Siirry pääsisältöön

Osallistu kilpailuun!

Voit voittaa Tempur-tyynyn

Tehokas kodinhoitohuone: suunnittelu, tilankäyttö ja laitteet

Keittiö
Saatko kodinhoitotilastasi kaiken tehon irti? Kun hahmotat perheesi tarpeet jo rakennusaikana tai ennen remonttia, tila palvelee sinua ja perhettäsi hyvin ja pitkään.
Tehokkuutta kodinhoitohuoneeseen
Saatko kodinhoitotilastasi kaiken tehon irti? Kun hahmotat perheesi tarpeet jo rakennusaikana tai ennen remonttia, tila palvelee sinua ja perhettäsi hyvin ja pitkään.
Teksti Anne Lahtinen
Kuvat valmistajien ja maahantuojien
Kodinhoitohuoneella tarkoitetaan useimmiten tilaa, jossa asukkaiden vaatteet ja kodin tekstiilit huolletaan. Osuvampi nimi olisi vaatehuoltotila.
Elektroluxin EWF1649-pesukone ja EDC5339-kuivausrumpu
Puhuva pesukone on totta! Electroluxin uusien kodinkoneiden teknologia lisää käyttäjän varmuutta antamalla vaihe vaiheelta eteneviä toimintaohjeita rauhallisella naisen äänellä. Selkeä ja informatiivinen LCD-näyttö. Myös herkälle iholle ja usein toistuvaan pesuun sopivia ohjelmia. Puhuva kuivausrumpu viimeistelee modernin parivaljakon työn. EWF1649- pesukoneen linkousteho 1 600 kierrosta minuutissa, suositushinta 995 euroa. EDC5339- kuivausrummun suositushinta 799 euroa. Valmistaja Electrolux.
Tavallisimmin huone on saunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen yhteyteen sijoitettu monitoimitila, josta on käynti myös ulos pihan puolelle. Pyykin pesun, kuivatuksen ja silityksen lisäksi kodinhoitotilassa voidaan ommella tai askarrella. Myös siivouskomero on tapana sijoittaa sinne.
Eniten ongelmia kotitalouksien vaatehuollolle aiheuttaa pyykinkuivaus. Nykyisin pyykkiä pestään lähes joka päivä, mutta sitä ei ole otettu huomioon asuntojen suunnittelussa. Jos pyykinkuivaustila kaiken kukkuraksi on pesutilojen yhteydessä, ilmankosteus nousee usein niin korkeaksi, että pyykki ei kuivu kunnolla.
Toimivan kodinhoitotilan perusvarustukseen kuuluvat pesukone, kuivausrumpu ja kuivauskaappi tai narukuivaustila. Pohjoisessa maassa pyykki voidaan kuivattaa ulkonaruilla vain kesäaikaan, ja siksi koneellinen kuivausapu on tarpeen monelle, varsinkin perheelliselle.
Pyykkien linkous on A ja O
Jäännöskosteus tarkoittaa pyykkiin linkouksen jälkeen sitoutuneen veden määrää. Pesukoneen lingon jäljiltä jäännöskosteus on 55–100 prosenttia. Jos pyykin jäännöskosteus on esimerkiksi 70 prosenttia, se tarkoittaa, että kuivaan pyykkikiloon on sitoutunut 700 grammaa vettä ja pyykkimäärä painaa märkänä 1 700 grammaa.
Uutta pesukonetta ostettaessa kannattaakin kiinnittää huomiota sen linkouskierroksiin. Pyykki kuivuu sitä pikemmin, mitä tehokkaammin se lingotaan.
Kuivausrumpu ja -kaappi vauhdittavat lingotun pyykin kuivumista. Rumpu maksaa enemmän kuin kaappi, mutta se kuivaa vaatteet nopeammin ja kuluttaa vähemmän sähköä.
Koneelliset kuivauslaitteet tarvitsevat sijoitustilaa yleensä noin 60 x 60–65 senttiä ja käyttötilaa sekä syvyys- että leveyssuunnassa noin 95–120 senttiä. Kuivausrummun tai -kaapin paikka on pesukoneen vieressä tai yläpuolella.
Kodinhoitohuoneen kalusteiden valmistaja on Profit-keittiöt
Kodinhoitohuoneen ovet ovat valkoista mdf-levyä, laminaattitaso ja välitila tummaa pähkinänsävyä. Rosterivetimet ja kromatut, säädettävät kalustejalat. Kaapistoihin kätkeytyy runsaasti toimivaa tilaa: ala- ja seinäkaappi 80 cm, yläkomero 60 cm, kori- ja siivouskomerot 50 cm, tarvikelaatikosto ja alakaappi 40 cm, silityslautamekanismi, laminaattitaso 600 x 1 600 mm. Altaassa Oras-hana. Kokonaisuuden hinta (ilman koneita) 1 790 euroa. Valmistaja Profit-keittiöt.
Kurasyöppö pitää eteisen sisääntulokunnossa
Tossut ja tassut puhtaiksi. Lattialämmitys edistää kodinhoitotilan kuivumista. Kuraeteiseen tai kuistille asennettava Kurasyöppö pitää sekä muksujen kumpparit että lemmikkien tassut sisääntulokunnossa: hiekka ja roskat valuvat veden mukana sakkakoriin. Ruostumatonta terästä, asennus lattiavalun yhteydessä, viemäröinti välttämätön. Irtokehyksellä varustettu Kurasyöppö on suunniteltu erityisesti laattalattialle. Koot 400 x 600, 500 x 800 ja 600 x 1 200 mm, hinta 390 euroa koossa 500 x 800. Valmistaja Vaahto. Myynti rautakaupat ja lvi-liikkeet
Helposti puhdistettavat laminaattiovet sopivat kodinhoitohuoneeseen hyvin
Helposti puhdistettavat ja vahvat puureunaiset laminaattiovet sopivat kodinhoitohuoneeseen hyvin. Rungot ovat kosteuden kestävää, ympärinauhoitettua kalustelevyä. Silityslautamekanismi kätkeytyy kaapistoon, kun sitä ei tarvita. Kuvan kalusteiden kokonaishinta 2 250 euroa, kokovalkoisilla ovilla 2 100 euroa. Valmistaja AKA-Kaluste.

Suunnittele kodinhoitohuone hyvin

Kun rakennat tai remontoit, käy läpi ennen töiden aloittamista myös kodinhoitohuoneen vaatimukset. Kuinka usein teillä pestään pyykkiä? Onko pyykkiä kerralla useampi koneellinen? Täytyykö pyykin kuivua nopeasti? Lisäävätkö perheen liikuntaharrastukset pyykin määrää? Onko jollain perheenjäsenellä harrastus, jolle tarvitaan säilytystilaa kodinhoitohuoneesta? Tarvitseeko kodinhoitohuone lattiakaivon? Vaikka tarvetta esimerkiksi kuivauskaapille ei juuri nyt olisikaan, varaa silti sille tila ja pistorasia valmiiksi. Väliaikaisesti voit kiinnittää tilaan vaikka oskarinoksan.
Muista myös huomioida esteettömän silityksen vaatima tila. Monilla valmistajilla on valikoimissaan kaapistoja, joissa on silityslaudalle oma kaapin sisään taittuva mekanismi. Ompelutöille tarkoitettu taso on hyvä sijoittaa ikkunan eteen. Tason pitää olla normaalia työpöytäkorkeutta matalampi. Sopiva korkeus on yleensä 650–700 milliä.
Artikkelin lähteenä käytettiin Työtehoseuran tiedotemateriaalia. Asiantuntijana toimi Työtehoseuran suunnittelija, rakennusmestari Tiina Lybeck.
Toimivuutta kodinhoitohuoneeseen pienin keinoin
– Seinälle taittuva oskarinoksa on yksinkertainen mutta pieneenkin tilaan sopiva pyykinkuivausteline.
– Sähkö- tai vesitoiminen kuivausputkisto helpottaa pyyhkeiden ja vaatteiden kuivumista. Sähköputkisto kuluttaa vuorokaudessa 2–3 kWh.
Likapyykki on kätevintä säilyttää kaapistossa ilmavissa, kiskoilla liukuvissa lankakoreissa.
Silityslaudalle on hyvä olla oma säilytyspaikka, ettei se pyöri tiellä.
– Omassa kaapissaan pyyhepinot pysyvät järjestyksessä ja helposti saatavilla.
Kalusteiden putkijalat helpottavat siivousta.