Teetitkö remontteja tai huoltotöitä? Muista kotitalousvähennys!

Talo
Kotitalousvähennyksen voi saada monenlaisista kiinteistön kunnostustöistä, myös useista energiatehokkuutta parantavista korjaus- ja muutostöistä, mutta vähennystä pitää muistaa itse hakea. Viime vuoden remonteista ehtii vielä tämän kuun aikana tehdä ilmoituksen verottajalle sähköisesti tai myöhemmin keväällä veroehdotusta täydentämällä. 
28.3.2023

Verottaja on koonnut vero.fi -verkkopalveluun taulukon asunnon ja vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä, joista kansalaiset ovat kysyneet kotitalousvähennysoikeutta. Vähennys koskee aina työn osuutta, ei matkakuluja tai tarvikkeita. Uudisrakentamiseen kotitalousvähennystä ei voi saada.

– Verottajan listalla on ilahduttavan paljon energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä edistäviä kunnostustöitä. Lämmitysjärjestelmäremonttien lisäksi vähennyksen on voinut saada esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmän puhdistuksesta, huollosta ja säädöstä, sanoo asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:stä.

Ensi kesäksi kaavailtua remonttia kannattaa Seunan mukaan lähteä valmistelemaan jo nyt. Esimerkiksi aurinkojärjestelmien suunnittelu ja toteutuksen kilpailutus vievät aikaa. Remonttisesongin aikaan voi olla myös vaikea löytää tekijöitä.

Pienemmätkin parannustoimet ovat kannattavia, erityisesti jos ne myös alentavat energiakustannuksia. Hyvä esimerkki on ilmalämpöpumpun asentaminen, josta jo ensimmäisenä vuonna voi netota satasia:

MAINOS
MAINOS LOPPUU

– Se on melko edullinen hankinta, noin 1 500 euroa. Vähennykseen oikeuttavan asennustyön osuus voisi tyypillisesti olla kuudensadan euron luokkaa. Tänä vuonna teetetystä asennuksesta vähennys olisi 200 euroa omavastuun vähentämisen jälkeen. Käyttämällä ilmalämpöpumppua energiatehokkaasti säästää sähkölämmitystalon lämmityskuluissa keskimäärin 300 euroa vuodessa ja helposti enemmänkin, Seuna laskee.

Enimmäismäärä ennallaan

Kotitalousvähennystä kannattaa hakea muun muassa ammattilaisen tekemistä talon ja LVI-järjestelmien huolto- ja kunnostustyöstä. Viime vuodelta vähennys on 45 % työn osuudesta, enimmillään 2 400 euroa vuodessa. Sen saa, kun ennakkoperintärekisteriin merkityn yrityksen laskun loppusummasta työn osuus on 5 555 euroa. Kertaluontoinen omavastuuosuus on sata euroa.

Pariskuntana remontin maksavat voivat molemmat hakea täysimääräistä vähennystä, jos remonttityön osuus ylittää 11 110 euroa.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä ja puolisoiden vähennysoikeus säilyvät tänä vuonna ennallaan, mutta vähennystä saa 50 % työn osuudesta. Satasen omavastuun jälkeen täysimääräisen vähennyksen saa siten jo 5 000 euron työstä. Vähennyksen voi hakea verokortille myös ennakkoon, mikäli jo nyt tietää teettävänsä isoa vähennykseen oikeuttavaa remonttia vuoden aikana.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Lisätietoja:

Motiva Oy

www.motiva.fi

Motivan kuluttajien energianeuvonta vastaa verkossa energiansäästöön ja uusiutuvan energian käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin www.eneuvonta.fi

Lisää tietoa kotitalousvähennyksestä verottajan verkkosivuilta:

Kotitalousvähennys ja ilmoistusohjeet | Kotitalousvähennys remonttikuluista | Taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Motiva Oy on valtionyhtiö, joka toimii asiantuntijana energian ja materiaalien tehokkaan käytön edistämiseksi. Motiva tuottaa luotettavaa tietoa ja vaikuttavia ratkaisuja kestäviin valintoihin ja toimiin. Haluamme rakentaa resurssitehokasta Suomea, joka on osaava, hyvinvoiva, kilpailukykyinen ja vastuullinen.

Lähde: ePressi.com, kuva: Pixabay