Tee itse nukensänky vaikka joulupukinkonttiin!
Pipsa-nukke nukkuu makeasti omassa pikku sängyssään, ja vaatteet pysyvät järjestyksessä koreissa. Kun maalaat osat, poraat ruuveille reiät, ruuvaat osat kertaalleen paikoilleen ja purat ne ennen pakettiin käärimistä, saat kalusteen, jonka omistaja voi koota itse, kuten oikean huonekalukaupan tuotteen. Liitä mukaan kunnon ruuvitaltta!
Nukensängyn kokoonpanopiirrosNukensängyn mittoja
Mitat ja tarvikkeet
Elsan Pipsa-nukelle tehtiin oma sänky
Elsa tiesi, että hänen Pipsa-nukkensa on noin 50 cm pitkä, ja sänky rakennettiin Pipsalle mittojen mukaan. Alaosassa on korit nuken vaatteille, leluille ja hoitotarvikkeille.

12 millin koivuvaneria:

 • 2 pohjaa A, 26 x 52 cm
 • 2 laitaa B, 10 x 52 cm
 • 2 alalistaa C, 5 x 52 cm
 • 2 päätyä D, 26 x 52 cm
 • 2 tikkaiden aisaa E, 2 x 42 cm
Muuta:
 • tikkaiden puoliksi neljä 8 sentin pätkää pyörökeppiä
 • puolien kiinnittämiseen 3 x 30 millin ruuveja ja liimaa
 • kokoamiseen 3,8 x 32 millin kipsilevyruuveja ja 30 millin uppokantanauloja
 • kaksi koria, syvyys ja leveys 25 x 25 senttiä ja korkeus alle 20 senttiä
 • kaksi puupalloa, läpimitta 2–2,5 senttiä
 • kaksi 8 millin poratappia
 • väritöntä puuvahaa
Tee sängyn puuosat 12 millin koivuvanerista.
Tee sängyn puuosat 12 millin koivuvanerista. Koreja, 25 x 25 cm, korkeus alle 20 senttiä, löydät sisustusliikkeistä ja tavarataloista. Vaneriosien lisäksi tarvitset ruuveja, esimerkiksi 3,8 x 32 millin kipsilevyruuvit käyvät mainiosti, sekä 30 millin uppokantanauloja, kaksi puupalloa ja kaksi 8 millin poratappia, tikkaiden puoliksi neljä 8 sentin pätkää pyörökeppiä ja puolien kiinnittämiseen 3 x 30 millin ruuveja ja liimaa.
Osien sahausta pistosahalla
Kun olet sahannut osat mittoihinsa, sahaa pistosahalla osien B ja C syvennykset sekä päätyjen D 45 asteen viisteet. Hio särmät pyöreiksi. Rajaa päätykolmiot teipillä ja maalaa ne.
Merkitse ruuvien paikat
Maalaa myös pohjat valmiiksi ja kiinnitä liimalla ja nauloilla osat B ja C pohjiin A – huomaa, että pohjien reunat ulottuvat noin 3 milliä sivujen ulkopuolelle. Merkitse sitten ruuvien paikat ja poraa ruuveille läpimenoreiät, kannanupotukset sekä 3 millin alkureiät.
Kiinnitä päädyt suurikantaisilla ruuveilla.
Kiinnitä päädyt suurikantaisilla ruuveilla. Kun maalaat ruuvien kannat etukäteen, ne toimivat koristeina, eikä kiinnityskohtia tarvitse piilotella kittaamalla.
Maalaa ennen kokoamista myös tikkaiden aisat ja päätyjen koristepuupallot.
Maalaa ennen kokoamista myös tikkaiden aisat ja päätyjen koristepuupallot. Tikkaissa on kolot, jotta ne pysyvät tukevasti reunaa vasten. Vahaa maalaamattomat puupinnat värittömällä puuvahalla. Tiimarista hankittujen puupallojen reikiin liimattiin 8 millin poratapit (tapit voit myös vuolla itse), ja pallot liimattiin päätyjen huippuihin porattuihin reikiin.
Esko Kuokkanen suunnittelee, toteuttaa, kuvittaa ja kirjoittaa tee itse -juttuja niin pikku esineistä kuin suuristakin kokonaisuuksista. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut useita tee itse -kirjoja.