Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Tee itse kunnon kyökki pikku leipojalle

Yleinen
Tässä monitoimikeittiössä pikku kokki keittää, paistaa, leipoo ja tiskaa melkein oikeasti. Upeasta kyökistä tulee helposti perintökalu.

Kuva: Kolmivuotias Saara ahkeroi omassa keittiössään, jossa on kaikki tarvittava: liesi, kaapit ja tiskiallas. Seinässä on oikeaa kaakeliakin. Pieniä astioita ja ruoanlaittovälineitä saa lelukaupoista ja tavarataloista, ja perinteikkäitä läkkipeltiastioita saattaa löytyä vaikka vanhain tavarain messuilta.

Keittiö syntyy vanerista yksinkertaisin liima-naulaliitoksin. Vaativin työvaihe on osien sahaaminen tarkasti suoriksi ja oikean mittaisiksi. Liesi, tiskipöytä, sokkeli ja kaksi yläkaappia kootaan erikseen, sitten taustaan kiinnitetään kaakelit, ja lopuksi valmiit elementit ruuvataan paikoilleen taustaseinään.

Keittiön puuosat tehdään 12 millin vanerista. Taustan leveys on 62 cm ja korkeus 80. Pöydän ja kaapin väli on noin 19 cm – tarkka mitta riippuu välitilan laatoista. Pöytätaso on noin 38,5 sentin korkeudella, ja työpöydän syvyys on 23 cm. Saranoiden virkaa toimittavat yläkaapin pohjan ja katon reunojen läpi menevät ruuvit.

Kun käytät mielikuvitusta, löydät varmasti osan tarvikkeista omasta varastosta,puuvajasta tai autotallista. Esimerkiksi tämän keittiön tyylikäs työtaso tehtiin tähteeksi jääneestä parketinpalasta, ja lieden taso sahattiin jo romutetun keittiökaapin oven reunasta. Lieden keittolevyt ovat lasipurkin kansia – ne vain maalattiin mustiksi ja kiinnitettiin tasoon ruuveilla. Tiskialtaaksi löytyi kotoa pieni teräskulho.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Minikeittiön rakennepiirros
 

Tarvikkeet

12 mm:n vaneria:

– tausta A, 60 x 82 cm
– 4 pöydän ja lieden sivukappaletta B, 22 x 32 cm
– lieden kansi C, 22 x 23 cm
– pöydän kansi D, 23 x 40 cm
– lieden pohja E, 22 x 22 cm
– uunin luukku F, 19,3 x 20 cm
– 2 lieden ylä- ja alaetuseinää G, 5,8 x 19,6 cm
– uunin pohja H, 20,5 x 19,3 cm
– alakaapin pohja I, 22 x 40 cm
– 2 alakaapin ovea J, 18,6 x 31,5 cm
– 4 yläkaappien sivua K, 12 x 20 cm
– kapean yläkaapin katto ja pohja L (2 kpl), 12 x 22 cm
– leveän yläkaapin katto ja pohja M (2 kpl), 12 x 40 cm
– 2 yläkaapin ovea N, 18,6 x 31,5 cm
– sokkelin etuosa O, l 4 x 60 cm
– 2 sokkelin sivua P, l 4 x 20 cm
– samaa vaneria tarpeen mukaan kaappien hyllyihin, pullapellin reunoiksi ja hanan osiin

Muuta:

– noin 20 cm 22 mm:n pyörökeppiä hanaan ja hellan nuppeihin
– 6 mm:n poratappi hanan varreksi
– 3 mm:n vaneria tai kovalevyä pullapellin pohjaksi, koko 19,2 x 19,2 cm
– 2 mm:n akryylilevyä uunin ikkunaksi, koko 15 x 17 cm
– 2 magneettisalpaa
– 4 pientä nuppivedintä
– 30 mm:n uppokanta- eli dyckertnauloja
– 3,5 x 30 mm:n uppokantaruuveja saranoiden, hanan ja hellannuppienkiinnitykseen
– 3 x 12 mm:n ruuveja uuninluukun akryylilevyn ja magneettisalpojen kiinnitykseen
– 3 x 25 mm:n ruuveja kaappien kiinnittämiseksi taustaan
– liimaa, maalia tai värillistä puuvahaa,
– lakkaa, laattaliimaa tai kiinnityslaastia
– 30 kaakelilaattaa, koko 6,2 x 6,2 cm (tai muita tarkoitukseen sopivia ylijäämäkaakeleita tai -mosaiikkeja)
– metallikulho altaaksi, halkaisija 14-16 cm
– 4 erikokoista lasipurkin kantta hellan levyiksi
– koukkuja

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Katso kokoamisohjeet seuraavalta sivulta!

 

okoa molemmat yläkaapit sekä liesi ja alakaappi pöytälevyineen nauloilla ja liimalla.

1. Kokoa molemmat yläkaapit sekä liesi ja alakaappi pöytälevyineen nauloilla ja liimalla. Pyöristä ovien saranapuolen särmät etupuolelta, jotta ovet mahtuvat aukeamaan. Mittaa ja merkitse tarkoin saranatappien kohdat sekä oviin että kaappien kehyksiin. Poraa saranointia varten 2 mm:n reiät oviin ja 4 mm:n reiät sekä kannanupotukset kaappien kansiin ja pohjiin. Ruuvaa ovet kokeeksi paikalleen 3,5 x 30 mm:n ruuveilla.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lieden kokoamista

2. Kokoa liesi osista B, C, E, G, ja H. Tässä tapauksessa lieden kanneksi sahattiin palanen vanhasta, melamiinipintaisesta keittiökaapin ovesta. Tee vaneriliuskoista ja kovalevyn palasta pullapelti. Liimaa sille uunin sisäsivuihin kannatinlistat.

Osat taustalevyn päällä

3. Kun kaikki osat ovat koossa, aseta ne taustalevyn päälle ja merkitse niiden paikat. Pöytätason ja yläkaappien väli määräytyy kaakelilaattojen koon mukaan. Tässä tapauksessa laatat olivat 6,2 x 6,2 mm, joten välin korkeudeksi tuli 18,6 cm (kolme laattaa päällekkäin), ja 10 laattaa riitti täyttämään taustan koko 62 cm:n leveydeltä, kun saumoja ei jätetty. Poraa kaappien kiinnitysreiät valmiiksi, mutta kiinnitä kaapit taustaan vasta kaakeloinnin jälkeen.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Välitilan laatoitus
4. Kiinnitä puristimilla lieden ja työtason yläpinnan rajaviivalle suora lista. Levitä laatoitettavalle alalle laattaliimaa tai kiinnitysmassaa ja lado laatat paikoilleen. Lado laatat vieriviereen, niin saumalaastia ei tarvita. Anna liimauksen kuivua kunnolla, ennen kuin kiinnität valmiiksi kootut ja maalatut kalusteet taustalevyyn.

Vesihanan teko

5. Tee vesihanan pystyosa 28 mm paksusta, noin 8-senttisestä pyörökepin pätkästä. Sahaa se viistosti poikki noin 2 cm:n kohdalta. Muotoile vanerista noin 8-senttinen juoksuputki, ja liimaa sen päähän pieni puunappula. Liimaa juoksuputki alaosaan, kiinnitä yläosaan vivuksi 6 mm:n poratappi ja laakeroi hana ruuvilla paikalleen. Altaaksi tähän keittiöön löytyi pieni teräskulho, jonka halkaisija on 16 cm.

Viimeistelyä maalamalla

6. Maalaa osat ennen lopullista kokoamista. Ruuvaa yläkaappiin ripustuskoukkuja ja tee myös alakaappiin hylly. Ruuvaa kaappien kehyksen keskelle magneettisalpa. Se riittää pitämään kiinni molemmat ovet, ja vastakappaleiksi riittävät piirustusnastat. Kun taustalevyn laatoitus on kuivunut ja olet koonnut ja maalannut kaikki osat, ruuvaa ne taustalevyyn -3 x 25 mm:n ruuveilla takakautta.

Uunin luukun teko

7. Sahaa luukkuun F suorakaiteen muotoinen aukko ja saranoi luukku samalla tavalla kuin ovet. Luukku ei tarvitse magneettisalpaa, vain toppariksi kiinnitetty vanerinpala riittää, ettei luukku painu sisäänpäin. Kiinnitä aukkoon ruuveilla akryylilevyn pala. Hellan levyiksi sopivat mustiksi maalatut lasipurkin kannet. Sahaa hellan nupeiksi noin sentin paksuiset kiekot 28 mm:n puukepistä.

Esko Kuokkanen suunnittelee, toteuttaa, kuvittaa ja kirjoittaa tee itse -juttuja niin pikku esineistä kuin suuristakin kokonaisuuksista. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita tee itse -kirjoja.