Tommi remontoi: Unelmakeittiö vanhaan taloon
1940-luvulla rakennettu rintamamiestalo koki muodonmuutoksen, kun aikansa elänyt keittiö pantiin uusiksi. Nyt keittiö on nykyaikaiseen tapaan toimiva mutta kunnioittaa vanhan talon henkeä.
Teksti Jonna Tapanainen
Kuvat Niko Fagerström ja Jefunne Gimpel / Future Image
Vantaalaisessa rintamamiestalossa tehtiin täysremontti vuonna 1980. Samalta ajalta olivat peräisin myös keittiön kaapit, pienet ja kankeat vetolaatikot ja epäonnistuneet mitoitukset. Koneet aukesivat huonosti, ruokapöytä vei tilaa ja korkeat kaapit veivät tilan tunnun. Ankeutta lisäsivät tummanruskeat ikkunanpuitteet.
Talossa vuodesta 1995 asuneet Tommi ja Minna halusivat itselleen ja kahdelle lapselleen kauniin ja käytännöllisen keittiön ergonomisuutta ja lapsiturvallisuutta unohtamatta. Yksi erityishaave ruoanlaitosta innostuneilla vanhemmilla oli: vaikka keittiö on pieni, he halusivat kokkaussaarekkeen.
Piirustukset tilattiin keittiösuunnittelijalta, joka kävi ensin läpi toiveet ja tarpeet sekä Tommin piirtämän mielikuvan unelmakeittiöstä. Lisäksi suunnittelija mittasi keittiön tarkasti. Kun suunnitelmat ja piirustukset oli näin saatu alulle, Tommi päätti keittiön koneistuksesta. Päätös vaikutti myös suunnitteluun, koska uuni sijoitettiin eri paikkaan kuin saarekkeen liesitaso.
Seuraavaksi valittiin kalusteet, jotta tilaus saatiin sisään hyvissä ajoin. Keittiöön haluttiin toimivuuden lisäksi vanhan talon tyyliin sopivaa lämmintä tunnelmaa. Lopulta päädyttiin syväurapeili-oviin, jotka sopivat talon henkeen.
Pohjatyöt tehtiin itse, ammattilainen asensi keittiön
Tommi halusi tehdä pohjatyöt itse. Kalusteasentaja kävi kuitenkin ensin paikalla, jotta sähköistys, vesieristykset ja putkitus voitiin miettiä yhdessä ja säästyttiin virheiltä, joihin amatööri helposti sortuu. Valmiiden piirustusten ja suunnitelmien kanssa oli helppo käydä läpi myös keittiön mitat ja varmistaa, että kaikki toimii toivotulla tavalla.
Niin kuin vanhassa talossa on syytä, myös Tommin ja Minnan keittiö tutkittiin ennen asennustöitä vesivaa´alla. Kun katto, lattia ja seinät ovat vinot, kaapeissa täytyy olla asennusvaraa ja työtasoissa leikkausvaraa.
Remonttiin toivat haastetta myös keittiön rikkonaiset seinät: kahdella seinällä on iso ikkuna, kahdella ovi. Tarpeellisen kaappitilan saaminen vaikutti aluksi hankalalta. Kun ikkunat kaiken kukkuraksi ovat melko matalalla, työtasojen saaminen ergonomisesti ihanteelliseen korkeuteen oli vaikeaa. Ergonomiasta ei jouduttu kuitenkaan täysin luopumaan, vaikka 90-senttinen ihannekorkeus ei toteutunut ikkunoiden kohdalla. Kun astianpesukone asennettiin 81,5 sentin korkeuteen ja sen päälle lisättiin kolmen sentin puutaso, saavutettiin 84,5 sentin työskentelykorkeus, joka on 175-senttiselle Tommille ja 160-senttiselle Minnalle sopiva. Ikkunoiden pesua varten puutaso täytyy ottaa pois, mutta se käy näppärästi, ja tammisen tason voi samalla öljytä.
Tommi ja Minna olivat alun perin suunnitelleet liettä keittiön nurkkaan ja vesipistettä sen viereen. Nurkassa ei kuitenkaan ollut liedelle tarpeeksi tilaa, eikä hanaa voitu asentaa ikkunan eteen. Niinpä liesitaso päätettiin sijoittaa saarekkeeseen ja uuni puolikomeroon saarekkeen toiselle puolelle. Kun vesipiste siirrettiin nurkkaan, se saatiin ergonomisesti ihanteelliseen korkeuteen.
Keittiosaareke on pieni mutta tehokas
Keittiösaareke on pieni mutta tehokas. Graniitin vihreää graniittia käytettiin raskaan vaikutelman välttämiseksi vain saarekkeessa ja vesipisteessä. Kivitaso on helppo pitää puhtaana.

Lisää kaappitilaa

Kaappitilaa keittiöön saatiin jopa enemmän kuin vanhassa oli. Vesipisteen yläpuolelle sijoitettiin nurkkakaappi, 60 x 60 cm, ja sen molemmille puolille 40-senttiset kaapit. Vain vasemmanpuoleinen on kuivauskaappi, koska kuivaustilaa tarvitaan astianpesukonetta käytettäessä melko vähän. Päihin sijoitettiin avohyllyt, joissa on lokerot viinipulloille ja koriste-esineille. Jääkaappipakastimen viereen sijoitettiin iso komero, ns. apteekkikaappi, jonka ritilähyllyille mahtuvat jauhot ja muut kuiva-aineet siististi ojennukseen.
Jääkaappipakastin integroitiin kaapistoon, jotta se ei riko harmonista ilmettä. Astianpesukonetta sen sijaan ei integroitu kokonaan, vaan käyttöpaneeli jätettiin näkyviin, jotta muun muassa pesuaika näkyy koneen näytöstä.
Puolikorkeaan komeroon sijoitetun uunin päälle ei enää lisätty kaappitilaa, ja myös ikkunan viereinen nurkka jätettiin kaapittomaksi, jotta saatiin avaruutta ja seinätilaa tauluille. Puolikorkean komeron viereen sen sijaan saatiin mahtumaan Tommin toivoma kaappi, jossa voi säilyttää myös kodin tärkeitä papereita.
Keittiön toisen ikkunan alla on patteri, minkä vuoksi työtason alle teetettiin vain 40 senttiä syvät kaapit. Sokkeliin asennettiin ritilät ja ikkunan alle tammitasoon tehtiin jo tehtaalla lämpöreiät, jotta ilma kiertää eivätkä ikkunat jäädy talvella. 40-senttisiä alakaappeja lukuun ottamatta kaikki kaapit ovat vakiomittaisia – niiden käyttö oli viisasta jo rahansäästösyistä.
Keittiössä käytännöllisyys on kunniassa
Tommin ja Minnan haaveilema saareke mahtui pienen keittiön keskelle loppujen lopuksi hienosti. Saareke on innokkaan kokin unelma – vieraat voivat kokoontua sen ympärille auttamaan kokkia tai pitämään seuraa. Kokin ei tarvitse eristäytyä vieraista, vaikka ruokapöytää ei keittiössä enää olekaan. Nyt syödään viereisessä ruokailuhuoneessa, joka oli aiemmin vajaakäytössä. Keittiön ja ruokailuhuoneen oviaukkoa levennettiin noin 50 senttiä.
Pieneen keittiöön piti tietysti suunnitella pieni saareke, mutta lieden ympärille jäi riittävästi laskutilaa kattiloille ja ruokatarpeille. Saarekkeen ääressä mahtuu myös syömään aamupalaa, koska tason päätyjen alle mahtuu pari baarijakkaraa.
Uudessa keittiössä on monta käytännöllistä ratkaisua. Keittiön suunnittelija suositteli muun muassa huullosallasta. Niitä on valmistettu jo kymmenkunta vuotta, mutta vain 5-10 prosenttiin keittiöistä hankitaan sellainen. Huullosallas kiinnitetään tasoon tehtaalla niin, ettei altaan ja tason väliin jää koroketta. Se helpottaa puhdistamista: roskat voi pyyhkäistä altaaseen eikä saumoihin jää likaa muhimaan.
Toinen käytännön elämää helpottava hankinta oli hana, jossa on kaksi juoksuputkea. Ylemmän putken alle mahtuvat suuretkin kattilat, ja alempi toimii koskettamatta, jotta kädet voi huuhtaista työntämällä ne hanan alle.
Allas ja liesitaso upotettiin kivitasoon, josta on helppo pyyhkäistä vesi- ja rasvaroiskeet. Graniittitaso kestää hyvin kuumuutta, kosteutta ja kulutusta, ja sileän pintansa ansiosta se on hygieeninen ja helppo pitää puhtaana.
Kattoon rakennettuun palkkiin asennettiin halogeenivalot. Palkin sisällä kulkevat ilmastointihormi ja sähköjohdot. Spotit suunnattiin kulmakaappeihin ja saarekkeeseen luomaan tunnelmaa.
Lasten turvallisuus on lapsiperheessä tärkeää. Liedessä on lapsilukko, ja uuni sijoitettiin niin ylös, ettei kuopus saa sitä päälle. Mikroaaltouuni jätettiin kuitenkin niin alas, että esikoinen voi itse lämmittää ruokaa koulun jälkeen.
Keittiö ennen.
Keittiö on nyt yhtenäinen kokonaisuus
Uuteen keittiöön tuovat harmoniaa sekä suuret linjat että yhtenäinen värimaailma. Mieleinen väri löytyi helposti. Lämmin cappuccino sopii hyvin vanhan talon henkeen, mutta ei ole niin neutraali kuin perinteinen valkoinen. Kaappien runkoihin valittiin sama väri kuin oviin, ja vaikutelmaa pehmennettiin tammilistoilla. Seinät kuviomaalattiin niin, että pohjaan siveltiin kaappien sävyinen maali, jonka päälle läpsyteltiin rievulla vaaleampi sävy. Lopputulos on eläväinen, jopa kiviseinää muistuttava pinta.
Vesipisteen ja nurkkakaapiston välilaatoituksen valitseminen oli Tommin ja Minnan mielestä vaikeinta. Ovista ja kivitasosta otettujen mallikappaleiden avulla löytyivät kuitenkin keittiön tyyliin sopivat, väriltään maanläheiset keramiikkalaatat, joissa yhdistyvät sekä kaapiston että kivitasojen värimaailmat.
Kivitason pohjaväri on tummanvihertävä. Raskaan vaikutelman välttämiseksi kiveä asennettiin vain saarekkeeseen ja vesipisteeseen, ja ikkunoiden alle valittiin vaaleat tammitasot. Värityksen kruunaa messinkinen liesikupu. Messinki toistuu kauniisti vetimissä, koriste-esineissä ja ripustustangoissa.
Värimaailman lisäksi yhtenäistä tunnelmaa luovat vaakalinjat: koristelistat ja keittiön väritys ovat samassa vaakalinjassa, ja sokkelikorkeus on kaikissa kaapeissa sama. Tarkoin harkittu harmonia toistuu myös saarekkeen ja huullosaltaan vuoropuhelussa: saareke ja allas ovat samanmuotoisia ja keittiössä vastakkain. Perhosen muotoinen allas antoi muodon saarekkeelle, joka tehtiin kivitehtaalla keittiösuunnittelijan piirustusten mukaan.
Ikkunanpuitteiden maalaaminen valkoiseksi antoi keittiölle entistä raikkaamman ilmeen. Kun perinteisten verhojen tilalle vielä asennettiin leveät sälekaihtimet, on lopputulos silmiä hivelevä.
Remontti onnistui yli odotusten. Kaikki toiveet toteutuivat eikä kompromisseja tarvinnut tehdä. Vaikka keittiö pieneni sen viereen rakennetun wc:n takia, se on entistä toimivampi. Alun perin päänvaivaa aiheuttaneista ikkunoista lankeaa keittiöön virkistävä valo, kun Tommi ja Minna ryhtyvät kokkauspuuhiin tyytyväisesti myhäillen.
Mitä maksoi?
Huom. hinnat vuoden 2003 tasolla.
Petra-keittiöiden Carita-kalusteet ja tammitasot 8 880
Ylämaan Graniitin kivitasot 2 090
Franken Papillon-allas 425
Oraksen Venturahana 535
Electroluxin uuni, liesitaso, jääkaappipakastin ja astianpesukone 2 650
Orima-tuotteen liesikupu 1 175
Provecin sälekaihtimet 365
ABL-Finlandin laatat 220
TikRakin listat 130
Keittiön suunnittelu 260
Sähkö- ja putkityöt tarvikkeineen 1 000
Kalusteiden asennus ja laatoitus 1 420
Muut tarvikkeet 850

YHTEENSÄ noin 20 000

Tommin remontin muista vaiheista voit lukea osoitteessa suomela.fi/tommi.