Aurinkoenergia houkuttelee ja aurinkosähkön tuottaminen on entistä kiinnostavampaa. Energiakustannuksissa voi säästää erityisesti käyttämällä älykästä lämpöpumppuratkaisua, johon on yhdistetty aurinkosähköjärjestelmä.

Pientuotannossa aurinkosähkön kannattavuus perustuu siihen, että suurin osa aurinkosähköjärjestelmän tuottamasta sähköstä pystytään hyödyntämään itse ja siten minimoimaan ulkoa ostettavan sähkön määrä.

Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä aurinkosähköä syntyy runsaasti energian tarpeen ollessa vähäisempää ja vastaavasti sähkön tuotto on alhaisempaa silloin, kun energiaa tarvitaan eniten.

Aurinkosähköä pitäisi siis pystyä varastoimaan, mutta akustot eivät nykyhinnoin ole vielä kannattavia ja suuret energiavaraajat taas vievät tilaa ja edellyttävät merkittäviä investointeja.

Lämpö varastoituu veteen

NIBE ratkaisee haasteen yksinkertaisesti: lämpöä voidaan varastoida lämpöpumpun tuottamaan käyttöveteen ja sovittaa veden lämmitys niihin aikoihin, jolloin aurinkosähköä todennäköisesti on saatavilla.

Myös itse rakennus voi toimia lämpövarastona akun tapaan. Huoneiston yhden asteen lämpötilan nosto ei haittaa mukavuutta, mutta antaa mahdollisuuden tallentaa energiaa odottamaan illan ja yön lämmitystarvetta.

Ratkaisua varten tarvitaan joko NIBE lämpöpumppu tai ilmavesilämmön sisäyksikkö sekä NIBE aurinkosähköpaketti, jonka mukana toimitetaan integrointimoduuli. Tieto virrantuotosta siirtyy lämpöpumpulle, ja se näkyy lämpöpumpun näytöllä. NIBE Uplink etäseurannalla saa myös tiedon sähkön tuotannosta.

Jos rakennuksessa on jo aurinkosähköpaketti, kannattaa hankkia NIBE integrointimoduuli samalla, kun ostaa NIBE lämpöpumpun.

Paneelit kestävät vuosikymmeniä

Aurinkosähkön tuottaminen on tapahtuu seuraavasti: auringonsäteet osuvat aurinkokennoihin ja muuttuvat tasavirtasähköksi, joka taajuusmuuntimessa käsitellään vaihtovirraksi.

Taajuusmuunnin sijoitetaan talon sisälle ja liitetään pääsähkökeskukseen.

Aurinkosähköjärjestelmän tuottama energiamäärä vaihtelee rakennuksen maantieteellisestä sijainnin, paneeleiden määrän, katon kaltevuuden ja ilmansuunnan mukaan.

Tehoon vaikuttavat myös esimerkiksi puiden tai korkeiden rakenteiden varjot. Paneelit asennetaan katolle kattokiinnikkeiden ja alumiinikiskojen varaan. Kiinnikkeet valitaan kattomateriaalin mukaan, jotta asennus on tukeva ja turvallinen. NIBEn aurinkosähköpakettiin löytyy kiinnikkeet niin tiili-, profiilipelti- kuin konesaumapeltikatollekin.

Aurinkopaneeleiden elinikä on pitkä: elinkaareksi on arvioitu vähintään 30 vuotta. Jos kattoremontti tehdään tänä aikana, paneelit voidaan ottaa pois ja asentaa remontin valmistuttua takaisin. Laadukkaat paneelit tuottavat 25 käyttövuoden jälkeen vähintään 80 prosenttia alkuperäisestä tehosta.

Aurinkosähköpaneeleita ei puhdisteta, koska lasit saattavat naarmuuntua. Jos katolta pudotetaan lumet muutenkin, samalla voidaan varovasti poistaa lumet myös aurinkopaneeleilta.

Helppoa aurinkosähkötuotantoa

NIBEn omakotitaloihin suunnitellussa aurinkosähköpaketissa on mukana kaikki oleellinen talon omaan aurinkosähköjärjestelmään: tarvittava määrä paneeleita, invertterivaihtosuuntaaja ja seinäkiinnike sekä asennustarvikkeet kattomateriaalin mukaan.

NIBEn aurinkosähköpaketin voi valita talon energiankulutuksen ja myös paneeleille soveltuvan kattopinnan koon mukaan. Paketteja löytyy kokoluokissa 3–21 kW. Pientalokäyttöön yleisimmin sopivat koot 3 kW ja 6 kW, jolloin tuotosta saadaan suuri osa käytettyä itse talossa. Kysy lisää NIBE jälleenmyyjältä tai suoraan NIBEltä: yhteystiedot löytyvät NIBEn kotisivuilta www.nibe.fi.

Aurinkokennopaketin asennuskustannuksista on mahdollista saada kotitalousvähennystä jopa 50 prosenttia. Kotitalousvähennystä voi saada kalenterivuodessa enintään 2 400 euroa/henkilö, joten puolisoiden yhteenlaskettu summa on 4 800 euroa (esimerkit vuodelta 2018).

Myös maalämpö on aurinkoenergiaa

Auringonlämpö varastoituu maahan koko vuoden ajan, ja NIBE maalämpöpumppu pystyy tehokkaasti keräämään sitä – mikä parasta, myös kylmimpinä päivinä.

Maalämpö maksaa itsensä takaisin alhaisina energiakustannuksina. NIBEn älykäs pörssisähköohjaus osaa lisäksi ohjata lämmitystä vuorokauden aikana niihin tunteihin, jolloin sähkön hinta on alhaisimmillaan. Eikä hätää, vaikka sähkönsiirtoyritykset siirtyisivät laskuttamaan korkeimman virrankulutuksen pohjalta, maalämpöpumppu suojaa talouttasi. Se käyttää lämpöpumpuista vähiten sähköä kylmimpinä pakkaspäivinä.

Maalämmön perusta on lämmönkeruupiirissä, joka ottaa lämmön maasta, kalliosta tai vedestä: nesteellä täytetyn putken avulla kerätään talteen syvälle maaperään, vedenpohjaan tai pintamaahan varastoitunutta aurinkoenergiaa.

Energiantarve, tontti ja paikalliset määräykset sanelevat sen, mikä näistä lämmönlähteistä sopii sinun talollesi parhaiten. Lämpöpumppu tiivistää maan viileydestä lämpöenergian. Pumppu siirtää lämmön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, jossa lattialämmitys tai patterit luovuttavat lämpöä huoneilmaan tai lämpö siirretään lämpimään käyttöveteen.

Energiaa syvältä kaivosta

Energiakaivon syvyyteen vaikuttavat eniten talon maantieteellinen sijainti, sen lämmitysenergian kulutus, lämpimän käyttöveden käyttötapa ja valittu lämpöpumppu.

Kaivon mitoitus on ammattilaisen työtä: NIBE tarjoaa jälleenmyyjilleen edistyksellisen mitoitusohjelman, jolla valitaan sopiva lämpöpumppu ja määritetään energiakaivon syvyys. Ammattitaitoinen energiakaivon porausyritys tuo mukanaan oman osaamisensa huomioimaan paikalliset kallioperän ominaisuudet.

Koska lämmitysenergiasta suurin osa kerätään maasta, energiakaivoa ei pidä alimitoittaa. Vaikka kaivon poraus tuntuu kalliilta, oikein mitoitettuna maalämpö maksaa suomalaisissa oloissa itsensä takaisin nopeasti – verrattuna mihin tahansa muuhun lämmitykseen!

Maalämpöpumppu tuo tasaisen ja helpon lämmityksen mukavuuden. Lisää mukavuutta maalämpö tarjoaa kesällä: viilennyksen, jossa ei käytetä kompressoria lainkaan. Energiakaivo, josta talvella kerätään lämpöä, luovuttaa kesäkuumilla viileyttä, joka siirretään erittäin pienellä sähkön kulutuksella sisätiloihin.

NIBEn maaviilennysratkaisut toimivat turvallisesti ja älykkäästi. Ne voidaan ottaa käyttöön varhain keväällä auringon lämmittäessä etelänpuolisia huoneita. Pienin käyttökustannuksin viilennystä voi pitää päällä vaikka jatkuvasti, jolloin myös kesän kosteutta saadaan poistettua sisätiloista.

Lue lisää NIBEn huipputehokkaista premium-luokan invertterimaalämpöpumpuista F1255 ja F1155 tai perinteisimmistä lämpöpumpuista F1245F1145F1226NEW.

Auringon energia suoraan ilmasta

Ilma-vesilämpöpumppu on suositeltava lämmitysratkaisu, kun maalämmön lämmönkeruupiiriä ei voida rakentaa. Erityisen hyvin se soveltuu korjausrakentamiseen, sillä sen asennus on nopeamaa kuin maalämmön asennus ja hankintakustannukset ovat edullisemmat.

Ilma-vesilämpöpumppu kerää auringon energiaa, joka on tiivistynyt ilmaan. Se toimii tehokkaasti myös Suomen oloissa, sillä ulkolämpötila riittää suurimmassa osassa lämmitystä vaativista päivistä, kun lämpöpumppu on suunniteltu ja valmistettu pohjoisiin olosuhteisiin.

Ilma-vesilämpöpumpussa talon ulkopuolelle sijoitettava yksikkö tiivistää ilman lämmöstä ja myös talvella viileydestä lämpöenergiaa, joka siirretään talon sisälle vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitykseen ja lämpimän käyttöveden tekoon.

Sisälle asennetaan yksikkö, jossa useimmiten on mukana käyttövesivaraaja. Silloin, kun lämpöpumppu liitetään öljylämmityksen rinnalle energian säästäjäksi, riittää NIBE ohjausjärjestelmä koko lämmityksen hallitaan.

Ulkoyksikön asennuspaikan valinnassa kannattaa kuunnella ammattilaista. Laite toimii parhaiten silloin, kun ilma pääsee vapaasti laitteelle. Kovimmat tuulet eivät saa päästä suoraan puhaltamaan laitteeseen ja haittaamaan sen sulatustoimintoa.

Laitetta ei ole syytä asentaa makuuhuoneen seinustalle tai suunnata suoraan naapurin makuuhuonetta kohden. NIBE tekee markkinoiden hiljaisimpia laitteita, mutta kokonaan ei ääntä voida poistaa.

Taloon sopivin lämmitysjärjestelmä löytyy valmiista pakettiratkaisuista: Premium-luokan NIBE Polar, älykäs NIBE Vento tai NIBE Split Plus ja edullinen NIBE Split. Öljylämmityksen rinnalle sopii NIBE Polar Plus tai NIBE Vento Plus energian säästöön. NIBEn ilma-vesilämpöpumppupaketteihin voidaan lisältä kesäksi myös viilennys.

Ketä pakollinen energiatodistuslaki velvoittaa?

Nykymuotoinen energiatodistus on otettu käyttöön vaiheittain. Viimeisenä ikäkautena tulivat kesällä 2017 energiatodistuslain piiriin myös ennen vuotta 1980 käyttöönotetut omakotitalot sekä erillis- ja paritalot. Energiatodistuslain piiristä vapautuvat esimerkiksi yleensä suojellut rakennukset sekä kohteet, joiden rakennuksen pinta-ala on alle 50 m2, joten suurinta osaa kotiensa myyjiä ja vuokraajia laki velvoittaa.

Energiatodistus tulee laatia viimeistään, kun koti laitetaan myyntiin tai vuokralle. Se tulee olla esittää heti toimenpiteen alusta lähtien.

Kymmenen vuotta voimassa oleva energiatodistus tulee laatia myös uutta kotia rakennettaessa rakennusluvan hakemisen yhteyteen. Lupaa varten laaditaan lähtökohtaisesti energiatodistus, energiaselvitys, tasauslaskenta sekä E-lukulaskenta, näillä varmistetaan uuden talon lain vaatima energiatehokkuus.

Mitä hyötyä energiatodistuksesta on?

Ilmastonmuutos ja korkeat asumisen energiakustannukset ovat arkipäivää, mutta voimme vaikuttaa niihin myös omilla valinnoillamme. Jo pienillä energiatottumusten muutoksilla voidaan saada perheen kokonaiskulutusta vuositasolla kohtuullisemmaksi sekä päästöjä pienemmäksi. Esimerkiksi sisätilan lämpötilaa laskemalla jopa yhdellä asteella säästetään noin 5 % kodin lämmityksen ostoenergiasta.

– Kodin omistajan näkökulmasta epäilemättä kannattavinta tietoa energiatodistuksessa ovat energiatodistuksen laatijan kirjaamat toimenpidesuositukset kodin energiatehokkuuden parantamiseksi sekä mahdollisesti niihin yhdistetyt paikkakuntakohtaiset tarkemmat laskelmat, kuten maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppujen säästölaskelmat. Asiantuntijan tulee aina nähdä rakennus rakenteiden ja järjestelmiensä mukaisena kokonaisuutena elinkaarensa kautta, jolloin voidaan yhdistää eri toimenpiteitä peruskorjauksiin oikea-aikaisesti ja kokonaistaloudellisesti. Esimerkiksi kattoremontti ja yläpohjan lisäeristys kannattaa yhdistää aurinkopaneelien asentamisen yhteyteen, jos remontit ovat tulossa eteen 10 vuoden sisällä muutenkin, kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n johtava energia-asiantuntija Antti Hatsala.

Energia-alan ammattilainen käyttää parannusehdotustensa pohjalla tekemiään havaintoja sekä kohteen asiakirjoista saatavia tietoja. Kokenut asiantuntija osaa käyttää energiatodistusta mm. lähtötietona energiansäästökartoituslaskennassa sekä hankesuunnittelussa.

– Suosittelen harkitsemaan esimerkiksi koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmän lämmöntalteenotolla asentamista painovoimaisen tai koneellisen poistoilmanvaihdon tilalle. Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä lisää yleensä myös terveellisyyttä ja sen takaisinmaksuaika pientaloilla jää yleensä 22-32 vuoden tienoille. Vaikka kustannuksien takaisinmaksuaika menee reippaasti yli 10 vuoteen, koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä tuo taloudellista säästöä asiakkaalle heti, Hatsala tarkentaa.

Lähde: ePressi.com, kuva: Raksystems

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla lumen syvyys on ollut koko talven yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna, selviää Ilmatieteenlaitoksen tilastoista*.

– Piha tulee kevään aikana olemaan viikkokausia kostea, mikä tarkoittaa vuoden rankinta rasitusta talon perustuksille, sanoo Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula.

Molarum on erikoistunut omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaojituksiin Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Varaudu kevään tuloon ajoissa – salaojat voi uusia myös talvella

Lumimassojen sulamiseen ehtii vielä hyvin varautua, kun lämpötila pysyttelee pakkasen puolella. Omakoti- ja rivitaloasujan kannattaa tarkistaa, että sulamisvedet ohjautuvat syöksytorvia pitkin rännikaivoihin ja riittävän etäisyyden päähän talon perustuksista.

Salaojien tarkastuskaivot kannattaa kaivaa esiin lumen alta ja putsata tarvittaessa. Jos tarkastuskaivot puuttuvat, salaojajärjestelmää ei voi huoltaa eikä sen toimivuutta tarkistaa. Tällöin on mahdollista, että putkisto ei ole toiminut oikein vuosikausiin.

– Lumien sulaessa kannattaa myös seurata perustuksien vierustoja. Vesi ei saisi kerääntyä yhteen paikkaan lähellä taloa, vaan valua aina poispäin talosta, sanoo Kumpula.

Varmin tapa suojata talon perustukset kevään vesikuormalta on teettää salaojasaneeraus. Sesongin ulkopuolella eli kevättalvella salaojien uusiminen on yleensä edullisempi kuin kesällä.

Talvella routa ja lumipeite suojaavat pihaa työkoneiden jättämiltä jäljiltä.

– Routainen maa ei haittaa kaivuutöitä. Tarvittaessa sulatamme talon ympäristön päivän aikana tehokkaalla roudansulatusyksiköllä, sanoo Kumpula.

Salaojaongelmat yleisiä vanhoissa omakotitaloissa

Erityisesti ennen 90-lukua rakennetuissa omakotitaloissa on puutteita. Vasta vuosituhannen vaihteessa talon salaojitukseen saatiin kunnon rakennusmääräykset, joten kaikki sitä ennen asennetut salaojat kuuluvat riskiryhmään.

– Kosteusongelmat huomaa esimerkiksi kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista. Myös sokkelin hilseily sekä värimuutokset perustuksissa enteilevät salaojaongelmista, sanoo Kumpula.

Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojitus kestää jopa 40–50 vuotta. Salaojaverkosto on syytä puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein. Salaojien tarkastuskaivot tulisi putsata keväisin ja syksyisin.

* Ilmatieteenlaitos, www.ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne

Lähde: ePressi.com, kuva: Molarum Salaojat Oy

Huonekasvien kasvurytmiä määrittelee valon määrä. Suomen pimeä talvi pysäyttää viherkasvien kasvun ja ilman kasvivaloja kasvit ovat marras-tammikuun välisen ajan lepotilassa. Kun päivät pitenevät ja aurinko paistaa, alkaa myös huonekasvien kasvu.

‒ Huonekasveille optimaalinen valon määrä on noin 12 tuntia vuorokaudessa. Yleensä ensimmäiset kasvun merkit pimeän talven jälkeen alkavat näkyä, kun päivän pituus ylittää 9 tuntia. Etelä-Suomessa se tapahtuu helmikuun puolivälissä ja Pohjois-Suomessa noin viikkoa myöhemmin. 10 tunnin päivänpituus saavutetaan helmi-maaliskuun vaihteessa ja silloin hitaammatkin kasvit kasvattavat jo uusia lehtiä ja versoja. Keväthuolto kannattaa tehdä ennen sitä, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vältä mullan liettämistä

Huonekasvien keväthuolto aloitetaan lehtien puhdistamisella pölystä. Puhtaat lehdet pyydystävät kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja yhteyttävät tehokkaammin. Nopein tapa puhdistaa pölyt huonekasvien lehdiltä on viedä kasvit suihkuun.

‒ Haalea vesisuihku kannattaa suunnata ensisijaisesti kasvien lehdistöön, ettei multa liety ylimäräksi. Etenkin altakasteluruukuissa, joista vesi ei pääse valumaan pois, runsas suihkuttelu voi olla haitallista, varoittaa Biolanin Riikka Kerttula.

Suurten kasvien kantaminen pesuhuoneeseen on työlästä. Niiden lehdet voi puhdistaa kasvupaikalla nihkeällä rätillä pyyhkimällä.

Älä laista mullanvaihdosta

Huonekasveille vaihdetaan multa kerran vuodessa. Harva kuitenkaan tietää syyt miksi multa pitää vaihtaa.

‒ Yleensä ajatellaan, että mullanvaihdon tarkoitus on antaa kasvien juurille lisää tilaa. Ja jos kasvi on kasvanut hitaasti, päätetään olla vaihtamatta multaa. Se on varmin tapa saada huonosti kasvaneen kasvin tila entistä huonommaksi, sanoo Kerttula.

‒ Multa maatuu vähitellen ruukussa ja samalla se tiivistyy. Vanhassa mullassa kasvin juurilla on ilmattomat olosuhteet ja ne voivat tukehtua. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista multaan kerääntyy vähitellen haitallisia määriä kalkkia ja suoloja. Kun mullan suolapitoisuus nousee, kasvi ei enää saa riittävästi vettä ja alkaa nuutua, Kerttula jatkaa.

Kalkkisaostumat ja muut epäpuhtaudet pestään ruukusta lämpimällä vedellä ennen kuin ruukku käytetään uudelleen.

Säännöllinen mullanvaihto takaa, että kasvin juuret säilyvät elinvoimaisina. Mullanvaihto rasittaa kasvia vähiten, kun se tehdään heti kevättalvella uuden kasvun alkaessa.

Aloita lannoitus helmikuussa

Huonekasvien huonon menestymisen yleisin syy on lannoituksen laiminlyönti. Huonekasvit käyttävät ruukussa olevan mullan ravinteet nopeasti loppuun. Ilman säännöllistä lannoitusta kasvit kärsivät ravinteiden puutteesta ja alkavat vähitellen näivettyä.

‒ Huonekasvien lannoituksen voi hoitaa kasteluveteen lisättävillä ravinnenesteellä tai ruukun multaan kerran kuussa lisättävillä ravinnepuikoilla. Laiskalle lannoittajalle suosittelen ravinnepuikkoja, koska niiden lannoitusvaikutus on pitkä, sanoo Biolanin Riikka Kerttula.

Huonekasviravinteiden annosteluohjeet kannattaa lukea aina pakkauksesta ja noudattaa niitä. Lannoitusta jatketaan helmikuulta aina lokakuun loppuun asti.

Mullanvaihdon 7 vaihetta

Kun teet näin, niin multaan muodostuu kestävä rakenne ja se säilyy ilmavana seuraavaan mullanvaihtoon asti.

 1. Kastele kasvi hyvin ennen mullanvaihtoa.
 2. Esikostuta uusi multa ennen ruukutusta erillisessä astiassa, 1 dl vettä/multalitra.
 3. Irrota kasvi vanhasta ruukusta ja poista hellästi vanhaa multaa juuripaakusta. Leikkaa samalla kuolleet juuret pois.
 4. Laita uuden ruukun pohjalle parin sentin kerros kevytsoraa salaojaksi ja peitä se ohuella multakerroksella.
 5. Laita kasvi uuteen ruukkuun. Valuta juuripaakun ympärille kostutettua multaa hellästi tiivistäen. Jätä pinnalle kasteluvara.
 6. Älä kastele kasvia heti mullanvaihdon jälkeen, vaan nosta se muutamaksi päiväksi pois suorasta auringonvalosta. Sumuta lehtiä usein.
 7. Kastele muutaman päivän päästä varovasti pienissä erissä.

Päivät pitenevät ja valonmäärä lisääntyy hiljalleen sille tasolle, että puutarhurin kiireet alkavat kiihtyä kiihtymistään. Nyt on vielä o leppoisaa, mutta muutaman viikon päästä ei ehkä enää ihan niin kiireetöntä… Istutusta, koulintaa, pienten alkujen hoitoa, talvehtivien herättelyä jne. Siitä se kasvun ihmeen ihanuus taas alkaa!

Pihakasvien suojilta henkireiät auki

Ilma lämpenee ja aurinko on hellinyt poikkeuksellisen kovin, joten jos sinullakin on arimpia pihakasveja suojattu erilaisin peittein, niin nyt on hyvä käydä tarkistamassa ja tarvittaessa avaamassa niille henkireikä sinne yläpäähän. Muuten suojan sisällä voi lämpötila nousta liian korkeaksi ja kasvit kuivua ja vahingoittua, pahimmillaan jopa kuoliaaksi asti. Toki maa on nyt monin paikoin sulaa, että juuret eivät onneksi ole jäässä, mutta lepotilassa kasvit nyt kumminkin ovat, joten vararavinnolla elävät. Ei siis suotta altisteta niitä liian aikaiselle heräämiselle ja lämpötiloille. 

Ja jollet ole vielä suojannut arempia kasvejasi, niin nyt on juuri oikea aika tehdä se. Kevätahavat alkaa nyt!

Lumet pois kasvihuoneiden katoilta ja seinämiltä

Erityisesti sellaisten kevytrakenteisten muovi- ja lasihuoneiden katoilta ja seinänvieriltä kannattaa lumet siirrellä nyt pois. Katolta usein huomaakin lumet ottaa pois, mutta seinänvierelle jäävä lumi muuttuu nyt heikkorakenteiselle huoneelle vaaralliseksi, kun se kastuu ja alkaa kaatuilla ilmojen lämmetessä. Pahimmillaan se saattaa kaatua juurikin sisäänpäin ja rikkoa koko huoneen, kun seinä sortuu. Noilla vahvemmilla huoneilla ei yleensä tätä vaaraa ole, mutta aina on parempi olla ennakkoon ahkera, kuin odottaa vahingon tapahtumista, eikö vain.

Siemenkylvöjen perusteet

Osa siemenkylvöistä on täällä meilläkin jo tehty, mutta paljon on vielä edessäpäin. Kunnollisen kasvulampun alla kylvöjä on voitu tehdä jo niin kasvihuoneella kuin sisälläkin. Tuon led-lampun alla tulee kyllä ihan mahdottoman hyviä, napakoita taimia. Ne nousevat tasaisesti, nopeasti ja lisäksi ne on helppo koulia. Toisaalta koulimisella ei ole niin kiire, kun taimet saavat hyvin valoa, niin eivät veny ja vanu, vaan pysyvät napakoina.

Vaan tuo itse kylvöhomma. Se on sitten mahdottoman mukavaa puuhaa ja onnistuu kyllä hyvin, kun muistetaan ihan pari pikkujuttua ennen kuin aloitetaan. Kerrataanko varoiksi:

 • Puhtaat astiat ja multa on ehdottomasti tärkeää.
 • Kylvömultana kannattaa käyttää vain kylvö- tai kaktusmultaa.
 • Tarkistetaan siemenkohtaisesti niiden kylvösyvyys. Se vaihtelee pinnasta aina muutamankin sentin syvyyteen.
 • Kylvön jälkeen kevyt sumutus hyvällä sumuttimella ja muovikelmu (tai vastaava viritelmä) päälle.
 • Kun siemenet itävät, aloitetaan tuuletus ja totutetaan taimet huoneilmaan hiljalleen, mutta ajoissa.
 • Koulitaan taimet ajoissa! Tässä käy helposti niin, että vartutaan muutama päivä liikaa ja sitten ollaankin ongelmissa.

Ja pari niksiä, jolla onnistuu vieläkin helpommin / paremmin:

Mullanpinta ei homehdu, jos sumutat sen sekoittamalla 1 litraan vettä 1 tl Atamon-säilöntäainetta. Kevyt sumutus kylvön jälkeen ja pinta ei homehdu.

Lämpömatolla saat tasaisen ja onnistuneen itämistuloksen kätevästi.

Kunnolliset kasvatusnapit, ah, nämä ovat ihan must, kun idättää isompia siemeniä tai koulii taimia. Ei tuhannet ammattiviljelijät suotta näitä käytä!

Minikasvihuoneet ovat käteviä, etenkin kun niissä on ajateltu kastelu ja tuuletus oikein.

Merkkaustikkuina toimivat kertakäyttölusikathyvin. Tekstin kun kirjoittaa sisäpinnalle, niin ei häviä kastelun tai auringonvalossa.

Ja valo, se on aivan ehdottoman tärkeä asia. Hajavalo on yleensä luennonvalosta suositeltavin. Ei suora eikä liian vähän, molemmat tuottavat huonon lopputuloksen. Paras tapa hallita tuo valo on käyttää tätä LED-valoa. Sen valonlaatu on kasveille täydellinen – itävyys on hyvä ja tasainen, ja taimet napakoita. Ajastimella säädän käytännössä 18 tuntia valoa ja lamppu hyvin lähelle kylvöastiaa. Tämä kun ei kuumene, niin voi huoletta olla melkein ”kiinni” kasveissa.

Oikean mullan valinta

Siemenkylvöissä käytetään aina hyvin hiekkapitoista ja mietoa seosta, ja kylvöseos ja/tai kaktusmulta ovat käytännössä hyviä. Myös kookoskuituseos käy, mutta ihan pienille siemenille se ei ehkä ole kaikkein kätevintä.

Taimet koulitaan ja juurrutetaan aina taimi- tai kookoskuituseokseen. Itse suosin nykyään hyvin pitkälti kookosta, kun se on niin helppo, puhdas, edullinen ja kastelijalle armollinen tuote.

Nyt myös sammalpohjaiset tuotteet tekevät tuloaan ja uskon, että niistä tulee hyviä tuotteita. Itselläni on testit ja käyttökokemukset vielä melko vähäisiä, mutta tämän kasvukauden jälkeen tiedän niistä jo paljon enemmän.

Aina välillä huomaa laatueroja eri mullissa ja yksi hyvä keino varmistaa hyvä seos, on hankkia parin tai kolmen eri valmistajan multia ja sekoittaa niitä keskenään. Silloin riski siitä, että jokin multaerä on ”huono” pienenee.

Keijunmekon siementen itävyys koetuksella?

Kovasti on ihmetelty, että miksi kaupasta ostettujen keijunmekon siemenet eivät idä kunnolla, mutta itse kerätyt siemenet itävät 100%. Syy on hyvin looginen. Keijunmekon siemenen ympärillä oleva huntu on sille erittäin tärkeä. Se pitää siemenen kosteana (näitähän ei saa peittää) ja itävänä. Matkalla kauppaan siemeniä käsitellään paljon ja silloin nämä hunnut siementen ympäriltä rikkoontuvat, jolloin huntu ei ole tekemässä tuota tärkeää tehtäväänsä.

Vanhojen siementen testaus ja miksei kasvatuskin onnistuu kätevästi kylvölautan avulla. Tuon lautan idean pääset näkemään täältä.

Oheisessa kuvassa näkyy nuo ohuet hunnut, jotka siis säilyy itse otetuissa siemenissä aina paremmin, kun siemeniä ei postissa / matkalla ravistella. Eli harvoin siemenissä varsinaisesti vikaa on, niille on vain käynyt matkalla huonosti.

Ja jollei siemeniä ole, niin minulla on jo kasvamassa sinulle valmiita taimia täällä.

Puutarhurin kasvien knoppitieto-osio jatkuu – vuorossa miljoonakellot

Miljoonakellot kuuluvat calibrachoa-sukuun, jonka alkuperäiset lajikkeet ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, Brasilian, Perun ja Chilen seuduilta.

Calibrachoa-suku on nimetty 1800-luvulla eläneen meksikolaisen botanistin Antonio de la Cal y Brachon mukaan.

Miljoonakello on yksi helpoimmista ja kauneimmista kasvatettavista kesäkukista. Erilaisia värejä ja lajikkeita on runsaasti. Niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta, johtuen lajikkeiden ominaisuuksien huimasta kehityksestä. Värejä ja muotoja on valtavasti, samoin parhaiden lajikkeiden kukinta alkaa jo ihan pienestä pitäen ja jatkuu koko kesän aina pikkupakkasiin asti.

Lisäksi miljoonakellot ovat itsepuhdistuvia, joten ne pudottavat haalistuneet ja kuihtuneet kukkansa. Miljoonakelloa ei siis tarvitse nyppiä. Kasvutavaltaan ne ovat roikkuvia, puoliroikkuvia, pystykasvuisia, kompakteja, reheviä, jne – eli varmasti jokaiselle jotain. Suurin ”työ” onkin valita valtavista valikoimista ne parhaat lajikkeet tänne meidän oloihin. Pitkät ja valoisat kesät kun on erittäin suosiollisia toisille lajikkeille ja toisille ei niinkään. Samoin kylmänkestoissa ja kukinta-ajoissa on eroja. Miljoonakellot ja niiden lajikkeet on siis kaikkineen valtavan kiehtova maailma, jossa on joka vuosi uutta opittavaa ja koettavaa!

Esimerkiksi tämä Anitan jalostama ja Fleuro Select -palkinnonkin voittanut kerrottu kukallinen Double Pink Tastic on aivan uskomattoman onnistunut kokonaisuus!

Tämän ainutlaatuinen kukan värikuvio, tiheä ja kompakti kasvutapa, aikainen kukinta, erinomainen juurtuminen ja homeensieto tekevät tästä Pink Tasticista yhden helpoimmasta ja kauneimmista kesäkukista.

Tähän ihanuuteen ja muihinkin miljoonakellojen valikoimaan pääset tutustumaan täältä.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Addu-teksti

Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Usein ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. Rakennusmääräysten mukaan peltikaton lainmukainen asennus edellyttää, että kateruuveilla on yhtä hyvä korroosiokestävyys kuin kattopelleillä.

Peltien korroosiokestävyys on kolmikerrospinnoituksensa ansiosta parantunut huimasti ja pelleille annetaan pitkät takuut. Suurin osa kateruuveista on kuitenkin edelleen yksikerrosmaalattuja, herkästi ruostuvia ja ilman takuita.

Valitettavan usein laadukkaat pellit asennetaan yksikerrosmaalatuilla, vain sisäkäyttöön kelpaavilla kateruuveilla, jotka eivät ole määräysten mukaisia. Ne ovat tuoneet harmia kuluttajille ja asennusyrityksille ruostumisen ja kattovuotojen vuoksi. Kateruuveja on jouduttu vaihtamaan ennen aikojaan.

Ruuvi-ympyroitykatossa

Pienellä peltikaton ruuvilla on suuri rooli koko katon kestävyydessä.

Määräystenmukainen kateruuvi

Rakentajan vastuulla on valita sellaisia rakennustarvikkeita, jotka soveltuvat aiottuun käyttötarkoitukseen. Määräysten mukaan teräskate tulee siis kiinnittää kateruuvilla eikä esimerkiksi kipsilevyruuveilla. Valmistajan ilmoitus käyttötarkoituksesta saattaa joskus olla harhaanjohtava. Jos sinulla on edessäsi kattoremontti, valitse luotettava toimija, joka tuntee rakennusmääräykset.

Rakennusalan standardeissa on määritelty viitteelliset käyttöiät erityyppisille rakennuksille ja rakennusosille. Kateruuvin tulisi kestää yhtä pitkään kuin rakennuksenkin, mikä tarkoittaa omakotitalossa 50 vuoden kestävyysvaatimusta.

Ilmastorasitus kuluttaa kaikkia rakennusmateriaaleja. Siihen, kuinka paljon, vaikuttavat liikenteen ja tehtaiden päästöt, lämpötila ja kosteus. Kateruuvi on määräystenmukainen ja peltikatto kestää, kun valitset rakennuspaikan ilmastorasitukseen sopivan kateruuvin.

Kestävän rakentamisen salaisuus on siinä, että rakenteen kaikki osat jaksavat taistella yhtä pitkään ikääntymistä vastaan. Kateruuvin tulee kestää siis yhtä pitkään kuin kattopellin. Vaikka kuvittelisi, että kaikki kateruuvit kestävät ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti, näin ei kuitenkaan ole.

Kingi_tuotanto_uuni

Kotimainen kateruuvi uudistaa peltikattojen kiinnityksen

Ainoa oikeasti ulkokäyttöön hyväksytty kateruuvi on KINGI® kateruuvi. Sen korroosiokestävyys on yhtä hyvä kuin kattopelleillä. Kestävyys perustuu ruuvin patentoituun kolmikerrospinnoitukseen ja innovatiiviseen, mallisuojattuun kannan muotoon. Ruuvin kanta muistuttaa kruunua, siitä Kingi-nimi. Kruunumuodon ansiosta vesi ei jää kantaan ruostuttamaan ruuvia. Kannan muotoilu yhdessä ruuviin kehitetyn pikakärjen ansiosta nopeuttaa ja helpottaa myös virheetöntä asennusta.

kingi-kerrokset

KINGI® kateruuvin kestävyys perustuu ruuvin patentoituun kolmikerrospinnoitukseen ja kruunumaiseen kannan muotoon.

KINGI® kateruuvin rasitustestit ja tehtaan ISO 9001 -laatujärjestelmä mahdollistavat kateruuville kattopeltejä vastaavat pitkät takuut. Kingi on ainoa kateruuvi, jolle valmistaja antaa 20 vuoden ruostumattomuustakuun, 30 vuoden vuotamattomuustakuun ja 50 vuoden poikkiruostumattomuustakuun. Kateruuvilla on tärkeä rooli myös kattopellin takuussa. Huono kateruuvi naarmuttaa helposti kattopeltiä, jolloin naarmutetun kattopellin takuu yleensä raukeaa.

– Kolmikerrospinnoitetun KINGI® kateruuvin ansiosta asiakas saa nyt koko katostaan huolettoman ja pitkäikäisen. Kingi on myös hinnoiteltu siten, että siitä tulisi koko kansan peltikattojen kateruuvi. Katon elinikäisen kiinnityksen ja kateruuvien täyspitkän takuun lisähinta asiakkaalle on todella pieni. Keskivertokatossa se on noin sata euroa, kertoo Kingi Oy:n toimitusjohtaja Jari Lehtola.

KINGI® kateruuveja käyttävät ja suosittelevat vastuulliset alan ammattilaiset, joiden tavoitteena on asentaa peltikatto niin, että kiinnitys kestää koko katon eliniän. Lue täältä, mitä mieltä he ovat Kingistä >.

Kingi_suomalaisuus_300p

KINGI® kateruuvi on suomalaista suunnittelua ja suurin osa sen tuotannosta tapahtuu Suomessa.

Kiinnityksen pitkäikäisyys on testattu

HAMKin tutkimus- ja testauspalveluja tarjoava Ohutlevykeskus testasi Suomessa myytävät kateruuvit vuonna 2016. 1 000 tunnin rasitustestillä testattiin kateruuvien pitkäaikaiskestoa kattopeltiin asennettuna. Pellin Pural-kolmikerrospinnoitteen korroosiokäyttäytymisestä päätellen 1 000 tuntia vastasi yli 20 vuoden käyttöä Suomen ilmastossa.

Katso taulukosta, kuinka eri ruuvit pärjäsivät rasitustestissä. Vain KINGI® kateruuvi on kolmikerrospinnoitettu. Muut testin markkinoilla olevat kateruuvit ovat yksikerrosmaalattuja. Suurin osa niistä alkoi ruostua jo 187 tunnin kohdalla. 

Hamk_kateruuvi_korroosiotesti_kuva080217N

Tutustu täällä testeihin tarkemmin ja katso, miten eri kateruuvit pärjäävät vertailussa >.

Ilmanvaihtolaite on tärkeä kodin tekninen laite, joka yleensä sijaitsee jossain katseilta piilossa ja voi unohtuakin sinne. Kun ilma vaihtuu, laite unohtuu.

Monesti huomio kiinnittyy ilmanvaihtolaitteeseen vasta, kun sen toiminta takkuaa tai aletaan tehdä remonttia. Tulee mieleen, että toimiikohan ilmanvaihtolaite vielä kunnolla vai pitäisiköhän se esimerkiksi uusia. Tai mistähän saisi varaosia?

– Jos ilmanvaihtolaite alkaa olla parin vuosikymmenen takaa, sen uusiminen todennäköisesti kannattaa. Laitteiden energiatehokkuudet ovat nykyään ihan eri luokkaa kuin vuosia sitten, kertoo toimitusjohtaja Marko Kantelus Parmairilta.

Kotimaista energiatehokkuutta

Ilmavaihtolaite tuo raikasta ilmaa ulkoa sisään ja vie jäteilmaa sisältä ulos.

Lämmöntalteenottotoiminto hyödyntää lämmön poistoilmasta ja palauttaa sen sisäilmaan, eli lämpö ei karkaa ilmanvaihdossa harakoille.

– Tämä hyötysuhde on nykyään jopa 85 prosenttia, kun se kymmenisen vuotta sitten oli vielä parhaimmillaankin noin 60 prosenttia. Siitä tulee iso säästö sähkönkulutukseen, Kantelus kertoo.

Toisena energiansäästöä syntyy puhaltimista, jotka kuluttavat entistä vähemmän energiaa.

Parmair on täysin kotimainen laitevalmistaja, jonka tuotteille on myönnetty Avainlippu. Se on nyt tuonut markkinoille uudet mallinsa, joissa energiansäästö on huippuluokkaa aiempiin malleihin verrattuna.

Kaikissa uusissa Parmair-ilmanvaihtolaitteissa on sisäänrakennettuna kosteusanturi, joka tehostaa ilmanvaihtoa silloin, kun tehostamista tarvitaan. Laitteisiin on lisäksi saatavilla ulkoinen ilmanlaadun tunnistin, jonka ansiosta sisäilma pysyy laadukkaana koko ajan.

↑ Parmairin uudet ilmanvaihtolaitteet säästävät energiaa.

Yhden kosketuksen säädin

Ilmanvaihtolaitteen helppokäyttöisyys on nykyaikaa. Parmairin uusissa ilmavaihtolaitteissa on kätevä ja ainutlaatuinen kosketusnäyttö ohjaimessa, mikä tuo laitteen hallintaan tervetullutta selkeyttä: yhdellä kosketuksella voi siirtää laitteen kotona-, poissa-, takkatehostus- ja tehostustilaan.

Viikkokellolla voidaan ohjelmoida ilmanvaihtolaite toimimaan automaattisesti pienimällä teholla talon ollessa tyhjillään, minkä ansiosta säästyy merkittävästi energiaa.

– Kaikissa uusissa LTO-ilmanvaihtolaitteissamme on tämä helppokäyttöinen kosketusnäytöllinen ohjain vakiovarusteena. Se on ainutlaatuinen ratkaisu, koska markkinoilla ei ole tällä hetkellä vastaavaa, kertoo toimitusjohtaja Kantelus.

– Kaikki ilmanvaihdon säädöt, kuten tulo- ja poistotasapaino, takkatoiminnon ylipaineistus, tehoportaat ja ulkoiset lisälaiteasetukset voidaan toteuttaa ohjauspaneelin kautta helposti ja nopeasti.

Kosketusnäyttöohjain helpottaa myös asentajan ja huollon töitä, koska tarvittavat säädöt voidaan toteuttaa sen avulla.

↑ Kosketusnäytöllinen ilmanvaihtokoneen ohjain tekee säätämisestä helppoa. 

Sovitin helpottaa asennusta

Saneerauskohteissa uuden laitteen asennus sujuu helposti laitesovittimen ansiosta: uusi laite sopii vanhan paikalle sovittimen avulla, eikä kanaviston muutostöitä tarvita. Laitesovitin säästää siis huomattavasti sekä rahaa että aikaa.

– Tuotekehityksessämme on haluttu tehdä kaikesta mahdollisimman helppoa niin asentajille kuin loppukäyttäjällekin, Kantelus toteaa.

Kun ilmanvaihtolaitteen hankinta ja uusiminen tulee ajankohtaiseksi, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen jälleenmyyjään ja tiedustella sopivia laitteita.

– Meihinkin voi olla suoraan yhteydessä, eli autamme kaikessa mahdollisessa ilmastointilaitteen valintaan ja hankintaan liittyvässä, Kantelus lupaa.

Valitse neliömäärän mukaan

Parmair 80 MAC on kätevän kokoinen ja tehokas LTO-laite alle 130 neliön asuntoihin. Parmair 120 MAC sopii alle 190 neliömetrin ja Parmair 150 MAC alle 240 neliömetrin asuntoihin.

Niihin on integroitu kosteusanturi, joka säätää laitteen tehoa automaattisesti. Jäähdytyksen talteenottoautomatiikka hyödyntää viilennettyä sisäilmaa sekä optimoi tuloilman viileyden kesäaikaan. Kaikissa malleissa on ristivastavirtakenno ja EC-puhaltimet.

Kaikissa Parmairin uusissa LTO-laitteissa ohjaus tapahtuu kosketusnäytöllisellä paneelilla, ja etäohjaus onnistuu esimerkiksi puhelimella tai pad-laitteella. Etäohjaus on saatavilla lisävarusteena.

Keväälle tuoksahtavia terveisiä täältä puutarhalta. Suojasäät alkoi ja samalla alkoi myös lumet valua alas harjakatoilta. Toivottavasti ei suurempia vahinkoja tullut lumen tippumisen johdosta. Räystäiden alla olevat suojaamattomat pensaat saattoivat joutua koville, mutta eiköhän nuo syksyllä laitetut suojauspuut hoitaneet asiansa ja kasvit säästyivät vahingoitta.

Ollaan varovaisia katoilta tulevien lumien kanssa. Sillä jos ja kun tuo ilma lämpenee loppuviikosta, niin nuo mahdollisesti katoilla vielä olevat lumikuormat ovat oikeasti vaarallisia ja petollisen hiljaisia tippuessaan.

Ja korotellaan hiukan noita suojaverkkoja (= laitan lisää verkkoa, sillä lumen alla olevaa verkkoa en saa kiskottua millään ylös), sillä pupujussit alkavat nyt etsiä ruokaa ihan todenteolla myös pihoista ja puutarhoista.

Maaperän vesitalous kuntoon lumella

Eilen kävin tekemässä pikkuisen tutkimuksia tuolla pellolla, missä ei ole liikuttu koko talvena. Maa oli aivan sula heti lumen alla eli routaa ei ole yhtään. Lisäksi maa oli kosteaa eli lumi jo hiljalleen sulaa maahan. Ja se on todella hieno homma, sillä syksyllä pohjavedet jäivät alas ja maa oli yllättävänkin kuivaa, kun ensimmäiset pakkaset saapuivat. Vaan kun nämä lumet sulaa, niin taas on vettä kaivoissa ja hyvää kasvukosteutta maassa. Ja kun kasvit saavat nyt tuolla lumen suojissa levätä, niin uskon, että keväästä tulee todella upea ja värikäs.

Saithan kuvaston? Ellet, niin…

Kuvasto on postin mukaan jaettu tällä viikolla kaikille, mutta ainakin vielä eilen muutama oli jäänyt ilman. Mikäli et saanut sitä tänäänkään niin laitatko viestiä tai klikkaa tänne, niin johan lähtee kuvasto sinullekin.

Miksi puutarhat eivät kasvata vanhanajan pelargoneja?

Tätä on kysytty ja ihmetelty usein, ja vastaus siihen on hyvinkin arkinen – ja hyvin pitkälti taloudellinen. Vanhanajan pelargonit tarvitsevat useimmiten pidemmän kasvatusajan ja myös kasvutilaa (kpl/m2), jolloin niiden hinta nousee niin paljon, että ne eivät mene kaupaksi halvempien ja uusien pelargonien kanssa. Tiedän, että tämä kuulostaa kurjalle, mutta näin se valitettavasti todellisuudessa on. Toki hiukan haastavaa on myös saada pistokkaita/siemeniä ja opetella niiden kasvatus, mutta se ei olisi niin iso ongelma puutarhureille, jos se vain olisi kannattavaa toimintaa. No onneksi muutama puutarha kumminkin tekee ja vaalii näitä, sekä alati kasvava harrastajien joukko pitää huolen, että nämä ihanuudet säilyvät.

Minulla on hyvä yhteistyökumppani ja vahojen pelargonien ystävä, jolla on onneksi niin paljon valmiiksi juurrutettuja pistokkaita kolmesta lajikkeesta, että niitä riittää sinulekin.

Minunkin ”omantalon” kaksi yli 100-vuotiasta lajiketta on led-kasvulampun alla talvensa viettäneenä siinä kunnossa, että pitäisi taas parturoida kukat pois ja ottaa pistokkaita. Tuo lamppu kun on vähän ”turhankin hyvä”, ja innostaa nuo kukkimaan ja kasvamaan ihan tolkuttomasti koko talven.

Ps. Nyt on muuten yläkuun aika (alkoi 4.2. ja jatkuu aina täysikuuhun 19.2. asti) ja mm. pistokkaat juurtuvat hyvin.

”Miksi en ole aiemmin nähnyt näitä ihania köynnöksiä?”

Pirkko ihan soitteli ja kyseli, että miksi ihmeessä hän ei ole aiempina vuosina huomannut näitä köynnöksiä lainkaan? Olen tuntenut tämän köynnöksiin erikoistuneen puutarhurin jo pitkään ja olen häneltä aina tinkinyt, että eikö mekin voitaisi niitä saada, vaikka ne kaikki häneltä käsistä viedäänkin. Viime kesänä hän sitten viimein lupautui varaamaan osan tuotannoistaan myös meille ja siksi niitä saadaan vasta nyt ensimmäistä kertaa. Tosin – ei näitä sitten kukaan muu saakaan!

Hänen valikoimaansa on siis mm. nämä köynnökset.

Nämä kaikki on kestäviä ja runsaasti kukkivia lajikkeita, ja toimitetaan esikasvatettuina ja juurrutettuina lokerikkotaimina. Ne on helppo jatkokasvattaa ruukuissa ja istuttaa ulos tai isompiin ruukkuihin. Kukkivat hienosti jo heti ensimmäisenä kesänä ja jatkossa sitäkin upeammin. Ja niin kuin Pirkko vielä sanoi; hinta on nyt niin edullinen, että nyt raaskii kasvattaa köynnöksiä vaikka enempikin ja ihan uusissa paikoissa. Köynnökset ovat ihania ja monikäyttöisiä ihan sellaisenaan tai muiden kasvien seassa. Ne viihtyvät hyvin esim. kivikkopenkeissä, tai vaikkapa puunrungoilla kiipeilemässä ja koristelemassa ne ihan uuteen loistoon. Näissä vain mielikuvitus on rajana!

Tiesitkö tämän heliotroopista?

Heliotrooppi on vanha, perinteinen ryhmäkasvi. Sen lehdet ovat syvänvihreät ja karkeapintaiset. Kukat ovat syvän violetin tai valkoisen väriset, ja kukkivat vaniljalle tuoksuen pitkälle syksyyn.  Kasvutavaltaan heliotrooppi on pensasmainen ja tanakka.

Antiikin roomalaiset valmistivat heliotroopin siemenistä punaista ja sinistä väriä, jota kutsuttiin nimellä folium. Folium viittaa juuri tuohon purppuraiseen tai punaiseen väriin. Kasvista saatu väriaine oli etenkin keskiajalla erittäin arvostettua. Heliotrooppin voit tutustua lisää täällä. 

Entäpä punakatara, onko se sinulle tuttu?

Punakatara eli punatalvio tai ruusukatara, on ikivihreä varpu, jota esiintyy luonnostaan Madagaskarilla. Sitä on käytetty lääkeyrttinä mm. malarian ja diabeteksen hoitoon. Erityishuomiota kasvi on saanut sen lehdistä eristetystä lääkeaineesta vinkristiinistä, jota on käytetty erilaisten syöpien hoitoon. Lääkinnällisiin tarkoituksiin sitä ei saa kasvattaa/käyttää ilman lupaa, mutta koristekukkana se on vallan mainio.

Punakataraa on siis nyt tänä keväänä saatavilla täältä

Muut esikasvatetut vuoden 2019

Näitä on aika tavalla, mutta olen laittanut ne tänne omaan osioon, josta voit rauhassa katsella mitä kaikkea uutta ja kivaa tälle keväälle on tarjolla.

Nämä 2019 uutuudet löydät kootusti täältä ja koko valikoiman (kasvit sekä kasvatustarvikkeet) täältä

Kevään toimituksista vielä pari sanaa. Eli jos vain luontoäiti on armollinen, niin ensimmäiset esikasvatetut taimet valmistuvat lähtemään uusiin koteihin maalis-huhtikuun aikana, ja toimitukset jatkuvat sitten koko huhtikuun ja tarvittaessa toukokuun ajan.

Kasvatustarvikkeita saat vaikka heti, tai sitten kasvien kanssa samaan lähetykseen – kummin vain haluat.

Terveisin puutarhurisi Juha

Lisää ajankohtaisia puutarhavinkkejä saat Puutarhurin perjantaipostissa aina perjantaisin. Liity >

Teksti: Juha Toikka / KodinKukat Oy, kuvat: Pixabay, Juha Toikka / KodinKukat Oy

Kellaritiloihin voi rakentaa suihkun tai vessan, vaikka siellä ei olisi viemäröintiä ja kunnallistekniikka olisi sen verran korkealla, että vesi pitää pumpata ylöspäin.

Varsinaista viemäröintiä ei tarvita, koska Sulzerin WC-jäteveden pumppaamot on tarkoitettu viemäri- ja jäteveden poistamiseen viemäritason alapuolisista tiloista. Pumppaamot on helppo asentaa. Niissä on kestävä rakenne, joka takaa toiminnan ilman huolia ja ongelmia.

Sulzer on maailman johtavia pumppuvalmistajia, joka kehittää jatkuvasti entistä tehokkaampia pumppausratkaisuja myös yksityisten tarpeisiin.

Sen laajasta tuotevalikoimasta voi valita omiin tarpeisiinsa sopivan pumpun lisävarusteineen ja luottaa, että teknologia on huippuluokkaa.

 

↑ Nirolift-pumppaamo asennetaan lattian alle puhdas- ja harmaavesien poistoon.

Valitse oikea pumppaamo

ABS Pumppaamo Piranhamat 701 on tarkoitettu automaattiseen jäteveden pumppaamiseen padotuskorkeuden alapuolisilta alueilta ja sopii uudisrakennuksiin ja peruskorjauskohteisiin. Se poistaa jäteveden luotettavasti ja taloudellisesti pienikokoisten putkien kautta suurella paineella. Pumppaamo ABS Piranhamat 1002 ja Sanimat 1002 sopivat parhaiten vaativimpiin ja isompiin kohteisiin esimerkiksi ravintoloihin tai julkisiin tiloihin.

Piranhamat 100 ja 120 ovat kompakteja jäteveden pumppausyksiköitä, jotka kytketään suoralla liitännällä WC-pönttöön. Kytkentävalmiit yksiköt on varustettu kaasu- ja hajutiiviillä polyeteenisäiliöllä, ja ne voidaan liittää myös pesualtaaseen, suihkuun tai bideeseen.

ABS pumppaamo Sanisett 1 & 2 on synteettinen, yhden tai kahden pumpun pumppaamo, joka poistaa veden tehokkaasti viemärin padotuskorkeuden alapuolella sijaitsevista tiloista. Se on suunniteltu harmaa- ja jäteveden poistamiseen asennettavaksi joko lattiatason alapuolelle tai lattialle.

ABS pumppaamo Sanimax on harmaavesipumppaamo, joka sopii asennettavaksi lattiatasoon. Se pystyy käsittelemään enintään 30 millimetrin kokoista kiintoainetta harmaan veden pesualtaista, pesukoneista tai suihkuista, jotka ovat padotuskorkeuden alapuolella.

ABS Pumppaamo Sanimat 1000 on sopiva pumppaamo wc-jäteveden poistamiseen padotuskorkeuden alapuolelta. Se on ihanteellinen yhden tai kahden ruokakunnan talouksissa uusissa ja saneerattavissa kohteissa. ABS Pumppaamo Sanimat 1002 sopii erinomaisesti veden poistamiseen asuinhuoneistoista tai liiketiloista.

ABS pumppaamo Nirolift on synteettinen pumppaamo ja tarkoitettu tehokkaaseen veden poistamiseen viemärin padotuskorkeuden alapuolelta. Nirolift-pumppaamo on suunniteltu asennettavaksi lattian alle puhdas- ja harmaavesien poistoon.

 

↑ Piranhamat 701 sopii uudisrakennuksiin ja peruskorjauskohteisiin.

Öljysäiliönsä kunnosta epävarman säiliönomistajan ei kannata kuitata tilannetta ”Sallittu maksimitäyttöpaine 0,5 baria” -kyltillä. Säiliöautoissa pumpulta lähtee 2–6 barin täyttöpaine, joka pumppua seuraavassa letkussa vastuksen vuoksi laskee. Täyttöliittimen kohdalla paine on noin 0,2 baria, mutta sitä ei säiliöautoista käsin voi mitata tai säätää. Siksi kuljettajat eivät öljy-yhtiöiden ohjeistuksen mukaisesti tankkaa maksimitäyttöpainekylteillä varustettuja säiliöitä. Heille kyltti kertoo sen, ettei säiliö ole kunnossa.

Öljysäiliö tulee tarkastaa ja puhdistaa säännöllisesti, ja sen kunnossapitoon kuuluvat itse säiliön lisäksi säiliön putkistot ja varusteet. Ammattilainen katsoo, että säiliössä on vuotoriskin estävä 1-putkijärjestelmä ja varmistaa sarjasäiliöiden pinnantasauksen ja ylitäytönestimen oikeanlaisen toimivuuden. Samalla tarkistetaan, että ilma-, täyttö- ja paluuputket liitäntöineen ovat tiiviit ja ehjät. Myös vanhat sakaraliittimet tulee vaihtaa nokkavipuliittimiksi, muuten kiinteistöön ei turvallisuussyistä enää toimiteta öljyä.

Käytössä olevista öljysäiliöistä 60 prosenttia on valmistettu teräksestä. Lasikuitu- ja muovisäiliöt kestävät syöpymistä metallista valmistettuja säiliöitä paremmin, mutta ovat herkempiä kolhuille. Maanalaiset säiliöt taas joutuvat sisäsäiliöitä kovemmalle koetukselle esimerkiksi roudan, kondenssiveden ja lietteen takia, mutta kunnossa oleva maanalainen säiliö on edelleen erityisesti suuren säiliön tarpeeseen hyvä ratkaisu.

Jos maanalainen säiliö vaihdetaan sisäsäiliöön, käytöstä poistettava säiliö pitää ennen poistoa tyhjentää, puhdistaa ja tarkastaa. Vanhan säiliön tilalle ei kannata koskaan ostaa käytöstä poistettua öljysäiliötä. Se on turvallisuusriski.

Öljysäiliöiden tarkastus- ja puhdistustyö on luvanvaraista. Asianmukaisen urakoitsijan löydät osoitteesta www.ley.fi/urakoitsijahaku

Lisätietoja:

Lämmitysenergia Yhdistys

www.ley.fi

Lämmitysenergia Yhdistys on lämmityslaiteasennuksia tekevien liikkeiden urakoitsijajärjestö, jossa on mukana myös alalla toimivia laitevalmistajia, maahantuojia ja energiantoimittajia sekä LVI-suunnittelijoita. Yhdistys on perustettu vuonna 1956 teknillisenä yhdistyksenä, tarkoituksenaan asennusten laadun parantaminen ja huoltotoiminnan varmistaminen loppuasiakkaille. Näin ollen se takaa varmat ja toimivat lämmitysratkaisut kuluttajille.

Pyrimme kouluttamaan ja edistämään kuluttajille ja kiinteistöille toteutettavien lämmitysjärjestelmien kustannustehokkaita ratkaisuja, jotka huomioivat kuluttajan tilanteen ja optimoivat energiatehokkuuden suhteessa investointeihin.