Rakenna veräjä
Kaunis portti antaa tulijalle hyvän ensivaikutelman pihasta ja talosta. Tee portista luja ja tukeva, jotta se kestää säät ja roudan.
Teksti Esko Kuokkanen
Idea ja kuvat Leif Qvist

Jos maa on routivaa, kaiva portin pylväät routimissyvyyteen asti. Voit myös valaa pylväille yhtenäisen perustuksen tai hitsata rakenneteräksestä maanalaisen rungon, joka sitoo pylväät toisiinsa. Tässä portissa ristikkorakenne tukee porttia tehokkaasti. Jos laudoitat portin pysty- tai vaakasuoraan, lisää runkoon vinotuki tai ristikko, joka estää porttia painumasta salmiakin muotoiseksi.

Tarvikkeet

Pylväisiin:
– 2 kpl portinpylväitä, molemmat
– kootaan kahdesta 50 x 100 millin
– soirosta, pituus 140 cm (tarvitaan yhteensä 4 kpl)
– 8 kpl pylväiden verhouslautoja,
– 25 x 125 millin sahapintaista
– mäntyä, pituus 140 cm
– 2 kpl pylväiden hattuja, 25 millin
– mäntylautaa, mitat 17,5 x 17,5 cm
– 2 kpl tukevia portinsaranoita,
– pituus noin 60 cm, sekä ruuvit
– 4 säkkiä kuivabetonia, a 25 kg
– 2 kpl betoniputkia, pahvisia
– muottiputkia tai peltistä ilmastointiputkea, halkaisija 200-250 mm, pituus 100 cm
– 2 kpl sinkittyjä ankkuriteräksiä,
– mitat 5 x 40 x 500 mm, sekä 6 x 80
– millin kansiruuvit

Porttiin:
– 4 kpl runkolautoja, höylättyä mäntyä, 45 x 95 mm, pituus 105 cm
– 4 kpl lukkokantaruuveja
– M8 x 70 mm, sekä niihin kori-
– aluslevyt ja mutterit
– Vinolaudoitukseen 19 x 100 millin
– sahapintaista mäntyä, yhteensä noin 20 metriä
– Harjalistaksi höylättyä mäntyä,
– 12 x 45 mm, pituus 120 cm
– Jousisalpaan sinkittyä lattarautaa,
– 3 x 30 mm, pituus 0,8 metriä
– Maalia

NÄIN KOKOAT VERÄJÄN

1. Mittaa ja merkitse portin pylväiden kohdat ja kaiva kuopat hiukan yli metrin syvyyteen. Levitä kuoppien pohjalle noin 5 sentin kerros karkeaa soraa. Aseta muotti- tai betoniputket paikoilleen, kiilaa ne kivillä tai puupalikoilla liikkumattomiksi, tarkista pystysuoruus ja sijoitusmitat sekä yläpäiden korkeus maasta.

2. Tee pylväät valmiiksi. Naulaa sisäosan soirot yhteen. Tee taltalla niihin upotukset ankkuriraudoille ja ruuvaa ankkuriraudat paikoilleen. Naulaa sitten ympärille vuorilaudat. Lautojen sydänpuoli tulee ulospäin, jotta ne eivät halkeile kosteuden vaihdellessa. Naulaa hatut paikoilleen . Jos haluat, voit veistää reunat hieman viistoon.

3. Sekoita betonimassa pakkauksen ohjeen mukaan. Kuivabetoni sisältää tarvittavan sementin ja soran, vain vettä lisätään. Tiputtele pikkukiviä muottiputkien ulkoreunoille ja kaada hiukan betonia niiden rakoihin. Täytä sitten putkien ympärykset soralla. Vala putket täyteen betonia. Painele pylväisiin kiinnitetyt ankkuriraudat tuoreeseen betoniin. Pane ankkurirautojen väliin lauta, joka ulottuu pylväältä toiselle – lauta nojaa silloin muottiputkien suihin, ja pylväiden alapäät tulevat lautaa vasten. Asettele pylväiden väli oikeaksi, ja tue pylväät pystysuoraan vinotuilla. Peitä valu muovipusseilla ja jätä kovettumaan vuorokaudeksi. Poista pylväiden alta apulauta, jolloin betonin ja puun väliin jää tuuletusrako.

4. Kokoa sitten portti. Tee rungon kulmiin puun puoleen paksuuteen ulottuvat lapaliitokset piirroksen mukaan. Tarkista ristimittauksella, että kehys on suora, ja naulaa saumat alustavasti kokoon parilla 50 millin naulalla, jotka eivät saa sattua pultteja varten porattavien reikien kohdalle. Varmista kiinnitys lukkopulteilla.

5. Kiinnitä saranat kehykseen ja pylvääseen. Tarkista vesivaaalla ja suorakulmalla, että kulmat ovat suorassa.

6. Sahaa lattarauta ja taivuttele osat ruuvipenkissä. Noin 70 sentin suora osa kiinnitetään portin runkoon jouseksi, ja 10 sentin vastakappale ruuvataan pylvääseen.

7. Sahaa vinolaudoituksen osat ja naulaa ne paikoilleen. Käytä kuumasinkittyjä kierre- tai ankkurinauloja. Sahaa laudat sivuilta tasan kehyksen reunojen mukaan, mutta jätä alas 10 sentin ja ylös 15 sentin ylitys. Lautojen väli on sama kuin laudan leveys. Käytä laudan pätkää mittatulkkina.

8. Piirrä taivutetun riman avulla laudoituksen yläreunan kaari ja sahaa se pistosahalla. Naulaa sitten harjalauta paikalleen.

9. Maalaa portti ulkoseiniin tarkoitetulla maalilla. Vinolaudoitus kannattaa maalata kertaalleen jo ennen lautojen kiinnitystä.