Idea, toteutus, teksti ja kuvat Esko Kuokkanen
Hylly mitoitettiin tavallisimpien konttoritarvikkeiden mukaan. Kun sisäpituus on 60 senttiä ja sisäkorkeus 32 senttiä, hyllyyn mahtuu esimerkiksi kahdeksan tavallista 75 millin mappia tai lehtikoteloa. Voit tehdä hyllyistä myös erikorkuisia, jolloin matalampiin osiin voi pakata pienempiä kirjoja.

Kapeista havupuurimoista leveiksi laudoiksi liimattu, kuivattu ja hiottu liimapuu sopii hyllyn materiaaliksi loistavasti. Kun levy on 18 milliä paksu, metrin mittainen ja 30 senttiä syvä, siitä saa yhden mittojen mukaisen laatikon.

Levyt on paras pätkiä oikeisiin mittoihin sirkkelillä, jotta sahauspinnoista tulee suorat.

Sahaa vaneriset kantokahvat F, päätyjen etureunat B sekä sokkelien päätyvanereiden etureunat G pisto- tai vannesahalla 32 senttiä leveästä vaneriaihiosta. Piirrä kaava paksulle kartongille ja leikkaa se irti mattoveitsellä. Tarvitset vain yhden kaaren, koska sama muoto toistuu kahvan molemmissa päissä ja reunoissa. Poraa sankoihin ruuveja varten neljän millin reiät ja kannanupotukset.
KirjahyllypiirrosTarvikkeet
(Kolmeen hyllylaatikkoon ja yhteen sokkelilaatikkoon)
18 millin liimapuulevyä:
A 6 kpl 30 x 65,5 cm
B 6 kpl 30 x 32 cm
C 1 kpl 30 x 61,5 cm
D 1 kpl 10,2 x 61,2 cm
E 1 kpl 10 x 61,2 cm
9 millin vaneria:
F 6 kpl (tehdään 32 sentin aihiosta)
G 2 kpl 12 x 33,5 cm (aihio)
3 millin vaneria tai maalattua kovalevyä:
H 3 kpl 35 x 63,5 cm
Muuta:
45 millin kipsilevyruuveja runkojen kokoamiseen
25 millin kipsilevyruuveja kantokahvojen kiinnitykseen
25 millin uppokantanauloja
2 kpl kaapinsaranoita ruuveineen
magneettisalpa
pieni lankahaka
liimaa
maalia (esimerkiksi Empireä)
pellavaöljyvernissaa
tärpättiä
Kuljetuslaatikoista koostuva hylly on kätevä muutossaKokoa kirjahylly ruuveilla ja nauloilla
Kun olet sahannut kappaleet, hio särmät siisteiksi. Poraa ruuveille neljän millin reiät – laatikon runkokehyksen kaikkiin liitoksiin tulee kolme ruuvia. Huomaa, että laatikoiden päädyt sijoittuvat noin yhdeksän milliä pitkien sivujen päistä sisälle päin. Käytä ohjaimena vanerin kappaletta, kun kokoat runkoa.

Takalevy on tarkoituksella hieman pienempi kuin kehikko. Takalevyä naulatessasi katso tarkasti, että kehikosta tulee suorakulmainen. Jos teet takaseinät maalatusta kovalevystä, kiinnitä ne vasta, kun puuosat on öljytty. Sivele mäntypinnat keitetyn pellavaöljyvernissan ja tärpätin seoksella, jossa on yhtä paljon molempia, ja maalaa kantokahvat ennen kiinnitystä.

Kiinnitä sokkelilaatikon takaseinä D ruuveilla pohjaan C. kun olet sahannut päätyjen G etureunat mallineen mukaan, poraa niihin 25 millin sormiaukot. Kiinnitä päädyt liimalla ja nauloilla. Tee etuseinään eli kanteen E upotukset saranoille sekä sormikolo 25 millin poralla ja sahaamalla. Kokeile, että kansi mahtuu aukeamaan vapaasti, kun sokkeli on paikallaan hyllyn alla. Höylää kannen yläreunaa takalaidasta viistoksi tarpeen mukaan.

Kun olet maalannut päädyt ja öljynnyt mäntypinnat, ruuvaa saranat paikoilleen ja kiinnitä toiseen päähän magneettisalpa vastakappaleineen sekä toiseen päähän lankahaka, joka pitää kannen kiinni, kun sokkelia käytetään kuljetuslaatikkona.

Näin kokoat kirjahyllyn
Sahaa 32 senttiä leveästä vaneriaihiosta kantokahvat pisto- tai vannesahalla
1. Sahaa 32 senttiä leveästä vaneriaihiosta kantokahvat pisto- tai vannesahalla. Saat samalla sahauksella sekä kahvan takareunan että seuraavan kahvan etureunan.
Laatikon kehysten kokoamiseen voit tehdä vanerista ja liimapuun suikaleesta ohjaimen
2. Laatikon kehysten kokoamiseen voit tehdä vanerista ja liimapuun suikaleesta ohjaimen. Sen ansiosta laatikon sivulauta asettuu päädyn yli juuri vanerin paksuuden verran.
Poraa 25 millin terällä sokkelin päätyihin ja luukkuun sormiaukot
3. Poraa 25 millin terällä sokkelin päätyihin ja luukkuun sormiaukot. Tee luukun alareunaan upotukset saranoille. Käytä sokkelin päätyjen etureunoihin samaa mallinetta kuin kantokahvoihin.
Kun olet hionut kantokahvojen särmät pyöreiksi ja porannut kiinnitysreiät, maalaa kahvat
4. Kun olet hionut kantokahvojen särmät pyöreiksi ja porannut kiinnitysreiät, maalaa kahvat. Maalaa ne kahteen kertaan puolihimmeällä alkydimaalilla. Pujota kahvat 100 millin nauloihin maalaamisen ajaksi.
Myös sokkelilaatikot toimivat kuljetuspakkauksina. Magneettisalvalla varustetut etuseinät lukitaan lankahakojen avulla.
5. Myös sokkelilaatikot toimivat kuljetuspakkauksina. Magneettisalvalla varustetut etuseinät lukitaan lankahakojen avulla.
Sokkelin etuseinä avautuu alaspäin, ja tilaan mahtuu näppärästi monenmoisia pikkutarvikkeita katseilta suojaan
6. Sokkelin etuseinä avautuu alaspäin, ja tilaan mahtuu näppärästi monenmoisia pikkutarvikkeita katseilta suojaan.