MAINOS

Tommi remontoi: Portaat uusiksi

Yleinen

Olemme seuranneet Suomelassa Tommin remontteja jo useita vuosia. Nyt hän on jälleen löytänyt talossaan uuden remontoitavan kohteen: sisäportaat.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Noin 30 vuotta sitten paikalleen rakennetut portaat olivat vuosien saatossa saaneet kolhuja ja kestäneet kulutusta. Nyt oli aika päivittää ne uudelle vuosituhannelle.

Portaiden rakenne ja niiden askellus oli kunnossa ja toimiva, joten kyseessä oli lähinnä pintaremontti. Tommi päätti päällystää portaat koska yksittäisistä ponttilaudoista rakennetut askelmat narisivat, niiden askelpinta oli pahoin kulunut ja viimeistely alun perin aika rumasti tehty. Sopivat tammiset askelmat, joissa nokkalista on valmiiksi sauvaliimattuna paikalleen, löytyivät Lundbergsin valikoimasta paikallisen Bauhausin sisustusosastolta.

Tammiaskelmat ja jalkalistan sijasta käytetty hamppuköysi tuovat portaisiin merellistä henkeä.

 

 
Ennen

Viikonlopun urakka, upea lopputulos. Vanhojen portaiden hiominen, uusien pintapalojen sahaaminen oikean kokoisiksi, niiden kiinnitys, öljyäminen ja viimeistely köydellä tapahtui kaikki yhden viikonlopun aikana. Yhtenäiset askelmat poistivat portaiden narinan ja koko portaikon ilme muuttui arvokkaamman oloiseksi. Jalkalistojen sijaan Tommi reunusti portaat hamppuköydellä, joka oli helppo kiinnittää viimeistelynaulaimella. 

Mitä maksoi?

(Hinnat Lundbergs, Bauhausin hintojen mukaan)

10 pientä (1000 mm x 307 mm, nokka 42 mm) askelmaa á 55 €, yht. 550 €
5 suurta (1450 mm x 437 mm, nokka 42 mm) askelmaa á 99 €, yht 495 € + yksi väärin leikattu askelma 99 €
6 tuubia liimaa á 15 euroa, yhteensä 90 €
2 purkkia öljyä á 16 euroa, yhteensä 32 €

KOKO PAKETTI YHTEENSÄ: n. 1 270 EUROA.

Hinnat saattavat vaihdella jälleenmyyjittäin. Ei sisällä työkaluja eikä teippiä.

Aiempia Tommin remonttijuttuja löydät täältä.

Katso kuvat portaiden kunnostuksen vaiheista seuraavalta sivulta.


 

 

Työ alkoi askelmien hiomisella. Imuriin kiinnitetty hiomakone vähensi ilmaan leviävää puupölyä huomattavasti.
Työ alkoi askelmien hiomisella. Imuriin kiinnitetty hiomakone vähensi ilmaan leviävää puupölyä huomattavasti.

Jokaisesta askelmasta tehtiin oma sapluuna jonka mukaan levy leikattiin oikean kokoiseksi. Sapluuna teipataan paikalleen ja leikataan tarkasti terävällä mattoveitsellä oikean kokoiseksi.Jokaisesta askelmasta tehtiin oma sapluuna jonka mukaan levy leikattiin oikean kokoiseksi. Sapluuna teipataan paikalleen ja leikataan tarkasti terävällä mattoveitsellä oikean kokoiseksi.

Paperinen sapluuna teipataan huolellisesti askelmalevyn pohjaan. Huom! Tämä vaihe vaatii erityistä tarkkuutta että sapluuna asetetaan oikein päin. (Tommi leikkasi epähuomiossa yhden palan peilikuvaksi). Paperinen sapluuna teipataan huolellisesti askelmalevyn pohjaan. Huom! Tämä vaihe vaatii erityistä tarkkuutta että sapluuna asetetaan oikein päin. (Tommi leikkasi epähuomiossa yhden palan peilikuvaksi).

Pala leikataan sapluunan mukaan sirkkelillä, pistosahalla tai jopa käsipelillä muodosta riippuen.Pala leikataan sapluunan mukaan sirkkelillä, pistosahalla tai jopa käsipelillä muodosta riippuen.

Asennusliimaa ei kannata säästellä. 15 portaan kiinnitykseen kului kuusi liimatuubia. Asennusliimaa ei kannata säästellä. 15 portaan kiinnitykseen kului kuusi liimatuubia.


 

 

Alimpien portaiden reunat viimeisteltiin erillisillä paloilla jotka tehtiin ylitse jääneistä kappaleista. Palat liimattiin ja naulattiin viimeistelynaulaimella paikalleen.Alimpien portaiden reunat viimeisteltiin erillisillä paloilla jotka tehtiin ylitse jääneistä kappaleista. Palat liimattiin ja naulattiin viimeistelynaulaimella paikalleen.

Öljypohjustetut askelmat öljyttiin vielä lopuksi Lundbergsin omalla öljyllä.Öljypohjustetut askelmat öljyttiin vielä lopuksi Lundbergsin omalla öljyllä.

Öljyn levittämisen voi tehdä pensselin sijasta myös rievulla. Kun öljy on imeytynyt muutaman tunnin, voi askelmat vielä loppukiillottaa kuivalla ja nukattomalla rätillä ettei pinta jää läikikkääksi.Öljyn levittämisen voi tehdä pensselin sijasta myös rievulla. Kun öljy on imeytynyt muutaman tunnin, voi askelmat vielä loppukiillottaa kuivalla ja nukattomalla rätillä ettei pinta jää läikikkääksi.

Hamppuköydellä voi korvata reunalistan. Koska kiinnitys tapahtuu viimeistelynaulaimella ampumalla, luonnonköydeksi ei käy muu kuin hamppu. Sisal-köydessä on sisällä öljyä, joka tihkuu ulos kun siihen ampuu nauloja.Hamppuköydellä voi korvata reunalistan. Koska kiinnitys tapahtuu viimeistelynaulaimella ampumalla, luonnonköydeksi ei käy muu kuin hamppu. Sisal-köydessä on sisällä öljyä, joka tihkuu ulos kun siihen ampuu nauloja.

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

portaat remontinti remontti sisäpinnat sisäportaat