnille ja valtiolle verotuloja. Aina ennen rakennusprosessia tutkitaan tarkasti voimalan mahdolliset ympäristövaikutukset. Selvitysprosessi on pitkä ja siinä käytetään eri alojen ammattilaisia, kuten esimerkiksi biologeja, arkeologeja ja maisema-arkkitehtejä.
– Alueella ei saa olla esimerkiksi uhanalaisten lintujen, kuten merikotkan, pesimä- ja elinalueita tai muuta luontoa, joka häiriintyisi tuulivoimalasta Potila kertoo.
Tuuli on ikuista ja päästötöntä energiaa, ja myös voimalan rakentamisesta ja käyttämisestä aiheutuvat hiilidioksidipäästöt kumoutuvat kolmen–kuuden kuukauden tuulienergian tuotannolla. Voimaloilla on jopa 40 vuoden elinikä, minkä jälkeen niitä modernisoidaan ja kunnostetaan.
↑Yhden Ilmattaren voimalan tuottama sähkö riittää kattamaan esimerkiksi noin tuhannen sähkölämmitteisen pientalon tarpeen.
Jossain tuulee aina – tuulisähköä riittää
Voimalat ovat massiivisia ja tehokkaita tuottamaan tuulesta energiaa.
Yksittäinen Ilmattaren voimala tuottaa noin 15–18 GWh sähköä vuodessa, ja se riittää esimerkiksi noin tuhannelle sähkölämmitteiselle pientalolle tai 6 000–7 500 kerrostaloasunnon sähkönkäyttöön. Sähköautoja saa ladattua sillä määrällä 100–120 miljoonalle kilometrille.
– Pyhännälle ja Kajaaniin rakenteilla oleva Piiparinmäen 41 voimalan tuulipuiston sähkönvuosituotanto riittäisi käytännössä kattamaan kaikkien Suomessa olevien kerrostaloyksiöiden sähköntarpeen, Potila kertoo.
Entä mitä, jos ei kerta kaikkiaan tuule – jäävätkö kotitalouden ilman sähköä?
– Eivät toki! Kuulumme yhteispohjoismaisiin sähköntuotantomarkkinoihin ja tasaamme Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa tuotantoa tarpeen mukaan. Jossain tuulee aina, Potila lupaa.