Keittiön kaappien ylähyllyt ovat usein toivottoman korkealla normaalimittaisellekin kokille. Apu on lähellä: nikkaroi näppärä yhden askelman jakkara, joka siirtyy kahvasta nostamalla kevyesti paikasta toiseen. Se mahtuu pieneenkin keittiöön.
Toteutus, teksti, kuvat ja -piirros Esko Kuokkanen
Kevyt yhden askelman jakkara on kätevä apu mikäli et yletä ylähyllylle
Onko sinua joskus harmittanut, että et edes varpaillasi seisten saa jauhopussia alas kaapin hyllyltä? Kevyt yhden askelman jakkara on silloin paljon kätevämpi apulainen kuin paljon tilaa vievä, raskaasti siirtyvä porrasjakkara.
Jakkaran piirrosTarvikkeet
33 mm:n pyörökeppiä:
-4 jalkaa A, 28 cm
-1 kädensija D, 8 cm
18 tai 20 mm:n pyörökeppiä:
-2 vaakapuuta B, 23,5 cm
-1 pystyaisa C, 45 cm + työvara
18 mm:n liimapuuta tai vaneria:
-2 sarjaa E, 7 x 17 cm
-1 kansi F, 25 x 30 cm, puun tai pintaviilun syyt pituussuunnassa
Muuta:
-8 poratappia, 8 x 35 mm
-4 pientä kulmarautaa ja niihin 3,5 x 16 mm:n uppokantaruuvit
-1 ruuvi, 3,5 x 40 mm
-liimaa
-värillistä puuvahaa tai petsilakkaalä.
Jakkaran pyörökepit on kätevintä sahata jiirilaatikon avulla
1. Jakkaran pyörökepit on kätevintä sahata jiirilaatikon avulla. Hanki poraan sellainen terä, jolla tehtyyn reikään ohuemmat kepit sopivat vain ahtaasti. Jakkaran liimaksi sopii hyvin puulle tarkoitettu kuumaliima, joka on täyttävämpää kuin tavallinen puuliima.
Kiinnitä sarjat E poratappiliitoksin jalkoihin
2. Kiinnitä sarjat E poratappiliitoksin jalkoihin. Tee sahalla ja taltalla jalkojen kiinnityskohtiin pienet upotukset. Poraa tappien reiät ensin sarjalautojen päihin, pane reikiin merkintänastat ja purista sarjat kohdalleen, jolloin nastojen kärjet painavat merkit porausta varten. Numeroi liitokset, jotta osat löytävät parinsa kokoamisvaiheessa.
Kun olet tehnyt liitokset tarkasti, tulee jalkapareista suorat
3. Kun olet tehnyt liitokset tarkasti, tulee jalkapareista suorat. Poraa nyt reiät vaakapuille B. Kierrä poran terään teippiä reiän syvyyden merkiksi. Tee rei´istä mahdollisimman syvät, mutta poran kärki ei saa pilkistää esiin vastakkaiselta puolelta.
Sovita kansi paikalleen ja merkitse sen pitkän sivun keskelle pystyaisan läpimenokohta
4. Sovita kansi paikalleen ja merkitse sen pitkän sivun keskelle pystyaisan läpimenokohta siten, että aisa osuu kohtisuoraan alla olevalle vaakapuulle. Kun katkaiset poraamalla pystyaisasta aisaan jätetyn työvaran, saat liitosta varten juuri sopivan kolon.
Kiinnitä ensin pystyaisa ruuvilla vaakapuun keskelle
5. Kiinnitä ensin pystyaisa ruuvilla vaakapuun keskelle. Tässä vaiheessa voit vielä hienosäätää kannen paikan niin, että aisa asettuu pystysuoraan. Ruuvaa sitten kulmaraudoilla kansi kiinni. Kiinnitä lopuksi aisan latvaan kahva  D. Voit varmistaa kiinnityksen ruuvilla. Kiinnitä jalkoihin huopanastat. Käsittele valmis jakkara mieleiselläsi värisävyllä.
Esko Kuokkanen suunnittelee, toteuttaa, kuvittaa ja kirjoittaa tee itse -juttuja niin pikku esineistä kuin suuristakin kokonaisuuksista. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita tee itse -kirjoja