Ruska on nyt parhaimmillaan Etelä- ja Keski-Suomessa ja ainakin minä hurmioidun tuosta luonnon värikkäästä tavasta asettua ansaittuun lepoon. Ruska itsessäänhän johtuu siitä, että lämpö ja valo vähenevät niin paljon, että lehtien yhteyttäminen loppuu ja lehtivihreä alkaa hajota. Tällöin lehdissä olevat muut värit tulevat esiin.

Mutta tiesitkö, että samalla kasvit myös puhdistuvat? Kun lehtivihreä siirtyy runkoon, kasvit työntävät kasvukauden aikana mahdollisesti kertyneet epäpuhtaudet lehtiin ja ne tippuvat lehtien myötä pois ja puhdistaa samalla koko puun. Luonto on sitten ihmeellinen ja viisas! Eikö meidänkin olisi hyvä aina aika-ajoin ”tiputtaa lehtemme” – eli heittää turhat murheet pois ja antaa tilaa uusille ”silmuille” elämässämme.

Kasvihuoneen palovaara

Nyt se sitten tapahtui tuolla appilassa mistä olen varoitellut aina aika ajoin – kasvihuoneen lisälämmitin oli mennyt oikosulkuun ja sytytti koko kasvihuoneen palamaan! Oliko lämmitin saanut kosteutta vai kävikö vain huono tuuri, mutta se syttyi palamaan ja poltti hetkessä koko kasvihuoneen. Mitään ei ollut tehtävissä, vaikka havaitsivat palon kun vasta nurkka oli tulessa. Tuollainen kennorakenteinen kasvihuone kun syttyy, niin sehän palaa kuin soihtu. Pari minuuttia ja koko huone oli palanut. Onneksi kenellekään ei sattunut mitään eikä muita rakennuksia palanut, ainoastaan hyvä chili ja tomaattisato meni. Eli olethan sinäkin tarkkana noiden lisälämmittimien kanssa, ettei käy näin.

Nurmikon leikkuuta

Tämä lämmin ilma saisi kyllä nurmikon vielä kasvamaan, mutta tuo valon vähyys tekee sen, että kasvua ei juuri enää tapahdu. Leikkaan siis nyt viikonlopulla tuon nurmikon jo talvilyhyyteen eli n. 3-4 cm pituiseksi. Sen verran se on pitkää ja puiden lehtiäkin on tippunut, että leikkaan sen kahteen kertaan. Näin leikkuutähteet silppuuntuvat hyvin ja vältytään talvituhoilta. Leikkuujäte myös maatuu paljon paremmin. Eli leikkaus kahteen kertaan lyhyeen sänkeen ja sitten leikkuri pesuun, huoltoon ja talviteloille!

Lehdet pois kätevästi

Pihamme iso saarnipuuni tiputti, ja tiputtaa yhä sen verran paljon lehtiä, että niistä on pakko osa haravoida pois. Niitä on nimittäin tuossa lähes 200-vuotiaan puun juurella useamman sentin paksuinen matto. Minusta kätevin tapa siirtää suurimmat määrät pois on kevytpressun avulla. Se vain levälleen, haravoin lehdet sen päälle, nurkista kiinni ja lehdet lehtikompostiin. Isompikin määrä tulee yllättävän vaivattomasti.

Amaryllikset lepoon – lepoajan pituus tärkeää

Myös kesän ulkona olleet amaryllikset siirtelin jo lepoon. Annoin niiden kuivahtaa kunnolla, leikkasin lehdet n. kaksi senttiä sipulin yläpuolelta poikki ja siirsin ne tuonne n. 10-asteiseen varastoon pimeään lepäilemään. Siellä ne saavat nyt levätä pari-kolme kuukautta ja sitten istutan ne uudelleen. Tuo lepoaika on tärkeää pitää riittävän pitkänä, sillä juuri tuon levon aikana (tarkemmin sen loppupuolella) uudet kukka-aihiot muodostuvat sipuliin sisälle. Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin sipuli kasvattaa vain lehdet. Lajikkeittain erot ovat melko suuria, jopa useamman viikon, mutta nyrkkisääntönä on että +10 asteessa 10 viikkoa, vähintään. Ja siitä jokainen aste ylös tai alaspäin, tietää viikkoa lisää lepoaikaa.  

 

 

Vuoden jouluamaryllis valinnat

Joulun odotus ei koskaan tunnu alkavan ennen kuin pääsen istuttamaan ensimmäiset jouluamaryllikset. Ihan vielä ei pääse, kun ovat tuolla levossa, mutta viimeistään ensi kuun alussa istutan ensimmäiset. Niiden ensimmäiset putket tosin kukkii jo selvästi ennen joulua, mutta eipä se haittaa. Varsinaiset jouluksi kukkivat istuttelen sitten vasta marraskuun puolivälin jälkeen. Nämä lajikkeet on sen verran nopeita, että tulevat kukkaan kolmessa-neljässä viikossa.

Minä olen valinnut tämmöisiä lajikkeita tälle joululle ja tiedän jo nyt, että kukkien määrä tulee olemaan huikea. Sen verran on avattu sipuleita ja tarkastettu kukka-aihioiden määrää jo nyt.

Tämän joulun upeimmat amaryllikset sekä joulukaktukset löydät ja saat itsellesi täältä

Sipulikukkia ruukkuun

Sen verran on lämmintä, että sipulikukkia en vielä hirveästi ole ulos laittanut. Narsisseja ja pikkusipuleita toki, mutta tulppaanit odottavat vielä ilmojen viilentymistä ja istuttamista.

Mutta kun kovasti mieli tekee istutella, niin kellariin vietäviin ruukkuihin niitä jo istutan. Ne on ihan mahdottoman kivoja sitten aikaisin keväällä tuoda terassille ja rapun pieleen tuomaan kevättä. Kokeile sinäkin, tämä on helppoa. Näin se kaikessa yksinkertaisuudessaan menee:

 • Valitse sopivan kokoinen, mielellään hiukan laakea ja suhteellisen syvä astia.
 • Laita pohjalle ruukunpaloja tai kevytsoraa salaojaksi.
 • Käytä hiekansekaista multaa. Laita sitä n. 2/3 ruukun korkeudesta ja tiivistän kevyesti.
 • Toisin kuin maahan istuttaessa, laita sipulit ihan vieri viereen tai jopa useampaan kerrokseen. Isot sipulit syvempään ja pienet pinnempaan. Näin niistä tulee upeita ja pitkään kukkivia astelmia.
 • Peittele lopuksi sipulit joko samalla mullalla tai hiekalla. Muutama sentin kasteluvara on hyvä jättää.
 • Kastele lopuksi istutukset kevyesti. Liika märkyys – sehän se oli se sipulikukkien pahin vihollinen.
 • Vie ruukut viileään (n. 4-10-asteiseen) ja pimeään paikkaan talveksi.
 • Keväällä, usein jo helmikuussa niitä voi nostaa sisälle ja lämpiminä päivinä ulos tervehtimään kevään tuloa.

Varoitus! Näitä kun kerran tekee, niin näihin jää ”koukkuun”, ja joka syksy pitää tehdä uudelleen! On nämä niin ihania kevääntuojia.

Kukkasipulit, niin maahan kuin ruukkuistutuksiinkin, alkaa huveta, mutta vielä löytyy hyvä valikoima täältä.

Syysistutettavien perennojen loppukiri – kerhotarjous -50 %!

Monivuotisten istutusaika jatkuu vielä, mutta innostus on ollut niin suurta, että pian on kaikki ylösnostetut jo saaneet uuden kodin. Vielä on toki jäljellä, mutta suosittelen nyt viimeistään varaamaan, ennen kuin loppuvat. Ja vaikkei sinulla nyt olisi paikkaa/aikaa istuttaa, niin nämä voit istuttaa vaikka valeeseen ja istuttaa sitten keväällä lopullisille paikoilleen. Tai hiukan multaa ruukkuun/astioihin ja kellariin/varastoon talveksi ja istuttaa keväällä.

Nämä on nyt niin halpoja, että kannattaa hankkia vaikkei tarvisikaan!

Koko valikoimani näet täältä ja kerhotarjouksena kaikki nyt -50 % alennuksella, niin kauan kuin riittää. Parin viikon päästä aloitan itse istutukset ja tarjous loppuu viimeistään silloin.

Terveisin lokakuista lämpöä ja väriloistoa ihmettelevä ja ihasteleva puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Lue valmistajan käyttöohjeet. Kun ostat uuden sähkölaitteen, tutustu huolellisesti käyttöohjeisiin. Niissä kerrotaan, mihin laite on tarkoitettu ja miten sitä käytetään. Käyttöohjeissa neuvotaan, kuinka kaukana laitteen pitää olla muista esineistä, mille alustalle se kannattaa asettaa, miten se suunnataan ja saako sen peittää.

Valvo käyttöä. Älä jätä irtolämmitintä ilman valvontaa. Ole erityisen tarkkana, jos paikalla on lapsia tai kotieläimiä – lapsi voi esimerkiksi työntää laitteeseen jotain sinne kuulumatonta.

Kartoita kuormitus. Uusi laitteesi saattaa aiheuttaa pistorasiaryhmän ylikuormittumisen. Saat sulakeryhmän selville sähkökuvista tai ottamalla sulakkeen irti: mistä pistorasioista sähköt katosivat. Peruspistorasiaryhmä kestää korkeintaan 3 600 wattia (W). Ynnää siis lämmittimen teho ja muut pistorasiaryhmän kuormat yhteen ja varmista, että tehot pysyvät rajoissa.

Kuumeneeko? Vanha pistorasia ja tehokas lisälämmönlähde voi olla huono yhdistelmä, eli uusi lämmittimesi saattaa olla vanhalle pistorasialle liikaa. Jos pistorasia kuumenee selvästi tai pistotulppa muuttuu polttavan kuumaksi, sammuta laite ja ota pois pistorasiasta. Riskitilanteita voi syntyä, jos vaikka talon varsinainen lämmitysjärjestelmä hajoaa kesken kovimpien pakkasten ja lisälämmönlähdettä käytetään täydellä teholla.

Kokeile kädellä. Arvioi lämmittimen lämpöä kädellä vaikkapa 10 senttimetrin päästä lisälämmönlähteestä. Jos lämpö tuntuu polttavan kuumalta, kaikki muukin lähellä oleva palava materiaali voi syttyä.

Heikoin lenkki. Tehokas lämmitin kuumentaa jatkojohtoa. Nyrkkisääntö on, että lisälämmittimen kanssa ei kannata käyttää jatkojohtoja. Jos sellaista kuitenkin välttämättä tarvitset, kysy neuvoa sähkömieheltä tai alan liikkeestä.

Varmista johdon reitti. Lämmittimien johdot kuumenevat, jos jäävät makaamaan laitteen päälle. Kuljeta johto pistorasiaan muuta kautta kuin lämmittimen yli.

Vika tuli – kutsu sähkömies! Jos mihin tahansa sähkölaitteeseen tulee vikaa, kutsu paikalle sähkömies. Kaikki laitekorjaukset ovat sähköalan ammattilaisen työtä.

Sähkölaitteiden turvallisesta käytöstä kertoi tekninen asian- tuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

↑ Takuulla lämpöä

Adax NEO 800W 370×704 -sähköpatteri on tarkoitettu kuiviin tiloihin, ja se asennetaan seinään pakettiin kuuluvan telineen avulla. Energiaa säästävässä lämpöpatterissa on viiden vuoden lämpötakuu. Elektroninen termostaatti sisäänrakennettuine päivä- ja yösäätöineen säästää lämmityskuluja. 5,2 kg, 114,90 €. www.netrauta.fi

Ympäristöystävällinen

Purmo Yali Kaba on öljytäytteinen sähköpatteri, joka sopii täydentäväksi lämmönlähteeksi esimerkiksi autotalliin tai askarteluhuoneeseen. Lämmitin asennetaan joko kiinteästi seinälle tai laitetaan lattialle pistotulppaliitännällä. Ympäristöystävälliset Kaba-lämmittimet on täytetty biologisesti hajoavalla kasviöljyllä. 18 kg, 149 €. www.netrauta.fi

Älyn kätevä

Mill Oil Premium -öljylämmitin pitää kodin miellyttävän lämpimänä jopa silloin, kun pahimmat pakkaset paukkuvat ulkona. Sitä voi siirrellä kulloinkin lämmitystä kaipaavaan paikkaan. WiFi-yhteyden ja Millheat-sovelluksen välityksellä lämmitintä voi ohjata älypuhelimella. 219 €. www.gigantti.fi

Aurinko paistaa taas

Gold Quartz HeLeNTM -kvartsilämmitin on infrapunalämmitin, jonka voi asentaa seinään, kattoon tai telineeseen terasseille tai esimerkiksi työpajaan. Lämmitys alkaa välittömästi, kun laitteen kytkee päälle. 2,6 kg, 335 €. www.huipputuotteet.fi

Omilla jalollaan

TWB-lisälämmitin seisoo omilla jaloillaan, ja sen alle saa myös pyörät. Lämmitysvastus on suljetussa tilassa öljyn ympäröimänä, eikä se joudu koskaan tekemisiin huoneilman kanssa. Raikas ja hajuton lisälämmitin sopii allergikoillekin. Valittavana on useita eri värejä. 5–11 kg, 230 €. www.warmos.net

Kompakti tehopakkaus

Toho-lämmitin kytketään suoraan seinäpistorasiaan. Se sopii lisälämmitystä kaipaaviin kuiviin tiloihin, kuten ruokailutilaan, makuuhuoneisiin, toimistoon ja asuntovaunuihin. Lämpötilaa säädetään termostaatilla 15–32 asteeseen. 19,90 €. www.puuilo.fi

Kengät kuiviksi

Adax-kengänkuivaaja ST3D toimii digitaalisella ajastimella. Helppokäyttöinen kuivain parantaa etenkin lapsiperheissä elämisen laatua kosteilla keleillä. 69.90 €. www.gigantti.fi

Tulta ilman lieskoja

Symphony on sähkötakka, joka ei tarvitse savupiippua. LED-polttimolla syntyvä liekkiefekti kuluttaa vain 8 wattia sähköä, eikä aiheuta palovaaraa. Takassa on säädettävä termostaatilla varustettu lämmitin. Sisustustakan toimintoja ohjataan kaukosäätimellä. 46 kg, 298 € (tarjous). www.smartia.fi

Langatonta lämmönsäätöä

Adax Clea H 08 -lämpöpaneelissa on sisäänrakennettu WiFi-yhteys, jonka avulla voi hallita lämmittämistä. Tyylikäs lasipintainen lämpöpaneeli soveltuu myös kosteisiin tiloihin ja lämmittää mukavasti noin 10 neliömetrin alueen. 149 €. www.gigantti.fi

Sisustustakka savuefektillä

OptiMyst-sähkötakka tuo takkatulen loimua ja lämpöä ilman, että asunnossa tarvitaan hormia. Sen aidonnäköinen 3D-liekki ja savuefekti syntyvät vesihöyryllä, joka samalla kostuttaa ilmaa. Liekki käyttäytyy kuten aito tuli, mutta ei polta. Lämmitystä säädetään kaukosäätimellä. 42 kg, 1 395 € (tarjous). www.smartia.fi

Teksti: Susanna Cygnel, kuvat: valmistajat

↑ Talon katolla sijaitseva 8-paneelinen 24 kWh:n aurinkopaneelijärjestelmä on ostettu Biolan Ekoasuminen Oy:stä.

Rakennusteollisuudessa mennään määrätietoisesti kohti energiataloudellisempaa rakentamista. Luonnonmukaiset materiaalit ja perinteisempi rakentaminen jäävät siinä kehityksessä vähitellen historiaan.

Onneksi on myös niitä ihmisiä, jotka uskaltavat kulkevat vastavirtaan, kuten valkeakoskelaisen ekotalon asukkaat.

Heidän talonsa ei juuri poikkea ulkonäöltään muista nykyaikaisista taloista. Harjakaton aurinkoisella puolella lepää kuitenkin kahdeksan aurinkopaneelia, ja maksaruohokattoiseen piharakennukseen on sijoitettu kompostikäymälä. Ne kielivät, että tämän talon rakentaja haluaa asua ekologisesti.

Ekologinen ajattelu jatkuu toista sataa neliötä olevan talon rakenteissa, lämmityksessä ja osittain myös ilmanvaihdossa.

↑ Tulikiven tyylikäs takka luo tunnelmaa ja lämmittää kiertävän veden tehokkaasti. Mattalakattu tammiparketti on Parlan mallistoa.

Hengittävät savikerrokset seinissä

Ulkoseinä rakentuu useasta eri kerroksesta. Uloimpana on puupanelointi, jonka takana on tuulensuojalevy kiinnitettynä pystykoolauksiin. Koolausten väli on ruiskutettu selluvillalla. Villan päälle on laitettu ilmansulkupahvi.

Sen jälkeen olevan ohuemman vaakakoolauksen väleihin on ruiskutettu vielä toinen kerros selluvillaa, jonka päälle on kiinnitetty puukuitulevy. Sen jälkeen on kerros pohjasavea, jonka päällä on juuttiverkko.

Lopulta on vielä toinen kerros pohjasavea ja viimeisenä pintana talon sisällä ohut kerros pintasavea.

Tämä pelkistä luonnonmateriaaleista koostuva monikerroksinen seinä on dynaaminen, eli siinä on täysin hengittävä rakenne.

Sen erityispiirteenä on kyky sitoa sekä luovuttaa ilman kosteutta ja pitää sisäilman kosteus ihmiselle sopivana ilman muovista kosteussulkua ja koneellista ilmanvaihtoa. Tässä talossa ainoastaan kosteisiin tiloihin, eli suihku- ja saunatiloihin sekä molempiin sisävessoihin, tehtiin koneellinen ilmanvaihto nykystandardien mukaisesti.

Takka lämmittää kiertävän veden

Talo pysyy lämpimänä niin kutsutulla hybridilämmityksellä. Tulikiven vesitakka olohuoneessa on kylmällä kaudella pääasiallinen lämmitysmuoto, ja se tuottikin ensimmäisen asuinvuoden aikana suurimman osan lämmitykseen tarvittavasta energiasta. Noin 10 kuution puumäärällä saatiin aikaan lähes 13 000 kWh lämpöä.

Takan vaipassa kiertävä vesi lämpiää, kun takkaa poltetaan, ja lämmennyt vesi ohjautuu lämminvesivaraajaan. Sieltä se jakaantuu lattialämmityspiiriin, joka luovuttaa lämpöä mukavan tasaisesti huoneilmaan.

Käyttövettä aurinkoenergialla

Mikäli takkaa ei lämmitetä, varaajan vesi lämpiää sen omilla sähkövastuksilla. Ne saavat osittain lämmitykseen tarvittavan sähkön katon aurinkopaneeleista. Kesällä, kun lämmitystä ei tarvita juuri muuhun kuin käyttöveden satunnaiseen lämmittämiseen ja sähköä kuluu muutenkin melko vähän, aurinkosähköä jää yli myytäväksi paikalliselle sähköntoimittajalle.

Tosin myytävästä sähköstä saa ainakin toistaiseksi melko huonon hinnan, eikä sillä pääse rikastumaan. Haastatteluhetkellä ostohinta kilowatille oli noin 6,45 senttiä, kun siitä joutuu siirtomaksun kanssa maksamaan noin 11 senttiä/kWh.

Järjestelmän sähköntuottoa voi seurata älypuhelimeen ladattavalla applikaatiolla reaaliajassa. Aurinkosähkön maksimaalinen hyödyntäminen omaan käyttöön vaatii asukkailta vielä opettelua, kunnes markkinoille tulee kohtuuhintaisia keinoja varastoida sitä omaan käyttöön.

↑ Kasvien ja nurmikon kasteluvesi otetaan talteen sadevesijärjestelmästä.Sähkön kulutusta voi seurata älypuhelimesta Fronius-applikaation avulla.

↑ Kompostikäymälän katto peittyy maksaruoholla.

Raikkaassa sisäilmassa

Muutosta on kulunut nyt kokonainen vuosi, ja asukkaille on jo kertynyt hieman kokemusta ekoasumisesta:

Pihalla sijaitsevassa kompostikäymälässä käydään säännöllisesti aivan kovinta keskitalvea lukuun ottamatta. Takkaa poltetaan ahkerasti syksystä kevääseen, ja aurinkosähköä hyödynnetään niin paljon kuin mahdollista.

Parasta on kuitenkin ihailla saviseinän samettista pintaa ja nauttia talon raikkaasta sisäilmasta, josta on kiittäminen seinien hengittävää rakennetta.

Teksti ja kuvat: Toimitus

Valot napsahtavat päälle katkaisijasta ja puhelimen akku latautuu moitteettomasti, kun laitan sähköpistokkeen seinään. Voisin päätellä, että taloni sähköjärjestelmät ovat kunnossa.

Valitettavasti totuus voi olla tarua karumpaa ainakin sähköasioissa, jos talolla on ikää: rakenteissa saattaa piillä isojakin ongelmia. Vanhoista taloista löytyy nimittäin melko usein – ja asukkaille yllätyksenä – paloturvallisuusriskejä, kuten tummentuneita johtoja, vaurioituneita pistorasioita tai vaikka purua sähkökeskuksesta.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin Kiinteistön sähkökunnossapito -oppaassa vahvistetaan, että kuluneet, rikkoutuneet tai huonokuntoiset asennukset voivat aiheuttaa käyttökeskeytyksen lisäksi sähköiskun tai tulipalon.

Rikkinäiset sähkökalusteet, esimerkiksi pistorasiat ja valaisimet, löystyneet liitokset tai vaikkapa pölyn kertyminen sähkölaitteisiin aiheuttaa vaaraa kiinteistölle ja sen käyttäjille.

Merkittävä osa sähkön käytöstä aiheutuvista henkilö- ja palovahingoista voitaisiin välttää seuraamalla sähkölaitteiston kuntoa ja korjaamalla vikoja jo ennen, kuin mitään vakaavaa pääsee sattumaan.

Sähköasennuksia saa tehdä ainoastaan sähköalan ammattilainen, jolla on asianmukaiset luvat.

Seuraavat ongelmat voivat aiheuttaa vaaratilanteita

1 Liian iso kuormitus

Nykyelämä pyörii sähkön ympärillä, eikä sitä välttämättä osattu ennakoida vuosikymmeniä sitten. Jos järjestelmä ei riitä kattamaan asukkaiden sähkötarvetta, järjestelmä kuormittuu yhä enemmän ja voi synnyttää vaaratilanteita.

2 Ikä tuli vastaan

Sähkö kulkee talon rakenteissa pitkin kaapeleita, jotka ovat kuluvaa tavaraa ja haurastuvat muun muassa ylikuormituksen sekä mekaanisen kulutuksen seurauksena. Kaapeleiden käyttöikä on 30–40 vuotta.

3 Liitokset löystyvät

Sähköliitokset löystyvät ajan oloon. Kun sähköä käytetään, liitin lämpenee, ja sitten se taas viilenee. Tämä vaihtelu aiheuttaa liitoksen löystymistä vuosikymmenien aikana. Heikko kosketus liitoksissa aiheuttaa kuumenemista ja siten palovaaran.

Myös mekaaninen rasitus aiheuttaa löystymistä liitoksissa. Hauras pistorasia voi jopa irrota, kun siitä vetää sähköpistokkeen irti.

4 Maadoitus ja vikavirtasuojaus puuttuvat

Vikavirtasuojaukset ja maadoitukset voivat estää sähköiskuja ja tulipaloja. Vikavirtasuojaus räpsäyttää sähköt pois esimerkiksi viallisesta lampusta, ja maadoitus johtaa viallisen sähkön maahan.

Maadoitus on nykyään pakollinen uudiskohteissa, mutta vanhoissa taloissa niitä ei aina ole. Saneerauksessa lisätään maadoitus sähkörasioista sähkökeskukseen.

Lähde ja lisää tietoa: tukes.fi, stek.fi

Teksti: Susanna Cygnel, kuva: iStockphoto

Taivaalla olisi tarjolla puhdasta energiaa ja omavaraista sähköä. Aurinkosähkön tuottaminen voi kieltämättä olla yksi mahdollisuus pienentää energiakustannuksia ja hiilijalanjälkeä.

Ennen kuin ryhdyt aurinkosähköntuottajaksi, eli hankit aurinkopaneelit talon katolle ja hoidat tarvittavat kytkennät kuntoon, selvitä muutama erittäin olennainen asia.

 

1. Varmista, että talosi katolla on etelä–länsi–itäsuunnassa kohta, joka ei ole puiden varjostama. Jos aurinkopaneelit ovat varjossa, ne tuottavat heikosti sähköä.

 

2. Huomaa, että länsi ja itäkin ovat hyviä suuntia napata aurinkoenergia talteen. Eli vaikka katon lape ei olekaan etelään, vaan länteen tai itään, niin se ei haittaa: saat aamun ja iltapäivän säteet talteen.

 

3. Valitse toimittaja tarkasti. Koska yhä useampi haluaa hyödyntää aurinkosähköä, liikkeellä on kaikenlaisia toimijoita, jopa suoranaisia huijareita. Pyydä tarjous mahdollisimman monelta yritykseltä, äläkä tilaa ensimmäiseltä ovelle tulevalta kauppiaalta. Kaikille asiantuntijoiksi esittäytyvillä ei ole tarvittavia taitoja ja tietoja.

Varmistu siis tarjoajan ammattitaidosta. Motiva pitää listaa ammattitaitoisista urakoitsijoista.

 

4. Hanki sopivan kokoinen järjestelmä. Iso järjestelmä ei ole taloudellisesti järkevä, vaikka myyjät saattavat niin uskotella. Pyydä verkkoyhtiöltä eli sähkönsiirtoyhtiöltä oman talon sähkönkulutustiedot, jos et saa niitä suoraan nettiportaalista.

Olennaisia tietoja ovat sähkön tuntitiedot eli kotitaloutesi sähkönkulutus tunneittain. Pyydä tarjous mahdolliselta aurinkosähköjärjestelmän toimittajalta näiden tietojen pohjalta, jotta saat tarjouksen oikein mitoitetusta aurinkovoimalasta. Et saa katettua liian ison järjestelmän kuluja myymällä ylimääräistä sähköä.

 

5. Kytke oikein. Jotta aurinkosähköä pystyy hyödyntämään esimerkiksi lämminvesivaraajassa ja lämpöpumpussa, kytkennät pitää tehdä oikein. Ammattitaitoiset asentajat pystyvät huolehtimaan oikeista kytkennöistä, mutta eivät kaikki.

Jos haluat, että erityisesti sähkösyöppölaitteet kytketään aurinkosähköjärjestelmään, mikä on järkevää, lisää se tieto tarjouspyyntöön, ja firmaksi valikoituu sellainen, joka osaa tehdä kytkennät oikein.

 

6. Tarkista oman kunnan rakennusvalvonnasta, että katollesi saa laittaa aurinkopaneelit. Yleensä toimenpidelupaa ei tarvita, paitsi, jos on asut kulttuurishistoriallisesti tärkeällä suojellulla alueella. Myös aurinkosähköfirmat voivat hankkia luvat puolestasi.

 

7. Huolehdi luvat kuntoon. Aurinkosähköfirma hoitaa verkkoon kytkentä -luvan, koska se kuuluu vastuullisen yrityksen toimintatapaan.

 

8. Uusi sähkösopimuksesi pienetuottajan sopimukseksi. Ylituotantoa yleensä tulee, ja pientuottajan sähkösopimuksessa määritellään, mihin hintaan sähköä ostetaan ja millä hinnalla aurinkosähkön ylijäämä myydään.

Kilpailuta sähköyhtiöiden pientuotantosopimukset: osto- ja myyntihinnoissa sekä perusmaksuissa on isojakin eroja. Varmista esimerkiksi, ettei pientuotannon myynnistä veloiteta perusmaksuja, joihin menee enemmän rahaa kuin mitä ylijäämän myynnistä tienaa.

 

Jutun asiantuntija: Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta. Auvinen on tutkija ja vetää Finsolar-hanketta, joka tutkii aurinkosähkön hyödyntämisen mahdollisuuksia erityisesti taloyhtiöissä.

Kuva: Pixabay

Lehdet eivät ole vielä muutamista pakkasenpuremista huolimatta varisseet, joten haravoimaan emme ihan vielä pääse, mutta lehtikompostin kehikot/pohjat voit tehdä jo valmiiksi. Kun on aika tarttua haravaan, ollaanhan niitä huolettomia haravoitsijoita ja jätetään vähän lehtiä myös maan matosille ruoaksi ja nurmikolle ravinteeksi.

Mikäli kuulut meihin, jotka tykkäävät siivota perennapenkit jo syksyllä, niin malttakaamme vielä hetki. Vartutaan, että lehdet kellastuvat tai paleltuvat, ja harkitaan vasta tämän jälkeen alasleikkuuta. Ja mikäli perennapenkit jäävät oman onnensa nojaan, ei syytä huoleen, perennat eivät siitä kärsi – ennemminkin ehkä tykkäävät. 

Perennoiden istutus

Perennoiden istutuskausi on parhaimmillaan käynnissä. Vaikka muutamia pakkasöitä onkin jo ollut, ei se vielä haittaa istutustöitä. Nämä pienet yöpakkaset kun eivät ole jäädyttäneet maata, ainakaan istutussyvyydeltä. Perennoita voidaan siis huoletta istuttaa vielä jokunen viikko.

Olemme viime viikkoina saaneet kyselyitä, kuinka nämä juurakot sitten istutetaan. Tässä pienen pieni kertaus:

 • Muokkaa maa huolella riittävän syvältä ja laajalta alueelta.
 • Laita juurakko istutuskuoppaan siten, että saat oikaiset juuret suoraksi.
 • Peitä juurakot siten, että kasvupisteen päälle tulee muutamia senttejä multaa. Mikäli multaa tulee hivenen liikaa, ei siitäkään haittaa ole, kyllä ne alut keväällä parin ylimääräisen multasentinkin alta puskevat lävitse.
 • Tiivistä multa hellävaroen, kuitenkin niin, ettei juuriston alle jää tyhjää tilaa vaan kaikki juuret saavat oman osuutensa mullasta.

Mikäli sinulla on perennapenkeissä vielä tilaa tai harkitset uuden penkin tekoa, tässä sinulle muutama valmis kokonaisuus tilattavaksi ja istutettavaksi.

Syysspipuleiden istutusta

Syyssipuleiden paras istutusaika on käsillä, kun lämpötilat ovat laskeneet +10 asteen tienoille tai hieman allekin. Nyrkkisääntönä pidetään, että syyssipuleiden istutusaika on parhaimmillaan, kun maan lämpötila laskee +10 asteen alle. Toki sipuleitakin voi istuttaa niin pitkään, kun istutuslapio maahan pystyy, mutta tällöin sipulien kukinta keväällä voi viivästyä, sillä pitäähän sipuleiden ensin juurtua alustaansa, ennen kuin ne jaksavat kukkia.

Mikäli sinulla on vielä syyssipulit hankkimatta tai tarvitset niitä lisää, kannattaa ne tilata viimeistään nyt, sillä nyt sipulikauppa käy kuumana, kun paras istutusaika on käsillä. 

Valkosipuleiden kanssa on kuitenkin syytä vielä hetki viivytellä, ne kun kaipaavat hivenen kukkasipuleita viileämmän istutusajan. Hyvä aika tarttua toimeen on kun lämpötila on noin +5 asteen tienoilla. Toki penkit kannattaa tehdä valmiiksi jo ennakkoon, ettei tarvitse sitten muuta kuin upottaa kynnet maan uumeniin.

Mikäli sinulla on aikomus istuttaa valkosipuleita, mutta kynnet vielä uupuvat, niin meiltä löydät vielä hetken aikaa valkosipuleita, sillä viimeisiä viedään. Täältä löydät Ljubasha-valkosipulin 5 kpl hintaan 12,90 €.

Talvisuojat ja talvisuojaus

Pakkasyöt houkuttelevat kovin jo laittamaan arimmille kasveille talvisuojia, mutta maltetaan mielemme ja jarrutellaan vielä kotvanen talvisuojien laittoa. Toki, jos iltauutisissa kerrotaan, että yöksi on tulossa hallaa, voit käydä heittämässä arkojen kasvien päälle harson tai vaikkapa kerroksen sanomalehtiä suojaksi – mutta muistetaanhan, että nämä väliaikaiset suojat poistetaan päivän lämmettyä. Varsinaiset talvisuojat; havut, talvetusturve, lehdet, pakkaspeitot sun muut laitetaan paikoilleen vasta sitten, kun maan pinta on hivenen kohmettunut. Näin säästytään siltä, ettei suojien alle jää kosteutta, eivätkä erilaiset pöpöt ja itiöt pääse pesiytymään kasvustoon. Myös liian lämpimällä suojat voivat aiheuttaa sen, että kasvit innostuvat lämmöstä kasvamaan ja tietäänhän sen, mitä sitten tapahtuu, jos syksyllä kasvi kasvuun innostuu. Tällöin talvehtiminen on miltei menetetty, suojista huolimatta.

Kasvihuone on myös hyvä ottaa käsittelyn näin lokakuussa. Pääset sitten keväällä suoraan istutustöihin, kun sää sen sallii. Tyhjennetään kasvihuoneesta kaikki kasvillisuus, rikkaruohoja myöten. Mikäli huoneeseen on jäänyt ruukkuja ja työvälineitä, pestään ne ja siirretään varastoon (mikäli et käytä kasvihuonetta varastona). Tyhjä huone onkin sitten pesua vaille valmis. Pesuun sopii parhaiten kuuma vesi, halutessasi voit lorauttaa tilkan mäntynestesaippuaa veteen, näin pesutulos paranee entisestään. Ja ollaanhan sitten tarkkoja pesun kanssa ja puunataan myös ne vaikeimmatkin kohdat, eikä vain laajoja pintoja. Talven pakkaset pitävät huolen sitten lopullisesta desinfioinnista.

Kumisaappaat ja vähän muutakin sateen suojaa

Kumisaappaat, nämä jokaisen tuntemat jalkineet, joita ammoisina aikoina pidettiin ainoastaan maalaisten menopeleinä ovat saaneet aivan uuden maineen. Me puutarhassa, pihapiirissä ja metsissä samoilevat ihmiset olemme aina tienneet, kuinka loistavat menopelit saappaat ovat. Pikkuinen kaste nurmikolla tai isompikaan rankkasade ei menoa haittaa, jalat pysyvät kuivina ja olo lämpimänä viileämmälläkin säällä. Nyt nämä maan mainiot menopelit ovat saaneet vihdoinkin arvostusta ja Suomen ensimmäistä Saapaspäiväävietetään tulevana torstaina 11.10. Saappaat eivät enää ole vain luonnossa liikkujan menopelit, vaan yhtä lailla ”kumpparit” voi kiskaista jalkaankaupunkireissullekin. Satoi tai paistoi, laittakaamme torstaina saappaat jalkaan ja lompsitaan niillä nauttien ajatuksesta, ”jalkani pysyvät kuivana, vaikka sade minut yllättäisikin”.

Mikäli sade kuitenkin yllättää ja tarkoitus olisi lähteä ulos, niin ei syytä huoleen – hyvä sadeviitta saappaiden lisäksi tekee ulkoilusta luxusta. Täältä löydät joka menoon sopivan monitoimisadeviitan, se päällä ja saappaat jalassa voit ulkoilla kuivin nahoin. Tämä sadeviitta sopii hyvin myös metsämiehille tai -naisille, sillä sadeviitta täyttää hirvi- ja peurajahdin lainmukaiset turvaväritysvaatimukset. Ja mikäli reissussa haluat suojautua tuulelta, onnistut viitasta tekemään myös tuulen suojaksi laavun. 

Terveisin lokakuisen lämpöaallon tuloa hämmästellen, jatkuneesta istutuskaudesta samalla iloiten puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity täällä >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Takka on tehokas lämmönlähde ja pelastaa kylmänä päivänä. Lämpötila voi Suomen oloissa tippua nopeasti jopa 20 astetta, mutta takkatuli tasaa nopeita lämpötilavaihteluja ja tarjoaa lisälämpöä.

Takka myös tuo turvaa kylmään vuodenaikaan, jos vaikka tulee sähkökatko. Puuta polttamalla saa lisäksi pienennettyä sähkölaskua. Takka on siis tärkeä lisälämmönlähde, mutta ennen kaikkea takka halutaan tuomaan kotoisaa oloa.

– Takalla on valtava vaikutus kodin tunnelmaa. Ihmismielessä on yhä syvällä ja tiukassa jotain alkukantaista, jonka vuoksi tulen loiston katsominen rentouttaa ja tuo turvallisuuden tunnetta, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi sanoo.

Takkatulen lämmin valo rentouttaa sekä kohentaa mielialaa ja jaksamista. Elävä tuli takassa on kodin sydän.

Kevytrakenteinen kiertoilmatakka

Kiertoilmatakat sopivat erityisen hyvin tunnelman luomiseen. Conturan kiertoilmatakoissa on edistyksellinen palamisilman säätömahdollisuus, jonka avulla puu palaa rauhallisesti ja hallitusti.

Lisäksi kevytrakenteisissa ja pienikokoisissa takkamalleissa tuli pääsee päärooliin.

– Moniin takkamalleihin saa myös sivulasit, joiden ansiosta tuli näkyy laajemmalle alueelle. Osassa malleissa tulipesä on tavallista korkeammalla, jolloin tulen liekit tulevat hienosti esille ja valaisevat huonetta pimeään aikaan, Varjokorpi kertoo.

 

Useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin voi asentaa takan jälkikäteen, vaikka takkavarausta tai hormia ei olisi valmiina. Sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit eivät edes edellytä lattiapohjan vahvistamista.

Takka terassille

Takan avulla katetusta ja lasitetusta terassista voi saada kotiinsa ympärivuotisen tunnelmallisen lisähuoneen. Sateisena päivänä omalla terassilla voi nauttia kesäisestä lämmöstä, kun pieni kiertoilmatakka alkaa lämmittämään terassia jo muutaman minuutin kuluttua puiden sytytyksestä.

– Tehokas kiertoilmatakka tuo tunnelmaa terassille ja siinä voi paistaa makkarat ihan samalla tavalla kuin grillissä tai nuotiolla, Varjokorpi summaa.

– Terassin koolla on toki merkitystä, mutta tavallisesti terassin lämmittämiseen riittää hieman pienempikin takka, joka lämmittää tehokkaasti vähäiselläkin puumäärällä.  

Kun uudelle terassille suunnitellaan takalle sopivaa paikkaa, tärkeintä on huomioida terassin rakenteet ja katemateriaalit. Jo suunnitteluvaiheessa on hyvä katsoa hormille sopiva paikka kattotuolien välistä ja lasitetusta katteesta hormin läpivienti.

– Painonsa puolesta pienen Conturan kiertoilmatakan voi sijoittaa terassilla mihin kohtaan tahansa ilman perustusten vahvistamista. Jos terassi on vain osittain lasitettu tai katettu, kannattaa sijoittaa takka niin, että sen tuoma lämpö jää lasituksen alle, Varjokorpi neuvoo.

 

Pieni kiertoilmatakka sopii myös makuuhuoneeseen tuomaan tunnelmaa ja lämpöä. Pilarilla varustettu Contura 870 -takkamalli on superellipsin muotoinen ja sopii hyvin nurkan tai muun vaikeasti kalustettavan paikan valaisemiseen. 

4 x takka jälkiasennuksena

Takkatulen lämmöstä voi päästä nauttimaan jo yhden päivän asennusurakan jälkeen, vaikka kodissa ei olisi edes takkavarausta.

 

1. Takkaliikkeet auttavat lupa-asioissa

Takkojen lupa-asioissa on kuntakohtaisia eroja. Monet takkaliikkeet auttavat suunnittelussa ja hoitavat lupa-asiat asiakkaan puolesta, joten kannattaa hyödyntää takkaliikkeiden ammattitaitoa.

– Takkaliikkeiden asiantuntijat pystyvät arvioimaan, mihin takka kannattaa sijoittaa ja miten asennus onnistuu vanhaankin asuntoon, takkavalmistaja Conturan maajohtaja Mikko Varjokorpi neuvoo.

Rivi- ja paritaloissa asukkaan täytyy itse sopia takan jälkiasennuksesta taloyhtiönsä kanssa. Lisäksi vaaditaan rakennuslupa, jos taloon asennetaan jälkikäteen uusi takka ja hormi. Vanhan takan vaihto uuteen onnistuu yleensä ilman lupaa, ilmoitus kunnan rakennusvalvontaan riittää.

 

2. Takka ei välttämättä vaadi takkavarausta

Parhaiten jälkiasennattavaksi sopivat sirot kiertoilmatakat ja muut kevyet takkamallit, jotka eivät edellytä lattiapohjan vahvistamista.

– Kevyet kiertoilmatakat toimitetaan lähes valmiina, joten niiden asennus on siistiä ja nopeaa. Jos takka ja hormi -kokonaisuuden paino jää alle 300 kilon, se voidaan painon puolesta laittaa minkä tahansa lattiapinnan päälle, Varjokorpi vinkkaa.

 

Jälkiasennukseen suositeltavien kiertoilmatakkojen suosio kasvaa Suomessa koko ajan. Kiertoilmatakka ottaa viileää huoneilmaa sisään takan alaosasta, lämmittää ilman kuoren ja takkasydämen välissä ja kierrättää takan yläosan aukoista lämmintä ilmaa huoneeseen.

 

3. Hormia ei tarvitse olla valmiina

Hormin puuttuminen asunnosta ei ole este takkahaaveelle. Asiantunteva takkaliike osaa suunnitella paikan hormille, ja kevytmetallihormi on helppo viedä läpi ylä- ja välipohjasta.

– Moni uskoo edelleen virheellisesti, että takan jälkiasennus onnistuu vain silloin, jos talossa on jo hormi valmiina. Tämä ei pidä paikkaansa. Hormin asennuksen voi yleensä tilata takkaliikkeen kautta samalla, kun valitsee itselleen mieluisen takan, Varjokorpi kertoo.

Jos kotiin asennetaan pieni kiertoilmatakka, samalla kertaa voidaan asentaa myös kevytmetallihormi. Katon läpivientiin löytyy projektia nopeuttavia valmiita pellityssarjoja. Jos asunnossa on jo hormi valmiina, kannattaa ennen takan asennusta tarkistaa hormin kunto ja myös nuohota käyttämätön hormi.

 

4. Asennus päivässä ja myös terassille

Moni luulee, että takan asentaminen on vaivalloista ja kestää kauan. Kiertoilmatakan asentaminen onnistuu kuitenkin usein yhdessä päivässä, vaikka samalla asennettaisiin myös kevytmetallihormi.

Jos asunnon sisältä ei löydy takalle sopivaa paikkaa, huomion voi kääntää terassin puolelle. Conturan kiertoilmatakka lämmittää nopeasti muutaman kymmenen neliön katetun ja lasitetun terassin niin, että siellä voi viettää illanistujaisia lähes ympäri vuoden.

– Kevyiden kiertoilmatakkojen kanssa myöskään terassin perustuksiin ei yleensä tarvitse tehdä mitään muutoksia. Tärkeintä on miettiä huolella hormin paikka, Varjokorpi muistuttaa.

 

 

Medioissa mässäillään mielellään hometaloista ja rakennusvirheistä jotka ovat johtaneet pitkiin ja kalliisiin oikeudenkäynteihin ja monesti jopa kauppojen purkuun vaikka talossa on tehty kuntotarkastus. Voittajia näissä tapauksissa ovat lähes tulkoon aina vain asianajajat, joiden palkkiot maksaa hävinnyt osapuoli. Ja hävinnyt osapuoli on hyvin usein talon myyjä, joka on pääsääntöisesti myynyt talon siinä uskossa, että talo on kunnossa. Syyttävä katseet kääntyvät usein tarkastuksen tehneeseen henkilöön ja hänen edustamaan yritykseen. Joskus syystä ja usein syyttä.

Mistä pätevä tarkastaja tekemään talon luotettava kuntotarkastus?

Kuntotarkastustoiminta ei ole laissa säädeltyä ja tarkastuksia voi periaatteessa tehdä kuka tahansa. Tämä on mahdollistanut myös sen, että alalle on ajautunut epärehellisiä yrittäjiä jotka pyrkivät vain rahastamaan asiakasta, tiedostaen sen, että tarkastuksen laadusta ei joudu henkilökohtaiseen vastuuseen. Ja kun myytävää kohdetta kauppaava välittäjä vielä antaa ymmärtää, että kohteessa ”ei tulisi olla mitään poikkeavaa”, tai tarkastushommat loppuvat heidän kanssa siihen, on tuloksena helposti epäluotettava lopputulos. Tätä ei voi kuitenkaan yleistää ja alalla toimii onneksi myös paljon asiallisia ja ammattitaitoisia tarkastajia jotka ymmärtävät sen tosiasian, että pitkällä tähtäimellä mahdollisimman hyvin tehty tarkastus takaa heille töitä myös jatkossa.

Asuntokaupan kuntotarkastajan vapaaehtoisen pätevyyden (AKK) suorittaneilta kuntotarkastajilta edellytetään vähintään teknikkotasoista rakennusalan tutkintoa, AKK-pätevyyskoulutusta, pätevyystenttiä ja laajaa työkokemusta.  Suositeltavaa on, että tarkastus suoritetaan Rakennustietosäätiön laatiman suoritusohjeen mukaisesti. AKK-pätevyyden myöntää FISE Oy ja pätevyyden saaneista ylläpidetään rekisteriä Fisen sivuilla (www.fise.fi/patevyysrekisteri).  Pätevyyden saaneita tarkastajia on Suomessa vasta muutamia kymmeniä. Heistä valtaosa on töissä Raksystems Insinööritoimisto Oy:ssä, joka on alan suurin yritys.

Tarkastus kertoo talon sen hetkisestä kunnosta

Raksystems tekee vuodessa yli 4 000 kuntotarkastusta. Vaikka yrityksessä tarkastajat noudattavat RTS:n suoritusohjetta mahdollisimman hyvin, ei tarkastuksessa silti aina löydetä taloissa piileviä vikoja tai puutteita tarkastuksen pistokokeenomaisen ja pintapuolisen luonteen vuoksi. Siihen voi olla useitakin syitä. Usein kaupanteon jälkeen löytyneet virheet ilmenevätkin vasta, kun uudet omistajat ovat asuneet talossa jo jonkin aikaa. Uusien asukkaiden erilaiset elintavat, talon puutteellinen ylläpito ja huolto sekä erityisesti vanhojen talojen teknisten osien tulo elinkaarensa päähän kaupanteon jälkeen, voivat yhdessä johtaa hyvinkin nopeasti talon kunnon heikkenemiseen.

Puutteiden löytymiseen voi vaikuttaa myös myyjä joka tietämättään tai tietoisesti pimittää tarkastajalta talon kuntoon liittyviä asioita. Kukapa sitä haluaisi kertoa kaikkia talon virheitä tietäen, että se voi vaikuttaa talon hintaan? Mutta kun myyjä kuitenkin vastaa talossa ilmenneistä virheistä kaupantekohetkestä seuraavat viisi vuotta, olisi ehkä tulevien yöunien kannalta parempi kertoa tiedossa olevat viat. Ja tarkastuksessa löytyneet virheet kannattaa joko korjata tai korjauttaa ennen kauppaa tai sitten hyväksyä niiden vaikutus kauppahintaa alentavasti.  Ns piilovirheistä, joista edes myyjä ei tiedä, ei luonnollisestikaan voi kertoa, mutta myyjän vastuu ei poistu niidenkään osalta. Siksi tarkastuksen yhteydessä on järkevää päästää tarkastaja joka paikkaan ja antaa joissain tapauksissa lupa ottaa näytteitä, erityisesti jos kyseessä on talon ns riskirakenne. Tyypillinen riskirakenne on esimerkiksi  60-70-luvulla rakennettujen talojen ns piilosokkelirakenne, joista suurin osa joudutaan myöhemmin korjaamaan kosteuden aiheuttamien mikrobikasvustojen takia. Sattuipa kerran, että Raksystemsin tarkastajaa kiellettiin menemästä talon pannuhuoneeseen tarkastuksen aikana. Mitähän lienee oven takana olisi odottanut?

Miten saadaan mahdollisimman luotettava tarkastus?

Mahdollisimman luotettava tarkastus syntyykin tarkastajan ja talon omistajan hyvällä yhteistyöllä. Talon kaikki piirustukset, dokumentit ja tehdyistä korjauksista tallessa olevat paperit ja kuitit edesauttavat hyvää lopputulosta. Lisäksi omistajan omat kokemukset talon käyttäytymisestä eri vuodenaikoina antaa tarkastajalle kokonaisvaltaisemman kuvan talon kunnosta. Ja kuten edellä jo kerrottiin, täytyy tarkastajan antaa ottaa tarvittaessa näytteitä ja varata aikaa niiden tutkimiseen sekä analysointiin. Täytyy myös ymmärtää, että kun tarkastaja tekee tarkastuksen yleensä noin 4-5 tunnissa aikana yhden päivän aikana, hän ei voi havainnoida kaikkia samoja asioita kuin talossa ympäri vuoden asuva omistaja. 

Remontin jälkeinen tarkastus kannattaa

Joskus vanhaan taloon kannattaa teettää tarkastus muutama vuosi taloon tehdyn isomman remontin jälkeen, jotta voidaan tarkistaa, ettei korjauksia ole tehty väärin. Esimerkkinä mainittakoon tapaukset joissa, ikkunoiden vaihto nykyaikaisiin on heikentänyt painovoimaisen talon ilmanvaihtoa, mikä voi johtaa sisäilmaongelmiin. Toinen tyypillinen remontti joka voi aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin hyötyä on yläpohjan lisäeristäminen. Tässäkin tapauksessa heikentynyt ilmanvaihto voi aiheuttaa vahinkoa.  Usein vahinkoa voi syntyä tiedon puutteen takia, jolloin ammattilaisen ohjeet voivat olla kullan arvoisia.

Tyylikäs uusi autotallinovi nostomekaniikalla piristää autotallin ilmettä ja helpottaa arkea. Nosto-oven pintamateriaali on useimmiten pulverimaalattua terästä, joten se säilyttää värinsä ja raikkaan ulkoasunsa vuodesta toiseen pelkällä puhdistuksella.

Ovilamellin sisus on freonitonta polyuretaanivaahtoa, joka toimii erittäin hyvänä eristeenä. Ovilamellin paksuus määrittää pitkälti oven eristyskyvyn ja vaikuttaa koko oven U-arvoon. Nosto-oven mekaniikka on käytössä lähes huoltovapaa eikä se automatiikallakaan varustettuna vaadi suurempaa huolenpitoa.

Nykyaikainen nosto-ovi on turvallinen vaihtoehto myös lapsiperheille, koska oven automatiikka estää oven sulkeutuessa väliin puristumisen. Ovilamellien sormisuojaus pitää huolen, että käsi ei päädy kääntyvän paneelin väliin.

Vanha autotallinovi.

Asentaminen onnistuu jokaiselta

Uusi autotallinovi ei maksa niin paljoa kuin moni kuvittelee: usein nosto-oven hankinta mielletään tuhansien eurojen sijoituksena, mutta näin ei ole. Tänä päivänä nosto-oven asentaminen on tehty niin helpoksi, että se onnistuu jokaiselta. Itse asentamalla voi säästää noin puolet oven hinnasta. 

Esimerkkinä tässä asennuksessa on IsoMatic Nordic -autotallinovi, joka on tarkoitettu lämpimiin autotalleihin. Sen ovilamellin eristysvahvuus on 42 mm. IsoMatic Nordic -ovi on aina varustettu nosto-oviautomatiikalla käytön helpottamiseksi. Yksi paketti pitää sisällään kaiken tarpeellisen oven asennukseen ja käyttöönottoon. Laadukkaat ohjeet varmistavat projektin onnistumisen.

Suunnittelu ja mittaaminen

Nosto-oven hankinta alkaa aina suunnittelulla. Ensimmäisenä pitää tarkistaa autotallin rakenteiden kunto sekä niiden suoruus. Pintojen suoruus ja tasaisuus ovat tärkeitä, koska ne vaikuttavat suurelta osin myös asennetun oven tiiviyteen.

IsoMatic Nordic -oven ilmoitettu koko (esim. 2 500 x 2 125) tarkoittaa aina sen aukon kokoa, mihin ovea ollaan asentamassa. Ihannetilanteessa oviaukko on juuri tavoitellun kokoinen, mutta asennustapa sallii rakenteiden pienen heiton. Liian suuren oven asentaminen voi osoittautua vaikeaksi, koska useimmiten karmien ulkopuolella ei ole tarpeeksi vahvikkeita kestävän kiinnityksen onnistumiseen. Ovi asennetaan aina tukevalla kiinnityksellä ovikarmiin oviaukon sisäpuolelle.  

 

Ovikarmien kiinnitys ja kiskoston kasaus

Ensimmäinen työvaihe oven asentamisessa on ovikarmien kiinnitys seinään. Kun ovi asennetaan puurunkoiseen talliin, asennus onnistuu parhaiten akkuporakoneella. Jos ovi asennetaan kiviseinään, helpottaa iskuporakone huomattavasti työtä. Kaikkien asennusvaiheiden yhteydessä on olennaista seurata tarkasti mukana tulevia asennusohjeita ja varmistaa jokaisen työvaiheen jälkeen asennetun osan suoruus tarpeeksi pitkällä vatupassilla.

Seuraavissa työvaiheissa kasataan oven kiskosto, jonka vaakajohteet joko asennetaan suoraan kattoon tai vaihtoehtoisesti roikotetaan katosta paketissa mukana tulevilla kiinnityskulmilla. Tässä kohtaa on tärkeää varmistaa yläkiskoston olevan ristimitassa, jotta varmistetaan kiskojen suoruus. Jos kiskosto ei ole suora, on sen asemointi korjattava säätöpultteja hyödyntäen.

Ovilamellien ja koneiston asennus

Seuraavassa työvaiheessa aloitetaan ovilamellien asentaminen. Alimmaisessa ovilamellissa on paksu kumitiiviste, joka tiivistää oven alareunan alustaa vasten. Ovilamellien asennus onnistuu yksinkin, mutta se sujuu kahdelta ihmiseltä huomattavasti helpommin.

Oven rullat sekä saranat ruuvataan tässä vaiheessa kiinni ja asennetaan ovea kannattelevat vaijerit sekä jouset. IsoMatic Nordic -nosto-ovi on varustettu oven molemmin puolin sisäkkäin olevilla kaksoisjousilla, jotka estävät oven sulkeutumisen, vaikka toinen jousista rikkoutuisi äkillisesti. Kun ovi on asennettu ja sen sujuva liikkuminen on varmistettu, asennetaan seuraavaksi koneisto.

Ovikoneisto koostuu puomista sekä moottorista. Moottori pyörittää puomin sisällä olevaa hammashihnaa, joka kiinnittyy liukuvasta kelkastaan metallisen tangon avulla nosto-oven ylimpään lamelliin. IsoMatic Nordic -oven mukana tulevassa koneistossa hammashihna on valmistettu komposiitista eikä näin ollen vaadiketjun tapaan toistuvaa rasvaamista toimiakseen.

IsoMatic Nordic -oven mukana tulevan koneiston käyttöönotto on tehty äärettömän helpoksi. Kun nosto-ovi ja koneisto on asennettu ja tarkistettu ennen käyttöönottoa, kytketään ovikoneiston moottoriin virrat. Ovikoneisto opetetaan yhtä nappia painamalla, ja tämän jälkeen ovi hakee automaattisesti raja-arvot sekä ylä- että ala-asennolleen. Tämän lisäksi tarvitsee enää ohjelmoida oven mukana tuleva kaukosäädin (helppoa) ja ovi on käyttövalmis!

Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.

Suomessa on noin 2,9 miljoonaa asuntoa. Niistä noin 600 000 asunnossa on täysin koneellinen ilmanvaihto, jossa ilmaa sekä tuodaan että poistetaan asunnosta koneellisesti. Koneellinen ilmanvaihto löytyy useimmista 2000-luvulla rakennetuista kodeista. Yli kahdessa miljoonassa suomalaiskodissa on joko painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Näitä järjestelmiä suosittiin aiempien vuosikymmenten rakentamisessa.

– Painovoimainen ilmanvaihto ymmärretään helposti väärin. Tapaan toistuvasti ihmisiä, jotka kertovat, että heidän kotonaan raitis ilma tulee sisään ikkunanpielistä ja lattianraoista. Asukkaat kuvittelevat rakennevuotojen tarkoittavan painovoimaista ilmanvaihtoa, mikä ei pidä paikkaansa, kertoo Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Rakenteiden läpi asuntoon vuotava ilma tuo sisäilmaan epäpuhtauksia, joista osa voi olla terveydelle haitallisia. Joskus ne voi aistia sisäilmasta poikkeuksellisina hajuina, mutta monia epäpuhtauksia ei huomaa hajusta. Ilman vaihtuminen on lisäksi riittämätöntä, mikä aiheuttaa tunkkaisuutta ja heikentää ilman laatua.

Toimiva ilmanvaihto ehkäisee kosteusvaurioita

Todellisuudessa toimiva painovoimainen ilmanvaihto edellyttää aina korvausilma- ja poistoilmaventtiileitä, ihan niin kuin koneellinen ilmanvaihtokin. Ne toimivat vain ilman koneita. Ilman vaihtuminen perustuu sisä- ja ulkolämpötilan eroon, sillä lämmin ilma pyrkii ylöspäin. Myös tuulella on iso vaikutus, sillä se luo imua ilmanvaihtohormien yläpäähän katolla.

– Jotta ilma vaihtuu riittävästi, korvausilmaventtiilit pitäisi löytyä jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta. Poistoilmaventtiilit sijoitetaan keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc:hen ja vaatehuoneeseen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että asunnossa pitää olla yksi korvausilmaventtiili 20 m2 kohti. Näin korvausilmaa tulee tarpeeksi ja sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos asunnosta, Schlauf kiteyttää.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeää paitsi asukkaiden hyvinvoinnille ja asumismukavuudelle, myös asunnon kunnolle. Kosteutta syntyy jatkuvasti esimerkiksi ruoanlaitoista, pyykkien kuivatuksesta ja suihkusta. Jos se ei pääse ulos, pinnoille kertyvä kosteus voi aiheuttaa maali- ja tapettivaurioita sekä kylpyhuoneen kosteusvaurioita. Se luo myös suotuisat kasvuolosuhteet mikrobikasvustoille. Oikein toimiva ilmanvaihto ylläpitää asunnon arvoa ja vaikuttaa asunnon energian kulutukseen, sillä kostean sisäilman lämmittäminen vie enemmän energiaa.

Pullotalossa ilma etsii omat reittinsä sisään

Korvausilmaventtiilien puuttumisen aiheuttamat ongelmat korostuvat asunnoissa, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto.

– Raittiin ilman pitäisi päästä asuntoon hallitusti korvausilmaventtiilien kautta. Todellisuudessa noin miljoonasta suomalaiskodista korvausilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Moniin 1970–1990-luvuilla rakennetuihin asuntoihin ne jätettiin asentamatta, koska taloista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Näihin taloihin asennettiin usein koneellinen poistoilmanvaihto, joka ilmee ilmaa asunnosta, mutta ei venttiilejä, joista raitis ilma pääsee sisään. Asukkaiden on siis avattava ikkunoita, jotta ilma vaihtuu eikä asuntoon synny alipainetta, Schlauf kuvailee.

Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat, koneellinen poistoilma imee ilman sieltä mistä saa: rakenteiden raoista, postiluukun kautta käytävästä, pistorasioiden läpi seinästä tai viemäreistä. Välillä asukkaat tukkivat itse venttiileitä vedon tunteen tai melun vuoksi. Vanhoissa taloissa rautaluukun takana olevia venttiileitä on saatettu jopa tapetoida umpeen.

Ilmanvaihdon voi laittaa helposti kuntoon

Puutteellinen tai puuttuva ilmanvaihto ei ole asunnon pysyvä ominaisuus. Korvausilmaventtiilejä voi asentaa myös jälkikäteen. Kustannus on yleensä vain muutamia satasia. Esteenä on usein, etteivät ihmiset tule ajatelleeksi, että oman kodin ilmanvaihtoa voisi tai pitäisi parantaa. Ilman tulisi kuitenkin vaihtua asunnossa kaksi kertaa tunnissa. Ilman korvausilmaventtiilejä tämä ei toteudu. Kodin ilmanvaihdon parantaminen on yleensä aika helppoa.

– Korvausilmaventtiilien asennuspaketteja löytyy valmiina erilaisiin kohteisiin. Seinään voi porata uuden läpiviennin venttiilin asennusta varten. Jos ikkunassa on puinen tuuletusluukku, venttiilin voi helposti asentaa siihen. Vanhojen talojen seinissä oleviin rautaluukkuihin löytyy oma venttiilimallinsa. Moniin kohteisiin voi asentaa modernin korvausilmaventtiilin, joka säätää itseään termostaatilla lämpötilan mukaan. Tämä sopii erityisesti ihmisille, jotka ovat herkkiä vedon tunteelle, Schlauf suosittelee.

Helpoiten ilmanvaihdon parantamisen voi aloittaa kodeissa, joissa venttiilit on vain tukittu. Tilanne paranee avaamalla ja puhdistamalla venttiilit. Jos korvausilmaventtiilit ovat rikki, ne kannattaa vaihtaa ehjiin. Vaiva on pieni, mutta vaikutus asumismukavuuteen suuri. Vanhan venttiilin voi vaihtaa esimerkiksi termostaatilla toimivaan malliin.

Uusissa korvausilmaventtiileissä on mahdollista käyttää tehokkaita F7-luokan hienosuodattimia, jotka nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Korkealaatuinen suodatin auttaa ehkäisemään terveydelle haitallisten pienhiukkasten pääsyä sisäilmaan. Tarvittaessa uusiin venttiileihin saa myös äänenvaimentimen, joka vaimentaa ulkoa kantautuvaa melua.

– Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Asunto-osakeyhtiöissä asukkaiden kannattaa nostaa ilmanvaihdon ongelmat taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tietoon ja kysyä, miten ne aiotaan korjata. Jos asia ei etene, aiheesta voi soittaa kunnan terveystarkastajalle. Korvausilmaventtiilien asentaminen on niin edullista, ettei remontin takaisinmaksuaikoja tarvitse edes miettiä, Schlauf muistuttaa.

Lisätietoja:

Terveysilma

www.terveysilma.fi

Terveysilman neuvontapuhelin kuluttajille:

09 477 8940