Mausteet järjestykseen: tee itse maustehyllykkö
Kun teet pikku hyllykön keittiökaapin oven sisäpuolelle, saat ihanteellisen paikan maustepurkeille, jotka vihdoinkin pysyvät järjestyksessä ja ovat kätevästi käsillä.
Idea ja kuvitus Leif Qvist
Teksti Esko Kuokkanen ja Leif Qvist
 
Mausteet on hyvä säilyttää kuivassa, viileässä ja pimeässä. Siksi perinteinen säilytyspaikka, kaappi suoraan lieden ja liesituulettimen yläpuolella, on huonoin mahdollinen vaihtoehto. Tavallisessa keittiön yläkaapissa taas purkit ja purnukat tahtovat piiloutua toistensa taakse ja putoilevat helposti, kun oikeaa pippuria pitäisi löytää.

Jääkaappien valmistajat ovat kautta aikojen olleet viisaita tilan käytön suunnittelijoita. Oven sisäpuolella on kätevää hyllytilaa. Sama periaate sopii mausteillekin, kun teet kapean hyllykön ja kiinnität sen yläkaapin oven sisäpintaan. Sahaa kaapin alkuperäiset hyllyt sopivasti kapeammaksi, jotta maustehylly mahtuu paikalleen.

Mallihyllykössämme on viisi tasoa erikokoisille purkeille. Mallihyllykön mitat sopivat kaappiin, jonka korkeus on 70 senttiä ja leveys 40 senttiä, mutta voit suunnitella vastaavan hyllyn omien mittojesi mukaan suurempaankin kaappiin. Ota kuitenkin mittoja suunnitellessasi saranapuolella huomioon myös saranoiden viemä tila. Saranattomalle puolelle on vastaavasti jätettävä tilaa noin 2 senttiä, jotta hyllykkö mahtuu sulkeutumaan oven mukana. Mallihyllykön sivut tehtiin höylätystä 12 x 45 millin mäntylistasta ja hyllyt 12 x 33 millin listasta.

Hyllykkö kiinnitettiin oveen pienillä kulmaraudoilla. Samanlaisilla kulmaraudoilla voi tukea myös kaapin alkuperäiset, kavennetut hyllyt, jos niissä on kiskojen sijasta kannatinnastat, jotka eivät enää kaventamisen jälkeen ylety hyllyjen etureunan alle.

 
Maustehyllyn kaavioNäin teet maustehyllyn
1. Ota hyllyt ulos kaapista ja sahaa hyllyjen takareunasta 60 millin suikale, jotta maustehyllykkö mahtuu kaappiin.

2. Sahaa maustehyllykön osat mäntylistasta mittojen mukaan.

3. Aseta hyllykön sivut pöydälle vieretysten ja merkitse hyllyjen sijoituskohdat suorakulman avulla molempiin sivuihin. Mallihyllykössä hyllyjen väli on 125 milliä.

4. Poraa ruuveille 3 millin läpimenoreiät ja kannanupotukset sivukappaleisiin, sivele liitoskohtiin liimaa ja ruuvaa hyllyt kiinni.

5. Kiinnitä kaiteet liimalla ja ruuveilla sivuihin hyllyjen eteen 15 milliä hyllytason yläpuolelle.

6. Hio sahauspinnat ja särmät siisteiksi ja maalaa tai lakkaa valmis hyllykkö.

7. Ruuvaa kulmaraudat hyllykön sivujen sisäpuolelle 12 millin ruuveilla ja kiinnitä hyllykkö oveen.

 
Tarvikkeet
(kun hyllyn leveys on 32 cm ja korkeus 63 cm)
12 x 45 millin höylättyä mäntylistaa: 2 kpl 630 mm (sivut)
12 x 33 millin höylättyä mäntylistaa: 5 kpl 296 mm (hyllyt)
8 x 21 millin höylättyä mäntylistaa: 5 kpl 320 mm (kaiteet)

Muuta:
4 kpl 40 x 40 millin kulmarautoja ja niihin 12 millin ruuvit,
30 kpl 3 x 30 millin uppokantaruuveja, puuliimaa, maalia tai lakkaa.