Tommin pihalle muotoutui kuin itsestään paikka vesiaiheelle.
TEKSTI ANNE KORHONEN
KUVAT PEKKA VAINONEN
Pihasuunnitelma eteni tontin etelänurkkausta lukuun ottamatta suunnitelman mukaan. Nurkkaukseen suunniteltu uuden nurmikon ja omenapuiden kokonaisuus sai väistyä, kun paikalle alkoi kertyä sekalaista maaperää muiden työvaiheiden seurauksena. Muun muassa pihan kiveystä tehtäessä jouduttiin pinnasta kuorimaan useampi kuutio maata, jotta pohja saatiin tasaiseksi ja rikkakasvien tunkeutuminen kiveyksen välistä estettiin. Kun samaan kasaan vielä kertyi autotallin lattiasta kaivetut lukuisat hiekkakuutiot, oli kasa jo kasvanut niin suureksi, että sen poiskuljettaminen alkoi tuntua mahdottomalta.
Hyvää jatkosuunnitelmaa odotellessa kasa oli jo alkanut kasvaa täyteen erilaisia rikkaruohoja, kun talon isäntä sai idean. Jos kasan peittäisi aluskankaalla, rakentaisi päälle vesiaiheen ja lisäisi muutamia istutuksia, pihan nurkkaus saisi aivan uuden ilmeen ja samalla saataisiin muuten tasaiseen pihaan hiukan korkeuseroja.
Vesiaihe saa muodon
Aluksi maa-aines rajattiin kolmelta sivulta tarpeettomiksi jääneillä tukeilla. Näin saatiin hiukan lisää korkeutta ja ryhtiä kasaan. Tämän jälkeen vesiaiheelle tehtiin karkea muoto. Yläaltaaseen pumpattava vesi valuisi puroa pitkin välialtaaseen, josta se jatkaisi matkaa muutaman pikku putouksen vauhdittamana isompaan ala-altaaseen. Sieltä se pumpattaisiin jälleen suodattimen kautta yläaltaaseen. Ala-allasta kaivettaessa saatiin hiekkaperäisestä maasta hienoa hiekkaa purojen ja altaiden tarkempia muotoja varten. Vesiaihe alkoi hiljalleen hahmottua.
Valaistus korostaa veden liikettä
Valaistus korostaa veden liikettä. Altaan pohjalle ja reunalle sijoitetut valot näyttävät iltahämärässä upeilta.

Apua ammattilaiselta

Aivan itse ei Tommi olisi osannut allasta rakentaa. Apu löytyi tutulta alan ammattilaiselta Juhani Aroselta, joka auttoi ja opasti työn eri vaiheissa.
Varsinaisen vesiaiheen rakentaminen alkoi aluskankaan asentamisella. Palat kiinnitettiin toisiinsa näppärästi kuumailmapuhaltimella ”täppäämällä”. Sen jälkeen allaskumi asennettiin pala palalta. Kumia myydään hyvinkin leveinä paloina, mutta tämän monimutkaisen vesiaiheen rakentamisessa jouduttiin paloja liimaamaan toisiinsa primerin ja allaskumille tehdyn saumanauhan avulla vedenpitävän sauman aikaansaamiseksi.
Myös putouksien pohjalle hankitut liuskekivet liimattiin pohjakumiin samalla tavalla. Lopuksi laitettiin pumppu sekä siihen kuuluvat letkut ja suodatin paikalleen.
Tämän jälkeen aloitettiin altaan täyttäminen vedellä. Tässä vaiheessa veden virtausta pystytään vielä ohjailemaan halutulla tavalla lisäämällä tai vähentämällä kumin ja aluskankaan alla olevaa hiekkaa. Puroihin ja altaiden pohjalle laitettiin erikokoisia kiviä luonnonmukaisen virtauksen luomiseksi. Kun virtaus puroissa ja putouksissa oli sopiva, siirryttiin vesiaiheen ympäristön muokkaamiseen.
Jokaisessa kunnon lammessa on vähintään yksi sammakko.
Jokaisessa kunnon lammessa on vähintään yksi sammakko.

Viimeinen silaus sammakolla

Lähinaapureilta ja omasta pihasta kerätyt erikokoiset pyöreät kivet sijoitettiin purojen ja altaiden reunoille sekä pohjille peittämään allaskumia parhaan mukaan. Jäljelle jäänyt osa kummusta peitettiin aluskankaalla, jotta rikkakasvit pysyisivät poissa. Päälle tuotiin multaa istuksia varten sekä kuoriketta niiden alle.
Aluksi istutettiin vain muutamia kukkia sekä pallotuijia, jotta itse vesiaihe ei jäisi kasvien varjoon. Niitä on tarkoitus lisätä myöhemmin. Ala-altaan ympäristöön ja osaan kummusta istutettiin nurmikko, joka kasvoi Biolanin nurmikkomullan, lämpimän ilman ja ahkeran kastelun myötä muutamassa viikossa tuuheaksi matoksi. Näin kumpu sai vaihtelevan ja hiukan luonnonmukaisemman ilmeen. Kun lammen reunalle vielä saatiin veljen perheeltä lahjaksi hauska kipsisammakko, rentouttava vesiaihe oli valmis sekä talon asukkaiden että ohikulkijoiden iloksi.
Mitä maksoi?
  • Suodatinkangas (noin 20 m2) noin 1 euroa/m2 20 euroa
  • Firestone-allaskumi (noin 20 m2) 9,90 euroa/m2 noin 200 euroa
  • Ubbink Elimax 4000 –pumppu sekä Biopressure 7000 –suodatin pakettihinta 290 euroa
  • Aqualite-valaisimet (2 kpl) à 39 euroa 78 euroa
  • Substraatti (40 l säkki, 3 kpl) à 25 euroa 75 euroa
  • Liuskekivet (5 kpl) yhteensä noin 20 euroa
  • Lumpeenkukka (1 kpl) 6 euroa
  • Primer (1 l) 32 euroa
  • Saumanauha (8,80/m, 4 m pätkä) 35 euroa
Yhteensä noin 750 euroa
Lammen valoille ja pumpulle vedettiin väliaikaisesti sähköt johtokelalla. Tänä kesänä molemmille on tarkoitus asentaa sähköpistokkeet. Kaikki vesiaiheeseen liittyvät rakennustyöt tehtiin talkootyönä.
Karkeat roskat kannattaa poimia altaasta haavilla.
Karkeat roskat kannattaa poimia altaasta haavilla.
Jätä vesi altaaseen talveksi
Poimi karkeat roskat ja lehdet altaasta haavilla. Isot puut altaan läheltä kannattaa poistaa. Allasta ei tyhjennetä talveksi. Riittää, että siirrät pumpun, suodattimen ja valot talveksi suojaan pakkaselta. Keväällä altaaseen voi lisätä tarvittaessa säkillisen substraattia.