Työtä tunteella
Sipoon Hindsbyssä on puuseppä Timo Leinosen verstas, missä valmistuvat huonekalut, puutarhakalusteet sekä vanhoihin rakennuksiin mittatilaustyönä ovet ja ikkunat. Materiaaleina ovat kotimainen puu ja perinteiset luonnonmukaiset pintakäsittelyaineet.
TEKSTI MAIJA PELKONEN
KUVAT PEKKA VAINONEN
Keinuhevonen
Keinuhevoset ja koulupöydät ovat syntyneet omalla verstaalla.

Valmistuttuaan Vallilan ammattikoulusta puusepäksi 28 vuotta sitten, valmistui myös Timon oma verstas. Siellä hän teki harrastuksena itselleen ja tutuille huonekaluja ja puuesineitä. Palkkatyössä hän oli Nikkilän sairaalan puusepänverstaalla ja myöhemmin vanhojen huoneistojen saneerausrakentamisessa. Varsinainen oma puusepänliike aloitti toimintansa vuonna 1992.

Asiakkaita ja tilaustöitä
Puusepän aika kuluu verstaalla ja asiakaskäynneillä sekä eri työkohteissa paikan päällä työskentelyssä. ”Työn mielekkyys säilyy kun saa tehdä aina uutta ja erilaista. Lisäksi jokainen työ on yksilöllinen”, Timo toteaa. Hän on valmistanut kalusteita muun muassa huonekaluliike Papagenaan, sekä tilaustöinä asiakkaiden omia kalustemalleja sekä itse suunnittelemiaan huonekaluja. Puutarhatuolien mallin Timo toi Kanadasta 1980- luvun alussa. Espanja on kaukaisin kohde, jonne hänen valmistamiaan huonekaluja on matkannut.
Kunnostettavan talon keittiön katossa on taidokkaasti tehty koristeellinen laudoitus
Ensimmäisen oman talon Timo rakensi 1800-luvulta olevasta vanhasta rappiotalosta. Nyt on jo kunnostettavana toinen kotitalo ja sen keittiön katossa on taidokkaasti tehty koristeellinen laudoitus.
Timo harmittelee halpatuotantoa, jossa huonekalujen ja puuesineiden laatu on huono ja lyhytikäinen
Timo harmittelee halpatuotantoa, jossa huonekalujen ja puuesineiden laatu on huono ja lyhytikäinen. Ostajakunta ei aina arvosta tuotteen pitkää ikää ja käsityönä tehdyn työn laatua.
Omaan vaatekaapin tekoon meni 40 työtuntia
Omaan vaatekaapin tekoon meni 40 työtuntia. Kaarevat puuosat on tehty alajyrsinkoneella.
Nykyään verstaassa valmistuu ikkunoita ja ovia. Kun asiakas haluaa vanhaan rakennuksen mallin ja aikakauden mukaiset, raput, kaiteet, ikkunat ja ovet, Timo menee paikan päälle mittaamaan ja suunnittelemaan. Perinteiset sisään ja ulos aukeavat ikkunat ovat Timon erikoisosaamista. Ikkunoiden ulkopuitteissa käytetään usein vanhat lasit uudelleen ja ikkunat varustetaan vanhantyylisillä heloilla. ”Saneerattaessa vanhoja taloja, täytyisi aina säilyttää rakennuksen tyyli sekä aikakausi ja oikeat mittasuhteet”, jotka Timon mukaan vanhoissa rakennuksissa ovat perinteisesti kohdillaan.
Kierrätys kuuluu myös Timon periaatteisiin. Vanhoista puuovista hän on valmistanut kukkapöytiä ja pylväitä. Vanhat lattialankut hän hioo ja käyttää uudelleen.
Erilainen puu eri kohteissa
Mäntypuusta Timo rakentaa lattiat, portaat, ikkunat ja ovet sekä kiinteät kalusteet. Koivu ja tervaleppä ovat huonekalupuina ykkösiä. Yksilöllisiin käsin tehtyihin rakenteisiin ei Timo kelpuuta mitä tahansa. Laadukkainta puuta saa pieniltä sahoilta ja yksityisiltä metsän omistajilta. Esimerkiksi puutarhakalusteita hän tekee hitaasti kasvaneesta ja tiivissyisestä saaristolaismännystä. ”Se kestää painekyllästetyn puun iän jos ei kauemminkin, koska sisältää paljon pihkaa ja on painavampaa kuin esimerkiksi lapin mänty”, Timo kehuu. ”Pihkahan on luonnon oma lahonsyöjä jota ei voi ostaa purkissa!”, hän lisää.
Timon verstas on varustettu puutyökoneilla, mutta perinteiset käsityökalut ovat hänelle työssä myös tärkeitä
Timon verstas on varustettu puutyökoneilla, mutta perinteiset käsityökalut ovat hänelle työssä myös tärkeitä.

Nykyaikainen työhuone

Timon verstas on varustettu puutyökoneilla. Monitoimikoneessa on sirkkeli, oikotasohöylä, hiomakone ja alajyrsinkone. Koristeveistoon tarkoitetut raudat ovat myös ahkerassa käytössä. Niillä tehdään käsin kuvioita puuhun. Mutta harvoin Timolla enää riittää aikaa omien pienten puuesineiden tekoon. Työt tehdään täysin koneilla ja on tärkeää, että toimitukset pysyvät aikataulussa ja työ on tuottavaa. Siinä kilpailussa koneet ovat välttämättömät. Mutta kone ei aina taivu kaikkeen minkä perinteisillä työkaluilla pystyy helposti tekemään. Ja vanhat käsityökalut, joissa on jo ajan patinaa, ovat Timolle työssä tärkeitä.
Luonnonmukaisuus periaatteena
Metsä ja luonto ovat Timolle elinehto. Vapaahetkinään hän satuloi suomenhevosensa ja suuntaa metsään. Sieltä hän ottaa myös töihinsä raaka-aineet. ”Metsää ja puita täytyy kunnioittaa”, Timo sanoo. Hän ei kelpuuta puhtaan puun käsittelyyn muita kuin myrkyttömiä perinteisiä pintakäsittelyaineita kuten aitoja pellavaöljyjä ja vahoja.
Timolle on myös tärkeää jättää tuleville sukupolville ihmeteltävää, miten jokin kaappi tai huonekalun liitoskohta on tehty ja mitä puuta se on. Hänestä on myös mielenkiintoista seurata vanhojen puuesineiden käyttäytymistä. ”Puuhan elää aina, vaikka se olisi muunnettu huonekaluksi.” Ja samalla Timo toivoo käsintehtyjen puuesineiden arvostuksen pysyvän edes entisellään, sillä hänestä puisessa rakenteessa täytyy näkyä kädellä tekemisen jälki. ”Tehdas toimii sähköllä, mutta puuseppä tekee työtään tunteella.”
Nykypäivän käsityöläinen on pienyrittäjä, jonka arki on liiketoimintaa. Perinteisten ammattikuntien edustajat jaksavat pysyä kilpailussa mukana, sillä siihen heitä ajaa intohimo käsillä tekemiseen. Esittelemme näistä kädentaitajista kuluvan vuoden aikana muutamia.
Yhteystiedot
Puusepän/ rakennusliike Tmi Timo Leinonen, Kulmatie 16, Hindsby, 04130 Sipoo.
p. 040 5445622 tleinonen@kolumbus.fi