Jos tarvitset lisää säilytystilaa, irrallinen komero on hyvä ratkaisu. Tilaa säästävät ovet liukuvat urissaan ei-kääntyvien vuodevaatelaatikon pyörien varassa. Myös alalaatikko kulkee vuodevaatelaatikon pyörillä, minkä ansiosta se on niin tukeva, että sen reunalle voi vaikka istahtaa.

Rungon ja laatikon teimme 16-millisestä paklatusta lastulevystä, jonka maalasimme samalla sävyllä kuin huoneen seinät. Taustaa emme tarvinneet lainkaan, koska huoneen seinä ajaa saman asian. Rungon kokosimme ruuveilla ilman liimaa, jotta kaapin voi tarvittaessa purkaa osiin vaikka muuttoa varten.

Ovet teimme halvimmasta materiaalista, jota puutavaraliikkeestä löytyy – tosin emme niinkään hinnan takia, vaan siksi, että kovalevyn viirapinnasta saa maalaamalla tekstiilitapetin näköisen, pehmeänrosoisen pinnan. Oven kehyslistat jäykistävät levyn ja antavat oville väriä. Vaatepuiden ripustusputkea saa metritavarana, ja kiinnitimme putken muovikiinnikkeillä niin, että keskipiste on 25 sentin päässä takaseinästä ja 7 sentin päässä kaapin katosta.

Vasemmalla kaappi edestä, oikealla leikkaus sivulta. Kokonaisleveys 122 cm johtuu siitä, että sivulistat R ulottuvat 10 milliä reunojen yli. Sahaa ovien vetonupeiksi 5 sentin pyörylät 12 millin laudasta.

Tarvikkeet

15 mm:n paklattua lastulevyä:

– kaapin katto B, 55 x 117 cm
– kaapin sivut A, 2 kpl, 55 x 180 cm- kaapin pohjalevy C, 49,5 x 117 cm
– ovien alaurien ohjainlauta D, 10 x 117 cm
– 2 kpl, 32 x 111 cm- laatikon pohjalevy G, 50 x 111 cm
– laatikon etu- ja takalevyt F
– laatikon sivut E, 2 kpl, 32 x 53,2 cm

3 mm:n kovalevyä:

– ovilevyt H, 2 kpl, 59 x 135 cm
– laatikon etusuojalevy J, 32 x 114,2 cm
– ovien alaohjainliuska K, 1,2 x 117 cm

15 x 70 mm:n mäntyä:

– ovien alaliuku-urien etulauta L, 115,8 cm
– alalaatikon reunalauta M, 114,2 cm
– ovien alalistat N, 2 kpl, 59 cm

15 x 120 mm:n mäntyä:

– otsalauta O, 115,8 cm

 15 x 15 mm:n mäntyä:

– laatikon etusuojalevyn ja ovien reunalistat P, noin 16 m

15 x 18 mm:n mäntyä:

– ovien yläliuku-urien ohjainlistat Q, 3 kpl, 117 cm

12 x 33 mm:n mäntyä:

– kaapin sivujen sivulistat R, 2 kpl, 180 cm
– sivulistat S, 2 kpl, 50 cm

Muuta:

– 4 kalustepyörää, rakennekorkeus 44 mm
– 4 kalustepyörää, rakennekorkeus 30 mm
– 15 mm:n lankanauloja
– 35 mm:n listanauloja
– 4 x 45 mm:n ja 4 x 30 mm:n uppokantaruuveja
– 116 cm vaatekomeroputkea, halkaisija
– 25 mm kiinnityslaipat vaatekomeroputkelle
– liimaa, maalia, himmeää lakkaa
– 2 kulmarautaa ja ruuvit kaapin kiinnittämiseksi seinään (tai takaseinäksi kovalevy, 119 x 142 cm)

Oven ylälaitaan jää 1,5 senttiä vapaata levyä, joka liukuu ohjainlistojen Q muodostamissa urissa. Sivulistat R ulottuvat pystyreunojen yli yhtä paljon kummallekin puolelle. Otsalaudan O voit muotoilla mielesi mukaan koristeelliseksi tai korvata sen samalla 12 x 33 mm listalla kuin sivulistat R. Kiinnitä toisesta päästä viistetyt listat S runkoon laatikon sivuille, jotta laatikko ohjautuu aukon keskelle. Voit halutessasi tehdä kaappiin takaseinän 3 millin kovalevystä, jota saa myös valmiiksi maalattuna. Jos et tarvitse takaseinää, tue huoneen seinään kahdella pienellä kulmaraudalla.

Näin kokoat kaapin


Ruuvaa paikoilleen ovien yläliuku-urien ohjainlistat Q ja tee reiät alaohjainlaudalle D ja kokoa runko lattialla. Piirrä välipohjan paikka sivuihin ja tee reiät ruuveille niin, että ne osuvat levyn keskikohtaan, mutta älä sijoita ruuveja neljää senttiä lähemmäs levyn kulmia.


Ovien alaliuku-urien ohjaimen muodostavat lastulevy D, etulauta L ja kahdentoista millin levyinen kovalevyliuska K, joka kiinnitetään paikalleen liimalla ja nauloilla. Kiinnitä ohjain ruuveilla välipohjaan vasta sitten, kun olet ensin pujottanut ovet paikoilleen.


Tee ovet kolmen millin kovalevystä ja asenna viirapuoli näkyville, jotta saat aikaan elävän, kangasmaisen pinnan. Maalaa ovien kovalevyt H ja reunalistat P valmiiksi ja kiinnitä listat liimalla ja 15 millin nauloilla. Ruuvaa alakulmiin kalustepyörät 3 x 16 millin ruuveilla.


Kun olet saanut ovet paikoilleen ja kokeillut niitä, kiinnitä valmiiksi lakattu otsalauta O ja sivulistat R liimalla ja listanauloilla.


Peitä laatikon etuseinä F kovalevyllä, jotta saat siihen samanlaisen pinnan kuin oviin. Levy peittää myös saumat. Sahaa vedinkolo, kun olet kiinnittänyt kovalevyn pienillä nauloilla ja liimalla. Maalaa reunalistat ja etuseinä ja kiinnitä listat etuseinään 35 millin uppokantanauloilla ja


Poikkileikkaus oviparin ylä- ja alaliu’uista. Ruuvaa ylös kolme 12 millin laudasta halkaistua 18 millin listaa Q niin, että muodostuu kaksi 6 millin rakoa. Tee alas liuku-urat osista D ja L sekä uran keskelle kiinnitetystä kovalevysuikaleesta K.