Nikkaroi Eskon kanssa silta puutarhasi piristykseksi.
TEKSTI JA PIIRROKSET ESKO KUOKKANEN
KUVA PEKKA VAINONEN
 
7 Silta
Sovita kaiteen ruutujen pituus lankkujen G leveyden mukaan niin, että lankkuja ruutua kohden tasamäärä. Silloin ei lankkuja tarvitse loveta. Sopiva mitta on 80-120 senttiä. Oikealla pystytolppa, joka on kätevä koota kakkosnelosista B ja C.

Sillan leveyden voit valita maun mukaan, mutta yli metrin levyinen vaatii kolme aluspalkkia. Ne tehdään 50 x 150 millin kestopuusta. Jos silta on pitempi kuin kolme metriä, on käytettävä järeämpää puuta, esimerkiksi 100 x 150 millin parrua.

 
Kaidetolpat on mukavinta muotoilla piirroksen mukaan kahdesta kakkosnelosesta eli 50 x 100 millin soirosta, jotka naulaat yhteen. Kiinnitä tolpat 12 x 150 millin kansiruuveilla (niillä, joissa on kuusiokanta). Jotta ruuvit eivät uppoa puun sisään, käytä suuria, neliskulmaisia aluslevyjä. Upota naulojen kannat ja höylää tolpat joka sivulta. Voit myös jyrsiä särmiin viisteet.
 
Kaidelaudan teet höylätystä 45 x 145 millin lankusta. Sen alle tuleva vaakapuu sekä ristikot tehdään 45 x 45 millin höylätystä puutavarasta. Ristikoiden keskelle teet loviliitokset.
Koristeellisuutta syntyy jyrsimällä ristikkopuihin särmäviisteet osalle niiden pituudesta. Ristikot on kätevintä kiinnittää ruuveilla pystytolppiin.
 
Kansilaudat ovat esimerkiksi 33 x 95 tai 45 x 145 millin lankkua. Naulaa tolppien kohdalle 45 x 45 millin listanpätkät runkopalkin sisäpintaan naulaustuiksi.
 
Voit tehdä sillan valmiiksi kuivalla maalla ja nostaa sen paikalleen pilariharkkojen tai kivien varaan.
 
Kyllästä palkit ja lattiataso tervan ja vernissan seoksella (esimerkiksi Topen Tervapellalla) ja maalaa kaiteet öljymaalilla. Samat aineet sopivat myös huvimajan pintoihin.