MAINOS

Pääsiäismunien askarteluvinkkejä – katso ohjeet ja tee itse

Yleinen

Omien pääsiäismunien tekemiseen voit löytää materiaaleja keittiöstä, ompelulippaasta tai kierrätyspusseista. Katso ohjeet!

Jaa sosiaalisessa mediassa

– Kaikki voivat tehdä omia pääsiäismunia, ja kaikki materiaali on pääasiassa löydettävissä kotoa. Jos nappeja tai lankaa ei ole, tilalla voidaan käyttää esimerkiksi makaroneja. Kananmunista voi myös leipoa jotain askartelun aikana, sanoo Casco-liimojen pohjoismainen tuotepäällikkö Lena Eliasson.

Pääsiäismunien koristelun vaiheet

  • Tyhjennä ensin kaikki kananmunat puhaltamalla. Tee kumpaankin päähän reikä nuppineulalla ja suurenna reikiä, jotta saat kananmunan tyhjennettyä.
  • Vaihtele erikokoisia munia, esim. aamiaismunat ovat hieman isompia, ja vaaleanruskeat munat sopivat pohjaksi, kun halutaan vintage- tai talonpoikaistyyliä.
  • Koristemateriaalina voidaan käyttää nappeja, lankaa, makaroneja, helmiä, vanhoja koruja ja koriste-esineitä, kukkia ja lehtiä esim. ruukkukasveista, kakkupaperia, muffinivuokia, muovikorkkeja, koteloita ym.
  • Jos haluat kiertää kananmunan ympärille lankaa, aloita ylhäältä kiinnittämällä lanka pienellä määrällä liimaa.
  • Levitä sitten liimaa munan pinnalle ja kiinnitä lanka paikoilleen.
  • Liimaa vain yksi kierros kerrallaan, sillä kuumaliima kuivuu erittäin nopeasti.
  • Kun liimaat nappeja, helmiä tai muita koristeita, levitä liimaa suoraan koristeisiin ja kiinnitä ne sitten munaan. Kiinnitä koristeet yksi kerrallaan, sillä liima kuivuu nopeasti.
  • Jotta muna voitaisiin ripustaa oksaan, voit ujuttaa napin läpi langan ja liimata sitten napin munan yläpäähän.
  • Jos et halua käyttää nappeja, voit kietoa langan katkaistun hammastikun ympärille ja työntää hammastikun sitten toiseen kanamunan rei’istä.

Levitä liimaa munan pinnalle ja kiinnitä lanka paikoilleen. Liimaa vain yksi kierros kerrallaan, sillä kuumaliima kuivuu erittäin nopeasti.

– Suosittelen liimapistoolin ja kuumaliiman käyttämistä, sillä se kuivuu erittäin nopeasti ja sitä on helppo käyttää. Liiman levittämisen helpottamiseksi koristelun aikana kannattaa käyttää munakuppia, jolloin muna ei pääse pyörimään eikä liimaan tartu muita esineitä, sanoo ohjeiden ideoija, muotoilija ja blogisti Sofia Brolin.

Tiesitkö tämän* pääsiäismunista

Kananmunien syöminen pääsiäisenä on vanha ja maailmanlaajuinen kristillinen perinne. Kansanperinteen tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että kanat alkavat munia pääsiäisen aikaan. Syynä voi olla myös se, että munia ei saanut syödä paaston aikana, ja sen vuoksi sen loppumista juhlittiin tilaisuuden tullen. Kuusi viikkoa kestäneen pitkän pääsiäispaaston jälkeen munia oli lisäksi runsaasti varastossa.

Munien maalausperinne ja pääsiäisen juhlistaminen on yleistä koko Euroopassa. Pohjoismaissa siitä tuli kansanomainen tapa 1700-luvulla. Aluksi oli tavallista, että munat keitettiin esimerkiksi sipulinkuorien kanssa ja punajuuriliemessä, jolloin muniin saatiin kaunis väri. 1900-luvun vaihtuessa alettiin käyttää erityisiä munavärejä, joita oli tuolloin myynnissä. Munaan saatiin hieno kiilto hankaamalla sitä värjäyksen jälkeen palasella sian kamaraa.

Ennen vanhaan koristeltuja munia annettiin lahjaksi pääsiäisenä ystäville ja jopa palvelusväelle. 1800-luvun lopussa lahjaksi annettiin myös avattavia pahvisia pääsiäismunia, jotka täytettiin makeisilla. Makeisilla täytettyjä munia annetaan lahjaksi vielä nykyäänkin.

* Lähde: Skansen

 

Ohjeen lähde: www.casco.fi

 

Voisit olla kiinnostunut myös näistä aiheista:

askartelu pääsiäinen pääsiäismunien koristelu