Joulun lähestyessä tähdet alkavat loistaa kotien ikkunoissa, kynttilät syttyvät ja kauniit joulukoristeet löytävät tutuille paikoilleen keittiöön ja olohuoneeseen. Joulutunnelmaa voi luoda yhtä lailla myös kylpyhuoneeseen. Poimi viidestä vinkistä kotiisi sopivimmat!

Siivoa kylpytilat juhlakuntoon

Paras vinkki kylpyhuoneen jouluiseen tunnelmaan on puhtaus. Jouluaaton sauna ja kylpy ovat yhä tärkeä osa monen suomalaisen jouluperinteitä – ja vaikkei saunaa olisikaan, useimmat kulkevat joulun herkkupöytään raikkaiden pesutilojen kautta. Jos joulukiireiltä ei heru aikaa tuntikausien siivoukseen, kannattaa siistiä ainakin wc-istuimen ja pesualtaan posliinipinnat.

Tuo vaihtelua tekstiilein

Punaiset pyyhkeet ja kylpymatot ovat joulun alla nappivalinta, mutta juhlavaa tunnelmaa voi luoda myös jouluisilla kuoseilla sekä yhdistelemällä tekstiilein eri värejä, kuten vihreää, harmaata tai jopa mustaa. Pyyhekoukkuihin voi pyyhkeen lisäksi pujottaa pieniä kuusenkoristeita, kuten palloja, tähtiä tai enkeleitä. Tussilla tai tarroilla palloihin saa halutessaan lisättyä jokaisen perheenjäsenen nimen tai kirjaimen.

Hallitse tuoksumaailmaa

Wc-raikastimet ovat käytännöllinen tapa hallita kylpytilojen tuoksumaailmaa, ja erityisesti jouluna tuoksu kannattaa valita tunnelmaan sopivaksi. Raikastimia laajemman tuoksuvalikoiman voi löytää erilaisista tuoksuöljyistä. Muutama tippa eteeristä öljyä pyyhekoukussa roikkuvaan pehmosydämeen riittää raikastamaan huonetta pitkäksi aikaa. Tuoksua voi lisätä myös pala- tai nestesaippualla, mutta keinotekoisia hajuja kannattaa tuoda samaan tilaan maltillisesti.

Valaise kylpytiloja varoen

Jouluista tuoksua ja tunnelmaa voi luoda kylpyhuoneeseen myös kynttilöin, kunhan huolehtii paloturvallisuudesta. Kynttilät ja lyhdyt somistavat aattoillan saunahetkeä kauniisti, mutta elävää tulta ei pidä jättää hetkeksikään vartioimatta. Turvallisena vaihtoehtona kannattaa muistaa led-valot. Valosarjan voi kiepauttaa loistamaan vaikkapa peilin ympärille tai lasivaasiin.

Lisää luontoa maljakkoon

Ikkunallista kylpyhuonetta voi piristää viherkasvein ja pimeämmissä kylpy- tai wc-tiloissa luonnonläheistä joulutunnelmaa saa luotua asettelemalla maljakkoon muutaman leikkokukan, pari havun tai eukalyptuksen oksaa, joista voi pyöräyttää myös minimalistisen kranssin. Muhkeat kranssit sopivat etenkin maalaisromanttiseen kylpyhuoneeseen.

Lähde: IDO

Nykyään kodin siistinä pitäminen on säännöllisyyden avulla helpompaa, kuin esimerkiksi aikana ennen imureita. Tästä huolimatta monelle joulusiivous on mieluisa rutiini, joka valmistelee myös mielen joulutunnelmaan.  Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty: nappaa tästä vinkit, jos haluat toteuttaa järjestelmällisen joulusiivouksen!

Tavaroiden vienti paikalleen ja turhien tavaroiden kierrätys

Ensimmäinen askel kodin joulukuntoon saattamisessa on tavaroiden paikalleen vienti. Varsinkin suuremmissa perheissä pyykit levittäytyvät herkästi ympäri asuntoa. Myös pienet, mutta tarpeelliset ja usein käytetyt tavarat, kuten kynät, vihkot ja käyttöesineet kuten laturit saattavat viedä tasotilaa ja luoda epäsiistin ilmapiirin. Käytä aikaa tavaroiden paikalleen viemiseen. Jos paikkaa ei vielä ole, keksi sellainen. Jos siivotessa löytyy tavaroita, joille ei ole enää käyttöä, vie ne kierrätykseen tai laita ne kirpputorilaatikkoon.

Sohvan ja muiden pehmeiden huonekalujen imurointi

Nojatuolien ja sohvatyynyjen välit kannattaa imuroida säännöllisesti. Jos teillä joskus herkutellaan sohvalla, voit olla varma, että sohvatyynyjen välistä voi löytyä murusia. Tiukkoihin väleihin kannattaa käyttää imurin kapeaa kärkisuulaketta, muuten sohvan ja huonekalut puhdistaa parhaiten pehmeille pinnoille tarkoitetulla pyöreällä tekstiilisuulakkeella.

Mattojen imurointi ja tuulettaminen

Matot kannattaa imuroida huolellisesti, sillä varsinkin nukkamattoihin kertyy herkästi pölyä ja likaa, kuten hiekkaa ja murusia. Allawayn mattotamppari on erinomainen työkalu juuri mattojen imurointiin. Jos omistat esimerkiksi käsinkudotun maton, jota ei suositella tampattavaksi, se puhdistuu parhaiten parkettisuulakkeella. Esimerkiksi eläintenkarvat irtoavat parhaiten pitkälankaisista matoista juuri parkettisuulakkeen avulla. 

Mattojen puhdistaminen on hyvä viimeistellä kunnon tuuletuksella – varsinkin, jos ulkona on pakkasta.

Lattian imurointi

Mattojen ollessa ulkona on hyvä hetki keskittyä lattian imurointiin. Imurointia ennen kannattaa nostaa tuolit ja muut kevyet huonekalut sivuun. Imuroidessa kannattaa käyttää juuri sinun lattiallesi sopivia suulakkeita. Varsinkin parketille ja laminaatille suosittelemme hellävaraista parkettisuulaketta. 

Pintojen pyyhkiminen mikrokuituliinalla

Kun pinnat ovat puhtaat tavarasta, voit keskittyä niiden puhdistamiseen. Usein siivoamiseen riittää pelkkä mikrokuituliina; mikrokuitu on itsessään likaa irrottava materiaali. Nihkeä liina irrottaa lian ja kerää myös pölyn. Pyyhkiessä kannattaa kiinnittää huomiota myös kodin bakteeripesiin, eli ovenkahvoihin ja valokatkaisimiin: niiden puhdistuksessa voi olla hyvä käyttää desinfioivaa puhdistusainetta.

Lattian puhdistaminen

Kun kaikki muu on puhdistettu, on vielä hyvä hetki mopata lattiat. Tähän käy joko oma moppi vaihtopäällä, tai Allawayn moppisuulake, jolla suoritat vaiheet 4 ja 6 yhtä aikaa. 

Jos aika on rajallista, muista, että loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, onko jokainen nurkka puunattu kuntoon. Tärkeintä on viettää rentouttava joulu, joka sopii juuri sinulle. Osa viettää sen perheen kesken, osa ulkomailla auringon alla ja joillakin se kuluu töitä tehdessä. Jokaisella on omannäköisensä joulu. Allaway toivottaa kaikille mukavaa joulun odotusta!

Lähde: Allaway

Suklaa

Ole erityisen tarkkana joulusuklaiden kanssa, sillä suklaa sisältää koiralle myrkyllistä ainetta teobromiinia. Tumma suklaa sisältää korkean kaakaopitoisuutensa takia paljon teobromiinia, ja siksi se on koiralle vaarallisin.

Suklaan sietokyky on yksilöllistä, mutta yleisesti ottaen 10-kiloinen koira voi saada myrkytyksen oireita syötyään 100–200 g maitosuklaata tai 25-50 g tummaa suklaata. Osa koirista voi oireilla pienemmästäkin määrästä, eli säilytä kaikki joulusuklaat koiran ulottumattomissa!

Jos koira on syönyt suklaata, tarkkaile sen vointia ja ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiralla ilmenee jotain myrkytyksen oireita. Yleisimpiä suklaamyrkytyksen oireita ovat kuolaaminen, oksentelu, vatsavaivat, erityisen kova jano ja pissahätä. 

Joulukinkku ja luut

Joulukinkku olisi monen koiran mieleen, mutta muista, että se sisältää paljon rasvaa ja suolaa, jotka eivät ole koiralle hyväksi. Anna kinkun jäähtyä koiran ulottumattomissa, jotta kiusaus ei muutu liian suureksi.

Sian luut eivät myöskään ole koiralle hyväksi – sama koskee kalanruotoja ja siipikarjan luita.

Itse kinkun lisäksi myös kinkun ympärillä oleva verkko voi olla koiralle vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suolistotukoksen. Varmista siis myös, ettei koira pääse nappaamaan kinkun jämiä, verkkoa tai luita roskiksesta.

Hiiva ja pähkinät

Erilaiset taikinat eivät myöskään ole hyväksi koiralle, sillä niiden sisältämä hiiva voi alkaa käydä koiran vatsassa ja siten tuottaa koiralle humalaa muistuttavan sekavan olotilan.

Koiran vatsa ei kestä myöskään pähkinöitä, sillä se ei pysty pilkkomaan niitä. Säilytä siis pähkinät sekä nousevat taikinat koiran ulottumattomissa.

Jos koiran on vaikea vastustaa kiusauksia keittiössä, voi olla parempi pitää koira keittiöstä poissa kokkailun ajan.

Koirille vaarallisia jouluherkkuja:

 • Tumma suklaa
 • Suolainen ja rasvainen joulukinkku
 • Taikina
 • Pähkinät
 • Rusinat
 • Raaka sipuli

Joulukasvit:

 • Jouluruusu
 • Amaryllis
 • Joulutähti
 • Hyasintti
 • Misteli

Lähde: Agria Eläinvakuutus

Agria Eläinvakuutus on eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Suomessa tarjoamme vakuutuksia kissoille ja koirille. Erinomaisten vakuutusten lisäksi teemme yhteistyötä monien eläinyhdistysten kanssa ja tuemme eläinlääketieteellistä tutkimustyötä. Agria toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa.

↑ Pioneeripuisto on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, joka saa uuden elämän uniikkeina asuntoina ja liiketiloina. Kuvaaja: Jari Heikkilä

– Kesän 2019 messukokonaisuus on upea yhdistelmä uusimpia asumisen ratkaisuja ja historiaa. Rakentamisen uusia ideoita esittelevät alueelle rakennettavat modernit pientalot, rivitalot, paritalot ja uudenlainen senioriasumisen kortteli, jotka luovat mielenkiintoisen kontrastin vanhalle kasarmialueelle. Rakennusten kirjo on tänä vuonna poikkeuksellisen laaja, moniin aiempiin messuvuosiin verrattuna, kun pääsemme alueelle, jossa on näin paljon vanhaa olemassa olevaa rakennuskantaa, kuvailee Osuuskunta Suomen Asuntomessujen viestintäpäällikkö Leena Honkajuuri.

Kouvolan Korialle syntyvälle uudelle asuinalueelle muuttaa valmistuessaan noin 250 asukasta. Yhteensä 8 hehtaarin alue sijaitsee 6 kilometrin matkan päässä Kouvolan Matkakeskuksesta.

– Pioneeripuistossa on parhaillaan käynnissä 22 kohteen rakentaminen, joista noin puolet on harjakorkeudessa. Osassa kohteista tehdään jo sisätöitä ja toisissa ollaan perustusvaiheessa. Messukohteet valmistuvat omissa aikatauluissaan ja valmista tulee olla toukokuun loppuun mennessä, projektipäällikkö Sanna Kauppi Kouvolan kaupungilta kertoo.

Kesän 2019 Asuntomessut ovat remonttia suunnittelevien paratiisi, sillä alueella on useita korjausrakentamisen kohteita. Messuvieraat pääsevät tutustumaan muun muassa remontoituun Pioneerikouluun, asunnoksi remontoitavaan entiseen Miehistösaunaan ja Upseerin päiväkotiin, joka on aiemmin palvellut pioneeriupseerikerhona. Lisäksi sisustukset nousevat ensi kesänä entistä suurempaan rooliin itse messukokemuksen osalta. Vanha Pioneeripuiston alue herää todella uuteen eloon heinäkuussa messuporttien avauduttu kuukauden ajaksi. Asuntomessuilla Kouvolassa on ennätysmäärä tehtävää ja ajanvietettä aina opastetuista kierroksista erityisohjelmaan ja artistiesiintymisiin.

Asuntomessut Kouvolassa ovat avoinna 12.7.-11.8.2019, kello 10-18. Poikkeuksena keskiviikkojen artisti-illat, jolloin messuportit ovat avoinna aina kello 21 saakka.

Lisätietoja:

Osuuskunta Suomen Asuntomessut

asuntomessut.fiasuntomessut.fi/kouvola

Instagram: @asuntomessut_official | Facebook: Asuntomessut | Twitter: @asuntomessut

Osuuskunta Suomen Asuntomessut toimii paremman asumisen puolesta, vuoden ympäri. Tuomme asukkaan näkökulman mukaan asumiseen liittyviin keskusteluihin, olipa kyse sitten rakentamisesta, asumisen kustannuksista, palveluista tai liikkumisesta. Meillä on katse vankasti tulevaisuudessa: pohdimme, miten suuret megatrendit, kuten kaupungistuminen tai teknologinen kehitys muuttavat asumista. Haluamme ymmärtää, miten ihmiset haluavat asua. Tulevaisuudessa Osuuskunta Suomen Asuntomessuihin törmää uudenlaisissa keskusteluissa ja tapahtumissa.

Tässä ajattomassa retrokeittiössä yhdistyvät mustat sekä tammiviilutetut, huulletut 50-luvun ovet ja valkoinen, leveä retrorunko. Väriskaalaa jatkavat kauniit retromalliset kodinkoneet ja valkoinen nanolaminaattitaso tammipuisella reunalla. Sormikoukkuvetimet yläkaapeissa ja puutankovetimet alakaapeissa terästävät tämän aikakauden tyyliä. Kaappien sisältä löytyy tammesta valmistetut laadukkaat massiivipuulaatikot mitkä liukuvat kuin unelma moderneilla kiskoillaan.

Musta hana ja allas ovat mielenkiintoinen yksityiskohta perinteisessä keittiössä ja sopivat hienosti yhteen mustien ala-ovien kanssa. Takan viereen on rakennettu aamiaispiste tyylin mukaisella liukuovellisella yläkaapilla. Liukuovikaapin alta löytyy kauniit puiset pikkulaatikot, juuri aterimille sopivassa koossa. Asiakkaan saman aikakauden kauniit huonekalut ja astiat luovat yhdessä keittiön kanssa täydellistä 50-luvun tunnelmaa.

Kermanväristä, tilavaa ja kaunislinjaista Bompanin jääkaappipakastinta on keittiössä kaksi kappaletta. Jääkaappi-osan tilavuus on 255l ja pakastin-osaan mahtuu 56 litran verran pakasteita. Bompani-kodinkoneet valmistetaan Italiassa.

Retrohenkinen, musta liesituuletin on Lofra Dolce Vita merkkinen. Se on 90cm leveä ja siinä on imuteho huikeat 800 m3/h. Tuulettimessa on tiskikonepestävät suodattimet ruostumatonta terästä. Tuulettimen voi asentaa joko hormiin tai sen voi käyttää aktiivihiilisuodattimilla.

Tyylikästä retrohenkeä edustaa myös Lofran musta Rainbow kaasuliesi kiertoilma-sähköuunilla. Lieden leveys on 90cm joten siinä mahtuu hyvin tekemään paljon ruokaa kerralla. Liedessä on viisi keittopoltinta, joista yksi on tehokas kolmikehäinen poltin. Tilavassa 94 litran uunissa on 2 tasolla peltien teleskooppiohjaus.

Mielen laadukkaassa pöytämallisessa mikrossa on täydellinen sulatus ja kypsennys automaattiohjelmilla. Tasainen ruskistus on mahdollista kiinteällä kvartsigrillillä. Mikrossa on myös lämpimänäpitotoiminto millä ruoat saa pysymään tarjoiluvalmiina.

Astianpesukone on integroitu kauniisti vanhan tyylin oven taakse ja työtasoa valaisee häikäisemätön yläkaapin pohjaan integroitu ledvalolista. Integroitu astianpesukone on Mieleltä ja siinä on 3D aterintaso aterimien pesua varten. Kone säästä jopa 40 % enemmän energiaa koska siinä on kuumavesiliitäntä.

Jalokaluste toimii Mielen, Lofran ja Bompanin jälleenmyyjänä.

.

Jos esimerkiksi kotisi lämmitysjärjestelmän saneeraus tai jokin muu uudistustyö on jättänyt pannunhuoneen turhaksi, sen varustus kannattaa purkaa ja ottaa tila toiseen käyttöön. Miten olisi vaikka askartelu- tai kerhohuone tai varastotila!

Asiaa ei kannata jäädä ihmettelemään sen enempää: ota yhteyttä ammattilaisiin, jotka hoitavat purkutyön puolestasi. Se onkin turvallisin ja helpoin ratkaisu, eikä omaa päätä tarvitse vaivata kuin sen verran, että mitähän hauskaa ja hyödyllistä tyhjentyvään tilaan keksisi.

Ammattimaiset sisäpurkumiehet purkavat pannuhuoneen käsin liitoksista purkaen, sahaten tai polttoleikkaamalla, jos tilat mahdollistavat sen. He tuovat rakennuksen sisäpuoliset osat ulos ahtaistakin paikoista – useimmalla pientaloasujalla menisi siinä vaiheessa jo sormi suuhun.

Myös vanhojen säiliöiden purku ja poisto onnistuu vähimmällä vaivalla, kun kutsuu ammattilaiset tekemään työn. 

– Puramme nopeasti ja ammattitaitoisesti kaikki kohteet ja suoritamme purku- ja polttoleikkaustöitä kodinomistajien tarpeisiin, kertoo Purku Keinänen Oy:n toimitusjohtaja Leo Andonov.

Puramme esimerkiksi vanhat öljysäiliöt pääasiassa Etelä-Suomen alueella, ja jätteet lähtevät purkajien matkassa, Andonov lisää.

Sujuvasti, vaivatta

Voit pyytää Purku Keinästä purkamaan muun muassa säiliöt, vesivaraajat, pannuhuoneet, kasvihuoneet, sähkökeskukset ja väliseinät, tai mitä vaan, mikä pitäisi purkaa pois. Paras osaaminen Purku Keinäsellä on erilaisissa metallipuruissa

– Purkutyöt suoritetaan vankalla ammattitaidolla paikkoja rikkomatta. Jälkien siivoaminen kuuluu projektiin, Andonov lupaa.

Purku Keinänen kuljettaa ja kierrättää työstä syntyvän jätteen, eikä asiakkaan tarvitse murehtia kierrätys- tai jätemaksuista laisinkaan.

Yritys suorittaa myös haalauksia, eli siirtää tai kuljettaa hankalat kappaleet paikasta toiseen. Näin esimerkiksi vanhat työkoneet saadaan näppärästi joko hävitettyä tai siirrettyä uuteen paikkaan.

Pyydä arvio ja tarjous purkukohteesta.

Kaihtimet ja verhot suojaavat monelta asialta, kuten naapureiden katseilta, päivänvalolta, kirkkaalta auringolta ja huoneiden ylikuumenemiselta.

Ne voivat myös parantaa huoneen akustiikkaa vähentämällä kaikua.

Ikkunan sisäpuolelle asennettava rullaverho pitää kylmää ilmaa loitolla talviaikaan.
Se toimii ikään kuin yhtenä eristekerroksena ja estää lämmön karkaamista ikkunan kautta.

Verhot vaikuttavat laajana ja näkyvänä elementtinä koko kodin ulkonäköön. Siksikin ne kannattaa valita huolellisesti – sekä käyttötarpeen että ulkonäön mukaan.

Screenkangas päästää päivänvaloa huoneeseen, mutta ehkäisee liiallisen kuumuden tai häikäisyn.

Päivänvaloa paljon, auringonvaloa vähemmän

Kodin eri huoneisiin tarvitaan verhoja tai kaihtimia erilaisin ominaisuuksin.

Olohuoneeseen halutaan yleensä päästää valoa, paitsi, jos siellä katsellaan esimerkiksi elokuvia videotykiltä – silloin tarvitaan pimennystä.

Screenkangas sopii useimpiin olohuoneisiin, koska se ehkäisee auringon lämpösäteilyä ja häikäisyä, mutta päästää kuitenkin päivänvaloa sisälle. Jos olohuoneeseen halutaan vielä järeämpää näkösuojaa esimerkiksi pimeään aikaan, screenkankaan voi vaihtaa läpikuultavaan kankaaseen.

Myös keittiöön olisi mukava saada päivänvaloa mutta ei liikaa kuumentavaa auringonvaloa, sillä keittiössä säilytetään helposti pilaantuvia elintarvikkeita. Screenverho sopii hyvin keittiöön. Jos kuitenkin kaivataan enemmän näkösuojaa ja pimentävyyttä, kannattaa valita läpikuultava rullaverho.

Myös erilaisiin aula- ja yleistiloihin on yleensä järkevin laittaa joko screenkankainen verho tai läpikuultava rullaverho, jotta päivänvaloa riittäisi.

 

Toisinaan valoa halutaan päästää läpi, mutta esimerkiksi kesällä täydellinen pimennys makuuhuoneessa takaa makoisat unet.

Valolta ja katseilta piilossa

Makuuhuoneessa pitää saada nukkua rauhassa ja valolta suojassa. Pimeässä ihmisen melatoniinin tuotanto kasvaa, jolloin nukahtaa helposti ja nukkuu sikeästi. Siksi makuuhuoneeseen valitaan pimennysverho, jonka ei läpäise lainkaan päivänvaloa.

Moottoroitu ja automatisoitu rullaverho voidaan säätää nousemaan ja päästämään valoa sisään hiukan ennen herätystä, jolloin herääminen sujuu pehmeästi vaivihkaa.

Makuuhuoneessa haluaa olla muutenkin rauhassa ja katseilta piilossa, joten pimennysverhon lisäksi makuuhuoneen ikkunoihin halutaan usein myös sälekaihtimet tai läpikuultava rullaverho.

Myös wc- ja kylpyhuonetiloihin tarvitaan hyvä näkösuoja. Märkätiloissa helpoin ja usein myös järkevin vaihtoehto sälekaihtimet.

6 x näin ostat rullaverhon verkosta

Verhot ja kaihtimet voi ostaa kätevästi verkkokaupasta, kunhan seuraa muutamia mittaus- ja valintaohjeita.

 1. Mittaa

Rullaverho auttaa huoneen pimennyksessä ja eristää kylmemmillä keleillä. Toimiakseen kunnolla verhon pitää olla oikean kokoinen: liian kapean verhokaistaleen reunoilta valo ja kylmä ilma pääsevät tunkeutumaan sisälle huoneeseen. Rullaverhoa verkosta hankittaessa kannattaakin ihan ensimmäiseksi ottaa mitta ja kynä esiin ja määrittää verholle leveys ja korkeus.

Mittaukseen vaikuttaa olennaisesti asennustapa: rullaverho asennetaan yleensä joko seinäpintaan tai ikkunasyvennykseen . Rullaverho voidaan asentaa samoilla kannakkeilla niin kattoon kuin seinäänkin, mutta seinäpinnan ja ikkunasyvennyksen välillä saman verhon asennusta ei voi vaihtaa.

Perehdy rullaverhon seikkaperäiseen asennusohjeeseen, jonka voit ladata täältä (PDF).

 1. Valitse väri

Rullaverho kestää monia vuosia, jopa vuosikymmeniä, joten kannattaa valita jokin neutraali väri, kuten valkoinen.

Jos kankaan todellinen väri mietityttää, voit tilata haluamistasi väreistä maksuttomat mallipalat.

 1. Määritä rullautumissuunta

Rullaverhon rullautumissuunta kertoo, kummalta puolelta rullaa verho tulee alas.

Yleensä seinän puolelta eli takaa tuleva rullautumissuunta pimentää paremmin, koska silloin verhokangas tulee mahdollisimman lähelle seinää. Toisaalta, jos ikkunan karmeissa on ulokkeita, esimerkiksi kahvoja, estämässä seinää pitkin viistävän verhon kulun, kannattaa valita edestä rullautuva.

Rullautumissuunnan voi vaihtaa helposti jälkikäteen.

 1. Päätä mekanismin kätisyys

Rullaverhon nostamiseen ja laskemiseen tarkoitettu ketjumekanismi voidaan sijoittaa verhon kumpaan päähän tahansa. Kätisyyttä määriteltäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon käyttömukavuuden lisäksi esimerkiksi huonekalut ja muut esteet. Mekanismin kätisyys on vaihdettavissa jälkikäteen.

 1. Valitse ketjun väri

Kuten kankaan värissä, myös mekanismin ja ketjun värissä kannattaa suosia neutraaleja värejä. Yleensä ketju valitaan seinän väriä mukailevaksi.

Ketjun voi myöhemmin vaihtaa – eli jos ketju sattuu katkeamaan, koko verhoa ei tarvitse uusia.

 1. Tarvitaanko moottoroitu verho?

Moottoroitu rullaverho nousee ja laskeutuu kaukosäätimen nappia painamalla. Samalla kaukosäätimellä voi lisäksi käyttää useita verhoja samalla kertaa. Moottoroitu ratkaisu sopii erityisesti hankalasti saavutettaviin paikkoihin, kuten korkealla sijaitseviin ikkunoihin.

Saunatuoksuista yksi yli muiden

– Suomalaisilla on saunatuoksuissa kaksi selkeää suosikkia. Koivu on ehdottomasti ostetuin tuoksu ympäri vuoden. Vahvana kakkosena on aisteja avaava eukalyptus, jossa on kylpyläfiilistä. Hieman eukalyptusta muistuttava raikas minttu on myös nostanut kiinnostusta. Joulun aikaan piikin kokee sesonkituoksuna mäntyterva, kuvailee Pislan tuotepäällikkö Aila Jääskeläinen.

Öljymäinen saunatuoksu sekoitetaan yleensä löylyveteen. Pislan saunatuoksuissa annostus on 1–3 tippaa litraa kohti. Jos saunatuoksua ei halua heittää kiuaskiville, löylyhuoneen seinään voi kiinnittää aromikupin, josta saunatuoksu leviää hiljakseen haihtumalla.

Aromikupin metalliteline kiinnitetään seinään, ja posliinikuppiin laitetaan pieni tilkka vettä sekä haluttu määrä saunatuoksua. Tuoksua voi laittaa aromikuppiin runsaammin kuin löylyveteen. Telineen voi sijoittaa samalle seinälle kiukaan kanssa, mutta ei ihan kiukaan viereen.

Nousevana hyvinvointihoitona saunahunajat

Saunaan ovat aina kuuluneet erilaiset hyvinvointirutiinit. Perinteisin lienee vihtominen, joka parantaa ihon verenkiertoa, rentouttaa ja edistää aineenvaihduntaa. Sillä saa myös koivun tuoksun löylyyn.

– Moni jättää vihtomatta, kun on huolissaan saunaan varisevista roskista. Tähän ratkaisuna pakkasimme saunavihdan kangaspussiin, jossa vihdan voi upottaa löylyveteen pehmenemään. Pussi poistetaan vasta, kun lehdet ovat pehmenneet vedessä. Kangaspussi suojaa murenemiselta kuljetuksen aikana ja kerää irronneet lehdet, Jääskeläinen kuvailee.

Vihtomisen sijaan osa saunojista on ottanut hyvän olon rutiiniksi saunahunajan. Sitä levitetään kasvoihin silmänympäryksiä varoen sekä muihin haluttuihin kehon osiin, kuten dekolteeseen ja käsivarsiin.  Saunahunaja pehmentää ja ravitsee ihoa sekä rentouttaa. Saunahunajaa on saatavana eri tuoksuilla ja esimerkiksi suolalla ryyditettynä.

Puinen saunakiulu pitää pintansa

Luonnonmateriaalit viehättävät suomalaisia myös saunan sisustuksessa. Ostetuin saunakiulu on edelleen perinteinen puukiulu, vaikka erilaisia väri- ja materiaalivaihtoehtoja on lukuisia. Modernimpienkin kiulujen ja löylykauhojen kahvat valmistetaan pääasiassa puusta, koska se ei kuumene löylyissä.

– Moni jättää löylyveden saunan jälkeen seisomaan, mikä lyhentää kiulujen ja kauhojen käyttöikää. Löylyvesi kannattaa aina kaataa pois, ja laittaa kiulu ja kauha kuivumaan vaikka ylösalaisin. Niin ne pysyvät pidempään hyvänä. Jos löylyveteen on lisätty saunatuoksua, saunakiulu on hyvä huuhdella lopuksi puhtaalla vedellä, Jääskeläinen neuvoo.

Yhteensopivat saunatyynyt täydentävät saunasisustuksen

Suomalaiseen saunakulttuuriin kuuluvat erottamattomasti pellavaiset saunatekstiilit. Laudeliinojen lisäksi saunoja sisustetaan yhteensopivilla saunatyynyillä. Ne auttavat levollisen asennon löytämisessä puisilla lauteilla, joko makuulla tai istuessa.

– Saunatyynyjen sisällä on yleensä joko rouhetta tai vanua. Pislan saunatyynyissä on kevyttä polyesterikuitua, joka kuivuu nopeasti. Tyynyt voi heittää laudeliinan kanssa pesukoneeseen ja kuivata ilmavasti narulla. Ne voi myös rauhassa jättää saunaan löylyjen jälkeen. Eivät ne mene siitä pilalle, Jääskeläinen mainitsee.

Pellavatekstiilien käyttöä puoltavat perinteiden ohella myös järkisyyt: ne imevät kosteutta, kuivuvat nopeasti ja tuntuvat hyvältä iholla. Pellavakuitu on luonnostaan antibakteerinen ja hylkii likaa. Siksi monet laudeliinat, pefletit ja saunatyynyt valmistetaan täysin tai osin pellavasta.

Lämpömittarin asteikollakin on väliä

Saunan lämpömittareissa on yksi suomalaisille tyypillinen piirre, joka ohjaa mittarin valintaa.

– Suomalaiset haluavat, että saunan lämpömittarissa asteikko näyttää lämpötilat 20 asteen välein: 20, 40, 60, 80, 100, 120. Saunan lämpötiloja on totuttu hahmottamaan näiden kautta. Olemme kokeilleet välillä eri logiikalla toimivia asteikkoja, mutta perinteinen asteikko on suomalaisille selvästi tärkeä. Siitä tiedetään varmasti, milloin sauna on itselle mieluisan lämpöinen, Jääskeläinen päättää.

Lähde: Pisla, kuva: Pixabay

Suuri osa joulukukista on jopa helpompia hoidettavia kuin viherkasvit, kun on huomioinut muutamat vaaranpaikat.

Ensimmäinen asia, jossa voi mennä vikaan, on kukkien kuljetus kaupasta kotiin. Yhä enemmän kukkia myydään marketeissa, joissa kukkien pakkaaminen jää ostajan vastuulle. Kiusaus on suuri kiikuttaa kasvi muiden ostosten lomassa pakkaamatta autoon.

− Joulutähti ja joulukaktus ovat kaikkein herkimmät kylmälle ja vedolle. Niitä ei koskaan saa kuljettaa pakkaamatta eikä niitä saa pakattunakaan jättää autoon. Joulukaktus tiputtaa nuppunsa ja joulutähti nuupahtaa helposti kylmässä, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Älä laita kukkia joulukuusen viereen

Seuraavaksi pitää miettiä mihin kasvi kotona sijoitetaan. Yleissääntö on, että sipulikukat, kuten hyasintti, ritarinkukka ja tulppaani, viihtyvät ja kukkivat pidempään viileässä. Samoin jouluruusu ja atsalea pärjäävät viileässä.

− Viileässä viihtyviä kasveja ei kannata laittaa lähelle takkaa, lämpöpumppua tai patteria. Lämpimässä kukinta on ohi nopeasti ja sipulikukat myös kasvattavat suhteettoman pitkän varren ja kaatuvat helposti. Myös liika kastelu venyttää sipulikukkien vartta, muistuttaa Biolanin Riikka Kerttula.

Harvalle tulee mieleen, että joulukuusi voi olla syynä joulunajan kukkien nopeaan nuupahtamiseen. Joulukuusi erittää huoneilmaan etyleeniä, joka saa monet kukat vanhenemaan nopeasti ja jopa nuput putoamaan.

− Etyleeni on normaali kasvin hengityksessä muodostuva kaasu, joka saa hedelmät kypsymään. Valitettavasti se nopeuttaa myös kukkien vanhenemista. Siksi kaikki kukkivat kukat kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauaksi joulukuusesta ja hedelmistä. Erityisesti joulukaktus ja orkideat pudottavat herkästi nuppunsa etyleenin vaikutuksesta, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Mitä huonommin joulukuusi voi sitä enemmän se erittää etyleeniä huoneilmaan. Siksi on tärkeää huolehtia joulukuusen hyvinvoinnista.

Joulukuusen hoito

 • Sahaa kuusen tyvestä pala pois, jotta se alkaa imeä vettä.
 • Laita tyvi vesiämpäriin ja sulata kuusi viileässä tilassa ennen jalkaan asettamista.
 • Jos viileää sulamistilaa ei ole, suihkuttele kuusta kylmällä vedellä sulamisen aikana.
 • Asenna sulanut kuusi jalkaan. Älä veistele tai ohenna tyveä.
 • Kuusenjalassa pitää olla vettä koko ajan.
 • Sijoita kuusi mahdollisimman kauas takasta, ilmalämpöpumpusta ja patterista.

Vinkit 6 suositun joulukukan hoitoon

 1. Joulutähti on herkkä vedolle ja kylmälle, joten se pitää pakata kuljetusten ajaksi huolellisesti. Joulutähti sijoitetaan huoneessa valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Joulutähteä kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieninä annoksina, niin ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan. Joulutähden värittyneet ylälehdet säilyvät jopa kuukausia ja sen jälkeenkin joulutähteä voidaan kasvattaa viherkasvina.
 2. Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, mutta kukkii pitkään myös huoneenlämmössä. Kukinta voi jatkua jopa kuukauden. Jouluruusu tykkää tasaisesta kosteudesta ja kastelu onkin helpompaa, jos kasvi vaihdetaan kotona hieman isompaan astiaan. Jos jouluksi hankittu taimi on tarkoitus siirtää puutarhaan, se viedään kukinnan jälkeen viileään kellariin tai varastoon. Jos maa on sula, jouluruusun voi istuttaa suoraan ulos.
 3. Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Kastelu saa olla hyvin niukkaa, koska liika kastelu venyttää kukkavartta. Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta.
 4. Hyasintti on yksi suosituimmista joulukukistamme. Liika kastelu venyttää kukkavartta, mutta hyasintin voi leikata maljakkoon. Hyasinttia voi käyttää myös ulkona koristeluun – pakkasella aukinaiset kukinnot jäätyvät kauniisti. Hyasintin tuoksu saattaa aiheuttaa herkille allergiaoireita.
 5. Ruukkuatsalea viihtyy parhaiten viileässä ja siksi se sopiikin hyvin samoihin asetelmiin joulun sipulikukkien kanssa. Atsalean multa ei saa milloinkaan kuivua täysin. Kastelun voi tehdä upottamalla ruukun pari kertaa viikossa veteen muutamaksi minuutiksi. Ruukkuatsalean lehtiä kannattaa sumuttaa päivittäin. Jos atsalea säilyy elinvoimaisena kevääseen, sen voi istuttaa puutarhaan jatkamaan kasvuaan.
 6. Tulppaanit voivat koristaa joulukotia joko leikkokukkina tai istutustulppaaneina jouluasetelmissa. Leikkotulppaanien varsiin leikataan uudet imupinnat terävällä veitsellä ennen maljakkoon laittamista. Maljakkoon laitetaan kylmää vettä 5–10 cm. Vesi vaihdetaan muutaman päivän välein ja samalla voidaan leikata varsiin uudet imupinnat.

Lähde: Biolan, kuvat: Pixabay

Taatto saa nyt lähteä innoissaan – joulukuusen paras kaatoaika alkoi ja jatkuu aina 18. päivään asti

Viime viikolla kuun vaikutus muuttui nousevaksi ja samalla alkoi paras joulukuusen kaatoaika. Kuuset kaadetaan tänä vuonna siis 8.–18.12. välisenä aikana. Kiirettä ei siis vielä ole, mutta toki voit jo kaataa. Ja mikäli hankit kuusen valmiina, niin ammattikuusikauppias osaa kyllä sanoa, koska puut on kaadettu ja miksi ne on kaadettu näinä päivinä. Jos puu on kaadettu muuna aikana kun 8.–18. päivä, niin minä ainakin jättäisin ostamatta. Ero on ihmeen suuri – niin neulasten pysymisen kuin vedenkäytönkin suhteen.

Paremman joulukuusen muistilista

1. Kaatoajankohta

Huom. Kuun vaikutus vuosittain, 2018 -> 8.-18.12.)

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu, vedellä täytetty maitotölkki kuusen tyvelle. Sulalla kelillä se antaa puulle vettä ja jäätyessään tukkivat johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2. Kuusen osto

Tarkista aina kuusen myyjältä kaatoajankohta. Kokeile ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3. Kuljetus

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4. Sulatus

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi koko ajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5. Jalkaan asettaminen

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä.Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. Hoito sisällä

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle, ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. Kuusen poisvienti

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu ulos osumatta oviin. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

Ja pari niksiä  vielä parempaan lopputulokseen:

 • Raikas kasteluvesi laitetaan heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
 • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. 4-5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä on hyvä.
 • Vesi pysyy jalassa kätevästi puhtaana, jos puristat pari tippaa sitruunamehua tai laitat pari palaa puuhiiltä veden joukkoon.
 • Jos vielä maltat sumutella kuusta muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kuusi tykkää ja neulaset pysyvät paremmin.

Kotimaisten kuusien kasvattajia ja lisää tietoa saat Joulupuuseuran sivuilta

Pelakan pistokkaat viihtyvät

Nimittäin myös tämän meidän led-lampun alla erinomaisesti.

Lamput saavatkin palaa nyt pitkin päivää huonekasveille ja syys-/talvipistokkaille – ja jo kuukauden päästä myös taimille ja kylvöksille.

Lamput, nämä ainoat kuluttajille myytävät ammattilamput, saat vain minun kauttani täältä.

alk. 65,00 € (ovh 75,00). Normaali E27 kanta. Takuu 2 vuotta.

Miten talvi etenee missäkin päin Suomea?

Hauska ja kiva tapa seurata talven etenemistä ja talveen liittyviä juttuja on talviseuranta-sivu. Siellä pääsee hetkessä katselemaan ympäri Suomen, miten talvi missäkin päin Suomea etenee. Ja voit toki itsekin tehdä sinne päivityksiä. Sivuille pääset suoraan täältä.

Mukavaa joulun odotusta toivottaen puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy