Terassi työn alle

Piha

Terassikelit kutsuvat ja pihalle pitäisi saada pikaisesti viihtyisä keidas.

Suunnittelussa ja asennuksessa ei kuitenkaan kannata hötkyillä, sillä huolella tehdystä terassista on iloa vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi.

Rautakeskon rakennustarvikeosaston tuotepäällikkö Jari Tyynismaa pitää puuta erinomaisena materiaalina terassin rakentamiseen. Se on hankintahinnaltaan edullinen, helppo työstää, lämpöinen jalan alla ja kaunis katsella.

– Puu on kaunis materiaali ja se sopii hyvin suomalaiseen pihaympäristöön. Oksa on puun kukkanen ja se elävöittää pintaa sekä erottaa sen muista materiaaleista, Tyynismaa sanoo.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Tyynismaa opastaa käyttämään maakosketuksessa olevissa rakenteissa A-luokan painekyllästettyä puuta. Terassilaudaksi soveltuvat painekyllästetty AB-luokan lauta, lämpökäsitelty mänty tai lehtikuusi. Kiinnikkeiden tulisi olla ruostumattomia tai haponkestäviä.

Puun lämpöä

Tyynismaa kehottaa selvittämään tarvitaanko terassin tekemiseen rakennuslupaa. Myös maan routivuus kannattaa selvittää. Routimattomaan maahan riittää esimerkiksi pilariperustus. Jos maa on routiva, perustustavan valinnassa on hyvä konsultoida raken- nusalan ammattilaista.

Rakennusprojektissa tulee huomioida, että runkopalkkien koolausväli vastaa valitulle lautamateriaalille asetettuja suosituksia. Jos terassilautana käytetään painekyllästettyjä lautoja, myös puun kuivuminen on huomioitava. Rungon ristimitan tarkastamalla varmistutaan terassirungon suoruudesta.

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Puinen terassi vaatii Tyynismaan mukaan säältä ja auringon UV-säteilyltä suojaavaa pintakäsittelyä pian asennuksen jälkeen. Sävytetyllä puuöljyllä kyllästetyn tai lämpökäsitellyn puun ruskea sävy säilyy pidempään. Markkinoilta löytyy myös valmiiksi öljyttyä lämpökäsiteltyä mäntyä, joka ei vaadi uusintakäsittelyä ensimmäisenä kesänä.

Säännöllinen puhdistus ja pintakäsittely on terassin elinkaaren kannalta keskeinen seikka. Huollon tarve on hyvä selvittää joka kevät. Aurinkoinen, sateelta suojaamaton terassi tarvitsee huoltoa useammin kuin suojaisessa paikassa oleva terassi.

– Pintakäsittelyaineen valinnassa ei kannata pihdata, jos terassi altistuu auringolle ja sateelle. Hyvällä puuöljyllä terassi kestää kauemmin, Tyynismaa sanoo.

Painekyllästettyjen ja lämpökäsiteltyjen lautojen lisäksi terasseissa voidaan käyttää ruotsalaisella OrganoWood-puunsuojalla käsiteltyä mäntyä tai kuusta. Terassilaudat voi hankkia valmiiksi käsiteltyinä tai käsittelyn voi tehdä itse. OrganoWood sopii myös painekyllästettyjen ja lämpökäsiteltyjen lautojen huoltokäsittelyyn. Käsittely suojaa puuta lahoamiselta, lialta, vedeltä ja palami- selta. OrganoWood AB:n mukaan suoja-aine muuttaa puukuitujen molekyylirakennetta. Se ei sisällä myrkyllisiä tai luonnolle vaaral- lisia aineita.
Komposiitti kestää

MAINOS
MAINOS LOPPUU

Perinteisten puisten terassilautojen rinnalle ovat tulleet erilaiset komposiittimateriaalit. Esimerkiksi suomalainen UPM ProFi -komposiittilauta on valmistettu selluloosakuidusta ja muovista.

UPM ProFin Suomen ja Baltian avainasia- kaspäällikkö Piia Kirkkala mainitsee komposiittilaudan etuina ulkonäön, helppohoi- toisuuden, pitkäikäisyyden sekä värin-, naarmujen- ja iskunkestävyyden. Komposiitti tuntuu jalan alla mukavan luonnolliselta. Siitä ei puun tapaan irtoa tikkuja, eikä se ole liukas märkänäkään. Kirkkalan mukaan osin kierrätysmateriaalista tehdyt tuotteet ovat myrkyttömiä, joten ne voidaan hävittää polttamalla tai talousjätteen mukana.
– Komposiittia ei tarvitse öljytä, hioa tai maalata. Pelkkä säännöllinen harjaus ja pesu riittävät. Komposiitti hylkii hyvin tahroja, eikä naarmuunnu korkokengistä tai puutar- hakalusteista. Värivaihtoehtoja on 12 ja mallit vaihtelevat modernista design-lankusta lehtipuulautaa jäljitteleviin perinteisempiin malleihin. Järjestelmään kuuluu laudan lisäksi reunalista sekä erilaisia lisävarusteita, kuten aita- ja porrasratkaisuja, Kirkkala sanoo.
UPM ProFi -terassijärjestelmä asennetaan yleensä kantavien puurakenteiden päälle
patiokiveä.

piilokiinnikkeillä. Lautoja voidaan työstää normaaleilla puuntyöstövälineillä.
Kirkkala arvioi, että viisineliöiseen teras- siin tarvittavat UPM ProFi Deck -terassilaudat ja kiinnikkeet maksavat noin 320 euroa. Alusrakenteet ja maatyöt tulevat vielä tähän päälle.

Ladontamalleilla variaatiota

MAINOS
MAINOS LOPPUU

HB-Betoniteollisuus Oy:n markkinointipäällikkö Heli Rantanen pitää kiveä hyvänä terassi- ja patiomateriaalina tyylikkyytensä sekä kulutuksen- ja kosteudenkestävyytensä vuoksi. Kiviterassi on helppo pitää puhtaana ja keväisin lumi sulaa lämpöä varastoivalta kivetykseltä nopeasti. Oikein asennettu ja hyvin hoidettu kiveys kestää useammankin sukupolven yli.

Heli Rantanen kehottaakin panostamaan pohjatöihin, sillä huonosti asennettu ki- vetys saattaa muistuttaa perunapeltoa jo ensimmäisen talven jälkeen. Routiva maa- aines on poistettava ja kivetyksen alle on asennettava eristelevyt. Myös pohjan tiivis- tämisestä ja riittävistä kaadoista on syytä huolehtia.

– Patio voidaan toteuttaa esimerkiksi 30 millin paksuisilla betonilaatoilla tai 60 millin betonikivillä. Laattoja ja pihakiviä yhdistelemällä sekä erilaisia ladontamalleja hyödyntämällä syntyy näyttäviä kokonaisuuksia. Pintaan saadaan mukavasti vaihtelua käyttämällä sileän betonikiven sijaan pinnasta kulutettua HB:n patinoitua patiokiveä, Rantanen sanoo.

Terassikiveys- tai laatoitus on Rantasen mielestä hyvä tukea reunakivillä, jotka myös viimeistelevät kiveyksen kauniisti. Reunakivenä voi käyttää myös isompia laattoja tai toista kivimallia. Jos patioon halutaan kaare- va muoto, kaarevasivuinen HB-Perinnekivi on hyvä vaihtoehto.

– Kivien hinnat vaihtelevat kivityypeittäin. Esimerkiksi viisineliöiseen terassiin tarvittavat HB-Kaksipuolilaatat maksavat noin 70 euroa. Patinoituja patiokiviä käytettäessä kustannus on noin 90 euroa. Tuotteitamme jälleenmyyvät rautakaupat ja kivimyymälät pystyvät laskemaan kivien ja laattojen menekin laskentaohjelmalla, Heli Rantanen sanoo.

5 vinkkiä terassin tekoon

→ Selvitä tarvitsetko rakennuslupaa.
→ Tee huolellinen suunnitelma.
→ Laske materiaalimenekki tarkasti.
→ Panosta pohjatöihin.
→ Valitse materiaalit harkiten.

Betonikivistä ja -laatoista rakennettu patio kestää kulutusta ja aikaa, jos pohjatyöt vain on tehty kunnolla. Kuva HB-Betoniteollisuus.

Betonikivistä ja -laatoista rakennettu patio kestää kulutusta ja aikaa, jos pohjatyöt vain on tehty kunnolla. Kuva HB-Betoniteollisuus.

Kivestä voi rakentaa niin pihapolut kuin patiotkin. Kuvassa HB:n patinoitua patiokiveä.

Kivestä voi rakentaa niin pihapolut kuin patiotkin. Kuvassa HB:n patinoitua patiokiveä.

Myrkytön ja eko- loginen Organo- Wood -käsittely suojaa puuta lahoamiselta, homehtumiselta ja halkeilulta.

Myrkytön ja eko- loginen Organo- Wood -käsittely suojaa puuta lahoamiselta, homehtumiselta ja halkeilulta.

OrganoWoodin luonnonvärinen terassilauta muuttuu ikääntyessään hopeanharmaaksi.

OrganoWoodin luonnonvärinen terassilauta muuttuu ikääntyessään hopeanharmaaksi.

L-muotoisilla UPM ProFi -porraslaudoilla terassiin voi rakentaa portaat ja reunat.

L-muotoisilla UPM ProFi -porraslaudoilla terassiin voi rakentaa portaat ja reunat.

Tuomas Lehtonen
Kuvat valmistajien