TOMMI REMONTOI: ULKOKUORI KUNTOON!
Katolle hän kiipeää…
Tommin omakotitalon yläkerran ja terassin laajennus valmistui viime kesänä. Siinä vaiheessa koitti oikea hetki uusia myös talon aikansa elänyt teräskate.
Teksti Paula Herranen
Kuvat Jefunne Gimpel / Future Image ja Antti Kukkulavirta
katto_1444
Teräskate koottiin määrämittaan leikatuista kappaleista, joita tarvittaessa vielä työstettiin paikan päällä. Palojen kuljettaminen katolle oli helppoa.
Olemme seuranneet Suomelan sivuilla vantaalaisen Tommin omakotitalon remontti- ja rakennusurakkaa kuntokartoituksesta alkaen. Esimerkiksi viime syksynä numerossa 4 / 2005 esittelimme yläkerran ja terassin laajennusprojektin ulkopuolelta, ja edellisessä numerossa 1 / 2006 tutustuimme laajennusosan makuuhuoneeseen sisältä. Nyt kerromme teräskatteen uusimisesta. Viime kesän laajennuksen yhteydessä Tommi nimittäin päätti uusia saman tien myös ulkokaton, koska vanha teräskate oli jo yli 25 vuotta vanha eikä samaa profiilia enää ollut saatavilla laajennusosan täydennykseksi. ”Katto oli muutenkin jo nähnyt parhaat päivänsä, joten vaihto olisi ollut lähivuosina edessä joka tapauksessa”, Tommi kertoo.
Perustuksia myöten
Kuntokartoituksessa muutamaa vuotta aikaisemmin talon kate tutkittiin tarkkaan, ja Raksystemsin tarkastaja totesi katon alapohjan tuuletuksen puutteelliseksi. Jotta tarvittavat korjaukset ja uusi kate tulisi asennettua oikein, Tommi päätti luottaa tehtävän ammattilaisten käsiin.
Vanha ”paanupintaiseksi” profiloitu kate ei Tommin mielestä sopinut perinnetalon tyyliin. Sitä paitsi se keräsi koko ajan harmittavan paljon roskaa, jota putoili talon ympärillä kasvavista puista. Entisen tummanvihreän värin Tommi halusi kuitenkin pitää ennallaan, ja pienen etsinnän jälkeen Ruukin valikoimasta löytyi 1940-luvulla valmistuneeseen taloon sopiva, konesaumattua kattoa muistuttava Classic-teräskate.
Samasta yhtiöstä löytyivät myös ammattimiehet asentamaan koko paketin. ”Oma osaaminen ei olisi millään riittänyt, ja kun käytin ammattilaisia, sain työlle takuun”, Tommi totesi päätöksestään.
Kun katossa on paljon jiirejä, niiden tekeminen vaatii asentajilta tarkkuutta ja ammattitaitoa. Tässä kuvassa uusi aluskate ja rimoitus ovat jo valmiit.
Kun alkuun oli päästy…
Tommi oli jo vuosia tuskaillut vanhojen rännien toimivuutta. Suuret männyt talon ympärillä tiputtavat paljon neulasia, eivätkä neliskanttiset rännit jaksaneet vetää kaikkia roskia mukanaan. Lisäksi katolle johtavat tikkaat olivat melko huonossa kunnossa.
Nyt oli siis hyvä hetki laittaa myös nämä asiat kuntoon. Vanha, huonokuntoinen sadevesijärjestelmä sai kyytiä, ja sen tilalle asennettiin uudet puolipyöreät putket. Tikkaat ja kattoturvatuotteet uusittiin samalla nykyaikaisiksi.
Ihailtavaa ammattitaitoa
Tommin kattoremontti alkoi sovitun aikataulun mukaisesti. Miehet irrottivat vanhan katteen rivakasti – viiden hengen asennusporukka jopa ylitti odotukset kaikilta osin. Työporukka korotti kattoa ilmanvaihdon parantamiseksi, uusi rimoituksen ja aluskatteen ja oikoi pienet vinoudet, koska uusi kate vaati erittäin tasaisen pohjan. Jokaisen työpäivän päätteeksi miehet korjasivat vielä remonttijätteet pois pihamaalta, mikä teki Tommiin suuren vaikutuksen.
Koska taloon tuli katon korotuksen ja laajennuksen uusien kattolyhtyjen takia monta uutta vinkkeliä lähes jokaiseen ilmansuuntaan, katteen asennus piti suunnitella erittäin tarkasti ja hoitaa huolellisesti. Jopa ”Huvikummuksi” mainittua taloa katsellessaan ymmärtää hyvin, ettei asennus ollut mikään helppo tehtävä edes ammattilaisille.
Kaikki sujui kuitenkin loistavasti: purkamisen aloittamisesta katon valmistumiseen kului viideltä ammattilaiselta reilu viikko, ja jälki oli todella hyvää. ”Minä sain vain pyöritellä peukaloitani, ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen”, Tommi toteaa.
katto_1427
Rakennustelineet helpottivat pääsyä hankaliin paikkoihin ja lisäsivät työturvallisuutta.
katto_1499
Todellinen ammattimies työssään. Tarkat mittaukset takasivat hyvän lopputuloksen.
katto_1503
Työnjohtajalta työ sujui vaikka kuudessa metrissä.
katto_1485
Yksi pisimmistä jiireistä.
katto_1520
Tarkasti määrämittaan katkaistu vesikouru vielä kokoamisvaiheessa.
katto_1530
Kouru on paikallaan, ja syöksytorvi on viimeistä silausta vaille valmis.
katto_1421
Piha oli remontin aikana täynnä tavaraa, mutta Tommi oli tyytyväinen muun muassa siihen, että aina työpäivän jälkeen työmiehet korjasivat remonttijätteet pois pihamaalta.
Paljonko maksoi?
Voidaan arvioida, että perinteisen, niin sanotun rintamamiestalon uusi maalipinnoitettu ohutlevykate maksaa keskimäärin 8 000–10 000 euroa.
Hinta on kuitenkin aina tapauskohtainen – se riippuu muun muassa läpivientien ja kattolyhtyjen tai -ikkunoiden määrästä sekä ylipäätään katon muodoista. Myös ostopaikka vaikuttaa loppuhintaan.
Esimerkiksi Tommin tapauksessa uusi kate ja rännit maksoivat työkustannuksineen noin 12 000 euroa. Työkustannusten osuus loppusummasta oli noin 40 prosenttia.