Tommin omakotitalossa astutaan nyt uuden tuulikaapin kautta avaraan eteishalliin. Myös alakerran uusi wc on toimiva ratkaisu.
Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat Niko Fagerström & Jefunne Gimpel / Future Image sekä Antti Kukkulavirta

Tommin talo sai marraskuisessa Raksystemsin tekemässä kuntotarkastuksessa raportin, joka antoi puhtia ahkeralle isännälle. Vuonna 1938 aloitetun, sodan jälkeen valmiiksi rakennetun talon saamat 8,5 pistettä ylittävät reilusti ikäistensä nestoreiden 6,6 pisteen keskiarvon. Kuntotarkastaja Tapio Piitulaisen raporttiin kirjaama keskeneräinen sisätilojen remontti on nyt viimeistelyä myöten valmis. Aikaa ja kärsivällisyyttä kysyneet sisätyöt Tommi teki työpäivien jälkeen ja viikonloppuisin.

Tehoa tuulikaappiin
– Uudesta tuulikaapista tuli toimiva, kun tila yläkerran portaikon alta otettiin käyttöön. Hotelli helpotuksena palvelleessa tilassa oli ennen wc-istuin samalla paikalla, jossa nyt säilytetään perheen kenkäkavalkadia. Käyttökengät ovat edessä. Portaiden alla on Ultra Provecin sälekaihtimen taakse piilotettu Elfa-hyllykkö, jossa odottavat talvi- tai kesäkengät vuodenajasta riippuen, Tommi kertoo.

Oven puhkaiseminen ulkoseinään vaati kekseliäisyyttä. Koska talon pääasiallinen lämmöneriste on sahanpuru, sen valuminen piti estää. – Puurakenteissa oli rako, johon työnsin työvaiheen ajaksi metallilevyn. Se esti purujen valumisen, Tommi kertoo.

Vessan paikalle tehtiin tuulikaappi ja WC siirrettiin seinän toiselle puolelle
Vessan paikalle tehtiin tuulikaappi ja WC siirrettiin seinän toiselle puolelle.

Tyyliä oviin

Ulko-ovea asennettaessa tarvittiin sekä isonveljen että ammattilaisen apua, mutta paneloinnin ja listojen tekeminen pienessä tilassa oli puhdasta yksilöliikuntaa. Tosin hikisin ja pölyisin urakka oli se, kun vanhan wc:n lattia piti piikata auki, sillä sementin ja teräsverkkojen liittoa ei rikottu käsipelillä. – Erityisesti kattolistojen asentaminen vinokattoon oli uskomattoman suuri ja tarkkaa ajattelua vaativa urakka, vaikka tila on näinkin pieni, Tommi muistelee.

Ammattilaisen apua tarvittiin myös wc:n lattian valamisessa, sähkötöissä sekä lattialämmityksen ja kurasyöpön asentamisessa. – Suurkiitos Maralle, Laurille, Vekalle ja Aleksille, Tommi muistaa sanoa eikä unohda kiittää äitiään, joka kävi ahkerasti auttamassa. – Tuulikaapin vesieristyksen tein todella huolellisesti, kahteen kertaan, isäntä kertoo ja kehuu samaan hengenvetoon sekä kaakelilattiaan upotetun Kurasyöpön että lattialämmityksen toimivuutta.

Avaruutta eteishalliin
Noin kuusineliöinen eteishalli muuttui avaraksi, kun portaiden juurella ollut vaatekaappi purettiin. Myös kuistille johtavan oven vasemmalla puolella ollut vaatekaappi sai lähteä. Samalla tila muuttui toimivaksi. Palttoille kaivattiin kuitenkin kaappitilaa. Uusi vaatekaappi haluttiin eteishallin ja keittiön väliselle seinälle. Yllätys oli aikamoinen, kun lastulevyn alta paljastui tiilinen palomuuri. – Lekalla oli töitä: sain kärrätä jätelavalle viisi kottikärryllistä tiiliä.

Ennen keittiön asennusta seinät piti vielä koolata ja levyttää keittiön kaappeja varten, Tommi muistelee purkutyön jatkotöitä. Vaivaa vaatinut eteishalli palvelee kuitenkin nyt hienosti koko perhettä. Myös uusi sisäänkäynti osoittautui toimivaksi, samoin wc:n uusi paikka, joka otettiin seinän toiselta puolelta keittiön nurkasta. Pieni wc teetti koostaan huolimatta työtä vielä enemmän kuin tuulikaappi. Isäntä alkaa olla melkoinen jiiripeto…