Hiekkalaatikko, joka on samalla laiva, antaa mielikuvitukselle siivet! Se on 150 senttiä pitkä ja 75 senttiä leveä. Lastina on hiekkaa noin 10 sentin paksuudelta eli ruuman puoleen väliin, mikä riittää hyvin kakkujen leipomiseen ja linnojen rakentamiseen.

Kun laatikossa on pyörät, voit siirrellä sitä helposti auringon tai tuulen mukaan tai työntää sen vaikka keittiön ikkunan alle, jos haluat itse seurata lasten puuhia sisältä. Liikuteltava laiva sopii lapsille myös rahtialukseksi, jolla pikku kipparit voivat kuljettaa tavaroita pihan laidasta toiseen. Tukevia, 7,5-senttisiä teollisuuspyöriä saa myös jarrulla varustettuna.

Purje suojaa paahteelta ja pieneltä sateeltakin. Se kiinnitetään karbiinihakojen avulla etu- ja takakulmien silmukkaruuveihin ja pingotetaan tiukaksi vanerista tehdyillä köysilukoilla. Voit taittaa purjeen kaksinkerroin, kun valoa ja aurinkoa tarvitaan enemmän.

Maalaa hiekkalaiva mieleisilläsi väreillä. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua pohjamaalia ja alkydimaalia. Halutessasi voit tehdä laatikolle vanerista kannen, joka suojaa hiekkaa kissoilta ja roskilta. Talvella riittää pienikin säilytystila, kun irrotat mastot.

 

Hiekkalaatikkolaivan tekoon tarvittavat tarvikkeet.

 

 

Kaaviokuva laivan rungosta
Tee laivan runko 15 millin vanerista. Kotimaiset vanerit ovat lähes poikkeuksetta säänkestäviä, mutta huomaa, että ruskeaa filmivaneria ei voi maalata. Oikealla ylhäällä köysilukon mitat. Tee 4 millin vanerista neljä lukkoa, poraa niihin 10 millin reiät ja pyöristä reikien särmät. Maalaa lukot alkydimaalilla tai lakkaa venelakalla. Valmis purje on 65 x 180 cm. Lisää kankaan mittoihin kahden sentin saumanvarat joka sivulle, päärmää ja naputa kulmiin purjerenkaat.

Tarvikkeet

15 mm:n vaneria:– pohja A, 72 x 106 cm
– 2 sivua B, 20 x 150 cm
– 2 päätyä C, 29,5 x 72 cm21 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:

– 4 penkkilautaa D, 75 cm

21 x 45 mm:n mäntylistaa:

– 2 mastoa E, 135 cm

28 mm:n pyörökeppiä:

– raakapuu F, 67,8 cm

4 mm:n vaneria:

– 4 köysilukkoa G, 4 x 7 cm

Markiisikangasta:

– purje H, 69 x 184 cm

Muuta:

– 4 teollisuuspyörää, ø 75 mm, laippakiinnitys, kantavuus 100 kg
– 5 x 16 mm:n ruuvit renkaiden kiinnitykseen
– 4 karbiinihakaa
– neljä 20 mm:n silmukkaruuvia purjeen kiinnitykseen
– kaksi 15 mm:n silmukkaruuvia mastojen huippuihin
– 4 x 40 mm:n uppokantaruuveja
– kosteuden kestävää liimaa (B3-luokiteltua)
– 4 purjerengasta, ø 15 mm
– 7 metriä muoviköyttätai nailonpunosta, ø 6 mm
– neljä 10 x 40 mm:n lukkopulttia sekä niihin aluslevyt ja mutterit
– lakkakittiä, ulkokäyttöön sopivaa pohjamaalia, alkydimaalia

Katso kokoamisohjeet – hiekkalaatikko syntyy kätevästi

 

Hiekkaveneen kappaleet
1.
Sahaa päätykappaleiden C pitkät sivut 45 asteen verran viistoiksi, samoin pohjan päädyt A. Toinen pyöräpari on kiinteä, toisen parin pyörät kääntyvät, ja niissä on jarrut.

Rungon kokoaminen
2. Kokoa runko liimalla ja 4 x 40 mm:n ruuveilla. Piirrä liitospintojen sijainti pohjaan A ja päätyihin C. Poraa ruuveille 4 mm:n reiät ja kannanupotukset upotusporalla. Liitä toisiinsa pohja ja päädyt, kiinnitä sitten sivut B.

Penkkien ruuvaus
3.
Penkit ovat 21 x 95 mm:n lautaa. Kiinnitä ne laitoihin liimalla ja ruuveilla. Varmista uloimpien lautojen kiinnitys ruuvaamalla viistosti laitojen alapuolelta. Kiinnitä penkkien ulkokulmiin silmukkaruuvit.

Mastojen kiinnitys
4.
Mittaa ja piirrä mastojen kiinnityskohdat. Poraa 10 mm:n reiät mastoihin, purista ne liimauspuristimilla paikoilleen ja poraa pulttien reiät kylkiin. Purista kuitenkin ensin reikien läpimenopuolelle palikka, jotta pora ei revi vaneria. Kiinnitä mastot lukkopulteilla.

Purjeet kiinnitettyinä
5.
Kiinnitä purjeet. Solmi köyden pää lukon ylimpään reikään, vedä köysi purjerenkaan läpi ja takaisin alas, lukon kahden alimman reiän läpi ja siitä karbiinihakaan. Kun nyt siirrät lukkoa ylöspäin, köysi löystyy, ja kun siirrät lukkoa alaspäin, köysi kiristyy.

Valmis hiekkalaatikkovene
6.
Pingota harukset mastojen silmukkaruuvien kautta kulmiin. Raakapuu F on kiinnitetty mastojen väliin ruuveilla. Voit tehdä 12-15 mm:n vanerista kannen, joka peittää avoimen osan ja ulottuu reunojen tasalle. Tee kanteen kolot mastojen kohdalle.