SUUNNITTELU, OHJEET, TEKSTI JA KUVAT ESKO KUOKKANEN
Apupöytä. Toisessa päässä on jatkolevy, toisessa tanko liinalle tai ripustuskoukuille.
Apupöytä. Toisessa päässä on jatkolevy, toisessa tanko liinalle tai ripustuskoukuille. Pöydän korkeus on 72 cm, pöytälevyn mitat 38 x 50 cm, klahvi avattuna pituus 78 cm.
Liikuteltava pikkupöytä tarjoaa lisää pöytätilaa innokkaan kokkaajan keittiöön ja toimii myös apupöytänä tarjoilussa.
Kokoa ensin päädyt
Kokoa ensin päädyt: Liitä poratapeilla ja liimalla jalat osiin D ja E. Päädyt ovat samanlaiset: toiseen päätyyn tulee saranoilla kiinni tuki G (katkoviiva), toiseen ripustustangon tuet H.
Tarvikkeet
28 mm liimapuulevyä:
A 1 kpl 38 x 50 cm
B 1 kpl 38 x 28 cm
40 x 40 mm höylättyä mäntyä: (tai 38 mm liimapuulevystä sahattuja 4 cm levyisiä suikaleita):
C 4 kpl 63 cm
18 mm liimapuulevyä:
D 2 kpl 27 x 28 cm
E 2 kpl 27 x 16 cm
F 2 kpl 33 x 37 cm
G 1 kpl 20 x 20 cm
H 2 kpl 7 x 10 cm
18 mm pyörölistaa:
I 1 kpl 35 cm
J 2 kpl 40 cm
Lisäksi:
– 16 kpl 8 x 40 mm poratappeja
– 4 kpl laippakiinnitteisiä kalustepyöriä, rakennekorkeus 65 mm
– 4 kpl 60 mm kaapinsaranoita
– 4 kpl kulmarautoja 3,5 x 40
– 3,5 x 16 mm uppokantaruuveja
– Liimaa
– Puuvahaa tai pellavaöljyn ja tärpätin seosta
– Rottinki- tai pajukori 32 x 35 cm, syvyys 25 cm. Korin tilalle voi tehdä vanerista laatikon.
Vanerilaatikko
Vanerilaatikko
Osat 12 mm vaneria:
A 2 kpl 25 x 35 cm
B 1 kpl 32, 6 x 29, 6 cm
C 2 kpl 25 x 29, 6 cm
Kokoa laatikko liimalla ja 25 mm upponauloilla.
Pöydän osat kootaan ruuveilla sen jälkeen, kun päädyt on koottu poratapeilla
Pöydän osat kootaan ruuveilla sen jälkeen, kun päädyt on koottu poratapeilla. Huomaa jo paloitteluvaiheessa osien puunsyiden suunta. Näin puuosien eläminen ei kosteuden vaihdellessa aiheuta harmia.
Valmistele ensin kaikki osat. Sahaa tai tilaa määrämittaisina puuosat tarvikelistan mukaan. Liimapuulevyt paloitellaan siten, että puun syyt tulevat piirroksessa näkyviin suuntiin. Hio sahauspinnat sileiksi. Muotoile ripustustangon kannattimet H ja klahvin tuki B piirroksen mukaan, ja viimeistele ne hiomalla.
Kokoa ensin päädyt, jotka koostuvat jaloista C sekä levyistä D ja E. Jalkojen ja levyjen sisäpinnat asettuvat tasan, ja levyjen päädyt puolestaan jalkojen päiden tasalle. Piirrä jalkoihin levyjen liittymäkohdat.
Jalkojen ja levyjen D ja E liitoskohtiin tulee kuhunkin kaksi poratappia. Poraa 8 millin poratappiporalla syvyysrajoitinta käyttäen levyjen syrjiin 20 millin syvyiset reiät kahden sentin päähän levyjen kulmista. Pane reikiin poratappien ohjainnastat. Kohdista levy nastoineen oikeaan kohtaan jalkaa C vasten ja paina, jolloin nastojen kärjet tekevät keskiömerkit porauksille.
Merkkaa näin kaikki liitoskohdat ja merkkaa samalla numeroin liitokset kumpiinkin osapuoliin, jotta osat tulevat koottaessa alkuperäisiin asemiin.
Pursota liimaa reikiin, paina poratapit ensin levyosiin, levitä liimaa liitospintaan ja tappien päihin ja purista osat vastakkain. Varmista puristus parilla liimauspuristimella. Pane suojapalikat niiden leukojen alle. Kaavi pursunut liima pois tuoreeltaan.
Kokoa ruuveilla ja saranoilla. Poraa noin 1,5 sentin syvyiset, läpimitaltaan 18 millin reiät kaidepuille J jalkojen sisäpintaan 15 sentin etäisyydelle alapäästä. Poraa kolme 3,5 millin reikää sekä kannanupotukset levyjen D ja E alareunaan 9 millin etäisyydelle alapäästä. Ruuvaa 40 millin ruuveilla välipohjat F paikoilleen, asenna samalla kaidepuut J. Välipohjien reunat jäävät saman mitan (noin 1 cm) päähän jalkojen reunasta sekä edessä että takana.
Kiinnitä 40 millin ruuveilla ripustintangon kannattimet H paikoilleen sekä pujota ja liimaa tanko reikiinsä. Vastakkaiselle puolelle saranoit klahvin tuen G piirroksen mukaan. Kiinni ollessaan tuen reunat ovat kummallakin puolella samalla etäisyydellä jaloista, ja tuen puusyyt tulevat vaakasuoraan.
Ruuvaa klahvin saranat paikoilleen ja kiinnitä pöytälevy jalkoihin kulmaraudoilla.
Viimeistele pinnat ja särmät nro 150 hiomapaperilla. Öljyä tai vahaa puuosat ja ruuvaa pyörät paikoilleen. Keitetyn pellavaöljyn eli vernissan ja tärpätin seos 1:1 on siitä hyvä, että pinnan voi halutessa myöhemmin maalata. Vahattuun pintaan maali ei tartu.
Esko Kuokkanen suunnittelee, toteuttaa, kuvittaa ja kirjoittaa tee itse -juttuja ja kirjoja.
Lisää Eskon nikkarointiohjeita: www.suomela.fi/esko.