Tekniikka valvoo taloa – oppiva taloautomatiikka optimoi energiankulutusta

Talo
Energiaa säästävä talotekniikka ohjaa tai etäohjaa lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta, kulunvalvontaa, vuodonilmaisimia ja eri hälytyksiä. Lue lisää älytalosta!

Yksi Hyvinkään asuntomessujen mielenkiintoisimmista taloista oli Validus Motus, joka on täynnä viimeisintä talotekniikkaa ja elektroniikkaa.

Validus Motus on kaksikerroksinen 350 neliömetrin Lammi-kivitalon pientalo. Sen huoneistoala on 194 m² ja huoneita on 6+2k+s. Lisäksi on kesäkeittiö ja viinikellari. Pihalla on kahden auton autotalli ja sen yhteydessä harrastetila.

Talon ulkoseinien materiaali on Lammin Lämpökivi 400 ja ulkopinta on rapattu Sto Finexterin itsepuhdistuvalla Lotusan-julkisivupinnoitteella. Ikkunat ovat Fenestran nelinkertaiset Polarisikkunat. Talossa on Uponorin lattialämmitys ja -viilennys. Lämmönlähteinä ovat Niben maalämpöpumppu Nibe 1145 12 kW ja aurinkoenergiavaraaja VPAS 300/450. Lisäksi talossa on varaava takka ja kesäkeittiössä varaava takkaleivinuuni.

Maalämpöpumppua tarvitaan vain talven pimeinä kuukausina


Maalämpöpumppu ja aurinkoenergiavaraaja on sijoitettu vapaasti autotalliin eikä mihinkään erilliseen tilaan.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Niben kolme aurinkokeräintä ovat autotallin katolla.

Yhteensä kuuden neliömetrin kokoiset aurinkokeräimet tuottavat noin 4 000 kilowattitunnin verran energiaa vuodessa. Maalämpöpumppua tarvitaan vain talven pimeinä kuukausina, jolloin se tarvittaessa pitää myös pihan sulana. On arvioitu, että lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 12 vuodessa.

Ilmanvaihto on toteutettu Ensto Enervent -ilmanvaihtimilla, joissa on pyörivä lämmön talteenotto. Ilmanvaihto voi olla joko kotona- tai poissa-tilassa. Se on myös käsin tehostettavissa ja säädettävissä esimerkiksi hiilidioksiditunnistuksen avulla. Koko valaistus on toteutettu ledeillä. Valaistusta ohjataan joko automaatiojärjestelmällä tai paikallisesti. Valaistuksen on suunnitellut Loisto Pro Oy.

Kosketusnäytöllinen taloautomaatiojärjestelmä oppii talon vuorokausirytmin ja optimoi energiankulutuksen sen mukaan


Järjestelmää ohjataan keskitetysti talon seinällä olevalla isolla kosketusnäytöllä. Myös etäohjaus internetselaimella on mahdollista.

MAINOS
MAINOS LOPPUU


Talossa on noin kymmenen paikallista ohjausnäyttöä, joilla voidaan kytkeä ja säätää esimerkiksi lämmitystä ja valaistusta paikallisesti.

Talon teknisiä toimintoja ohjaa Beckhoffin toimittama web-pohjainen taloautomaatiojärjestelmä. Sen avulla voidaan ohjata ja etäohjata lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta, kulunvalvontaa, poreammeita, vuodonilmaisimia, viihde-elektroniikkaa sekä palo-, savu- ja murtohälytyksiä. Talossa on runsaasti antureita, jotka mittaavat lämpötilaa ja kosteutta.

Järjestelmä oppii talon vuorokausirytmin ja optimoi energiankulutuksen sen mukaan. Järjestelmä tietää, milloin perhe ei ole kotona ja katkaisee tällöin virran kaikista kriittisistä paikoista. Tämä pienentää sähköpalon riskiä ja säästää energiaa.

Keskitetty viihde-elektroniikkajärjestelmä


Poreallaskin on mukana taloautomaatiojärjestelmässä, joten sen lämpötila on helppo tarkistaa.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Talossa on kaikki huoneet kattava, keskitetysti ohjattava viihde-elektroniikkajärjestelmä. Jokaiseen huoneeseen voidaan ohjata juuri haluttu ohjelma. Esimerkiksi musiikki voidaan jakaa 16 eri tilaan, ja käytössä voi olla 16 eri lähdettä. Järjestelmän kautta voi toistaa myös kannettavissa laitteissa olevaa musiikkia.

Asunnon erikoisuus on terassilla oleva Kuumalähteen ulkoporeallas. Se on ympärivuotisessa käytössä ja sen vuosittaisiksi käyttökuluiksi on arvioitu 200–300 euroa. Lukitusjärjestelmänä on Abloy Control. Sen avulla saadaan kaikki ovet lukkoon yhdellä näppäimen painalluksella.

Langaton tekniikka vähentää johdotuksia ja tuo säästöä jo rakennusvaiheessa


Myös saunan lämpötilaa voi seurata ja ohjata.

Asuntomessutalon valvontajärjestelmän tarkka hinta ei ole tiedossa. Beckhoffin mukaan perusjärjestelmän pystyttäminen tavalliseen omakotitaloon maksaa noin tuhannesta eurosta ylöspäin. Järjestelmä tuo kuitenkin säästöä heti rakennusvaiheessa, koska langaton tekniikka vähentää esimerkiksi johdotuksia.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Järjestelmä on helposti täydennettävissä myöhemmin, koska käytössä on sekä langatonta että langallista tekniikkaa. Beckhoffin edustajan mukaan peruspaketti sopii mummonmökistä liikekiinteistöön.

 

Lisätietoja

 


Abloy Controlin avulla saadaan kaikki ovet lukkoon yhdellä näppäimen painalluksella.


Kesäkeittiössä on varaava takkaleivinuuni.


Järjestelmän avulla voidaan ohjata ja etäohjata lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta, kulunvalvontaa, poreammeita, vuodonilmaisimia, viihde-elektroniikkaa sekä palo-, savu- ja murtohälytyksiä.