Talvikelit lähestyvät! Rakenna autokatos
Haluatko kevyen, mutta kestävän autokatoksen? Jalasmökin tapaan tehtävän katoksen osien nikkarointi sujuu vaikka sisätiloissa. Autokatokselle on haettava rakennuslupa. Lupaa varten tarvitaan piirustukset sekä niiden lisäksi asemapiirros, josta näkyy katoksen sijainti tontilla.
SUUNNITTELU, TEKSTI JA PIIRROKSET ESKO KUOKKANEN
 
Tarvikkeet
  • Kattotuolit päätyihin: 2 kpl (osat D), muut kattotuolit 3 kpl (osat E).
  • Yläpaarteet 1 ja pystytuet 3: 45 x 95 millin höylättyä mäntyä.
  • Vaakalaudat 2: 18 x 95 millin lautaa, päädyissä D toisella puolella 2,4 metrin lautojen lisäksi laudoitus harjaan asti. Laudat kiinnitetään ruuveilla, paarteiden ja pystytukien puskusaumat naulauslevyillä.
  • Seinäelementit C (yhteensä 6 kpl): Kehyspuut 4, 5 ja 6 sekä vinotuet 7 tehdään 28 x 70 millin laudasta, panelointi 8 esimerkiksi 19 x 95 millin ulkopaneelia. Kehyksen liitokset ruuvataan, paneelit kiinnitetään nauloilla.

 

Itse tehdyt elementit helpottavat rakentamista varsinkin, jos perinteiset timpurintaidot eivät ole hanskassa. Seinäelementtien kehysten osat ja paneelit voi sahata sarjatyönä, ja kasaaminen käy tasamaalla tai pukkien päällä. Kattotuolit ja seinät voi nikkaroida sateelta suojassa vaikkapa naapurin autotallissa.
 
Perustana on kaksi 4,8 metrin pituista kestopuuparrua A, poikkimitoiltaan vähintään 100 x 100 milliä. Lattiaksi kelpaa paksu, tasaiseksi juntattu sorapeti, asfalttipiha tai paikalle valettu betonilaatta. Pinnan voi myös laatoittaa auton kestävillä betonikivillä. Toki pohjapuiden väliin voi myöhemminkin rakentaa pohjapinnan lankuista, laatoista tai sepelistä. Tässä perustuksena on jalasten tapaan asetetut kestopuuparrut.
 
Rakenteeseen kuuluu kuusi seinäelementtiä C, mitoiltaan 120 x 200 senttiä. Kattotuoleja on kahta laatua: päädyt D 2 kpl ja 3 kpl osia E. Katon materiaaliksi voi valita vaikkapa muotopellin tai bitumiliuskeet.
 
Maalaa elementit
Kun kaikki elementit on koottu valmiiksi ja maalattukin, seinäelementit C pystytetään paikoilleen ruuvaamalla ne runkojensa alalaudan läpi parruihin A sekä toisiinsa. Niiden yläpuolelle tulee kummallekin puolelle 4,8 metrin pituinen yläside B 45 x 95 millin lankusta. Näihin lankkuihin kiinnitetään kulmaraudoilla kattotuolit D ja E.
 
Sivuaukko kehystetään 45 x 45 millin listoilla F ja I. Samalla kun ne muodostavat aukon reunalistan, ne toimivat kiinnityspintana vinotuille G, jotka tehdään samasta 28 x 70 millin laudasta kuin seinäelementtien kehykset.
 
Takaseinän elementtien saumat peitetään 18 x 95 millin laudoilla. Samaa lautaa käytetään nurkkien vuorilaudoiksi K sekä räystäslaudoiksi.
 
Muihin paitsi keskimmäiseen kattotuoliin kiinnitetään vinotuet läpi menevillä 10 millin pulteilla piirroksen mukaan.
 
Valitse sopiva kate
Katemateriaalina meillä on huopakatto, kolmiorimatyyliin tehtynä kuten vanha talomme. Vaihtoehtoja on monia. Erilaiset muotopeltikatot käyvät, niin myös valokate tai sen läpinäkymättömät bitumi- tai muoviversiot. Jos pihapiirin muiden rakennusten kateaine on vaikkapa tiilikaton näköinen peltikate, on tyylikästä käyttää samaa materiaalia myös katoksessa. Tiilikatetta ei tämän katoksen kevyt rakenne kestä, mutta lisäämällä materiaalipaksuuksia raskaskin tiilikatto käy laatuun.
 
Huopakaton tai bitumiliuskeiden alustaksi sopii hyvin sama paneeli kuin seinäelementteihin julkisivupuoli alaspäin tai paksu rakennusvaneri.
 
Vaihtoehtoja perusmalliin
Piirrosten katos mitoitettiin meidän Renault Scenicillemme, joka on tavallista korkeampi ja myös useita automalleja lyhyempi. Kun määrität korkeutta, ota huomioon takaluukun aukeama, antenni ja suksiboksi. Katoksen sivulla oleva aukko auttaa ovia avattaessa. Meillä auto ajetaan suoraan putkeen, mutta on helppoa laudoittaa jompikumpi pääty umpeen, jos tilat tontilla niin edellyttävät.
 
Kokoamisohjeita
Seinäelementti ja kattotuoli
Kaikki kuusi seinäelementtiä C ovat samanlaisia. Niiden vinotuet 7 ovat tärkeä osa, jotta rakenteesta tulee jämäkkä. Kattotuolit päätyihin: 2 kpl (osat D), muut kattotuolit 3 kpl (osat E). Kattokaltevuus on tässä 1:3, mutta kannattaa noudattaa pihapiirin muiden rakennusten kattokaltevuutta. Sama koskee katemateriaalin valintaa ja väritystä.

 

Sivulla, mieluiten ohjaajan puolella, on aukko
Sivulla, mieluiten ohjaajan puolella, on aukko. Sen kummassakin yläkulmassa on vinotuki G. Se on samalla koristeellinen; sen kiinnitystä ja osien jäykistämistä varten on aukon pielissä ja yläkamanassa 45 x 45 millin listat F ja I, joihin vinotuki on luontevaa kiinnittää tukevilla ruuveilla.
Kattotuolit kiinnitetään yläsiteisiin
Kattotuolit E ja D nostetaan paikoilleen ja kiinnitetään yläsiteisiin B. Vinotuet H ovat lujuuden kannalta ehdottomat. Ne ovat 45 x 95 millin lankkua ja kiinnitetään pulteilla paikoilleen. Kaikissa kattotuoleissa on molemmilla puolilla 240 sentin vaakalaudat, päädyissä D jatketaan laudoitusta samalla materiaalilla harjaan asti.