Talon laajennus terassin yläpuolelle
Lasten kasvaessa Tommin talon yläkerta jäi pieneksi, kun vanhemmille ei jäänyt makuukamaria. Ongelma ratkesi, kun rakennettiin uusi terassi ja sen yläpuolelle huone.
Teksti Kyösti Suolanen
Kuvat Jefunne Gimpel / Future Image ja Antti Kukkulavirta
Suomela on seurannut Tommin taloremonttia kuntotarkastuksesta asti. Nyt talon ulkopuoli muuttui reilusti, kun taloon rakennettiin uusi terassi sekä sen ja jo aiemmin leikkihuoneeksi muutetun vanhan kuistin päälle makuuhuone vanhemmille. Terassille pääsee sekä nykyisen leikkihuoneen pariovesta että pääovesta.
Taloremontin johtoajatuksena on alusta asti ollut kunnioittaa 1940-luvun talon tyyliä. Myös kunnollisiin työkaluihin ja apuvälineisiin investoiminen osoittautui järkiratkaisuksi, mutta kaikkea ei toki kannata ostaa. ”Rakennustelineiden vuokraaminen oli ihan välttämätöntä, sillä ilman tukevia telineitä ei rakentamisesta olisi tullut mitään”, Tommi toteaa.
Vanhan kuistin päälle rakennettuun makuuhuoneeseen puhkaistiin aukko yläkerran aulasta. Huoneen ulottaminen kuistin päälle vaati kestävät tukirakenteet.
Vantaalainen insinööritoimisto Seppo Kokko piirsi laajennuksen Tommin toiveiden mukaan.
Lämpöä ja korkeutta
Vanhan terassin lisäksi myös alakerran aiemmin leikkihuoneeksi muutettu kuisti purettiin keväällä. Purkamiseen päädyttiin vanhojen rakenteiden hataruuden takia.
”Samalla saimme leikkihuoneeseen puoli metriä lisää korkeutta ja eristys parannettiin energiamääräysten tasolle”, Tommi kertoo. Seinät eristettiin 15 sentin ja leikkihuoneen ja makuuhuoneen välinen katto 20 sentin vuorivillakerroksella.
Tommin tekemät pilarit ja kaiteet maalattiin Tikkurilan Öljypohjalla ja Valtti-Teholla
Tommin tekemät pilarit ja kaiteet maalattiin Tikkurilan Öljypohjalla ja Valtti-Teholla.
Kattotikkaat ja turvavarusteetkin uusittiin
Kattotikkaat ja turvavarusteetkin uusittiin. Pisteeksi i:n päälle piippu sai uuden hatun.
Säästöä syntyi talkoilla ja kierrätyksellä. Seinien vanhat vuorivillat ovat nyt leikkihuoneen ja makuuhuoneen välisessä lattiassa. Käyttökelpoisen rakennusmateriaalin hyödyntämisestä Tommi kiittää timpuri Jouko ”Jokke” Hietasta.
Työmaalla ei fuskattu myöskään pohjatöissä: terassi lepää yli kymmenen betonipilarin päällä. ”Uuden terassinlattia on tehty laudelaudoista, jotka käsittelin Tikkurilan Kaisla-sävyisellä Valtilla. Nyt pinta tuntuu paljaidenkin jalkojen alla miellyttävältä”, Tommi sanoo.
Katto uusittiin aluskatetta myöten
Katto uusittiin aluskatetta myöten. Ruukin miehiltä sujuivat myös vaikeat jiirit.
Telineistä oli paljon apua eri työvaiheissa
Telineistä oli paljon apua eri työvaiheissa. Telineet Tommi vuokrasi Ramirentistä.
Kattokin uusiksi
Kun makuuhuonetta rakennettaessa jouduttiin purkamaan osa vanhasta katosta eikä vanhaa kattoprofiilia ollut enää saatavissa, päätti Tommi uusia koko katon. Nyt hän on tyytyväinen vanhaa tyyliä mukailevan Ruukin Classic-peltikatteen profiiliin ja etenkin ammattiasentajien työhön.